Sopimusvuori Ry kotisivu

Päiväretki Ammejärvelle

Verstaan opiskelijat järjestivät päiväretken Lempäälään Ammejärvelle. Päävastuu retkestä oli Minnalla ja Suvilla.  Kyse oli pienestä eväsretkestä  Birgitanpolulla  olevalle laavulle, jossa aikaa kulutettiin makkaraa paistellen, kahvia keitellen ja vaahtokarkeja nauttien.

Päivään sisältyi myös luonnon ihastelua, pienten eläinten ihmettelyä ja muutama nuorista poimi myös vadelmia ja mustikoita kotiinviemisiksi. Päivän päätteeksi todettiin aika yksimielisesti, että retki oli mukava piristys arkeen.

 

Etäkuntoutuksessa Verstaalla

 

Verstaan etäkuntoutus on pyörinyt nuorilla koko kevään, ja jatkuu nyt kesälläkin lähipäivien lisäksi. Etäkuntoutuksessa oleville soitellaan aamupäivästä. Kaikille jaetaan myös etäkuntoutuspäivälle tehtävä, joka pitää palauttaa päivän aikana. Tehtävät ovat olleet hyvin monenkirjavia, pohdiskelusta ja luovuudesta lähtien kaikenlaiseen muuhun tekemiseen.

Eräs etäkuntoutuspäivän tehtävä oli pohtia ja kirjoittaa asioita, joita kaipaa ennen korona-aikaa, ja asioita joita ei kaipaa. Tässä kahden sosiaalisen kuntoutuksen nuoren vastaukset tuohon tehtävään.

 


 

Ajasta ennen koronaa kaipaan rutiineja, ihmisten huoletonta vilinää ympärillä ja jatkuvuutta arjessa. On ihanaa, kun aamulla herätessä tietää mitä tulee päivällä tekemään. Ei tarvitse nähdä niin kovasti vaivaa sen eteen, että saa tunnit kulumaan. Kaipaan sitä, että viikonloppu tuntuu rentouttavalta vapaa-ajalta jatkuvan, melkein paniikinomaisen ajan täyttämisen sijaan. Kaipaan sitä, että ympärillä on ihmisiä ja tapahtumia, joita tarkastella ja mietiskellä. Kaipaan yhdessäoloa ilman pakotettua tekemistä, paikkaa jonne ilmestyä vain olemaan.

Ajasta ennen koronaa en kaipaa suorittamista ja tuomitsemista. Tässä ajassa on ollut ihana huomata miten armollisuuden ajatukset itseä ja muita kohtaan ovat voimistuneet. Keskusteluissa on noussut esiin huoli yksinäisyydestä, kotiinsa teljettyjen vanhusten voinnista ja esimerkiksi siitä, miten vähävaraiset lapsiperheet pärjäävät ilman kouluruokaa. On annettu tilaa kertoa omista kokemuksista ja lupa tehdä sitä, minkä avulla tuntee pärjäävänsä ilman syyllistämistä. Siitäkin huolimatta, että iltalehdet yrittävät palata ”koronakiloillaan” tuohon syyllistämiseen on yleisessä keskustelussa pysytty ihanan lempeinä.

 


 

Mitä haluaisin takaisin ajalta ennen koronaa?

Haluaisin takaisin läheisyyttä ja lähellä oloa. Haluaisin nähdä perhettä ja ystäviä, erityisesti siskojeni lapsia. Haluaisin taas yökyliä ja yhdessä kokkailua. Haluaisin halauksia ja silitystä. Haluaisin keikoille. Haluaisin, että ihmisten ei tarvitsisi pelätä ja väistää toisiaan. Haluaisin että taiteen esittäminen kaikin tavoin tulisi takaisin, vaikka onkin ollut iloista huomata sitä esitettävän poikkeusoloista huolimatta, uusilla tavoilla. Haluaisin, että voisin nähdä kaikkia ihmisiä kasvokkain puheluiden ja videon sijasta. Haluaisin matkustella Suomessa.

Mitä en haluaisi takaisin ajalta ennen koronaa?

