Sopimusvuori Ry kotisivu

Sorinalaisten ”Kohtaamisia sydämmellä”- ääniteos

Olen sairaanhoitajaopiskelija Riikka. Suoritin aiemmin syksyllä Sorinassa viiden viikon harjoittelujakson, jonka aikana minulla heräsi ajatus siitä, että haluaisin päästä toteuttamaan asiakkaiden kanssa yhdessä jonkinlaista ääniteosta. Tähän järjestyikin harjoittelun jälkeen mahdollisuus ja aloitin kolmen viikon tiiviin kuunnelmaprojektin.

Ensimmäinen viikko meni tiiviisti siinä, kun keräilin Sorinan asiakkailta materiaalia kuunnelman käsikirjoitukseen. Kyselylomakkeen ja keskusteluhetkien kautta minulle alkoi kerääntyä todella paljon tekstimateriaalia, josta yhdessä yhden sorinalaisen kanssa saatiin kasattua kahdeksan sivua pitkä käsikirjoitus ääniteosta varten. Teokseen sisältyi myös Aniros-siilin oma tarina.

Toisella projektiviikolla kuljinkin tiiviisti puhelimen kanssa ympäri Sorinaa äänittämässä kuunnelmaa varten kaikenlaista äänimaailmaa. Kahdeksan sivun repliikkien lisäksi tarvittiin kaikenlaisia Sorinaan kuuluvia ääniä, joita ripotella tekstin sekaan. Myös itse Aniros-siili pääsi mukaan äänitysvaiheeseen, kun hän pääsi lukemaan oman tarinansa osaksi kuunnelmaa.

Kolmas ja viimeinen projektiviikko koostuikin sitten kaiken materiaalin liittämisestä yhteen. Monien mutkien kautta kaikesta teksti- ja äänimateriaalista muodostui kymmenen minuuttia pitkä ääniteos, jonka joka ikisestä sanasta ja äänestä vastasivat itse sorinalaiset! Yhdessä saatiin aikaiseksi jotain, mitä Sorinassa ei oltu ennen tehty.

-Riikka

Kesäretki Ahlmannin koulutilan maaseutumiljööseen

 

Joskus kaupungin vilinästä on kiva käydä nauttimassa maaseudun rauhasta. Tampereella se on onneksi helposti mahdollista ihanan Ahlmannin koulutilan ympäristössä! Puitteet tarjoavat puutarhan vihreyttä, maaseudun tuoksuja ja lehmien loikoilua laitumella.  Voit myös piipahtaa tilapuodissa ostamassa tilalla tuotettuja tuotteita. Sorinalaiset kävivät piipahtamassa Ahlmannilla, ja toivat sieltä tuliaisiksi näitä kesäisiä maaseudun kuvia <3

 

 

Sorinassa toimintaa riittää myös kesällä!

 

Sorina on läpi kesän auki ja niinpä kesänkin viikko-ohjelma on täynnä kaikkea kivaa! 🙂 Tästä voit tutustua, mitä kaikkea meillä tapahtuu.

Sorinan viikko-ohjelma kesä pdf <– Tässä viikko-ohjelma pdf tiedostona

 

Lentävät pallot

 

Tänään Sorinassa  on ollut vauhdikasta meininkiä! Tänään alkoi jongleeraus ryhmä. Opettelimme pallojen käsittelyä, kahden pallon heittoa yhdellä kädellä ja koitimme heittää kolmellakin pallolla. Meillä oli hyvä ryhmän ohjaaja ja kaikilla oli erittäin hauskaa! Yritys oli kovaa, vaikka ei nyt heti mestareiksi tultukaan jongleerauksessa. Onneksi meillä jatkuu harjoittelut ensi viikolla taas!

Kevätretki 2019

Aniros täällä taas tervehtii Teitä kaikkia!

