Sopimusvuori Ry kotisivu

Verstaan Erasmus+ nuorisovaihto, osa 1.

Verstas isännöi Erasmus+ nuorisovaihdon Tampereella 8.-16.10. Nuorisovaihtoamme varten on luotu myös englanninkielinen blogi, josta löytyy kooste kaikista projektiviikon toimintapäivistä. Blogi löytyy osoitteesta www.verstasplus.com. Julkaisemme nuorisovaihtoviikosta myös täällä suomenkielisen juttusarjan. Tässä osa 1.

 

 

 

Myöhään tiistai-iltana laskeutui lento Dublinista Helsinki-Vantaalle, mukanaan 23 irlantilaista tulossa Tampereelle viettämään nuorisovaihtoviikkoa Verstaslaisten kanssa! Tampereelta lähti bussilla heitä vastaan Verstaan ohjaaja Merja, sekä yksi Verstaan nuorista. Intoa täynnä olevat irlantilaiset saatiin Tampereelle hotelliin myöhään yöllä, ja siitä se kaikki sitten alkoi…

 

Keskiviikko 9.10.

Aamulla Verstaalla oli jännittynyt ja odottava tunnelma. Nuoret tulivat ajoissa Verstaalle, kuten oli sovittu, ja lähdimme heti 9 jälkeen kävelemään hotellille irlantilaisia vastaan. Matka Dream Hostellilta Verstaalle on lyhyt, ja kuljimme joukkion kanssa halki syksyisen aamuraikkaan Sorsapuiston. Verstaalle saapuessamme tunnelma oli jännittävä. Saimme kaikki kokoontumaan Verstaan sohville, ja toivotimme irlantilaiset tervetulleiksi. Lyhyen keskustelun jälkeen jaoimme irlantilaiset pienempiin ryhmiin, ja Verstaan nuoret opastivat ryhmiä ja näyttivät Verstaan tiloja, kahvipistettä ja vessoja ym.

Tauon jälkeen nuoret kokoontuivat Verstaan sohville, ja jäivät keskenään tutustumaan toisiinsa kysymyskorttien avulla. Sillä aikaa ohjaajat kokoontuivat keskenään keskustelemaan tulevasta viikosta ja käytännön asioista.

Lounaan saimme tilattuna Kanavasta. Ruokailu näin massiivisella porukalla oli melko haastavaa ja ääntä riitti Verstaan tiloissa, mutta sopu sijaa antaa, ja ymmärrys sekä maltti on valttia. Kaikki saivat vatsansa täyteen, ja iltapäivän ohjelma päästiin aloittamaan.

 

Verstaan nuoret olivat aktiivisessa roolissa iltapäivästä, kun he lähtivät suunnitellusti opastamaan irlantilaisia kaupunkikierrokselle muutamassa eri pienryhmässä. Sillä välin ruokaryhmäläiset kävivät kaupassa hakemassa päivällistarvikkeet, ja valmistelivat ruokaa.

Klo 17 kaikkien tuli olla takaisin Verstaalla, ja täyttää reflektiolaput päivästä. (Päätimme nuorisovaihtoviikkoa suunnitellessa tehdä valmiin pohjan, jossa muutamia apukysymyksiä, jotka helpottaisivat nuoria pohtimaan päivää.) Reflektiolaput tultaisiin täyttämään joka päivä, ja niiden avulla tulisimme saamaan myös sisällön Verstaan luomaan blogiin, johon tultaisiin tekemään joka päivältä oma postaus.

Päivä sujui hyvässä hengessä, ja irlantilaiset vieraamme kokivat tunnelman Verstaalla kodikkaaksi ja vastaanottavaksi. Verstaan nuoret kokivat onnistuneensa hyvin, ja oli tärkeää, että heillä oli omat vastuuroolinsa nuorten tutustumishetkessä, illallisen tekemisessä ja vetäessään opastettuja kävelyreittejä.

 

 

Torstai 10.10 (Maailman mielenterveyspäivä!)