En haluaisi takaisin sitä, ettei pidetä yhtään välimatkaa tuntemattomiin, tai suhtaudutaan välinpitämättömästi toisten terveyteen. Minusta on hyvä, että on omaa tilaa ilman että joku hönkii niskaan, eikä tässä tilanteessa kukaan tule aivastelemaan päin näköä, toisin kuin ennen. Paljon sairastaneena ja sairastavana olen ennenkin tätä kaikkea ollut tarkka käsihygieniasta ja muusta, ja se on etenkin flunssakautena ahdistanut kamalasti miten välinpitämättömiä iso osa ihmisistä on. Mielestäni on tärkeää kunnioittaa toisen oikeutta terveyteen, aina.

En haluaisi myöskään takaisin sitä suorittavaa ja pinnallista maailmanmenoa. Minusta on ollut ihanaa huomata, miten monet ihmiset ovat pysähtyneet sen äärelle, mikä on oikeasti tärkeää, ja tällä hetkellä moni ehkä on herännyt ajattelemaan enemmän sitä, mikä on tarve ja mikä on halu. Se on aivan kestämätöntä, jos tulevaisuudessakin jatkuva halu saada enemmän jatkuu. Uskoisin, että nyt monen elämästä on riisuutunut pois turhia asioita, joilla on ollut tarkoitus vain vakuuttaa tuntemattomia siitä, että on muottiin mahtuva, kaunis, menestyvä ja varakas. Moni on hankkinut ja tehnyt niitä vain halusta sopia joukkoon, ja on saattanut ajaa itsensä ahdinkoon sen myötä.

Toivon myös, että tämä kriisi herättää siihen, että jatkuva kasvu ei ole mahdollista eikä järkevää entisellä kaavalla. Täytyy löytää uusia keinoja talouteen ja yhteiskunnan toimintaan. Kestävämpiä keinoja, sekä maapallon, että inhimillisen pärjäämisen kannalta. Valitettavasti tämä kriisi ei tule olemaan viimeinen, joka globaalisti koettelee meitä. Toivon, että sekä päättävillä tahoilla, että yksilötasolla tulevaisuudessa toimitaan uudella tavalla.

Toivon myös, että etätyöskentely saisi enemmän jalansijaa, ja se lisäisi työelämän joustavuutta. En ajattele, että välttämättä siis kokoaikaisesti etätyötä, mutta jos se voitaisiin ottaa luontevaksi osaksi töitä, joissa ennen koronakriisiä asiaa ei ole haluttu ottaa pöydälle esimerkiksi vain tottumuksen vuoksi.

 

 

 

Oppia ikä kaikki

Vaikka pahat kielet väittävät, ettei vanha koira opi temppuja, päätin itseni haastaen ja muille näyttääkseni todistaa väitteen vääräksi aloittamalla opinnot Kankaanpään opiston kasvatusja yhteisöohjaajaksi 47-vuotiaana.

 

Alun perin syyt opiskelulle olivat tylsistyminen ja aktiivimalli. Olin jo pitkään ollut työttömänä ja sairaslomalla vuorotahtiin, ja alkoi tuntua siltä, että jotain tarvitsee tehdä, ettei ihan jämähdä. Aktiivimalli tuli hätiin ja pakotti minut joko töihin (joita en yrityksistä huolimatta saanut) tai kouluttautumaan alalle, jossa olisi mahdollisuutta työllistyä. Puntaroin kahden vaiheella, jatkaako “ihmistöissä”, joihin olin kouluttautunut aikanaan ja joita olin koko työurani tehnyt, vai etsisinkö ihan uuden suunnan. Ratkaisuun pääsin kuin itsestään, kun silmiini osui ilmoitus nykyisten opintojeni hausta.

Koko hommaan lähdin vähän kuin soitellen sotaan, ilman kummemmin selvittämättä mitä opintoihin kuuluu tai millä tavoin ne toteutetaan. Kuvittelin että harvakseltaan on lähiopetusta ja loput opinnot tehdään itse opiskellen. Aika nopeasti pääsin harhoistani, kun selvisi että lähiopetusta on kerran kuussa, mitään varsinaista kirjoista opiskelua ei juurikaan ole, vaan kaikilla pitää olla itse hankittu harjoittelupaikka, jossa opinnot tehdään työssä oppimalla.

