Tule!-hanke on luonut Länsi-Tampereelle SISÄLTÖÄ, YSTÄVIÄ JA YHTEISÖLLISYYTTÄ

Kaksi vuotta Lielahti-Lentävänniemen alueella toiminut Tule! Tulevaisuus toi meidät yhteen -hanke on toteuttanut asukkaiden toiveita ja polkaissut käyntiin luontoon, hyväntekeväisyyteen, kädentaitoihin ja paikallishistoriaan liittyvää toimintaa ja tapahtumia. Kohtaamisista on syntynyt iloa, virtaa, mielekästä tekemistä ja hienoja muistoja. Tule sinäkin mukaan!

Muutin alueelle 2019 lopussa, ja tämän hankkeen kautta olen tutustunut moneen ihanaan ihmiseen ja saanut uusia ystäviä. Hanke on olut avainasemassa kotiutumiseeni Lielahdessa. Olen myös aloittanut ihan uusia harrastuksia, mikä on tehnyt oikein hyvää ja avartanut maailmaa.

Palautekyselyn vastauksessa kiteytyy Tule!-hankkeen tärkeimmät tavoitteet: tarjota asukkaille mielekästä tekemistä ja keinoja tutustua muihin ihmisiin. Erityisen tärkeää kohtaamisten mahdollistaminen on nykyisenkaltaisina murrosaikoina, jolloin Lielahti-Lentävänniemen alueelle muuttaa lähivuosina tuhansia uusia asukkaita ja koronapandemian vaikutukset tuntuvat yhä ihmisten arjessa ja hyvinvoinnissa.

Yhdessä tekeminen lisää hyvinvointia

Kolme Länsi-Tampereella toimivaa järjestöä – Sopimusvuori ry, Rientolan Setlementti ja Kansalaistalo Mansikkapaikka – käynnistivät maaliskuussa 2020 yhteisen hankkeen, jonka ydinajatuksena on kehittää Lielahti-Lentävänniemen alueen kansalaistoimintaa ja tarjota asukkaiden omiin toiveisiin pohjautuvaa vapaaehtoistoimintaa. Kolmivuotisen Tule! Tulevaisuus toi meidät yhteen -hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

– Mikään uusi ilmiö ei ole kyseessä, päinvastoin! Täällä on vuosikymmeniä tehty arvokasta talkootyötä, eivätkä esimerkiksi Rientolan toimitilat Niemenrannassa olisi nykyisessä kunnossaan ilman vapaaehtoisten suurta panosta, Tule!-hankkeen projektipäällikkö Katri Leppisaari sanoo.

– Olemme halunneet kutsua myös uudet asukkaat mukaan yhteisölliseen toimintaan ja iloksemme olemme onnistuneet tavoittamaan monia alueelle vastikään muuttaneita. Yhdessä tekeminen on hauskaa ja lisää hyvinvointia sekä luottamusta. Esimerkiksi samassa kerrostalossa asuvat Kirsti ja Paula ystävystyivät Tule!-hankkeen kautta ja viime vuonna he käynnistivät korttelitoimikunnan omassa asuinympäristössään.

Toiveista on kasvanut aktiivisia ryhmiä

Ennen kuin Tule!-hanke käynnistyi, järjestöt toteuttivat keväällä 2019 kyselyn, jonka avulla kartoitettiin paikallisten asukkaiden ajatuksia osallisuudesta, yhteisöllisyydestä ja vapaaehtoistoiminnasta.

Toiveita on päivitetty mm. viime syksynä kolmessa Kulttuuriunelmia-työpajassa, jotka järjestettiin yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. Minna Holopaisen ohjaamissa työpajoissa asukkaat esittivät yli 100 upeaa ideaa, jotka välitettiin kaupungin palvelualueiden toiminnoista vastaaville yksiköille. Osan ideoista Tule!-hanke toteuttaa vielä tämän vuoden aikana.

Hanke on käynnistänyt useita ystävyys- ja sosiaalisten suhteiden syntymistä edistäviä teemaryhmiä: oman joukkonsa ovat löytäneet mm. käsitöiden harrastajat, omaelämäkerran kirjoittajat, kirjallisuuden ystävät, kestävästä kehityksestä kiinnostuneet ja harrastelijaviljelijät. Ryhmiä vetävät vapaaehtoiset tai niissä on mukana vastuuvapaaehtoisia auttamassa toiminnan järjestelyissä.

Säännöllisten ryhmien lisäksi Tule!-hanke on järjestänyt monenlaisia tapahtumia, kuten villiyrttikävelyjä, lintubongausta, ensiapukurssin, lastentapahtumia, tekstauskurssin ja voimauttavan valokuvan työpajan sekä virkistysretken Jyväskylään, jossa tutustuttiin Suomen käsityön museon kokoelmiin ja Kulttuuritalo Villa Ranaan. Viime vuonna hanke tavoitti ryhmissään ja tapahtumissaan lähes 1200 ihmistä.

