Sopimusvuori Ry kotisivu

Mietteitä valtakunnalliseen mielenterveysviikkoon 2020 liittyen

Tänä vuonna valtakunnallista mielenterveysviikkoa vietetään 15. – 22.11.

Viikon teemana on tänä vuonna Mistä tietää? Viikon aikana nostetaan esiin kokemuksia ja tietoa siitä, mistä voi tietää milloin on syytä hakea apua, kun mieli ei voi hyvin.

Miten ikinä sitä nimitetäänkään, kun kaikki ei ole kohdallaan. Pelkästään se, että tämä ajatus tulee mieleen, on syy hakea ja saada apua. Sellaista ei olekaan, että hakisit apua liian pienestä syystä tai liian aikaisin.

Viikon teema herättelee rohkeasti pohtimaan omaa vointiaan ja jaksamistaan sekä kertoo käytännön esimerkkejä siitä, miten mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset ovat tunnistaneet omalla kohdallaan, että on aika hakea apua.

Walonkulman Klubitalolle ideoimme kokemusboksin, johon voi jättää nimettömiä vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin:

 

Mistä tietää…

… että on aika hidastaa?
… että on masentunut?
… että ei voi hyvin?
… että läheinen ei voi hyvin?

 

Vastaukset asetellaan teemataululle kyseisen viikon aikana.

Vastaukset näihin kysymyksiin eivät ole helppoja. Mielenterveyden haasteista puhumiseen liittyy edelleen tabuja. Yhteiskunnassa vallitsee vielä paljon ajattelua, että pitää vain pärjätä. Monesti esim. masentuneesta ihmisestä ajatellaan, että hän on vain laiska. Kehotetaan vaan ryhdistäytymään ja ottamaan itseä niskasta kiinni. Tällaiset kommentoinnit usein vain lisäävät sairastuneen huonoa oloa, aiheuttavat syyllisyyttä ja häpeääkin. Usein itsekin ajattelen, että minun pitäisi pärjätä ja jaksaa, kun kaikki muutkin pystyvät siihen. Miksi siis en minä? Mikä minussa on vikana? On vaikeaa hyväksyä sitä, että mielen sairaudet ovat sairauksia siinä kuin muutkin sairaudet.

Itsellä meni hyvin pitkään, ennen kuin tiesin, että näin ei voi jatkua. Lopulta varasin ajan työterveyslääkäriltä ja pyysin sairaslomaa. Sitä oli minulle tarjottu jo monta kertaa, mutten ottanut sitä vastaan. Eihän minussa mitään vikaa ollut ja täytyyhän sitä ihmisen töitä tehdä. Näin ajattelin. Kunnes tuli se piste, että aloin saada töissä ahdistuskohtauksia enkä pystynyt suoriutumaan työtehtävistäni. Myös kotona olin jatkuvasti ärtynyt, väsynyt ja ahdistunut. En saanut nukuttua kunnolla. Silloin vihdoin ymmärsin, että tarvitsen apua. Siitä alkoi pitkä ja kivinen tie. Näin jälkiviisaana olisin selvinnyt varmasti helpommalla, kun olisin myöntänyt asian itselleni jo aiemmin. Mitä pidempään odottaa, sitä isommaksi ongelmat ja haasteet kasvavat ja sitä pidempään vie aikaa niistä parantua. Kehotan ja rohkaisen lämpimästi jokaista hakemaan itselleen apua heti, kun tuntuu, että omat voimat eivät riitä. Ei ole helppoa myöntää olevansa mieleltään sairas. Usein ne suurimmat esteet ovatkin meissä itsessämme.

Onneksi kuitenkin yhteiskunnan asenteet mielenterveyden häiriöihin ovat hiljalleen muuttumassa sallivampaan suuntaan. Tämän mielenterveysviikon teema on tärkeä ja montaa ihmistä koskettava asia.

Pidetään huolta toisistamme ja autetaan niitä ihmisiä hakemaan apua, jotka sitä tarvitsevat.

Kirjoittanut Jäsen Minna

 

Lähde: https://www.mtkl.fi

Kuvan lähde: www.canva.com

Synttärijalkautuminen 3.9.2020

Walonkulman täyttäessä 3-vuotta, halusimme jollakin tavoin juhlia sitä. Avoimet ovet oli poissuljettu vaihtoehto vallitsevan tilanteen johdosta, mutta millä tavoin saisimme iloa ihmisten kasvoille sekä Walonkulman Klubitaloa entistä enemmän esille ihmisten arjessa?