 

 

Meinasin hyytyä, kun innoissani ajattelin tuosta vaan meneväni harjoitteluun itseäni kiinnostaviin paikkoihin, kuten lastensuojeluun tai päihdetyötä tekevään paikkaan. No, kumpaankaan ei minulla ollut mitään mahdollisuuksia päästä, eikä nyttemmin ole samanlaista hinkuakaan niihin, vaikka kiinnostavatkin kovasti. Mutta. Pääsin ensimmäisen harjoittelun tekemään Lähitori- toimintaan Peurankallion palvelukeskukseen. Varsinainen tulevan nuorisotyöntekijän unelmapaikka. Asiakkaina senioreita. Itseasiassa oli erittäin kiva kokemus, opettavainen ja antoi ihan uutta näkökulmaa elämään ja ohjaamiseen. Joten pelkkää positiivista siitä kokemuksesta.

Seuraavaksi sain kuin ihmeen kaupalla paikan SPR Nuorten turvatalolta. Ihme siksi, että työllistyä sinne ei näillä opinnoilla voi, koska minimivaatimus on korkeakoulu -tasoinen koulutus. Turvis oli väylä minulle nuorisotyön kentille ja uusiin vapaaehtoistöihin, ja sitäkin jaksoa muistelen lämmöllä, edelleen heidän toiminnassaan aktiivisesti mukana ollen.

Kolmas harjoittelupaikka löytyi ihan vaan nettiä selaamalla ja eri nuorisotyötä tekeviin paikkoihin soittelemalla. Voi mikä onnenpotku oli päästä Verstaalle. Ohjaajana on saman koulutuksen käynyt ja näin en koe koko ajan alemmuuden tuntoa koska minusta tulee “vain“ ohjaaja.

 

 

Verstas on ollut tosi hyvä paikka harjoitella ohjaajuutta. Siellä käy kuntouttavassa työtoiminnassa ja sosiaalisessa kuntoutuksessa alle kolmekymppisiä nuoria ja ideologialtaan paikka sopii minulle kuin nenä päähän. Toiminta perustuu aika paljon keskustelun voimaan, vaikka sen lisäksi olisikin jotain toiminnallista. Olen oppinut nuorista ja nuorten kanssa olemisesta todella paljon, en ole edes tajunnut millaisia taitoja esimerkiksi keskustelijoina nuorilla onkaan. Parasta Verstaalla on ehkä se yhdessä tekemisen meininki ja kuinka ihan oikeasti siellä kaikki saa olla juuri sellaisia kuin ovat. Monessa paikkaa yhdenvertaisuus on ihan sananhelinää, mutta minun kokemani mukaan Verstaalla se toteutuu melkoisen hyvin. Enkä edes, ennakkopeloista huolimatta, ole kokenut ulkopuolisuuden tunnetta, vaikka olen ikäloppu asiakkaisiin verrattuna.

Mutta siis, opintoihin. Opinnot ovat edenneet sen verta juohevasti, että ahneuksissani ja hieman pakon sanelemana, aloitin lisäopinnot. Pakon sanelemana siksi, että aika tylysti tullut selväksi, että ohjaajille ei niin vaan paikkoja Tampereelta heru, vaan AMK – tason koulutusta haetaan. Tai on toki ohjaajan paikkoja, mutta ei ehkä minulle, 49 –vuotiaalle. Aloitin siis viime lokakuussa väyläopinnot HUMAK:iin. Tämä tarkoittaa sitä, että 10 kk aikana aion tehdä nykyisten opintojen ja työssäoppimisen lisäksi 60 opintopisteen verran yhteisöpedagogin opintoja. Jäätävä urakka, mutta koska 5 kk aikana olen saanut reilut 30 opintopistettä kasaan, niin periksi en anna. Väyläopinnot tehdään kokonaan verkossa, osaan jaksoista kuuluu tutustumista toimijoihin, haastatteluja jne., mutta pääosin opiskelu tarkoittaa koneen äärellä istumista ja erityyppisten tehtävien tekemistä. Kerran pari kuukaudessa saamme ohjausta webinaareissa.

