Sopimusvuori Ry kotisivu

Etusivu

Sopimusvuori ry:n Verstas on toimintakeskus täynnä monipuolista, tavoitteellista ryhmätoimintaa.

 

Verstas on paikka, joka elää ja hengittää yhteisön mukana – kaikkeen toimintaan sisältyy mieli, sielu ja merkitys. Kaiken monipuolisen tekemisen ohessa Verstaalla käsitellään asioita monella eri tavalla, suoraan ja luovasti.

Verstas on kohtaamispaikka nuorille aikuisille, jotka kokevat tarvitsevansa mielekästä seuraa, sekä kevyttä tekemistä arkipäiviinsä. Sijaitsemme hyvien kulkuyhteyksien varrella Tampereen keskustassa, Tammelan torin liepeillä.

Nimestään huolimatta Verstas ei ole käsityöpaja, vaan toiminta perustuu sosiaaliseen kanssakäymiseen ja monipuoliseen ryhmätoimintaan. Verstas tukee nuorta hänen toivomansa tulevaisuuden suunnan löytämiseksi jokaisen omat voimavarat huomioiden – toimimme porttina nuoren tulevaisuuteen, ja autamme nuoria löytämään itse avaimet siihen.

Verstaspäivä koostuu monipuolisista keskusteluista ja ohjatusta ryhmätoiminnasta. Tarjolla on joka päivä aamupalaa, kahvia/teetä sekä lämmin ateria – nuorten itse kokkaamana. Säännöllistä toimintaa on tarjolla jokaisena arkipäivänä, sekä toisinaan sovitusti myös lauantaisin.

Nuorten suusta

”Verstaalle voi tulla pakoilemaan ihmisiä, muiden ihmispakolaisten kanssa.”

”Verstaalla ei korjata asioita, Verstaalla korjataan ihmisiä. (Huonolle huumorintajulle tosin ei ole vielä löytynyt korjauskeinoja.)”

”Verstas on tiuhaan vaihtuvan perheen muuttumaton koti.”

”Hyi, ihmisiä. Ihmisiä? No, nää on ihan ok ihmisiä!”

”Verstaalle tullaan kotiin, ja Verstaalta lähdetään päivän päätteeksi sinne toiseen kotiin.”

”Täällä on tosi avoin, lämmin ja vastaanottava ilmapiiri. Ihmiset ovat alusta asti ottaneet hyvin vastaan, ja tuntuu kuin olisin ollut aina täällä. Ryhmien keskustelut, vertaistuki ja avoimuus ovat todella tärkeitä. Ihmiset ja ohjaajat ovat ihania.”

”Täällä tehdään hyvää ruokaa.”

Ajankohtaista

Matka jatkuu, kiitoksia Verstaslaisille

 

Keväällä 2018 tein hakemuksen ammatilliseen kuntoutukseen Kelalle ja lähdin pohtimaan sitä mistä löydän merkityksellisen ammatin viimeisiksi työvuosiksi. Hakemus johti siihen, että päädyin Sopimusvuori Ry:n Verstaalle tutustumaan ohjaajan tehtäviin. 

(lisää…)

Verstaan Erasmus+ nuorisovaihto, osa 1.

Verstas isännöi Erasmus+ nuorisovaihdon Tampereella 8.-16.10. Nuorisovaihtoamme varten on luotu myös englanninkielinen blogi, josta löytyy kooste kaikista projektiviikon toimintapäivistä. Blogi löytyy osoitteesta www.verstasplus.com. Julkaisemme nuorisovaihtoviikosta myös täällä suomenkielisen juttusarjan. Tässä osa 1.

 

 

 

Myöhään tiistai-iltana laskeutui lento Dublinista Helsinki-Vantaalle, mukanaan 23 irlantilaista tulossa Tampereelle viettämään nuorisovaihtoviikkoa Verstaslaisten kanssa! Tampereelta lähti bussilla heitä vastaan Verstaan ohjaaja Merja, sekä yksi Verstaan nuorista. Intoa täynnä olevat irlantilaiset saatiin Tampereelle hotelliin myöhään yöllä, ja siitä se kaikki sitten alkoi…

 

Keskiviikko 9.10.