Ette voikaan arvata, että mitä tapahtui tiistaina 7.5.! Minäpäs kiipesin Sorinan edessä odottelevaan bussiin ja päädyin Sorinan ja Kaarisillan väen yhteiselle kevätretkelle. Voisinkin nyt kertoa teille, että mitä kaikkea retkellä tapahtuikaan.

Retki alkoi kauniin keväisenä toukokuun aamuna. Istahdin bussin etupenkkiin, josta näin maisemat kaikkein parhaiten. Bussissa odottelikin jo Kaarisillasta tulleet retkeläiset. Klo. 9:30, kun kaikki oltiin saatu lastattua bussin kyytiin, starttasi kuskina toiminut Akseli bussin Sorinasta kohti Näsijärven kierrosta.

Aloitimme retken kurvaamalla Suomen pisimpään maantietunneliin, eli Tampereen Rantatunneliin. Hurjan pitkässä tunnelissa näimme sinisen valaistuksen kohdassa, missä tunneli alittaa Tammerkosken. Matkanjohtajana toimi Juhani Viita ja hänellä riitti monenmoisia mielenkiintoisia tarinoita Tampereesta sekä Tampereen ja Näsijärven historiasta.

Retkemme ensimmäinen pysähdys tehtiin Kurun Parkkuussa sijaitsevaan E. Väisäsen kivityöliikkeeseen. Liikkeen pihassa oli esillä lukemattomia kauniita kivitöitä, mm. patsaita, pöytiä ja penkkejä sekä hautakiviä, jotka muuten ovatkin liikkeen eniten myynyt tuote. Paikan päällä saimme liikkeen toimitusjohtajalta, Petriltä, esittelykierroksen. Saimmepa tutustua siellä myös Pirkanmaan maakuntakiveen, pallograniittiin. Myös myymälän ovet olivat avoinna ja osa porukasta löysikin matkamuistoksi mm. kivestä tehtyjä kelloja, lämpömittareita, pannunalusia ja korvakoruja.

Kurusta kun lähdimme jatkamaan matkaa puolen päivän aikaan, alkoikin olla jo nälkä. Siispä suuntasimme kohti seuraavaa kohdetta, Ruovedellä sijaitsevaa Muroleen kanavaa ja Muroleen Kesäkahvilaa. Kesäkahvilassa nautimme oikein makoisat lounaat jälkiruokakahveineen. Lounaan jälkeen oli aikaa kuljeskella katselemassa kanavaa ja sen ympäristöä lämpöisessä auringonpaisteessa.

Ruovedeltä matkamme jatkui kohti viimeistä matkakohdettamme, Liutun Maalaistaloa. Matkalla Juhani laittoi kyytiläisten aivonystyrät koetukselle, kun järjesti leikkimielisesti Kaarisillan ja Sorinan välille Tampere-aiheisen tietokilpailun. Visassa oli melko tiukkojakin kysymyksiä ja vaikka siilinmuistini ei kaikkeen taipunutkaan, niin hienosti kysymyksiin sateli vastauksia ja lopputuloksena oli mukavasti 4-4 tasapeli.

Saapuessamme Maalaistalolle oli pihassa meitä odottelemassa uteliaat ja varsin kiltit aasit Alpo ja Kerttu. Kanojakin siellä oli, mutta ne jäivät vain hieman vähemmälle huomiolle aaseilta. Alpo ja Kerttu saivat poseerata monissa, monissa valokuvissa ja saivat mutusteltavakseen voikukan lehtiä. Maalaistalon kahvilan emäntä oli leiponut meille aamulla ihanan pehmeitä voisilmäpullia, jotka maistuivatkin suussa sulavilta kahvin ja teen kera. Pullakahvien jälkeen kiertelimme kahvilan yhteydessä olevaa puotia. Puodissa oli myytävänä mitä suloisimpia koriste- ja käyttötavaroita. Tarttuipa tästäkin puodista joillekin kotiin viemisiä mukaan.