 

 

Harjoittelu Verstaalla loppui joulun aikaan, mutta puhuin itseni takaisin suorittamaan yhden viimeisen näytön. Nyt olen siis viittä vaille valmis kasvatus- ja yhteisöohjaaja, ja aatokset siintävät jo tulevaisuuteen, jossa toivottavasti odottaa yhteisöpedagogin monimuoto-opinnot seuraavan parin vuoden ajan. Töihin olisi kiva päästä, joko opintojen aikana tai viimeistään jälkeen, mutta kunnes palkallista työtä löytyy, kurssitan ja koulutan itseäni ja teen vapaaehtoistyötä paikoissa, joissa tykkäisin olla myös töissä. Näin olen todistanut ainakin tämän väitteen vääräksi, etteikö enää vanhana voisi oppia. Jaksaminen on ehkä eri tasolla kuin 20- vuotiaalla, mutta toisaalta elämänkokemus ja aiemmat opinnot ovat helpottaneet näitä tutkintoihin vaadittavien tehtävien tekoa.

 

Kannustan siis kaikkia, iästä riippumatta, lopettamaan jahkailun ja haastamaan itsensä. Erilaisia tapoja opiskella on monia, toiselle sopii päiväkoulu, toiselle monimuotoiset ja yhdelle työssä oppimalla. Tampereella on runsaasti toimijoita sosiaalialan kentällä, jokaiselle varmasti löytyy harjoittelupaikkoja ja tutustumiskohteita, mikäli ei ole aivan varma, millainen työ loppujen lopuksi itseään kiinnostaisi. Opiskelun myötä oppii uusia asioita, avartaa näkemystään ja harjoitteluissa saa kokemuksen lisäksi mahdollisuuden verkostoitua, joka alkaa olla edellytys työpaikan saamiselle. Itse toivon, että rahoitus HUMAK-opintoihin järjestyy myös loppuajaksi ja että löytäisin edes osa-aikaisen työn opintojen oheen. Aika näyttää. Ensin kuitenkin tarvitsee saada Kankaanpään opinnot kunnialla pakettiin.

 

Hanna Patta

Opiskelijoiden ryhmä: tunnekuvat

Verstaalla on startannut uusi opiskelijoiden ohjaama projekti, jossa käsitellään tunteita valokuvien, tekstien sekä kuvallisen ilmaisun kautta niin, että ne puretaan ryhmän kesken suullisesti. Projekti on viiden viikon mittainen ja se pidetään tiistaisin iltapäivällä. Joka kerralla käsitellään vuoroviikoin positiivisia sekä negatiivisia tunteita, jotka valitaan yhdessä. Viimeisellä kerralla käsittelemme positiivista tunnetta, jotta fiilis ei jää kuitenkaan synkäksi.

Ensimmäisellä kerralla tunne oli kiitollisuus. Kävimme myös pelisäännöt läpi ja keskustelimme ryhmissä mitä kiitollisuus jokaiselle merkitsee sekä aloimme työstämään kuvia, joita voi työstää myös vapaa-ajalla.

Tavoitteena on, että saamme sanoittaa tunteitamme kuvien kautta, koska usein tunteista puhuminen voi olla muuten monelle haastavaa.

Blogitekstin kuva kertoo kiitollisuudesta tatuointien tarinoiden sekä sormien asennon kautta, jotka muodostavat sydämen.

Matka jatkuu, kiitoksia Verstaslaisille

 

Keväällä 2018 tein hakemuksen ammatilliseen kuntoutukseen Kelalle ja lähdin pohtimaan sitä mistä löydän merkityksellisen ammatin viimeisiksi työvuosiksi. Hakemus johti siihen, että päädyin Sopimusvuori Ry:n Verstaalle tutustumaan ohjaajan tehtäviin. 

(lisää…)

Verstaan Erasmus+ nuorisovaihto, osa 1.

Verstas isännöi Erasmus+ nuorisovaihdon Tampereella 8.-16.10. Nuorisovaihtoamme varten on luotu myös englanninkielinen blogi, josta löytyy kooste kaikista projektiviikon toimintapäivistä. Blogi löytyy osoitteesta www.verstasplus.com. Julkaisemme nuorisovaihtoviikosta myös täällä suomenkielisen juttusarjan. Tässä osa 1.