Aamulla Verstaalla oli jännittynyt ja odottava tunnelma. Nuoret tulivat ajoissa Verstaalle, kuten oli sovittu, ja lähdimme heti 9 jälkeen kävelemään hotellille irlantilaisia vastaan. Matka Dream Hostellilta Verstaalle on lyhyt, ja kuljimme joukkion kanssa halki syksyisen aamuraikkaan Sorsapuiston. Verstaalle saapuessamme tunnelma oli jännittävä. Saimme kaikki kokoontumaan Verstaan sohville, ja toivotimme irlantilaiset tervetulleiksi. Lyhyen keskustelun jälkeen jaoimme irlantilaiset pienempiin ryhmiin, ja Verstaan nuoret opastivat ryhmiä ja näyttivät Verstaan tiloja, kahvipistettä ja vessoja ym.

Tauon jälkeen nuoret kokoontuivat Verstaan sohville, ja jäivät keskenään tutustumaan toisiinsa kysymyskorttien avulla. Sillä aikaa ohjaajat kokoontuivat keskenään keskustelemaan tulevasta viikosta ja käytännön asioista.

Lounaan saimme tilattuna Kanavasta. Ruokailu näin massiivisella porukalla oli melko haastavaa ja ääntä riitti Verstaan tiloissa, mutta sopu sijaa antaa, ja ymmärrys sekä maltti on valttia. Kaikki saivat vatsansa täyteen, ja iltapäivän ohjelma päästiin aloittamaan.

 

Verstaan nuoret olivat aktiivisessa roolissa iltapäivästä, kun he lähtivät suunnitellusti opastamaan irlantilaisia kaupunkikierrokselle muutamassa eri pienryhmässä. Sillä välin ruokaryhmäläiset kävivät kaupassa hakemassa päivällistarvikkeet, ja valmistelivat ruokaa.

Klo 17 kaikkien tuli olla takaisin Verstaalla, ja täyttää reflektiolaput päivästä. (Päätimme nuorisovaihtoviikkoa suunnitellessa tehdä valmiin pohjan, jossa muutamia apukysymyksiä, jotka helpottaisivat nuoria pohtimaan päivää.) Reflektiolaput tultaisiin täyttämään joka päivä, ja niiden avulla tulisimme saamaan myös sisällön Verstaan luomaan blogiin, johon tultaisiin tekemään joka päivältä oma postaus.

Päivä sujui hyvässä hengessä, ja irlantilaiset vieraamme kokivat tunnelman Verstaalla kodikkaaksi ja vastaanottavaksi. Verstaan nuoret kokivat onnistuneensa hyvin, ja oli tärkeää, että heillä oli omat vastuuroolinsa nuorten tutustumishetkessä, illallisen tekemisessä ja vetäessään opastettuja kävelyreittejä.

 

 

Torstai 10.10 (Maailman mielenterveyspäivä!)

Torstain aamupäivän ohjelmassa oli neljä erilaista taidetyöpajaa, joista osallistujat saivat valita mieleisensä.

 

Perinteinen Verstaan kuvataideryhmä, jossa aiheena oli yhteys (connection) – ja mitä se sinulle merkitsee juuri tässä hetkessä. Ryhmä toteutettiin Verstaan tyyliin niin, että kaikki saivat lopuksi kertoa omasta työstään ryhmälle. Ryhmää oli ohjaamassa Verstaan ohjaaja Tuuli, sekä yksi Verstaan nuorista. Kaikki kokivat ryhmän mielekkääksi. Irlantilaisten nuorten mielestä oli hienoa, kun taiteilun lopuksi kaikki esittelivät oman työnsä – oli mielenkiintoista ja yhdistävää jakaa ja kuunnella muiden ajatuksia aiheesta.

