Sopimusvuori Ry kotisivu

ETUSIVU

Walonkulman Klubitalo toteuttaa kansainvälistä klubitalomallia. Toiminnan tarkoituksena on tarjota osatyökykyisille henkilöille mahdollisuus työhön, opiskeluun ja aktiivisempaan elämään yhteiskunnassa.

Klubitalotoiminta koostuu toiminnallisesta, aktiivisesta päivästä, erilaisista työ- ja koulutusmahdollisuuksista sekä vapaa-ajan toiminnasta. Toimintaan osallistuminen on maksutonta.

Jäsenillä on mahdollisuus käydä Klubitalolla valitseminaan päivinä omien tarpeidensa ja voimavarojensa mukaan. Klubitalotoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja jäsenet sekä henkilökunta ovat keskenään tasa-arvoisia. Klubitalo ei toimi ilman aktiivisia jäseniä.

Lue lisää

Ajankohtaista

Waloillan eläimelliset menot

19.6.2019 Kävimme Waloillassa tutustumassa Kissankulman eläinpihaan. Waloilloissa järjestämme vapaa-ajan aktiviteetteja työpainoitteisen päivän ulkopuolella. Jäsenillä on mahdollisuus toivoa sekä suunnitella näitä tapahtumia omien mielenkiinnonkohteiden mukaisesti. Niin kuin huomaat, kuvaan on eksynyt yksi iloinen traktorinajajakin. 😉

Terkuin, Kari

 

Walonkulma mukana toukokuun Mental Helth Art Weekissä

Huh, mikä toukokuu! Siitäkin huolimatta toivon, että tästä tulee perinne, jatkumo ja loistava mahdollisuus tehdä hienoa yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa. Taide ja sen eri muodot ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja koen tärkeäksi, että jokainen meistä löytäisi oman itseilmaisun muodon. Erityisesti mielenterveyden tukemiseksi on hieno taito oppia purkamaan tunteitaan ulospäin ja  jäsennellä ajatuksiaan.

Tänä vuonna järjestimme Heijastuksia taiteesta -luennon, jossa oli Satu Nieminen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriltä kertomassa taiteen terapeuttisesta vaikutuksesta ja koulutettu kokemusasiantuntija Andreas Rönn jakoi meille oman tarinansa siitä, kuinka taide on auttanut häntä omassa kuntoutumisprosessissa. Luento mietitytti itseä pitkälle iltaan kuinka tärkeän aiheen äärellä olemme. Pikkuhiljaa ajatukset alkoivat myös suuntautua ensivuoteen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.

Osana tapahtumaa järjestimme myös MEME-IT-OUT -näyttelyn, johon teimme kevään aikana eri-ikäisten hämeenlinnalaisten kanssa meemejä omista tunteista. Näyttely oli nähtävissä Hämeenlinnan pääkirjaston näyttelysalissa 20.5.–31.5.2019, ja töitä tuli yhteensä 22 kpl. Oli hienoa huomata kuinka rohkeasti meemin tekemiseen tarttui eri-ikäisiä henkilöitä ja töissä uskallettiin käsitellä vaikeitakin asioita.

Lopuksi haluan sanoa kiitokset Kuuralle, joka oli mukana kehittämässä MEME-IT-OUT -näyttelyä, Fin-Fami Kanta-Hämeen mielenterveysomaisille saumattomasta yhteistyöstä, Kanta-Hämeen mielenterveysseuralle uudesta alkavasta yhteistyöstä ja tietysti Hämeenlinnan kirjastolle innostuneesta vastaanotosta ja yhteistyöstä. Kiitos!

T. Satu

MHAW -näyttely on nähtävillä Walonkulman kahvilassa kesän ajan.

 

Suomen Kädentaidot 2019 -messujen yhteistyötä

Suomen Kädentaidot 2019 -messut tekee hyväntekeväisyysyhteistyötä Sopimusvuori ry:n kanssa ja julkaisee muutaman viikon välein sopimusvuorelaisten tarinoita ja ajatuksia käsitöiden tuomasta hyvästä olosta, mielenvoimasta ja yhteisöllisyydestä. Tässä viimeisin tarina.

