Sopimusvuori Ry kotisivu

ETUSIVU

 

Walonkulman Klubitalo toteuttaa kansainvälistä klubitalomallia. Toiminnan tarkoituksena on tarjota osatyökykyisille henkilöille mahdollisuus työhön, opiskeluun ja aktiivisempaan elämään yhteiskunnassa.

Klubitalotoiminta koostuu toiminnallisesta, aktiivisesta päivästä, erilaisista työ- ja koulutusmahdollisuuksista sekä vapaa-ajan toiminnasta. Toimintaan osallistuminen on maksutonta.

Jäsenillä on mahdollisuus käydä Klubitalolla valitseminaan päivinä omien tarpeidensa ja voimavarojensa mukaan. Klubitalotoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja jäsenet sekä henkilökunta ovat keskenään tasa-arvoisia. Klubitalo ei toimi ilman aktiivisia jäseniä.

Lue lisää

Ajankohtaista

Marraskuun Walosanomat

Mielekästä marraskuuta Walonkulman Klubitalolta!

Marraskuun Walosanomissa käsittelemme muun muassa mielenterveysviikkoa. Lisäksi esittelyssä jäsen, opiskelija ja Näsinkulman työvalmentaja. Lehdes

tä löytyy myös talon tiimien kuulumiset sekä jäsenten käsialaa, kuten runoja.

Liitteenä marraskuun mielekkäät Walosanomat, ole hyvä! Lehdestä riittää luettavaa piristykseksi tämän pimeyden keskelle.

Walosanomat marraskuu 2020

Marraskuun Walokakku

Marraskuun Walokakkua vietettiin Halloween hengessä. Walokakku tarjoillaan aina kuun viimeinen perjantai ja silloin juhlitaan kuluneen kuukauden synttärisankareita.

Tällä kertaa tarjolla oli Masan noidanlientä sekä hyytävän herkullista mangojuustokakkua! Talon seiniä koristivat lepakot ja myös hämähäkin seittiä oli kertynyt kattoihin..

 

 

Mietteitä valtakunnalliseen mielenterveysviikkoon 2020 liittyen

Tänä vuonna valtakunnallista mielenterveysviikkoa vietetään 15. – 22.11.

Viikon teemana on tänä vuonna Mistä tietää? Viikon aikana nostetaan esiin kokemuksia ja tietoa siitä, mistä voi tietää milloin on syytä hakea apua, kun mieli ei voi hyvin.

Miten ikinä sitä nimitetäänkään, kun kaikki ei ole kohdallaan. Pelkästään se, että tämä ajatus tulee mieleen, on syy hakea ja saada apua. Sellaista ei olekaan, että hakisit apua liian pienestä syystä tai liian aikaisin.

Viikon teema herättelee rohkeasti pohtimaan omaa vointiaan ja jaksamistaan sekä kertoo käytännön esimerkkejä siitä, miten mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset ovat tunnistaneet omalla kohdallaan, että on aika hakea apua.

Walonkulman Klubitalolle ideoimme kokemusboksin, johon voi jättää nimettömiä vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin:

 

Mistä tietää…

… että on aika hidastaa?
… että on masentunut?
… että ei voi hyvin?
… että läheinen ei voi hyvin?

 

Vastaukset asetellaan teemataululle kyseisen viikon aikana.

Vastaukset näihin kysymyksiin eivät ole helppoja. Mielenterveyden haasteista puhumiseen liittyy edelleen tabuja. Yhteiskunnassa vallitsee vielä paljon ajattelua, että pitää vain pärjätä. Monesti esim. masentuneesta ihmisestä ajatellaan, että hän on vain laiska. Kehotetaan vaan ryhdistäytymään ja ottamaan itseä niskasta kiinni. Tällaiset kommentoinnit usein vain lisäävät sairastuneen huonoa oloa, aiheuttavat syyllisyyttä ja häpeääkin. Usein itsekin ajattelen, että minun pitäisi pärjätä ja jaksaa, kun kaikki muutkin pystyvät siihen. Miksi siis en minä? Mikä minussa on vikana? On vaikeaa hyväksyä sitä, että mielen sairaudet ovat sairauksia siinä kuin muutkin sairaudet.