No jalkautumalla kaupungille – tietysti! Siispä kainaloon teemaväriimme kuuluvia keltaisia neilikoita, päälle Walonkulman hupparit ja eikun vastaantulijoita ilahduttamaan. Hieman harmaa ja sateinen päivä ei meitä hidastanut ja kaupungille jalkautuikin iloinen joukko Walonkulmalaisia. Näkyipä niitä hymyjä myös vastaantulijoiden kasvoilla, kun pääsimme ojentamaan iloa ja valoa päivään keltaisen neilikan muodossa.

Ryhmärämä kokoontui ensin torille, jossa Hämeen sanomien valokuvaaja tuli ottamaan meistä muutamia kuvia lehtiartikkeliin. Tämän jälkeen jakaannuimme pienempiin porukoihin neilikkakimput käsissä. Muutaman tunnin ulkoilun jälkeen olikin hyvä istahtaa lämpöiseen pitseriaan syömään höyryävän herkulliset pitsat urakan päätteeksi!

Lopuksi vielä kiitämme – kiitos jäsenet, että lähditte reippain mielin mukaan, kiitos koko talolle hyvästä suunnittelusta, kiitos vastaantulijoille hymyistä ja kauniista sanoista.

” Yksi hymy ei maksa mitään
ja saa niin paljon aikaan.
Rikastuttaa saajaa
köyhdyttämättä antajaa.
Se ei kestä kuin hetken,
mutta sen muisto voi olla ikuinen. ”

Kirjoittaja tuntematon

Walonkulma mölkkyturnauksessa 25.8.2020

Walonkulma rantautui 25.8. Tampereen Eteläpuistoon tarkoituksenaan tuoda voitto kotiin mölkkyturnauksen merkeissä. Pelit sujuivat aurinkoisessa säässä ja hyvällä porukalla. Meitä oli kiitettävän paljon osallistujia, myös muista yksiköistä. Voittoa tai edes lohdutuspalkintoa ei tullut, mutta kokeilimme myös läheltä löytyvien isojen renkaiden kanssa painimista, jossa onnistuimme paremmin. Muuten päivä oli oikein antoisa.

 

Kirjoittanut Walonkulman mölkkypioneerit Kari ja Vesa

TIMANTTIMAALAUKSEN SALOISTA

Löysin hiljattain uuden harrastuksen. En ollut koskaan kuullut timanttimaalauksesta, mutta olen aina ollut kiinnostunut kaikesta ”pienestä näpräämisestä”. Timanttimaalauksiin törmäsin ihan vahingossa ja innostuin saman tien. Heti aloitettuani huomasin, että timanttimaalausten tekeminen on todella rentouttavaa ja siinä saa hyvin tyhjennettyä ajatuksensa. Tekniikka on aika lailla sama kuin esim. ristipistotöissä, mutta helpompi. Tekeminen vaatii kyllä tarkkuutta, huolellisuutta ja kärsivällisyyttä.

Timanttimaalauspakettiin kuuluu kuvapohja, pienet helmet joita myös timanteiksi kutsutaan, kynä, pieni vahapala ja pieni alusta helmille. Helmet ovat oikeastaan ”puolihelmiä”, toinen puoli on pyöreä ja toinen puoli tasainen. Helmet tulevat pienissä pusseissa, mutta olen itse ostanut pieniä lokerikkoja, joihin laitan helmet. Kuvapohja on ruudutettu pieniksi neliöiksi, jossa jokaisessa on jokin merkki tai kirjain. Kuvan vieressä on taulukko, josta näkee, mikä merkki vastaa minkä väristä helmeä. Kynän päässä on reikä. Kynää painetaan vahaa vasten, niin että vahaa tarttuu kynään. Näin kynällä saa otettua helmiä ja painettua kuvapohjaan. Kuvassa on liimapohja, jotta helmet tarttuvat siihen kiinni. Helmet asetellaan kuvapohjaan tasainen puoli pohjaa vasten. Näin edetään, kunnes kuva on täytetty kokonaan helmillä.

Timanttimaalauspaketteja saa helpoiten ostettua internetistä wish-nettikaupasta. Suomestakin niitä voi jostain saada, mutta itse en ole mistään marketista niitä löytänyt. Suosittelen tätä harrastusta jokaiselle, joka kaipaa jotain uutta tekemistä elämäänsä 😊.