Walonkulman Klubitalo on toinen Sopimusvuoren kahdesta Klubitalosta ja erottuu muista Sopimusvuoren yksiköistä siten, että se sijaitsee Hämeenlinnassa. Pienehkö koko ja sijainti muista yksiköistä hieman erillään on muokannut Walonkulmasta persoonallisen, kotoisan ja ,voisiko sanoa, aurinkoisen paikan. Walonkulman Klubitalo toteuttaa kansainvälistä klubitalomallia. Toiminnan tarkoituksena on tarjota osatyökykyisille henkilöille mahdollisuus työhön, opiskeluun ja aktiivisempaan elämään yhteiskunnassa.

Klubin jäsen Vesa lähti rohkeasti mukaan tekemään ”Yhdessä mielenvoimaa” -yhteisökäsityötä ja suunnittelemaan omaa palaansa, vaikka ompelukone hänelle hieman vieras laite onkin, sillä omien sanojensa mukaan Vesa luotti Sopimusvuoren kiertävä kädentaitojen ohjaaja Jaana Kivelän ammattitaitoon ja opastukseen. Yhteisöllisyydestä puhuttaessa Vesalla tuli heti ensimmäisenä mieleen luottamus ja sen hän myös valitsi oman palansa sanaksi. Luottamus on Vesalle ”sitä, että voi tulla esimerkiksi tänne Walonkulmaan luottavaisesti, että pystyy olemaan toisten ihmisten kanssa turvallisessa ilmapiirissä, eikä tarvitse erikseen jännittää tai pelätä. Sen takia luottamus on täällä tosi tärkeä asia ja sellainen, mitä vaalitaan.” Sattumalta koristeista löytyi sitten naisen ja miehen silhuetit, jotka Vesa valitsi palaansa, koska luottamus on hänen mukaansa tärkeää myös naisen ja miehen välisissä suhteissa ja kommunikoinnissa.

Itse Vesa harrastaa askartelua ja erityisesti koruja hän haluaisi tehdä enemmän, mikäli vaan olisi mahdollisuus ja tilat missä tehdä. Käsillä tekeminen ylipäätään on hänen mielestään rentouttavaa, siinä saa käyttää mielikuvitustaan ja käsitöitä voi tehdä monenlaisissa tunnelmissa. Vesa haluaa korostaa myös yhteisöllistä puolta käsitöiden tekemisessä, minkä juuri tällaiset projektit mahdollistavat. Hän kannustaakin kaikkia, niin Walonkulmalaisia kuin muitakin, lähtemään innolla mukaan aina, kun käsityöpajoja järjestetään. Niistä saa myös innokasta ja asiantuntevaa apua, joten mitään ei tarvitse osata valmiiksi.

Seuraa somessa: #Kädentaidot2019 #hyväolokäsitöistä #yhdessämielenvoimaa #sopimusvuoriry #yhteiskunnallinenyritys #avainlippu

Klubimentorin Sirpa Ylikerälän haastattelu

Klubimentorin vapaapäivä
Satu, Sirpa ja Ritva – paras mahdollinen + seminaarissa

 

1. Miten päädyit alunperin Walonkulman klubimentoriksi?
Walonkulmasta haluttiin mukaan mentoriksi joku maakunnan sote-valmistelija. Nythän sote- valmistelu on päättymässä, mutta toivon voivani jatkaa mukana, koska minulla on pitkä ja monipuolinen kokemus sosiaalihuollon aikuisväestön palveluista, kehittämis- ja järjestöyhteistyöstä.

2. Mikä merkitys mentorityöllä on sinulle?
Olen ”järjestöihmisiä”. Olen sekä ollut itse mukana järjestötoiminnassa ja erityisesti olen tehnyt työurallani paljon yhteistyötä järjestöjen kanssa. Näen järjestöjen roolin merkityksellisenä niin niissä mukana toimiville kuin kansalaisyhteiskunnalle sekä keskeisenä ja toivottavasti nykyistä tärkeämpänä kumppanina julkisen sektorin palveluille. Klubitalot tekevät edistyksellistä työtä yhdistämällä mentoritoiminnalla saman kehittämisen pöydän ääreen järjestöjen ja yhteiskunnan toimijoita. Tällaisessa toiminnassa on ilo mukana.

3. Miten haluat edistää klubitalotoimintaa?
Haluan olla sekä oppimassa uutta klubitalotoiminnan kokonaisuudesta, että tuomassa omaa osaamistani ja verkostojani toimintaan. Toiminta ei ole ”vain järjestöpuuhastelua” vaan toteutus perustuu tiukkaan laatujärjestelmään ja taustalla on valtakunnallinen ja maailmanlaajuinen kehys. Toivon, että voisin lisätä yhdessä muiden mentoreiden kanssa toiminnan tunnettavuutta siten, että toiminta saisi uusia kävijöitä, osallistujia ja tukijoita.

