Sopimusvuori Ry kotisivu

Luonto- ja elämystoiminta

Haluamme painottaa toiminnassamme monipuolisesti yhdessä tekemistä ja osallisuuden vahvistamista. Arjen pyörittäminen koko yhteisön voimin on tärkeä osa toimintaamme, joten myös erilaisten tapahtumien ja retkien yhdessä suunnittelu ja toteuttaminen antaa yhteisiä onnistumisen kokemuksia monellakin eri tavalla.

Green Care tarkoittaa luontoon tukeutuvien menetelmien ammatillista, vastuullista ja tavoitteellista hyödyntämistä. Se on siis toimintaa, jolla edistetään ihmisen hyvinvointia ja elämänlaatua luontotoiminnan kautta. Luonto on tärkeä elementti ihmisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden kannalta. Verstaalla Green Care -toimintaa halutaan sisällyttää mukaan mahdollisimman paljon, ja se onnistuu hyvinkin monipuolisesti niin luontoretkien, kuin myös kaupunkiolosuhteiden puitteissa.

 

Selaa alaspäin ja lue lisää luonto- ja elämystoiminnastamme, sekä tapahtumien järjestämisestä!

 

 

VILJELYPALSTA

Läpi koko satokauden Verstaalla toimii Tahmelan viljelypalstalla oma peltoryhmä. “Peltoryhmäläiset” hoitavat ja muokkaavat Tahmelassa sijaitsevaa peltopalstaamme keväästä syksyyn. Peltoryhmäläiset saavat yhdessä itse vaikuttaa siihen, mitä viljellään. He tekevät yhdessä hankinnat palstaa varten, käyvät keväällä muokkaamassa ja istuttamassa, kesän hoitamassa ja kastelemassa, syksyllä korjaamassa satoa ja laittamassa palstaa talvikuntoon. Palstaviljelyn antia on myös oma kädenjälki, joka näkyy Verstaan ruokapöydässä: Joka syksy saamme nauttia Verstaalla oman pellon antimista tehtyä lounasta.

 

LIIKUNTAA LUONNOSSA

Verstaan viikko-ohjelmassa on joka viikko myös liikuntaa. Pyrimme tarjoamaan monipuolisen ryhmäliikunnan lisäksi mahdollisuuden myös luonnossa liikkumiseen. Verstaan sijainti Tampereen Tammelassa on erinomainen myös Kaupin metsän ja liikuntareittien tuntumassa. Hyvin usein liikuntaryhmän kävelyporukka suuntaa reittinsä Kaupin metsään kuntokolmoselle tai ihan metsäpoluille. Olemme usein käyneet myös Rauhaniemen rannoilla uimassa ja liikkumassa. Kesäisin olemme järjestäneet seikkailuliikuntaretkiä lähialueen luontokohteisiin, mm Birgitan polulle.

LUONTORETKET

Verstaalta pyritään käymään erilaisilla kokopäiväretkillä ja tutustumiskäynneillä tasaisesti ympäri vuoden. Luontoretkipäivät ovat sijoittuneet lähialueella Birgitan polun kohteisiin Kirskaanniemeen ja Ammejärven laavulle. Olemme myös noin kerran vuodessa käyneet Tampereen 4H-yhdistyksen järjestämillä luontoretkillä läheisissä kansallispuistoissa; Seitsemisessä ja Helvetinjärvellä, sekä viimeksi Ritajärven luonnonsuojelualueella. Verstaan luontoretket ovat yleensä koko päivän kestäviä retkiä, minne otetaan eväät mukaan, ruokaillaan ulkona ja keitetään pannukahvit nuotiolla.

Erilaisten päiväretkien lisäksi olemme käyneet joka vuosi Kintulammilla yön yli reissuilla Tampereen kaupungin vuokramökillä. Keväälle ja syksylle sijoittuneiden Kintulammin retkien aikana nuoret ovat perinteisesti suunnitelleet ja rakentaneet seuraavan kauden viikko-ohjelman. Jokavuotiset yhteiset mökkireissut ovat olleet monille Verstaan nuorille mieluisia irtiottoja arkirutiineista. Reissuilla on nautittu saunan lämmöstä ja luonnon hiljaisuudesta, istuttu iltaa nuotiolla, soitettu kitaraa, paistettu makkaraa ja lättyjä, juteltu ja naurettu.

