Sopimusvuori Ry kotisivu

ETUSIVU

Walonkulman Klubitalo toteuttaa kansainvälistä klubitalomallia. Toiminnan tarkoituksena on tarjota osatyökykyisille henkilöille mahdollisuus työhön, opiskeluun ja aktiivisempaan elämään yhteiskunnassa.

Klubitalotoiminta koostuu toiminnallisesta, aktiivisesta päivästä, erilaisista työ- ja koulutusmahdollisuuksista sekä vapaa-ajan toiminnasta. Toimintaan osallistuminen on maksutonta.

Jäsenillä on mahdollisuus käydä Klubitalolla valitseminaan päivinä omien tarpeidensa ja voimavarojensa mukaan. Klubitalotoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja jäsenet sekä henkilökunta ovat keskenään tasa-arvoisia. Klubitalo ei toimi ilman aktiivisia jäseniä

Lue lisää

Ajankohtaista

Siirtymätyösparrausta ja akkreditointia

Heippa!

Aamu käynnistyi kirpeästi komean lumipyryn siivittämänä. Olikin mukava tulla klubitalolle, kun päivän ohjelmassa oli luvassa Sopimusvuoren kehitysjohtajan, Katia Laakson siirtymätyösparrausta. Toki päivän käynnistymiseen vaikutti positiivisesti myös Loiston loihtima herkullinen aamiaisbuffet!

Katia nosti hyvin esiin siirtymätöiden hakemisen haasteellisuutta, väheksymättä koronan vaikutuksia tämän päivän työmarkkinoihin. Toisaalta sparraus nosti hyvin esiin työelämäosallisuuden tuomia vaikutuksia ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Mitä juuri sinä saat tällä hetkellä työstäsi tai mitä toivoisit työn tuovan elämääsi?

 

Kaiken kaikkiaan päivä oli oikein onnistunut, talo sai uutta puhtia siirtymätöiden etsimiseen konkreettisten vinkkien avulla. Siis kiitos Katia käynnistäsi!

Iltapäivän puhteena saimme iloksemme vielä seinää koristamaan akkreditointi-sertifikaattimme, hyvä me!

 

Joulukuun kuulumisia

Heipat täältä Walonkulmasta!

Kulunut kuukausi on pitänyt sisällään paljon! Koronarajoituksia kiristettiin, mutta me täällä päätimme silti tuoda joulun talolle. Kajastus saikin pinnoilleen lyhtyjä, kynttilöitä, led-valoja sekä kauniin joulukuusen! Loiston puolella joulu on näyttäytynyt niin kynttilöiden, kuin herkullisten joululeivonnaisten, kuten joulutorttujen muodossa. Ja saatiinhan siellä aikaiseksi kolmipäiväinen joululounaskin, pöydät notkuivat jos jonkinmoista herkkua.

Kuukausi on tuntunut vierähtävän nopeasti. Tätä kirjoitellessani vietämme vuoden viimeistä viikkoa. Ensi vuoden kommelluksia innolla odottaen, voi kunpa vuosi kohtelisi meitä hiukan hellemmin ja pääsisimme nauttimaan yhteisön voimasta entistä enemmän. Walonkulma kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa onnea ja iloa uudelle vuodelle!

Alla kuvia kuluneelta kuukaudelta. Toivotaan, että kuvissa näkyvä Herra Tonttu tulee meitä moikkaamaan ensi vuonnakin – ja lahjojen kera tietenkin! 😉

Marraskuun Walosanomat

Mielekästä marraskuuta Walonkulman Klubitalolta!

Marraskuun Walosanomissa käsittelemme muun muassa mielenterveysviikkoa. Lisäksi esittelyssä jäsen, opiskelija ja Näsinkulman työvalmentaja. Lehdes

tä löytyy myös talon tiimien kuulumiset sekä jäsenten käsialaa, kuten runoja.

Liitteenä marraskuun mielekkäät Walosanomat, ole hyvä! Lehdestä riittää luettavaa piristykseksi tämän pimeyden keskelle.

Walosanomat marraskuu 2020

Marraskuun Walokakku

Marraskuun Walokakkua vietettiin Halloween hengessä. Walokakku tarjoillaan aina kuun viimeinen perjantai ja silloin juhlitaan kuluneen kuukauden synttärisankareita.