4. Mitä toivoisit työltäsi tulevaisuudessa?
Olen aina saanut nauttia kustakin tekemästäni työstä, kulloiset työtehtävät ovat aina imeneet minut mukaansa. Minulle on tärkeää, että saan tehdä yhteiskunnallisesti merkityksellistä työtä, jossa lisätään oikeudenmukaisuutta, ihmisten yhdenvertaisuutta sekä asiakkaiden ja kuntalaisten omaa osallisuutta, hyvinvointia ja voimavaroja. Osaavat ja ihanat työkaverit ovat aina minulle erityisen tärkeitä, mutta toivon, että yhteiskehittäjyys asiakkaiden ja asukkaiden kanssa olisivat jatkossa vahvemmin työssäni mukana.

5. Miten ystäväsi tai työtoverisi kuvailisivat sinua?
Työkavereiden luulisin sanovan, että olen positiivinen, työtä kehittävä ja välillä periksi antamaton. Lähimmille ystäville ajattelen olevani tärkeä ihminen, lämminhenkinen ja toisinaan hieman perässä vedettävä.

6. Mitkä ovat suosikkityötehtäväsi
Kaikki aikuisväestön sosiaalisen hyvinvoinnin lisäämistä edistävät asiat. Yhdessä tekeminen, uuden kehittäminen ja suunnittelu, asiantuntijana toimiminen.

7. Mikä oli ensivaikutelmasi kun vierailit ensimmäistä kertaa klubitalolla?
Taisin olla mukana ihan ensimmäisissä avointen ovien päivässä. Minuun teki vaikutuksen vaikutelma järjestelmällisestä ja systemaattisesta toiminnasta, johon yhdistyy matala toiminnan kynnys tulla mukaan.

8. Miten viettäisit mieluiten unelmiesi pääsiäistä?
Levollisuutta, läheisiä ja ystäviä, hyvää ruokaa, Bachin Matteus-passio ja aurinkoa.
(jos haluatte muuttaa tämän vapuksi, vastaisin: keveyttä, simaa, munkkeja ja perinteisiä vappulauluja)

9. Minkä herkun haluaisit lisättävän klubitalon kahvioon?
Mistä tiesitte, että olen herkkujen ystävä? Vaikkapa jotain helppotekoista juustokakkua ja terveellisemmästä sarjasta hedelmä- tai marjasmoothieta.

10. Terveisesi klubitalon jäsenille ja henkilökunnalle:
Olkaa ylpeitä toiminnastanne, olkaa koko ajan ajassa mukana! Tehkää toimintaanne ja mielenterveyskuntoutujien yhteiskunnassa mukana toimimista koko ajan enemmän tunnetuksi.

Haastattelun valmistivat Walonkulman jäsenet Vesa T. ja Emilia W.

Siirtymätyöpäivät 4.4. ja 5.4.2019

Torstaiaamun auringosta sai nauttia vähän tavallista enemmän, kun jouduin poikkeuksellisesti kävelemään ensimmäistä kertaa töihin tällä kertaa. Muuten päivä alkoi tavalliseen tapaan; sisäänleimaus, kylmäkuorman purkua, vähän lämpötilojen mittausta tuotteista. Meitä oli oikein kaivattu, tekemistä riitti päivän mittaan vähintäänkin riittävästi. Toisin kuin parina aikaisempana viikkona, tällä kertaa meillä ei ollut nuoria apulaisia kanssamme.

Perjantai sujui muuten samanlaiseen tapaan, mutta itselleni osoitettiin kesken päivän haasteellisempia tehtäviä, mutta niistäkin selvittiin ainakin kohtalaisen hyvin. Lähinnä senkin ajan olisin voinut toimia omissa työtehtävissäni, jotta ne olisi saatu hoidettua nopeammin alta pois, mutta vaihtelu virkistää. Positiivista myös huomata, että työn määrä on kevättä ja pääsiäistä kohden jälleen virkistynyt, kiitos asiakkaiden.

Pääsiäisraekarkkien makuisin juhlavin terveisin

Vesa, Walonkulman jäsen ja siirtymätyöntekijä.