Verstas järjesti myös viikon mittaisen Lapin matkan syksyllä 2018. Matka suunniteltiin yhdessä nuorten kanssa alusta loppuun ja se oli monille hyvinkin vaikuttava kokemus.

Verstasviikosta Lapissa voit lukea lisää nuorten blogikirjoituksesta: https://www.sopimusvuori.fi/verstas/2019/02/21/verstasviikko-lapin-maisemissa/

KAUPUNGISSA SEIKKAILLEN

Luonnossa liikkumisen lisäksi Verstaalta käydään paljon myös kaupungilla eri kohteissa. Tampereen kaupungin monet museot ovat tulleet nuorille tutuksi Verstaan kulttuurikäynneillä. Lisäksi olemme kiertäneet harrastusliikkeitä ja kirpputoreja. Yhdessä uusiin paikkoihin meneminen on monesti paljon helpompaa tuttujen ihmisten parissa.

Verstaslaisille on myös järjestetty kaupunkiseikkailu, jossa nuoret jaettiin pieniin ryhmiin, he saivat kirjekuoret ja ohjeistusta WhatsAppin kautta. Kaupunkiseikkailussa nuoret joutuivat toteuttamaan hullunkurisia tehtäviä Verstaan lähikortteleissa ja lopulta etsimään ohjaajat vihjeiden avulla Tammelasta. Kaupunkiseikkailu oli monelle hyvinkin elämyksellistä itsensä haastamista yhdessä oman ryhmänsä kanssa. Kaupunkiseikkailua on toiveissa myös tulevalle kesälle tai syksylle.

 

TAPAHTUMIEN JÄRJESTÄMINEN

Verstaalla on vuosien saatossa järjestetty paljon erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Tapahtumien yhdessä järjestäminen on vahvistanut verstasporukan yhteishenkeä, ja tietenkin antanut monille nuorille paljon uutta kokemusta tiimityöskentelystä ja tietenkin erilaisten tapahtumien suunnittelusta, mainostuksesta ja järjestämisestä.

Olemme mm. osallistuneet kahtena vuonna ravintolapäivään eri teemoilla. Ensimmäinen ravintolapäivän pop-up ravintolan nimi oli Ravintola Pikku Karibia, ja seuraavana vuonna avasimme päiväksi Egyptiläisen ravintolan nimeltä Muumio’s. Ravintolapäiviin nuoret ovat itse suunnitelleet teeman ja ruokalistan, mainostuksen – ja tietenkin tehneet ruuan ja tarjoilleet sitä vieraille.

Kesällä 2017 Verstaalla järjestettiin ensimmäistä kertaa nuorten oma taidenäyttely, joka saavutti suuren suosion – sekä poiki jopa lehtijutun.

Olemme olleet mukana suunnittelemassa ja järjestämässä monia yhteistyötapahtumia, esim. Sopimusvuori ry:n Sotea vai Satua -tapahtuma sekä Tarinoita Toivosta -seminaaria yhdessä Taimi ry:n ja Treili Oy:n kanssa. Tarinoita Toivosta -seminaarissa esitettiin myös Verstaan mediaryhmän toteuttama dokumentti Toivo, joka voi katsoa myös Verstaan YouTube -kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=SQMk0pmtTRw

Olemme olleet joka vuosi aktiivisesti mukana Sopimusvuori ry:n myyntikojussa Tampereen Joulutorilla, sekä Kartanon Joulu tapahtumassa Sopimusvuoren Hiedanrannan kartanokahvilassa. Verstaalla on ahkeroitu erilaisia käsitöitä myytäväksi, jotka ovat joka vuosi menneet hyvin kaupaksi.

Ravintolapäivien, joulutorin ja muiden tapahtumien tuotto on mahdollistanut mm. Verstaan ulkomaan matkat ja muut ylimääräiset tekemiset ja retket.