 

 

 

Myöhään tiistai-iltana laskeutui lento Dublinista Helsinki-Vantaalle, mukanaan 23 irlantilaista tulossa Tampereelle viettämään nuorisovaihtoviikkoa Verstaslaisten kanssa! Tampereelta lähti bussilla heitä vastaan Verstaan ohjaaja Merja, sekä yksi Verstaan nuorista. Intoa täynnä olevat irlantilaiset saatiin Tampereelle hotelliin myöhään yöllä, ja siitä se kaikki sitten alkoi…

 

Keskiviikko 9.10.

Aamulla Verstaalla oli jännittynyt ja odottava tunnelma. Nuoret tulivat ajoissa Verstaalle, kuten oli sovittu, ja lähdimme heti 9 jälkeen kävelemään hotellille irlantilaisia vastaan. Matka Dream Hostellilta Verstaalle on lyhyt, ja kuljimme joukkion kanssa halki syksyisen aamuraikkaan Sorsapuiston. Verstaalle saapuessamme tunnelma oli jännittävä. Saimme kaikki kokoontumaan Verstaan sohville, ja toivotimme irlantilaiset tervetulleiksi. Lyhyen keskustelun jälkeen jaoimme irlantilaiset pienempiin ryhmiin, ja Verstaan nuoret opastivat ryhmiä ja näyttivät Verstaan tiloja, kahvipistettä ja vessoja ym.

Tauon jälkeen nuoret kokoontuivat Verstaan sohville, ja jäivät keskenään tutustumaan toisiinsa kysymyskorttien avulla. Sillä aikaa ohjaajat kokoontuivat keskenään keskustelemaan tulevasta viikosta ja käytännön asioista.

Lounaan saimme tilattuna Kanavasta. Ruokailu näin massiivisella porukalla oli melko haastavaa ja ääntä riitti Verstaan tiloissa, mutta sopu sijaa antaa, ja ymmärrys sekä maltti on valttia. Kaikki saivat vatsansa täyteen, ja iltapäivän ohjelma päästiin aloittamaan.

 

Verstaan nuoret olivat aktiivisessa roolissa iltapäivästä, kun he lähtivät suunnitellusti opastamaan irlantilaisia kaupunkikierrokselle muutamassa eri pienryhmässä. Sillä välin ruokaryhmäläiset kävivät kaupassa hakemassa päivällistarvikkeet, ja valmistelivat ruokaa.

Klo 17 kaikkien tuli olla takaisin Verstaalla, ja täyttää reflektiolaput päivästä. (Päätimme nuorisovaihtoviikkoa suunnitellessa tehdä valmiin pohjan, jossa muutamia apukysymyksiä, jotka helpottaisivat nuoria pohtimaan päivää.) Reflektiolaput tultaisiin täyttämään joka päivä, ja niiden avulla tulisimme saamaan myös sisällön Verstaan luomaan blogiin, johon tultaisiin tekemään joka päivältä oma postaus.

Päivä sujui hyvässä hengessä, ja irlantilaiset vieraamme kokivat tunnelman Verstaalla kodikkaaksi ja vastaanottavaksi. Verstaan nuoret kokivat onnistuneensa hyvin, ja oli tärkeää, että heillä oli omat vastuuroolinsa nuorten tutustumishetkessä, illallisen tekemisessä ja vetäessään opastettuja kävelyreittejä.

 

 

Torstai 10.10 (Maailman mielenterveyspäivä!)

Torstain aamupäivän ohjelmassa oli neljä erilaista taidetyöpajaa, joista osallistujat saivat valita mieleisensä.

 

Perinteinen Verstaan kuvataideryhmä, jossa aiheena oli yhteys (connection) – ja mitä se sinulle merkitsee juuri tässä hetkessä. Ryhmä toteutettiin Verstaan tyyliin niin, että kaikki saivat lopuksi kertoa omasta työstään ryhmälle. Ryhmää oli ohjaamassa Verstaan ohjaaja Tuuli, sekä yksi Verstaan nuorista. Kaikki kokivat ryhmän mielekkääksi. Irlantilaisten nuorten mielestä oli hienoa, kun taiteilun lopuksi kaikki esittelivät oman työnsä – oli mielenkiintoista ja yhdistävää jakaa ja kuunnella muiden ajatuksia aiheesta.