Tällä kertaa tarjolla oli Masan noidanlientä sekä hyytävän herkullista mangojuustokakkua! Talon seiniä koristivat lepakot ja myös hämähäkin seittiä oli kertynyt kattoihin..

 

 

Mietteitä valtakunnalliseen mielenterveysviikkoon 2020 liittyen

Tänä vuonna valtakunnallista mielenterveysviikkoa vietetään 15. – 22.11.

Viikon teemana on tänä vuonna Mistä tietää? Viikon aikana nostetaan esiin kokemuksia ja tietoa siitä, mistä voi tietää milloin on syytä hakea apua, kun mieli ei voi hyvin.

Miten ikinä sitä nimitetäänkään, kun kaikki ei ole kohdallaan. Pelkästään se, että tämä ajatus tulee mieleen, on syy hakea ja saada apua. Sellaista ei olekaan, että hakisit apua liian pienestä syystä tai liian aikaisin.

Viikon teema herättelee rohkeasti pohtimaan omaa vointiaan ja jaksamistaan sekä kertoo käytännön esimerkkejä siitä, miten mielenterveysongelmia itse kokeneet ihmiset ovat tunnistaneet omalla kohdallaan, että on aika hakea apua.

Walonkulman Klubitalolle ideoimme kokemusboksin, johon voi jättää nimettömiä vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin:

 

Mistä tietää…

… että on aika hidastaa?
… että on masentunut?
… että ei voi hyvin?
… että läheinen ei voi hyvin?

 

Vastaukset asetellaan teemataululle kyseisen viikon aikana.

Vastaukset näihin kysymyksiin eivät ole helppoja. Mielenterveyden haasteista puhumiseen liittyy edelleen tabuja. Yhteiskunnassa vallitsee vielä paljon ajattelua, että pitää vain pärjätä. Monesti esim. masentuneesta ihmisestä ajatellaan, että hän on vain laiska. Kehotetaan vaan ryhdistäytymään ja ottamaan itseä niskasta kiinni. Tällaiset kommentoinnit usein vain lisäävät sairastuneen huonoa oloa, aiheuttavat syyllisyyttä ja häpeääkin. Usein itsekin ajattelen, että minun pitäisi pärjätä ja jaksaa, kun kaikki muutkin pystyvät siihen. Miksi siis en minä? Mikä minussa on vikana? On vaikeaa hyväksyä sitä, että mielen sairaudet ovat sairauksia siinä kuin muutkin sairaudet.

Itsellä meni hyvin pitkään, ennen kuin tiesin, että näin ei voi jatkua. Lopulta varasin ajan työterveyslääkäriltä ja pyysin sairaslomaa. Sitä oli minulle tarjottu jo monta kertaa, mutten ottanut sitä vastaan. Eihän minussa mitään vikaa ollut ja täytyyhän sitä ihmisen töitä tehdä. Näin ajattelin. Kunnes tuli se piste, että aloin saada töissä ahdistuskohtauksia enkä pystynyt suoriutumaan työtehtävistäni. Myös kotona olin jatkuvasti ärtynyt, väsynyt ja ahdistunut. En saanut nukuttua kunnolla. Silloin vihdoin ymmärsin, että tarvitsen apua. Siitä alkoi pitkä ja kivinen tie. Näin jälkiviisaana olisin selvinnyt varmasti helpommalla, kun olisin myöntänyt asian itselleni jo aiemmin. Mitä pidempään odottaa, sitä isommaksi ongelmat ja haasteet kasvavat ja sitä pidempään vie aikaa niistä parantua. Kehotan ja rohkaisen lämpimästi jokaista hakemaan itselleen apua heti, kun tuntuu, että omat voimat eivät riitä. Ei ole helppoa myöntää olevansa mieleltään sairas. Usein ne suurimmat esteet ovatkin meissä itsessämme.

Onneksi kuitenkin yhteiskunnan asenteet mielenterveyden häiriöihin ovat hiljalleen muuttumassa sallivampaan suuntaan. Tämän mielenterveysviikon teema on tärkeä ja montaa ihmistä koskettava asia.

Pidetään huolta toisistamme ja autetaan niitä ihmisiä hakemaan apua, jotka sitä tarvitsevat.

Kirjoittanut Jäsen Minna

 

Lähde: https://www.mtkl.fi

Kuvan lähde: www.canva.com