Sopimusvuori Ry kotisivu

Taide- ja kulttuuritoiminta

Verstaan toiminnassa näkyy ja painottuu hyvin paljon erilaiset taidelähtöiset menetelmät. Omien ohjattujen ryhmätoimintojemme lisäksi Verstaalla pyrimme mahdollistamaan nuorille monipuolisesti erilaista taide- ja kulttuuritoimintaa eri alojen ammattilaisten ohjaamana, myös Verstaan seinien ulkopuolella. Verstaan kävijöillä on mahdollisuus päästä kokeilemaan mm. sirkusta, teatteria, tanssia, media-alan ja viestinnän keinoja, bänditoimintaa sekä taideprojekteja.

Selaa alaspäin ja lue lisää taide- ja kulttuuritoiminnastamme!

 

SORIN SIRKUS

Verstas on jo useamman vuoden ajan päässyt harrastamaan ja opettelemaan erilaisia sirkuslajeja Sorin Sirkuksen tiloissa, sirkusammattilaisten opastuksella. Sirkuskoulu on toteutunut erilaisten hankerahoitusten kautta; Myrsky-hanke, Teijo-projekti, %TAIDETTA-hanke. Nuorten mukana sirkusharrastuksessa on aina myös yksi Verstaan ohjaaja.

Kerran viikossa olevat sirkustreenit on ollut pidetty harrastus. Nuoret kertovat, että treenit ovat lisänneet paljon tietämystä sirkustaiteesta ja -kulttuurista. Se on opettanut arvostamaan lajia ja ammattilaisia. On ollut helppo lähteä Verstaalta tutulla porukalla Sorin Sirkukselle – yksin ei olisi varmasti tullut löydettyä sirkusharrastuksen pariin. Sirkuksella on päässyt kokeilemaan paljon eri lajeja, se on tuonut onnistumisen tunteita, kasvattanut pitkäjänteisyyttä ja esiintymisvarmuutta.

 

TEATTERIPROJEKTI JA OMA NÄYTELMÄ

Syksyllä 2017 Verstaalla alkoi uutuutena teatteriryhmä, joka toteutettiin yhteistyössä Tampereen Työväen Teatterin kanssa. Teatteriryhmässä opeteltiin erilaisia ilmaisukeinoja, improilua ja käsikirjoitusta ohjaaja Marko Taimisen johdolla. Ryhmä huipentui huhtikuussa 2018 TTT:n Klubin lavalla neljästi esitettyyn näytelmään, jonka on ohjannut ja yhdessä nuorten kanssa käsikirjoittanut teatteriryhmää luotsannut Taiminen.

Kaikille Verstaslaisille suunnattu alkupuolen teatterityöpaja oli monille mieleinen, nuorten mielestä improilu oli hauskaa heittäytymistä, joka auttaa pääsi astumaan oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Näytelmään osallistuminen oli nuorille vapaaehtoista ja kaikki halukkaat pääsivät mukaan. Näytelmää alettiin harjoittelemaan heti käsikirjoituksen valmistuttua.

Nuorille TTT:n lavalle astuminen on omien sanojensa mukaan ”helvetin suuri juttu”. ”Näytelmään osallistuminen on tuonut rohkeutta, auttanut astumaan ulos kuorestaan, se on opettanut stressinsietokykyä ja auttanut ilmaisun kautta käsittelemään asioita ja tunteita. Näytelmään sitoutuminen on ollut tärkeä asia, jo pelkästään se on tuonut paljon onnistumisen tunteita. Omien tekstien tuominen lavalle on ollut upea mahdollisuus päästä esittämään omia asioita ja tunteitaan. Teatteri on auttanut pääsemään eroon liiallisesta itsekriittisyydestä. Se on ollut hauskaa tekemistä, ja yhdistänyt porukkaa todella paljon.

Ilahduttavasti Verstaan teatteritoiminta sai myös jatkoa, sillä Sopimusvuoren Kotiteatteri-hankkeen loputtua Kotiteatteriryhmä yhdistettiin Verstaan alle, ja teatteriryhmä sai oman paikkansa Verstaan viikko-ohjelmassa. Teatteriporukka on kokoontunut kerran viikossa kumppanuustalo Arttelin tiloissa ohjaaja Riku Laakkosen luotsaamana. Teatteritoiminta on ollut Verstaan nuorille mielekästä, ja mukaan Verstaan arkeen on Kotiteatteriporukasta löytynyt myös paljon uusia mukavia tovereita. Teatteriryhmällä on tulossa esitys keväällä 2019.