Torstain aamupäivän ohjelmassa oli neljä erilaista taidetyöpajaa, joista osallistujat saivat valita mieleisensä.

 

Perinteinen Verstaan kuvataideryhmä, jossa aiheena oli yhteys (connection) – ja mitä se sinulle merkitsee juuri tässä hetkessä. Ryhmä toteutettiin Verstaan tyyliin niin, että kaikki saivat lopuksi kertoa omasta työstään ryhmälle. Ryhmää oli ohjaamassa Verstaan ohjaaja Tuuli, sekä yksi Verstaan nuorista. Kaikki kokivat ryhmän mielekkääksi. Irlantilaisten nuorten mielestä oli hienoa, kun taiteilun lopuksi kaikki esittelivät oman työnsä – oli mielenkiintoista ja yhdistävää jakaa ja kuunnella muiden ajatuksia aiheesta.

 

Seinämaalaus, aiheesta yhteisöllisyys. Seinämaalauksen voisi nimetä vaikka Solidarity Tree – sillä sellainen siitä todellakin tuli! Upea, yhdessä tehty taideteos! Nuorten mielestä oli hienoa nähdä, että vaikka kaikki tekivät seinälle omaa juttuaan, samaan aikaan puusta kuitenkin tuli yksi iso kokonaisuus.

 

 

Kollaasityöpaja – aiheena omakuva. Kollaasityöpajaa oli vetämässä Kankaanpään opiston opiskelija Milvi Taimi, joka suunnitteli ja toteutti työpajan nuorisovaihdon teeman hengessä. Työpajassa hyödynnettiin vanhoja aikakausilehtiä, joista revittiin/leikeltiin materiaalit, joilla jokainen toteutti oman työnsä – oman kuvansa. Kaikkien omakuvat yhdistettiin lopulta seinälle isoksi ryhmäkuvaksi. Nuoret tykkäsivät työstää omakuviaan. Monille se oli ihan uusi juttu, ja heistä oli hauskaa tehdä omat kasvonsa lehtisilpusta liimaten paperille. Työn ohessa oli myös mielekästä jutella samalla.

 

 

Valokuvaustyöpaja, aiheena yhteys – connection. Nuoret jaettiin pareihin, ja heidän tehtävänään oli keskustella siitä, mitä aihe heille merkitsee/tarkoittaa. Yhteys toiseen ihmiseen, luontoon tms. Valokuvausporukka suuntasi Sorsapuistoon, jossa he kiertelivät juttelemassa ja ottamassa valokuvat. Sen jälkeen ryhmä palasi Verstaalle, jossa jokainen pari sai valita oman parhaan otoksensa, jota he saivat käsitellä tietokoneella Adobe Lightroomilla. Kaikkien valittua parhaat otokset, ryhmä suuntasi läheiseen tulostuskahvilaan, jossa valokuvat tulostettiin ja laminoitiin. Lopuksi käytiin kaikkien valokuvat läpi, ja keskusteltiin niiden merkityksestä. Valokuvaaminen pareittain oli merkityksellistä – etenkin, kun parina oli täysin tuntematon ihminen, joka puhui vierasta kieltä. Valokuvien kautta pohdiskeltiin myös sanattoman viestinnän merkitystä, ja sitä, kuinka tärkeää se on. Yhteyksiä uusiin ihmisiin muodostui mukavasti.

 

 

Taidetyöpajat olivat todella onnistuneet, ja erittäin hyvä tapa saada ihmiset rentoutumaan, avautumaan, ja tutustumaan toisiinsa. Onnistumisen iloa: Taide todellakin yhdistää!

Iltapäivästä irlantilaiset pääsivät lounaan jälkeen shoppailukierrokselle. Osa suomalaisista nuorista lähti jälleen mukaan opastamaan kaupungille, osa jäi pelaamaan, ja osa huolehtimaan päivällisestä. Päivä päättyi jälleen reflektiolappujen täyttämiseen ja yhteiseen päivälliseen.