Sopimusvuori Ry kotisivu

Yhteistyöprojektit ja hankkeet

Verstaalla on oman ryhmätoiminnan lisäksi mahdollisuuksia osallistua moniin erilaisiin yhteistyöprojekteihin ja -hankkeisiin, aina ulkomaille asti. Meillä on miltei jatkuvasti jotain yhteistyötä tai projektia meneillään, sekä erilaisia retkiä ja tutustumiskäyntejä.

Sorin Sirkus

Verstas on jo useamman vuoden ajan päässyt harrastamaan ja opettelemaan erilaisia sirkuslajeja Sorin Sirkuksen tiloissa, sirkusammattilaisten opastuksella. Sirkuskoulu on toteutunut erilaisten hankerahoitusten kautta; Myrsky-hanke, Teijo-projekti, %TAIDETTA-hanke. Nuorten mukana sirkusharrastuksessa on aina käynyt mukana myös yksi Verstaan ohjaaja.

Kerran viikossa olevat sirkustreenit on ollut pidetty harrastus. Nuoret kertovat, että hanke on avannut paljon asioita sirkuksesta ja sirkuskulttuurista. Se on opettanut arvostamaan lajia ja ammattilaisia. On ollut helppo lähteä Verstaalta tutulla porukalla Sorin Sirkukselle – yksin ei olisi varmasti tullut löydettyä sirkusharrastuksen pariin. Sirkuksella on päässyt kokeilemaan paljon eri lajeja, se on tuonut onnistumisen tunteita, kasvattanut pitkäjänteisyyttä ja esiintymisvarmuutta.

 

Erasmus+ ja muu kansainvälisyystoiminta

Verstas on suuntautunut avartamaan nuorten näkökulmia ja maailmankuvaa myös erilaisten ulkomaanmatkojen ja EU-projektien kautta. Olemme olleet mukana Erasmus+ -hankkeissa eri maalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa, Unkarissa ja Bulgariassa. Bulgarian projektissa Verstas toimi isäntämaana, eli teimme budjetin, hakemukset, matkasuunnitelmat ja olimme vastuussa projektirahoituksesta. Uusimpana ulkomaan projektina Verstaalla on Erasmus+ -hanke yhdessä Sopimusvuori ry:n Tilkkeen nuorten kanssa, ja toukokuussa 2018 matkakohteena Cahersiveen, Irlanti.

Erasmus+ -projekteihin osallistuminen on tuonut paljon uusia kokemuksia myös ulkomaan matkan lisäksi. Hakemuksen tekeminen itsessään, sekä projektiin yhdessä sitoutuminen ja yhteistyökumppaneihin tutustuminen ovat olleet uusia jännittäviä kokemuksia. Matkoilla on ollut projektiin valitun aiheen ympärille rakennettua toimintaa, ihmisiin ja kulttuuriin tutustumista. Projektit ovat antaneet paljon, ja niiden vaikutukset ovat kantaneet pitkälle matkan jälkeenkin. Yhteiset projektit ovat vahvistaneet yhteishenkeä ja ihmissuhteita, opettaneet paljon uusista ihmisistä ja kulttuureista, avanneet mielenkiintoa tutustua elämään kodin, Verstaan ja Suomen ulkopuolella. ”Projektin aikana näkee paremmin, millaiset voimavarat on itsellä, kun vaan oppii valjastamaan ne käyttöönsä.”

Verstas on kiertänyt maailmalla myös omarahoitteisesti, matkakohteina mm. Saksa, Latvia, Liettua, Viro, Ruotsi, Espanja, Skotlanti, Unkari. Matkoilla on käyty tutustumassa erilaisiin nuorten paikkoihin, suurlähetystöihin ja mahdollisiin yhteistyökumppaneihin. Näillä reissuilla on ollut mukavasti myös vapaa-aikaa, ja mahdollisuuksia kierrellä paikkoja oman mielenkiinnon mukaan. Matkat ovat vaikuttaneet positiivisella tavalla, nuorista on ollut mukavaa kun pääsee hetkeksi arjesta ja omista huolista pois.

