Sopimusvuori Ry kotisivu

Mietteitä valtakunnalliseen mielenterveysviikkoon 2020 liittyen

Tänä vuonna valtakunnallista mielenterveysviikkoa vietetään 15. – 22.11.

Viikon teemana on tänä vuonna Mistä tietää? Viikon aikana nostetaan esiin kokemuksia ja tietoa siitä, mistä voi tietää milloin on syytä hakea apua, kun mieli ei voi hyvin.

Miten ikinä sitä nimitetäänkään, kun kaikki ei ole kohdallaan. Pelkästään se, että tämä ajatus tulee mieleen, on syy hakea ja saada apua. Sellaista ei olekaan, että hakisit apua liian pienestä syystä tai liian aikaisin.

Viikon teema herättelee rohkeasti pohtimaan omaa vointiaan ja jaksamistaan sekä kertoo käytännön esimerkkejä siitä, miten mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset ovat tunnistaneet omalla kohdallaan, että on aika hakea apua.

Walonkulman Klubitalolle ideoimme kokemusboksin, johon voi jättää nimettömiä vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin:

 

Mistä tietää…

… että on aika hidastaa?
… että on masentunut?
… että ei voi hyvin?
… että läheinen ei voi hyvin?

 

Vastaukset asetellaan teemataululle kyseisen viikon aikana.

Vastaukset näihin kysymyksiin eivät ole helppoja. Mielenterveyden haasteista puhumiseen liittyy edelleen tabuja. Yhteiskunnassa vallitsee vielä paljon ajattelua, että pitää vain pärjätä. Monesti esim. masentuneesta ihmisestä ajatellaan, että hän on vain laiska. Kehotetaan vaan ryhdistäytymään ja ottamaan itseä niskasta kiinni. Tällaiset kommentoinnit usein vain lisäävät sairastuneen huonoa oloa, aiheuttavat syyllisyyttä ja häpeääkin. Usein itsekin ajattelen, että minun pitäisi pärjätä ja jaksaa, kun kaikki muutkin pystyvät siihen. Miksi siis en minä? Mikä minussa on vikana? On vaikeaa hyväksyä sitä, että mielen sairaudet ovat sairauksia siinä kuin muutkin sairaudet.

Itsellä meni hyvin pitkään, ennen kuin tiesin, että näin ei voi jatkua. Lopulta varasin ajan työterveyslääkäriltä ja pyysin sairaslomaa. Sitä oli minulle tarjottu jo monta kertaa, mutten ottanut sitä vastaan. Eihän minussa mitään vikaa ollut ja täytyyhän sitä ihmisen töitä tehdä. Näin ajattelin. Kunnes tuli se piste, että aloin saada töissä ahdistuskohtauksia enkä pystynyt suoriutumaan työtehtävistäni. Myös kotona olin jatkuvasti ärtynyt, väsynyt ja ahdistunut. En saanut nukuttua kunnolla. Silloin vihdoin ymmärsin, että tarvitsen apua. Siitä alkoi pitkä ja kivinen tie. Näin jälkiviisaana olisin selvinnyt varmasti helpommalla, kun olisin myöntänyt asian itselleni jo aiemmin. Mitä pidempään odottaa, sitä isommaksi ongelmat ja haasteet kasvavat ja sitä pidempään vie aikaa niistä parantua. Kehotan ja rohkaisen lämpimästi jokaista hakemaan itselleen apua heti, kun tuntuu, että omat voimat eivät riitä. Ei ole helppoa myöntää olevansa mieleltään sairas. Usein ne suurimmat esteet ovatkin meissä itsessämme.

Onneksi kuitenkin yhteiskunnan asenteet mielenterveyden häiriöihin ovat hiljalleen muuttumassa sallivampaan suuntaan. Tämän mielenterveysviikon teema on tärkeä ja montaa ihmistä koskettava asia.

Pidetään huolta toisistamme ja autetaan niitä ihmisiä hakemaan apua, jotka sitä tarvitsevat.

Kirjoittanut Jäsen Minna

 

Lähde: https://www.mtkl.fi

Kuvan lähde: www.canva.com