Tule!-hanke tarjosi henkireiän korona-aikana

Katri Leppisaari muistuttaa, miten keväällä 2020 Tule!-hankkeen käynnistyessä koronaviruspandemia johti niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa merkittäviin yhteiskunnallisiin rajoitustoimiin. Arki mullistui eikä kasvotusten tapaaminen ollut aina mahdollista.

– Olemme alusta asti hyödyntäneet verkkoläsnäoloa ja digitaalisia sovelluksia. Esimerkiksi ryhmätapaamiset ja luennot toteutettiin etänä Zoomin, Teamsin ja Jitsin välityksellä. Olemme myös kannustaneet hakemaan matalan kynnyksen tukea Mansikkapaikan Digikahvilasta. Osan toiminnastamme pystyimme järjestämään ulkona koronatilanteesta huolimatta. Muutama osallistuja onkin luonnehtinut hankettamme henkireiäksi.

Asukkaat auttavat ja saavat vertaistukea

Tule!-hanke toimii pääsääntöisesti kolmessa kohtaamispaikassa: Lielahden kartanossa Hiedanrannassa, Rientolan Setlementin toimitiloissa Niemenrannassa ja Kansalaistalo Mansikkapaikassa Lentävänniemessä.

Verkostollisen vuorovaikutuksen vahvistaminen ja uudenlaisten yhteistyömallien kehittäminen on Tule!-hankkeen toinen päätavoite. Hankkeen työntekijät tekevätkin yhteistyötä alueen muiden järjestöjen, oppilaitosten, yritysten sekä tietenkin yhteistyökumppaninsa Tampereen kaupungin kanssa. Yhdessä Tampereen yliopiston kanssa Tule!-hanke järjesti alueen asukkaille asuinalueen turvallisuutta koskevan keskusteluillan. Yhteisöllisyyden lisääminen lisää myös turvallisuutta, kun asukkaat tutustuvat toisiinsa.

Paikallisten asukkaiden halu osallistua ja ennen kaikkea auttaa muita on ilmennyt monin eri tavoin. Mansikkapaikassa toteutetut hyväntekeväisyysprojektit, joilla on autettu mm. asunnottomia, ovat osoittautuneet suosituiksi. Tällä hetkellä asukkaat neulovat unileluja, jotka toimitetaan Tampereen ensi- ja turvakoti ry:lle. Viime vuonna syntyi kymmenittäin kauniita vauvanpeittoja, joita on annettu ilmaiseksi Lielahti-Lentävänniemen alueen vauvaperheille.

Roskapäivä-Eino kannusti ympäristötekoihin

Luonto ja omasta elinympäristöstä huolehtiminen ovat teemoja, jotka ovat toistuvasti saaneet paikalliset asukkaat liikkeelle, oli sitten kyse viljelystä, Rientolan talkoista, vieraslajien torjunnasta tai roskakävelyistä, joilla siivotaan yhdessä lähiympäristöä. Toukokuussa Flooran päivänä Lentävänniemessä järjestetylle roskakävelylle osallistui myös Roskapäivä-Eino, helsinkiläinen hammasteknikko ja Suomen katu-uskottavin roskienkerääjä, jonka Tule!-hanke kutsui kertomaan jokamiehen keinoista ja mahdollisuuksista toimia oman asuinalueensa hyväksi.

Siinä missä luonto on tarjonnut mielenrauhaa ja vastapainoa stressaavalle korona-ajalle, tapahtumat ovat tuoneet asukkaita yhteen, vahvistaneet kotiseutuhenkeä ja mahdollistaneet kasvokkain kohtaamisen. Tapahtumissa avustaminen onkin yksi Tule!-hankkeen suosituista vapaaehtoistoiminnan muodoista.

– Nykyiset vapaaehtoisemme ovat esittäneet toiveen, ettei Tule!-hankkeesta koskaan muodostuisi pienen sisäpiirin seuraa. Siksi toivomme, että yhä useampi hakeutuisi rohkeasti mukaan toimintaan. Tervetuloa!

Löydät lisätietoa Tule!-hankkeesta Sopimusvuori ry:n, Kansalaistalo Mansikkapaikan ja Rientolan Setlementin omilta verkkosivustoilta sekä Lietsulentsu.fi-sivustolta, jossa esitellään kesän 2022 ohjelma. Toiminta on osallistujille maksutonta. Tule sinäkin yhteisön rakentajaksi!

Terveisin Tule!-hanketiimi Katri Leppisaari, Eija Mäkinen, Mari Toivonen, Ellinoora Tikkinen ja Emmi Laiho