 

Seinämaalaus, aiheesta yhteisöllisyys. Seinämaalauksen voisi nimetä vaikka Solidarity Tree – sillä sellainen siitä todellakin tuli! Upea, yhdessä tehty taideteos! Nuorten mielestä oli hienoa nähdä, että vaikka kaikki tekivät seinälle omaa juttuaan, samaan aikaan puusta kuitenkin tuli yksi iso kokonaisuus.

 

 

Kollaasityöpaja – aiheena omakuva. Kollaasityöpajaa oli vetämässä Kankaanpään opiston opiskelija Milvi Taimi, joka suunnitteli ja toteutti työpajan nuorisovaihdon teeman hengessä. Työpajassa hyödynnettiin vanhoja aikakausilehtiä, joista revittiin/leikeltiin materiaalit, joilla jokainen toteutti oman työnsä – oman kuvansa. Kaikkien omakuvat yhdistettiin lopulta seinälle isoksi ryhmäkuvaksi. Nuoret tykkäsivät työstää omakuviaan. Monille se oli ihan uusi juttu, ja heistä oli hauskaa tehdä omat kasvonsa lehtisilpusta liimaten paperille. Työn ohessa oli myös mielekästä jutella samalla.

 

 

Valokuvaustyöpaja, aiheena yhteys – connection. Nuoret jaettiin pareihin, ja heidän tehtävänään oli keskustella siitä, mitä aihe heille merkitsee/tarkoittaa. Yhteys toiseen ihmiseen, luontoon tms. Valokuvausporukka suuntasi Sorsapuistoon, jossa he kiertelivät juttelemassa ja ottamassa valokuvat. Sen jälkeen ryhmä palasi Verstaalle, jossa jokainen pari sai valita oman parhaan otoksensa, jota he saivat käsitellä tietokoneella Adobe Lightroomilla. Kaikkien valittua parhaat otokset, ryhmä suuntasi läheiseen tulostuskahvilaan, jossa valokuvat tulostettiin ja laminoitiin. Lopuksi käytiin kaikkien valokuvat läpi, ja keskusteltiin niiden merkityksestä. Valokuvaaminen pareittain oli merkityksellistä – etenkin, kun parina oli täysin tuntematon ihminen, joka puhui vierasta kieltä. Valokuvien kautta pohdiskeltiin myös sanattoman viestinnän merkitystä, ja sitä, kuinka tärkeää se on. Yhteyksiä uusiin ihmisiin muodostui mukavasti.

 

 

Taidetyöpajat olivat todella onnistuneet, ja erittäin hyvä tapa saada ihmiset rentoutumaan, avautumaan, ja tutustumaan toisiinsa. Onnistumisen iloa: Taide todellakin yhdistää!

Iltapäivästä irlantilaiset pääsivät lounaan jälkeen shoppailukierrokselle. Osa suomalaisista nuorista lähti jälleen mukaan opastamaan kaupungille, osa jäi pelaamaan, ja osa huolehtimaan päivällisestä. Päivä päättyi jälleen reflektiolappujen täyttämiseen ja yhteiseen päivälliseen.

Elokuinen päiväretki Iso-Vuorijärvelle

 

 

Tiistaina 20.8 suuntasimme bussikyydillä 4H:n järjestämälle metsäretkelle Iso-Vuorijärvelle, joka sijaitsee Orivedellä. Verstaalta matkaan lähti parikymmentä nuorta ja meidän lisäksi Treili Oy:ltä Askel-kurssilaisia.

Bussimatkalla tutustuimme jokamiehenoikeuksiin erilaisten väittämien avulla.

Sää suosi retkeämme ja kallion alla, järven rannalla sijaitsevan nuotiopaikan löydettyämme osa lähti patikoimaan läheiselle retkeilyreitille, joka kiersi Iso-Vuorijärven ympäri. Maasto oli paikoitellen erittäin vaikeakulkuista juurakoineen ja korkeuseroineen, mutta esteistä selvittiin ja tarvittaessa kierrettiin helpommasta kohdasta.

