Walonkulman Klubitalo muuttaa isompiin tiloihin

Uusi toimitila on paraatipaikalla Goodmanin kyljessä ja bonuksena on oma piha.

Hämeenlinna

Mielenterveyskuntoutujien jäsenyhteisö Walonkulman Klubitalo valmistautuu parhaillaan muuttoon. Matti Alangon kadun varrella sijaitsevat toimitilat ovat käyneet ahtaaksi, ja myös lukuisat remontit ovat koetelleet talon väkeä.

-Meillä on ollut tässä kymmenkunta pientä ja isoa remonttia pelkästään kuluneen vuoden aikana. Kun tiedossa oli, että vielä lisää on tulossa, päädyimme etsimään uutta paikkaa, kertoo Walonkulman työvalmentaja Emmi Grönberg.

Sopiva paikka löytyikin läheltä, Eureninkadun varresta Suomen Kasarmin alueen laidalta. Vanha upseerien asuintalo on kunnostettu aiempien vuokralaisten jälkeen, eli Walonkulman väki pääsee juuri remontoituihin tiloihin.

-Ja uudessa paikassa on myös reilusti eli sata neliötä enemmän tilaa, kertoo Walonkulman jäsen Kari Kuittinen.

Toinen jäsen, hattulalainen Jouni Sillanmäki on selvittänyt talon historiaa.

-Talo on rakennettu vuosina 1881–1883. Alunperin kasarmialueen kaikki rakennukset olivat puurakenteisia, mutta vuosisadan vaihteessa riehuneen tulipalon jälkeen esimerkiksi uudet kasarmirakennukset tehtiin tiilestä.

Walonkulman nykyiset tilat ovat 250 neliömetrin suuruiset, ja ne sijaitsevat kerrostalon katutasossa. Uudessa paikassa neliöitä on 350, ja klubitalon väki saa käyttöönsä koko talon.

-Moni jäsen on toivonut, että meillä olisi oma piha. Uudessa paikassa tämäkin toive toteutuu, eli voimme esimerkiksi grillata ja kasvattaa vaikkapa kukkia ja yrttejä pihassa, Emmi Grönberg sanoo.

Isommat tilat tulevat tarpeeseen sikälikin, että klubin jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti. Nyt kirjoilla on 120 jäsentä, joista hieman alle sata on käynyt talolla kuluneen vuoden aikana.

-Koronan takia olemme rajoittaneet kerralla klubitalolle pääsevien jäsenten määrää. Isommat tilat mahdollistavat se, että mukaan pääsee taas hieman useampi.

Eureninkadun taloon tulee myös kokonaan uudenlaista toimintaa, eli rauhallinen työskentelytila jäsenten tarpeisiin.

Esimerkiksi Jouni Sillanmäki suunnittelee tekevänsä valmiiksi väitöskirjansa, joka jäi kesken, kun hän sai aivoinfarktin viisi vuotta sitten.

-Olemme olleet jo yhteydessä yliopistoon ja sopineet käytännön asioita niin, että työ voi jatkua, Emmi Grönberg kertoo.

Muuten toiminta jatkuu tutulla mallilla: jäsenet tekevät työtä talon sisällä omien voimiensa ja jaksamisensa mukaan. Jäsenet vastaavat esimerkiksi talon keittiöstä ja ruokalasta ja tekevät omaa tiedotuslehteä.

Lisäksi Walonkulma etsii ja järjestää siirtymätyöpaikkoja, joiden kautta jäsenten toivotaan pääsevän kiinni työelämään.

Walonkulman piti muuttaa jo hieman aiemmin syksyn alkajaisiksi, mutta uusien tilojen remontti kesti hieman odotettua pitempään. Ensi viikolla alkaa kuitenkin tapahtua eli muuttolaatikot saadaan paikalle viikon puolivälissä.

Varsinainen muuttopäivä on perjantai lokakuun 1. päivä. Sen jälkeen uusissa tiloissa riittää tavaroiden purkua ja järjesteltävää ainakin pariksi viikoksi, mutta ovet ovat auki jäsenille myös sinä aikana.

-Toiveena meillä on, että voisimme pitää avointen ovien tilaisuuden syksyllä ja sidosryhmien riisipuurotapaamisen joulun alla. Kasarmialueen väki ja kaikki muutkin kiinnostuneet voisivat tulla tutustumaan taloon ja sen toimintaan avoimissa ovissa, Emmi Grönberg suunnittelee.

Neljävuotias klubitalo

Walonkulma

Mielenterveyskuntoutujien klubitalo, joka toimii jäsenyysperiaatteella.

Jäsenyys on hämeenlinnalaisille maksutonta, ja liittymisen jälkeen jäsenet voivat osallistua talon toimintaan. Ulkopaikkakuntalaiset tarvitsevat toimintaan kuntansa maksusitoumuksen.

Klubitalossa henkilökunta ja jäsenet ovat tasa-arvoisia ja päättävät talon toiminnasta yhdessä.

Klubitalon omien töiden lisäksi jäsenille etsitään siirtymätyöpaikkoja, joiden kautta he voisivat palata työelämään.

Walonkulman toiminta alkoi 1.9.2017. Neljän toimintavuoden aikana jäsenmäärä on kasvanut noin 120:een.

Keväällä 2020 Walonkulma sai laatusertifikaatin eli virallisen aseman kansainvälisen kattojärjestön jäsenenä.

Suomessa klubitalotoimintaa koordinoi Suomen klubitalot ry. Walonkulman taustaorganisaatio on Sopimusvuori ry, jolla on kaksi klubitaloa ja lisäksi muun muassa kuntouttavaa työtoimintaa.

Walonkulman toimintaa rahoittavat puoliksi Hämeenlinnan kaupunki ja Stea, joka vastaa veikkausvoittovarojen jaosta sosiaali- ja terveysalan toimijoille.

Lähde: Hämeen Sanomat, Sari Oksala.