 

Walonkulman klubitalon jäsen Minna

Kuumailmapalloaskartelu 2.7.2020

Walonkulmassa askarreltiin livelähetyksessä 2.7. kesävalmentajan johdolla värikkäitä kuumailmapalloja koristeeksi Loistossa olevaan puuhun. Emme olleet juurikaan aikaisemmin oikeastaan nähneetkään askarreltuja kuumailmapalloja, joten oli todella mielenkiintoista päästä kokeilemaan jotain uutta ja taidokasta. Kesävalmentaja kuvasi samalla Walonnopeat-ryhmään materiaalia kun koetimme pujotella lankaa saumojen välistä. Paljon tuli liimattua, leikattua ja taiteltua pahvia teosta varten, mutta oli se sen arvoistakin; saimme jokainen oman, persoonallisen, näköisen teoksen tehtyä. Toivotaan, että saadaan tehtyä tällaisia lisää jatkossakin, kiitoksia 🙂

 

 

 

Keskikesän Walopyhä 19.6.2020

Vietimme keskikesän Walopyhää pienellä porukalla Ahvenistolla. Ahvenisto on hämeenlinnalaisten suosiossa oleva ulkoilualue, jossa on mahdollisuuksia erilaisiin aktiviittetteihin, kuten uimiseen ja kiipeilyyn.

Valmistelimme juhannuseväät täällä Walonkulman keittiössä jo edellisenä päivänä ja tarjolla olikin erilaisia herkkuja, kuten makkaraa, vihersalaattia ja patonkeja, jälkiruokia unohtamatta! Lisäksi pakkasimme mukaan kesän perinteisen ulkopelin, Mölkyn sekä pelikortit.

Järvessä vesi oli lämmennyt jo +23-asteiseksi ja moni uskaltautuikin kastamaan talviturkkinsa! Illan lopuksi pelasimme vielä muutaman erän pelikorttien klassikkoja, kuten Maijaa ja ristiseiskaa.

Walosanomat 05/2020

Ohessa liitteenä Walosanomien uusin numero.

Kiinnostaako Walosanomiin kirjoittaminen? Kaikenlaiset vinkit, ideat, reseptit, jutut, kuvat ja tekstit ovat tervetulleita!

Kiitos sanomatiimi ja oikein mukavia lukuhetkiä lehden pariin!

Walosanomat kesäkuu 2020

Hybridimalli jäsenten näkökulmasta

Walonkulman Klubitalon uudenlaista, hybridimallin arkea on kulunut nyt reilu viikko. Työpainotteiset päivät ovat käynnistyneet niin Loiston, kuin Kajastuksenkin puolella ja työnjakotaulut täyttyvät taas tussin jäljistä ja uusista työtehtävistä. Alla vielä jäsenten ensifiiliksiä hybridimallista ja siitä, että talolle on mahdollista taas tulla!

Kari

Minulla korona-aikana ei ole ollut ongelmia paitsi, kun ei päässyt klubille. Mutta oli kiva, kun klubilta soiteltiin.

Marjo

Minusta tuntuu kivalta palata lähelle normaalia aikataulua. On käyty kuntosalilla sekä kävelyllä. Tsemppiä kaikille!

Jäsen

Ihanaa, kun pikkuhiljaa palaillaan normaali arkeen!

Päivi

On kyllä kiva juttu kun Klubitalo on auennut. Tulee vähän lisää ohjelmaa viikkoon. Vähän hirvittää kuinka pahaksi korona tilanne menee kun rajoituksia on purettu. Mutta se jää nähtäväksi… Hyvää kesää kaikille!

Vesa

On todella hienoa, että klubitalolla on yhdistetty vanhaa ja uutta toimintamallia, viitaten hybridimalliin. Positiivista myös tavata uusia tuttavuuksia klubitalolla. Luotan tulevaan kesään ja yhteisön voimaan.

Terhi

Ajankohtaista Walonkulman Klubitalolta

Ohessa ajankohtaista tietoa Walonkulman Klubitalon toiminnasta poikkeusaikana.

1.6. Walonkulma siirtyy niin kutsuttuun hybridimalliin, jonka tarkoituksena on yhdistää niin etä- ja lähikuntoutusta.

Tiedotamme toiminnasta jäseniä aktiivisesti niin puhelimitse, kuin Walonkulman Wiikkopostinkin yhteydessä.

Ajantasaista tietoa myös Facebook-sivuillamme!

Walosanomat toukokuu 2020

Vallitsevasta poikkeustilanteesta huolimatta jäsenet olivat taas aktiivisesti lehden teossa mukana ja saimmekin monipuolista sisältöä lehteen.

Walonkulman Klubitalo toivottaa oikein mukavia lukuhetkiä lehden parissa ja lämmintä kesän odotusta kaikille! 🙂

Walosanomat toukokuu 2020