Sopimusvuori Ry kotisivu

Kansainvälisyystoiminta

Verstaalla pyritään avartamaan nuorten näkökulmia ja maailmankuvaa myös erilaisten ulkomaanmatkojen ja vierailijoiden kautta. Kansainvälisyys ja eri kulttuurien ja maiden tapoihin tutustuminen auttavat ymmärtämään eri lähtökohdista tulevia ihmisiä, sekä saattaa auttaa nuoria avartamaan ehkä omaakin elämänkatsomustaan. Verstas on syrjintävapaa alue ja pyrimme myös auttamaan ihmisiä karistamaan omia ennakkokäsityksiään eri asioista. Erilaisten projektien ja vierailijoiden kautta on myös hyvä nähdä, millä tavoin eri maissa erilaiset palveluverkostot tai vaikkapa mielenterveystyö toimivat. Tärkeimpänä lähtökohtana kuitenkin on rikkoa omia ennakkoluulojaan ja kohdata eri kulttuureista tulevat ihmiset ihmisinä.

 

Selaa alaspäin ja lue lisää Verstaan matkoista ja kv-toiminnasta!

ERASMUS+ NUORISOVAIHDOT

Olemme olleet mukana Erasmus+ -hankkeissa eri maalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa Unkarissa, Bulgariassa sekä Irlannissa. Bulgarian projektissa Verstas toimi isäntämaana, eli teimme budjetin, hakemukset, matkasuunnitelmat ja olimme vastuussa projektirahoituksesta. Viimeisin Erasmus+ nuorisovaihto Irlantiin toteutettiin yhdessä Sopimusvuoren Klubitalon Tilkkeen kanssa, ja toukokuussa 2018 matkakohteenamme oli Cahersiveen, Irlanti. Viimeisimmälle projektille, jonka aiheena oli Isolation (eristyneisyys – syrjäytyminen), olemme puuhaamassa jatkoa teemalla social inclusion – suomeksi työnimenä kohtaaminen ja yhteisöllisyys. Syksyllä 2019 toimimme isäntämaana irlantilaiselle nuorisovaihdon ryhmälle.

Erasmus+ nuorisovaihtoihin osallistuminen on tuonut paljon uusia kokemuksia – itsessään jo elämyksellisen ulkomaanmatkan lisäksi. Hakemuksen tekeminen, projektiin yhdessä sitoutuminen ja yhteistyökumppaneihin tutustuminen ovat olleet uusia jännittäviä kokemuksia monelle nuorelle. Matkoilla on ollut projektiin valitun aiheen ympärille rakennettua mielekästä toimintaa, keskusteluja sekä ihmisiin ja kulttuuriin tutustumista. Projektit ovat antaneet paljon, ja niiden vaikutukset ovat kantaneet pitkälle matkan jälkeenkin.

Yhteiset matkat ovat vahvistaneet yhteishenkeä ja ihmissuhteita, opettaneet paljon uusista ihmisistä ja kulttuureista, avanneet mielenkiintoa tutustua elämään kodin, Verstaan ja Suomen ulkopuolella. ”Projektin aikana näkee paremmin, millaiset voimavarat on itsellä, kun vaan oppii valjastamaan ne käyttöönsä.”

 

MUUT MATKAT

Nuorisovaihtojen lisäksi Verstas on kiertänyt maailmalla myös omarahoitteisesti, matkakohteina mm. Saksa, Latvia, Liettua, Viro, Ruotsi, Espanja, Skotlanti, Unkari. Matkoilla on käyty tutustumassa erilaisiin nuorten paikkoihin, suurlähetystöihin ja mahdollisiin yhteistyökumppaneihin. Näillä reissuilla on ollut mukavasti myös vapaa-aikaa, ja mahdollisuuksia kierrellä paikkoja oman mielenkiinnon mukaan. Matkat ovat vaikuttaneet positiivisella tavalla: nuorista on ollut mukavaa, kun pääsee hetkeksi arjesta ja omista huolista pois.

KOTIKANSAINVÄLISYYS

Verstaan toiminnassa näkyy myös kotikansainvälisyys – ovemme ovat avoinna erilaisille vierailijoille ja ryhmille, myös ulkomailta. Nuoret kertovat sujuvasti toiminnastamme ulkomaalaisillekin vieraille. Verstaalla on ollut myös vaihto-oppilaita työharjoitteluissa, ja toiminnallisten ryhmien kautta sekä englannin kielellä on pärjätty hyvinkin vaihtelevissa tilanteissa. Kotikansainvälisyys on loistava tapa avartaa maailmankuvaa ja lisätä käsitystään erilaisista kulttuureista ihan kotisohvalta – tai tässä tapauksessa Verstaan kotisohvalta käsin.