 

Teatteriprojekti ja oma näytelmä

Syksyllä 2017 Verstaalla alkoi uutuutena teatteriryhmä, joka on toteutettu yhteistyössä Tampereen Työväen Teatterin kanssa. Teatteriryhmässä on opeteltu erilaisia ilmaisukeinoja, improilua ja käsikirjoitusta. Ryhmä huipentui huhtikuussa 2018 TTT:n Klubin lavalla neljästi esitettävään näytelmään, jonka on ohjannut ja yhdessä nuorten kanssa käsikirjoittanut teatteriryhmän vetäjä, ohjaaja Marko Taiminen.

Kaikille Verstaslaisille suunnattu alkupuolen teatterityöpaja oli monille mieleinen, nuorten mielestä improilu oli hauskaa heittäytymistä, joka auttaa astumaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Itse näytelmään osallistuminen oli nuorille vapaaehtoista, kaikki halukkaat pääsivät mukaan. Näytelmää alettiin harjoittelemaan heti käsikirjoituksen valmistuttua.

Nuorille TTT:n lavalle astuminen on ”helvetin suuri juttu”. ”Näytelmään osallistuminen on tuonut rohkeutta, auttanut astumaan ulos kuorestaan, se on opettanut stressinsietokykyä ja auttanut ilmaisun kautta käsittelemään asioita ja tunteita. Näytelmään sitoutuminen on ollut tärkeä asia, jo pelkästään se on tuonut paljon onnistumisen tunteita. Omien tekstien tuominen lavalle on ollut upea mahdollisuus päästä esittämään omia asioita ja tunteitaan. Teatteri on auttanut pääsemään eroon liiallisesta itsekriittisyydestä. Se on ollut hauskaa tekemistä, ja yhdistänyt porukkaa todella paljon.”

Retket

Verstaalta pyritään käymään erilaisilla luontoretkillä ja tutustumiskäynneillä tasaisesti ympäri vuoden, lähtien ihan liikuntaryhmän Kaupin lähimetsästä esimerkiksi Birgitan polun Kirskaanniemen laavulle asti. Olemme myös kerran vuodessa käyneet Tampereen 4H-yhdistyksen järjestämillä luontoretkillä läheisissä kansallispuistoissa; Seitsemisessä ja Helvetinjärvellä.

Erilaisten päiväretkien lisäksi olemme käyneet joka vuosi Kintulammilla yön yli reissuilla Tampereen kaupungin vuokramökillä. Keväälle ja syksylle sijoittuneiden Kintulammin retkien aikana nuoret ovat perinteisesti suunnitelleet ja rakentaneet seuraavan kauden viikko-ohjelman. Jokavuotiset yhteiset mökkireissut ovat olleet monille Verstaan nuorille mieluisia irtiottoja arkirutiineista.

Reissuilla on nautittu saunan lämmöstä ja luonnon hiljaisuudesta, istuttu iltaa nuotiolla, soitettu kitaraa, paistettu makkaraa ja lättyjä, juteltu ja naurettu.

 

Tapahtumat ja tempaukset

Verstaalla on vuosittain järjestetty erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Olemme osallistuneet kahtena vuonna ravintolapäivään eri teemoilla. Ensimmäinen ravintolapäivätapahtumamme nimi oli Ravintola Pikku Karibia, ja seuraavana vuonna avasimme päiväksi Egyptiläisen ravintolan, Muumio’s. Ravintolapäiviin nuoret ovat itse suunnitelleet teeman ja ruokalistan, mainostuksen – ja tietenkin tehneet ruuan ja tarjoilleet sitä vieraille.

Kesällä 2017 Verstaalla järjestettiin ensimmäistä kertaa nuorten oma taidenäyttely, joka saavutti suuren suosion, sekä lehtijutun. Olemme olleet mukana suunnittelemassa ja järjestämässä monia yhteistyötapahtumia, esim. Sopimusvuori ry:n Sotea vai Satua -tapahtuma sekä Toivo-seminaari yhdessä Sopimusvuori Oy:n ja Taimi ry:n kanssa. Olemme olleet joka vuosi aktiivisesti mukana Sopimusvuori ry:n myyntikojussa Tampereen joulutorilla. Verstaalla on ahkeroitu erilaisia käsitöitä Joulutorille myytäväksi, jotka ovat joka vuosi menneet hyvin kaupaksi.

Ravintolapäivien, joulutorin ja muiden tapahtumien tuotto on mahdollistanut mm. Verstaan ulkomaan matkat ja muut ylimääräiset tekemiset ja retket.