Itsellä meni hyvin pitkään, ennen kuin tiesin, että näin ei voi jatkua. Lopulta varasin ajan työterveyslääkäriltä ja pyysin sairaslomaa. Sitä oli minulle tarjottu jo monta kertaa, mutten ottanut sitä vastaan. Eihän minussa mitään vikaa ollut ja täytyyhän sitä ihmisen töitä tehdä. Näin ajattelin. Kunnes tuli se piste, että aloin saada töissä ahdistuskohtauksia enkä pystynyt suoriutumaan työtehtävistäni. Myös kotona olin jatkuvasti ärtynyt, väsynyt ja ahdistunut. En saanut nukuttua kunnolla. Silloin vihdoin ymmärsin, että tarvitsen apua. Siitä alkoi pitkä ja kivinen tie. Näin jälkiviisaana olisin selvinnyt varmasti helpommalla, kun olisin myöntänyt asian itselleni jo aiemmin. Mitä pidempään odottaa, sitä isommaksi ongelmat ja haasteet kasvavat ja sitä pidempään vie aikaa niistä parantua. Kehotan ja rohkaisen lämpimästi jokaista hakemaan itselleen apua heti, kun tuntuu, että omat voimat eivät riitä. Ei ole helppoa myöntää olevansa mieleltään sairas. Usein ne suurimmat esteet ovatkin meissä itsessämme.

Onneksi kuitenkin yhteiskunnan asenteet mielenterveyden häiriöihin ovat hiljalleen muuttumassa sallivampaan suuntaan. Tämän mielenterveysviikon teema on tärkeä ja montaa ihmistä koskettava asia.

Pidetään huolta toisistamme ja autetaan niitä ihmisiä hakemaan apua, jotka sitä tarvitsevat.

Kirjoittanut Jäsen Minna

 

Lähde: https://www.mtkl.fi

Kuvan lähde: www.canva.com

Synttärijalkautuminen 3.9.2020

Walonkulman täyttäessä 3-vuotta, halusimme jollakin tavoin juhlia sitä. Avoimet ovet oli poissuljettu vaihtoehto vallitsevan tilanteen johdosta, mutta millä tavoin saisimme iloa ihmisten kasvoille sekä Walonkulman Klubitaloa entistä enemmän esille ihmisten arjessa?

No jalkautumalla kaupungille – tietysti! Siispä kainaloon teemaväriimme kuuluvia keltaisia neilikoita, päälle Walonkulman hupparit ja eikun vastaantulijoita ilahduttamaan. Hieman harmaa ja sateinen päivä ei meitä hidastanut ja kaupungille jalkautuikin iloinen joukko Walonkulmalaisia. Näkyipä niitä hymyjä myös vastaantulijoiden kasvoilla, kun pääsimme ojentamaan iloa ja valoa päivään keltaisen neilikan muodossa.

Ryhmärämä kokoontui ensin torille, jossa Hämeen sanomien valokuvaaja tuli ottamaan meistä muutamia kuvia lehtiartikkeliin. Tämän jälkeen jakaannuimme pienempiin porukoihin neilikkakimput käsissä. Muutaman tunnin ulkoilun jälkeen olikin hyvä istahtaa lämpöiseen pitseriaan syömään höyryävän herkulliset pitsat urakan päätteeksi!

Lopuksi vielä kiitämme – kiitos jäsenet, että lähditte reippain mielin mukaan, kiitos koko talolle hyvästä suunnittelusta, kiitos vastaantulijoille hymyistä ja kauniista sanoista.

” Yksi hymy ei maksa mitään
ja saa niin paljon aikaan.
Rikastuttaa saajaa
köyhdyttämättä antajaa.
Se ei kestä kuin hetken,
mutta sen muisto voi olla ikuinen. ”

Kirjoittaja tuntematon

Walonkulma mölkkyturnauksessa 25.8.2020

Walonkulma rantautui 25.8. Tampereen Eteläpuistoon tarkoituksenaan tuoda voitto kotiin mölkkyturnauksen merkeissä. Pelit sujuivat aurinkoisessa säässä ja hyvällä porukalla. Meitä oli kiitettävän paljon osallistujia, myös muista yksiköistä. Voittoa tai edes lohdutuspalkintoa ei tullut, mutta kokeilimme myös läheltä löytyvien isojen renkaiden kanssa painimista, jossa onnistuimme paremmin. Muuten päivä oli oikein antoisa.

 

Kirjoittanut Walonkulman mölkkypioneerit Kari ja Vesa