 

Seinämaalaus, aiheesta yhteisöllisyys. Seinämaalauksen voisi nimetä vaikka Solidarity Tree – sillä sellainen siitä todellakin tuli! Upea, yhdessä tehty taideteos! Nuorten mielestä oli hienoa nähdä, että vaikka kaikki tekivät seinälle omaa juttuaan, samaan aikaan puusta kuitenkin tuli yksi iso kokonaisuus.

 

 

Kollaasityöpaja – aiheena omakuva. Kollaasityöpajaa oli vetämässä Kankaanpään opiston opiskelija Milvi Taimi, joka suunnitteli ja toteutti työpajan nuorisovaihdon teeman hengessä. Työpajassa hyödynnettiin vanhoja aikakausilehtiä, joista revittiin/leikeltiin materiaalit, joilla jokainen toteutti oman työnsä – oman kuvansa. Kaikkien omakuvat yhdistettiin lopulta seinälle isoksi ryhmäkuvaksi. Nuoret tykkäsivät työstää omakuviaan. Monille se oli ihan uusi juttu, ja heistä oli hauskaa tehdä omat kasvonsa lehtisilpusta liimaten paperille. Työn ohessa oli myös mielekästä jutella samalla.

 

 

Valokuvaustyöpaja, aiheena yhteys – connection. Nuoret jaettiin pareihin, ja heidän tehtävänään oli keskustella siitä, mitä aihe heille merkitsee/tarkoittaa. Yhteys toiseen ihmiseen, luontoon tms. Valokuvausporukka suuntasi Sorsapuistoon, jossa he kiertelivät juttelemassa ja ottamassa valokuvat. Sen jälkeen ryhmä palasi Verstaalle, jossa jokainen pari sai valita oman parhaan otoksensa, jota he saivat käsitellä tietokoneella Adobe Lightroomilla. Kaikkien valittua parhaat otokset, ryhmä suuntasi läheiseen tulostuskahvilaan, jossa valokuvat tulostettiin ja laminoitiin. Lopuksi käytiin kaikkien valokuvat läpi, ja keskusteltiin niiden merkityksestä. Valokuvaaminen pareittain oli merkityksellistä – etenkin, kun parina oli täysin tuntematon ihminen, joka puhui vierasta kieltä. Valokuvien kautta pohdiskeltiin myös sanattoman viestinnän merkitystä, ja sitä, kuinka tärkeää se on. Yhteyksiä uusiin ihmisiin muodostui mukavasti.

 

 

Taidetyöpajat olivat todella onnistuneet, ja erittäin hyvä tapa saada ihmiset rentoutumaan, avautumaan, ja tutustumaan toisiinsa. Onnistumisen iloa: Taide todellakin yhdistää!

Iltapäivästä irlantilaiset pääsivät lounaan jälkeen shoppailukierrokselle. Osa suomalaisista nuorista lähti jälleen mukaan opastamaan kaupungille, osa jäi pelaamaan, ja osa huolehtimaan päivällisestä. Päivä päättyi jälleen reflektiolappujen täyttämiseen ja yhteiseen päivälliseen.

Elokuinen päiväretki Iso-Vuorijärvelle

 

 

Tiistaina 20.8 suuntasimme bussikyydillä 4H:n järjestämälle metsäretkelle Iso-Vuorijärvelle, joka sijaitsee Orivedellä. Verstaalta matkaan lähti parikymmentä nuorta ja meidän lisäksi Treili Oy:ltä Askel-kurssilaisia.

Bussimatkalla tutustuimme jokamiehenoikeuksiin erilaisten väittämien avulla.

Sää suosi retkeämme ja kallion alla, järven rannalla sijaitsevan nuotiopaikan löydettyämme osa lähti patikoimaan läheiselle retkeilyreitille, joka kiersi Iso-Vuorijärven ympäri. Maasto oli paikoitellen erittäin vaikeakulkuista juurakoineen ja korkeuseroineen, mutta esteistä selvittiin ja tarvittaessa kierrettiin helpommasta kohdasta.