 

 

Metsässä mieli virkistyi ja kamerat räpsyivät kuvatessa upeaa luontoa. Nuotipaikalle palattuamme sytytimme nuotion ja paistoimme makkaraa, sekä söimme eväsleipiä. Syömisen jälkeen Verstaan ja Askeleen nuoret jaettiin pienryhmiin, joissa jokainen esitteli retkeilyreitiltään löytämänsä kiven, oksanpätkän, kävyn tai muun esineen, joka kuvasi itseä tai päivän mielialaa jotenkin. Nuotiolla valmistetun kahvin juomisen jälkeen lähdimme kävelemään nuotiopaikalta kohti bussikyyditystä Tampereelle.

 

  • Sara A.
  • Kuvat: Kari Vahtolammi

Erasmus+ nuorisovaihdon kuulumisia

Elokuinen tervehdys Verstaalta! Tässä koostetta ja kuulumisia Verstaan Erasmus+ -hankkeen osalta, ohjaajan näkökulmasta. Verstaan Erasmus+ nuorisovaihdon suunnittelu on edennyt kesän aikana hyvälle mallille. Palataan kuitenkin ensiksi kuluneen vuoden alkupuolelle, jolloin Verstaalla työstettiin hankehakemusta…

 

 

Ajankohta hakemuksen tekemiselle oli enemmän kuin haastava, sillä alkuvuodesta Verstaalla puuhattiin myös muuttoa uusiin tiloihin sekä Pelipajan perustamista. Samaan aikaan pyrittiin myös takaamaan nuorille Verstaan ohjattujen ryhmien toiminta. Työtä riitti! Tämän kaiken kiireen ja pienimuotoisen stressin ympäröimänä työstimme myös hyvin monisivuista Erasmus+ hakemusta, jotta saisimme rahoituksen projektillemme. Hakemusta tekemässä ja auttamassa oli monia eri ihmisiä. Verstaan nuorten lisäksi hakemuksen teossa oli apuna mm. työkokeilijoita ja harjoittelussa olevia opiskelijoita. Saimme apua myös kv-koordinaattori Antti Korhoselta, joka vastaili kysymyksiimme, neuvoi ja loppuvaiheessa lähetti meille myös viikoksi yhden vapaaehtoisen kv-vaihdossa Nuorisokeskus Marttisissa olevan nuoren auttamaan! Voidaankin todeta, että jo hakemuksen tekemisessä näkyy hyvin hankkeemme yksi teemoista: osallisuus ja yhteisöllisyys.

Pari päivää ennen hakemuksen deadlinea minä lähdin vielä viikoksi koulutusmatkalle Irlantiin. Koulutus oli myös EU:n Erasmus+ ohjelmaan kuuluva, työntekijöille järjestetty Power of Positivity -seminaari, jossa keskusteltiin ja pohdittiin työkaluja nuorten kanssa tehtävän mielenterveystyön parissa. Lähtöni aikaan hakemus oli edelleen hieman kesken, paiskin hommia ja pidin yhteyttä irlantilaisiin ihan viimeiseen asti. Matkani alkupuoliskolla sain maailman parhaan viestin Verstaalta: Hakemus on valmis ja lähetetty! Sitten alkoikin pitkä odotus – meneekö hakemus läpi, saammeko rahoituksen?

Lopulta iso työ ja odotus palkittiin kesäkuussa, saimme OPH:lta viestin, että hakemuksemme on hyväksytty! BAM! Lisää parhautta, viestin loppua lainaten: ”Hankkeen vahvan inkluusio- ja osallisuusnäkökulman vuoksi valitsemme sen good practice -hankkeeksi, jonka etenemistä haluamme seurata mm. omassa viestinnässämme.BAM!

Päätöksen saatuamme alkoikin sitten varsinainen työ. Käytännön asioiden järjestelyjä on tehty, mm. lentoliput, kuljetukset ja majoitus on varattuna. Hankkeen alun perin suunniteltu ajankohta muuttui hieman, sillä lentolippujen varauksen tekeminen viivästyi Irlannin päässä, eikä edullisia lentolippuja enää saatu suunnitelluille lennoille. Verstaalla ei kuitenkaan vaivuttu epätoivoon: Pahimman kesälomakauden aikana Merjan johdolla soiteltiin, sähköpostiteltiin ja järjesteltiin, ja lopulta löytyi budjettiin sopivat lennot koko ryhmälle! Myös majoitukset ja kyydit ja kaikki muut ennakkoon sovitut ja varatut asiat onnistuttiin siirtämään.