 

TANSSIRYHMÄ

Verstaalla alkoi alkuvuodesta 2019 uudenlainen liikunta- ja ilmaisumuoto, kun saimme oman tanssiryhmän. Joka keskiviikkoinen tanssitunti tapahtuu ammattilaisen tanssin opettajan Minna Vapaa-Suomisen vetämänä Tanssistudio Paljetissa. Tanssissa korostuvat luovat menetelmät sanattoman itsetutkiskelun ja -ilmaisun työkaluna. Tanssi avaa mahdollisuuden omien tunteiden ja ajatustensa ilmaisuun kehollisuuden kautta.

Tanssiryhmällä on myös yhteinen päämäärä: esitys, johon ryhmä on opetellut koreografioita koko alkuvuoden. Tanssiryhmään osallistuminen on kuitenkin haluttu pitää matalalla kynnyksellä, eikä siihen osallistuminen velvoita ottamaan osaa esitykseen – esityksessä lavalla tanssivat vain ne, jotka haluavat.

 

MEDIA & VIESTINTÄ

Verstaalla on pitkät perinteet mediaryhmistä eri muodoissa eri aikoina ja eri ohjaajien vetäminä. Verstaan mediaryhmissä on tehty lyhytelokuvia, harjoiteltu animaatioiden tekoa ja valokuvattu.

Tällä hetkellä Verstaalla mediapainotteisena ryhmänä toimii oman radio-ohjelman tekoon keskittyvä ryhmä. Ryhmä suunnittelee ja työstää radio-ohjelmia alusta loppuun eri työvaiheiden parissa. Verstaan radio-ohjelmat ilmestyvät YouTube kanavallemme kuunneltaviksi. Voit kuunnella Verstaan ensimmäisen radio-ohjelman täältä:

Vuoden 2019 alussa viikko-ohjelmaan ilmestyi Verstaan viestintäryhmä, jossa nuorten kanssa yhdessä suunnitellaan ja tuotetaan sisältöä tänne Verstaan nettisivujen “ajankohtaista”-blogiin, sekä mm. Sopimusvuori ry:n jäsenlehteen.

 

BÄNDIRYHMÄ

Verstaalla on jo pitkään pyörinyt myös oma bänditoiminta. Aikanaan verstaslaiset kävivät bändiryhmässä Sopimusvuoren vanhalla Klubitalolla, yhdessä muiden yksiköiden nuorten kanssa soittamassa. Yhteisen bändiryhmätoiminnan loputtua Verstaalle saatettiin oma bändiryhmä, jota ohjasi aluksi opiskelija Riikka, jonka jälkeen kevätkaudelle 2019 bändiryhmän ohjaajaksi vaihtui muusikko Kaitsu Hokkanen. Klubitalon muutettua uusiin tiloihin Verstaan bändiryhmä siirtyi Arttelin tiloihin soittamaan kevätkaudeksi.

 

KRAVATEISTA TAIDETTA

Kravateista taideteos? Syksyllä 2018 Verstaalla alkoi mielenkiintoinen yhteistyö taiteilijapari Millan ja Petrin kanssa. Verstaalla hauskasti työnimellä krakahanke kulkeva projekti on avannut pienelle joukollemme kiinnostuneita täysin uudenlaisen kurkistusikkunan ammattitaiteilijoiden arkeen.

Taiteilijanimellä B&C ensemble toimivat Milla ja Petri kutsuttiin toteuttamaan taideteos Ekokumppanit Oy:n ja Aamulehden Moro-liitteen peräkonttikirppiksellä kerätyistä kravateista. Kravatteja kertyi 4757 kpl ja niihin liittyviä oheistarinoita n. 100. Kravateista syntyy 24 osainen teos, joka julkistetaan ja lahjoitetaan Tampere-päivänä syyskuun lopussa Tampereen kaupungille.

Verstaslaiset ovat saaneet olla mukana lähes kaikissa työvaiheissa heti alusta lähtien. Olimme mukana katsomassa tilaa, johon taideteos tulee esille, sekä käyneet Millan ja Petrin työhuoneella Pispalassa lajittelemassa kravatteja. Lisäksi halukkaat saavat myös osallistua itse taideteoksen tekoon; jokainen suunnittelemalla ja työstämällä oman osionsa kokonaisuuteen. Itse taideteoksen luomisen lisäksi Verstaan nuoret ovat saaneet mahdollisuuden näyttää ja käyttää taitojaan valokuvaten työn etenemistä someen, julisteiden suunnittelussa ja somekanavien luomisessa ja sisällön tuottamisessa.