 

 

Metsässä mieli virkistyi ja kamerat räpsyivät kuvatessa upeaa luontoa. Nuotipaikalle palattuamme sytytimme nuotion ja paistoimme makkaraa, sekä söimme eväsleipiä. Syömisen jälkeen Verstaan ja Askeleen nuoret jaettiin pienryhmiin, joissa jokainen esitteli retkeilyreitiltään löytämänsä kiven, oksanpätkän, kävyn tai muun esineen, joka kuvasi itseä tai päivän mielialaa jotenkin. Nuotiolla valmistetun kahvin juomisen jälkeen lähdimme kävelemään nuotiopaikalta kohti bussikyyditystä Tampereelle.

 

  • Sara A.
  • Kuvat: Kari Vahtolammi

Erasmus+ nuorisovaihdon kuulumisia

Elokuinen tervehdys Verstaalta! Tässä koostetta ja kuulumisia Verstaan Erasmus+ -hankkeen osalta, ohjaajan näkökulmasta. Verstaan Erasmus+ nuorisovaihdon suunnittelu on edennyt kesän aikana hyvälle mallille. Palataan kuitenkin ensiksi kuluneen vuoden alkupuolelle, jolloin Verstaalla työstettiin hankehakemusta…

 

 

Ajankohta hakemuksen tekemiselle oli enemmän kuin haastava, sillä alkuvuodesta Verstaalla puuhattiin myös muuttoa uusiin tiloihin sekä Pelipajan perustamista. Samaan aikaan pyrittiin myös takaamaan nuorille Verstaan ohjattujen ryhmien toiminta. Työtä riitti! Tämän kaiken kiireen ja pienimuotoisen stressin ympäröimänä työstimme myös hyvin monisivuista Erasmus+ hakemusta, jotta saisimme rahoituksen projektillemme. Hakemusta tekemässä ja auttamassa oli monia eri ihmisiä. Verstaan nuorten lisäksi hakemuksen teossa oli apuna mm. työkokeilijoita ja harjoittelussa olevia opiskelijoita. Saimme apua myös kv-koordinaattori Antti Korhoselta, joka vastaili kysymyksiimme, neuvoi ja loppuvaiheessa lähetti meille myös viikoksi yhden vapaaehtoisen kv-vaihdossa Nuorisokeskus Marttisissa olevan nuoren auttamaan! Voidaankin todeta, että jo hakemuksen tekemisessä näkyy hyvin hankkeemme yksi teemoista: osallisuus ja yhteisöllisyys.

Pari päivää ennen hakemuksen deadlinea minä lähdin vielä viikoksi koulutusmatkalle Irlantiin. Koulutus oli myös EU:n Erasmus+ ohjelmaan kuuluva, työntekijöille järjestetty Power of Positivity -seminaari, jossa keskusteltiin ja pohdittiin työkaluja nuorten kanssa tehtävän mielenterveystyön parissa. Lähtöni aikaan hakemus oli edelleen hieman kesken, paiskin hommia ja pidin yhteyttä irlantilaisiin ihan viimeiseen asti. Matkani alkupuoliskolla sain maailman parhaan viestin Verstaalta: Hakemus on valmis ja lähetetty! Sitten alkoikin pitkä odotus – meneekö hakemus läpi, saammeko rahoituksen?

Lopulta iso työ ja odotus palkittiin kesäkuussa, saimme OPH:lta viestin, että hakemuksemme on hyväksytty! BAM! Lisää parhautta, viestin loppua lainaten: ”Hankkeen vahvan inkluusio- ja osallisuusnäkökulman vuoksi valitsemme sen good practice -hankkeeksi, jonka etenemistä haluamme seurata mm. omassa viestinnässämme.BAM!