 

Hankkeemme toimintapäivät ovat 8.10. – 16.10.2019. Tuolloin Tampereelle saapuu Irlannin Cahersiveenista ja Traleesta yhteensä 20 nuorta, yksi avustaja sekä 5 nuorten parissa työskentelevää ammattilaista. Verstaalta hankkeeseen osallistuu virallisesti 20 nuorta ja 4 ohjaajaa, lisäksi toimintaviikon ja käytännön asioiden järjestelyihin on osallistunut kiitettävästi myös paljon muuta porukkaa. Verstaan nuoret tekevät tai osallistuvat kaikkeen, mitä hankkeeseen kuuluu: Alun alkaen projektiviikon teeman ja sisällön suunnitteluun, hankehakemuksen tekemiseen, tiedon hankintaan, varausten tekemiseen, erilaisten tiedotteiden laatimiseen, ruokailujen suunnitteluun, blogin perustamiseen ja sen ulkoasun hahmotteluun, virallisten tekstien kääntämiseen suomesta englanniksi ym.

Nuorisovaihdon teema on kohtaaminen ja osallisuus. Verstaalla vallitseva yhteisöllisyys näkyy kaikessa toiminnassamme vahvana, ja tähän myös irlantilaiset ystävämme ihastuivat edellisen projektimme aikana, jolloin matkasimme Tampereelta Cahersiveeniin. Tätä teemaa halusimme lähteä tarkastelemaan tarkemmin nyt vastavierailun muodossa. Kaikkea projektiviikon toimintaa ja työpajoja reflektoidaan, ja nuoret pohtivat yhdessä sitä, miltä osallistuminen, osallisuus ja toisten kohtaaminen tuntuu. Tuloksia on tarkoitus jakaa projektiviikon aikana päivittäin nuorten toimesta tehtävien blogipäivitysten muodossa.

Hanketta varten on perustettu työharjoittelijamme Karin avulla kokonaan oma blogisivusto, joka tulee pian löytymään osoitteesta www.verstasplus.com. Päätimme myös käyttää kaikessa hankkeeseen liittyvässä viestinnässä hashtagia #verstasplus – tällä avulla kaikki mahdolliset somepäivitykset ja kuvat löytyy kätevästi yhdellä hakusanalla.

Palaan vielä lopuksi arviointipalautteeseen, jota saimme hankkeen hakemuksesta… Hankkeen vahvuuksina saimme kiitosta mm. siitä, että osallistujien profiili on monipuolinen ja heidän tarpeensa on otettu hyvin huomioon hankesuunnitelmassa, hanke on motivoitu nuorten tarpeiden lisäksi organisaatioiden halulla kehittyä, paikallisten verkostojen mukana olo ja tuki hankkeen tulosten levittämisessä, tulosten levittämisten suunnittelu ulkopuolisen toimittajan kanssa.

Hankeen käytännön järjestelyjen lisäksi huolehdittavana on myös mm. viestinnän huolellinen suunittelu, hankkeen kirjanpito ja muu hallinnointi, sekä hankkeeseen osallistuville nuorille jaettavien Youth Pass -todistuksien sisältö ja niihin kirjattavat avaintaidot. Luotto hankkeemme toteutukseen on kova, sillä Verstaalla vallitsee sellainen jännä, melkein taianomainen yhteishenki, ja uskon, että yhdessä pystymme mihin vain! Tästä tulee hyvä, parempi kuin hyvä!

 

Tähän loppuun vielä pakko todeta, että minulla on tästä kaikesta erittäin hyvä fiilis!

 

Noora Vapaa, ohjaaja

 

#verstasplus #erasmusplus #youthinactionfinland