Päätöksen saatuamme alkoikin sitten varsinainen työ. Käytännön asioiden järjestelyjä on tehty, mm. lentoliput, kuljetukset ja majoitus on varattuna. Hankkeen alun perin suunniteltu ajankohta muuttui hieman, sillä lentolippujen varauksen tekeminen viivästyi Irlannin päässä, eikä edullisia lentolippuja enää saatu suunnitelluille lennoille. Verstaalla ei kuitenkaan vaivuttu epätoivoon: Pahimman kesälomakauden aikana Merjan johdolla soiteltiin, sähköpostiteltiin ja järjesteltiin, ja lopulta löytyi budjettiin sopivat lennot koko ryhmälle! Myös majoitukset ja kyydit ja kaikki muut ennakkoon sovitut ja varatut asiat onnistuttiin siirtämään.

 

Hankkeemme toimintapäivät ovat 8.10. – 16.10.2019. Tuolloin Tampereelle saapuu Irlannin Cahersiveenista ja Traleesta yhteensä 20 nuorta, yksi avustaja sekä 5 nuorten parissa työskentelevää ammattilaista. Verstaalta hankkeeseen osallistuu virallisesti 20 nuorta ja 4 ohjaajaa, lisäksi toimintaviikon ja käytännön asioiden järjestelyihin on osallistunut kiitettävästi myös paljon muuta porukkaa. Verstaan nuoret tekevät tai osallistuvat kaikkeen, mitä hankkeeseen kuuluu: Alun alkaen projektiviikon teeman ja sisällön suunnitteluun, hankehakemuksen tekemiseen, tiedon hankintaan, varausten tekemiseen, erilaisten tiedotteiden laatimiseen, ruokailujen suunnitteluun, blogin perustamiseen ja sen ulkoasun hahmotteluun, virallisten tekstien kääntämiseen suomesta englanniksi ym.

Nuorisovaihdon teema on kohtaaminen ja osallisuus. Verstaalla vallitseva yhteisöllisyys näkyy kaikessa toiminnassamme vahvana, ja tähän myös irlantilaiset ystävämme ihastuivat edellisen projektimme aikana, jolloin matkasimme Tampereelta Cahersiveeniin. Tätä teemaa halusimme lähteä tarkastelemaan tarkemmin nyt vastavierailun muodossa. Kaikkea projektiviikon toimintaa ja työpajoja reflektoidaan, ja nuoret pohtivat yhdessä sitä, miltä osallistuminen, osallisuus ja toisten kohtaaminen tuntuu. Tuloksia on tarkoitus jakaa projektiviikon aikana päivittäin nuorten toimesta tehtävien blogipäivitysten muodossa.

Hanketta varten on perustettu työharjoittelijamme Karin avulla kokonaan oma blogisivusto, joka tulee pian löytymään osoitteesta www.verstasplus.com. Päätimme myös käyttää kaikessa hankkeeseen liittyvässä viestinnässä hashtagia #verstasplus – tällä avulla kaikki mahdolliset somepäivitykset ja kuvat löytyy kätevästi yhdellä hakusanalla.

Palaan vielä lopuksi arviointipalautteeseen, jota saimme hankkeen hakemuksesta… Hankkeen vahvuuksina saimme kiitosta mm. siitä, että osallistujien profiili on monipuolinen ja heidän tarpeensa on otettu hyvin huomioon hankesuunnitelmassa, hanke on motivoitu nuorten tarpeiden lisäksi organisaatioiden halulla kehittyä, paikallisten verkostojen mukana olo ja tuki hankkeen tulosten levittämisessä, tulosten levittämisten suunnittelu ulkopuolisen toimittajan kanssa.

Hankeen käytännön järjestelyjen lisäksi huolehdittavana on myös mm. viestinnän huolellinen suunittelu, hankkeen kirjanpito ja muu hallinnointi, sekä hankkeeseen osallistuville nuorille jaettavien Youth Pass -todistuksien sisältö ja niihin kirjattavat avaintaidot. Luotto hankkeemme toteutukseen on kova, sillä Verstaalla vallitsee sellainen jännä, melkein taianomainen yhteishenki, ja uskon, että yhdessä pystymme mihin vain! Tästä tulee hyvä, parempi kuin hyvä!

 

Tähän loppuun vielä pakko todeta, että minulla on tästä kaikesta erittäin hyvä fiilis!

 

Noora Vapaa, ohjaaja

 

#verstasplus #erasmusplus #youthinactionfinland