Liutun Maalaistalolta lähdimmekin sitten kotimatkalle. Matka taittui Tampere-aiheisia lauluja laulellen sekä Juhanin kertomia kaskuja kuunnellen. Kotiin saavuttaessa olikin jo hieman väsynyt, mutta retkestä iloisena erittäin aurinkoinen ja lämmin olo.

Retki sujui todella kivasti, kaikilla oli niin hauskaa. Jäämmekin innolla odottelemaan retkeä seuraavaa… 😊

 

Keväisin terveisin,

Aniros

Suomen Kädentaidot 2019 -messujen yhteistyötä

Suomen Kädentaidot 2019 -messut tekee hyväntekeväisyysyhteistyötä Sopimusvuori ry:n kanssa ja julkaisee muutaman viikon välein sopimusvuorelaisten tarinoita ja ajatuksia käsitöiden tuomasta hyvästä olosta, mielenvoimasta ja yhteisöllisyydestä. Tässä viimeisin tarina.

Toimintakeskus Sorinassa, Tampereen keskustan tuntumassa, yhteisöllisyys paistaa läpi kaikesta toiminnasta – asiakkaat saavatkin itse vaikuttaa paljon Sorinan arjen sisältöön ja toteutukseen. Sorinassa toimii Hoivis-paja, jossa hoiva-alasta kiinnostuneet voivat tutustua alaan suorittamalla niin teoriaopintoja kuin käytännön harjoitteluakin, kuten ryhmien ohjausta ja tapahtumien järjestämistä. Paja tarjoaa myös mahdollisuuden opinnollistamiseen. Sorinassa kokoontuu lisäksi saman yhteisen katon alla niin päihderyhmä, maahanmuuttajien suomen kielen ryhmä kuin yli 65-vuotiaiden mielenterveyskuntoutujien päivätoiminta. 

Kuntoutuja Kirsi on tehnyt Kädentaidot -messuille myyntiin koristeellisesti virkattuja korvakoruja. Lisäksi hän on osallistunut Yhdessä mielenvoimaa -yhteisökäsityön tekemiseen. Kirsille yhteisöllisyys merkitsee todella paljon, kun pääsee pois neljän seinän sisältä vaihtamaan ajatuksia, saamaan uusia ystäviä ja tuntemaan olevansa osa jotakin porukkaa. Hän onkin kirjoittanut omiin palapelin paloihinsa kannustavasti ”iloa arkeen”, ”olet tärkeä” ja ”yhdessä olemme enemmän.”

Kirsi kertoo, että jos hänellä ei olisi käsitöitä, olisi hänen elämänsä vain television katsomista. Käsitöitä tekemällä tuntee olevansa hyvä jossakin ja Kirsi onkin intoutunut jopa myymään käsitöitään torilla. Aluksi hän teki kortteja, mutta sitten Kirsi alkoi virkata myös huiveja. Sittemmin hän on siirtynyt jopa koruihin, vaikka ensin mietti, ettei pystyisi siihen, kun pienet helmetkään ei meinaa pysyä näpeissä. Nyt Kirsi on ottanut kortitkin takaisin valikoimaansa, kun niitä varten on niin kiva ostella leimoja, stansseja, papereita ynnä muuta.

Seuraa somessa: #kädentaidot2019 #hyväolokäsitöistä#yhdessämielenvoimaa #sopimusvuoriry

Toimintakeskus Sorina täyttää 5-vuotta aprillipäivänä 1.4.2019! Tervetuloa juhlimaan!

 

Viisi vuotta sitten Pirkonhovin palvelukeskus lastasi tavarat muuttoautoon. Sorinkadulla odotti avarat, katutasossa olevat esteettömät ja viihtyisät tilat. Tavarat saatiin paikalleen ja Palvelukeskus Sorinan toiminta pääsi alkuunsa aprillipäivänä 1.4.2014. Viiteen vuoteen on mahtunut paljon ihania ihmisiä, monenlaista toimintaa ja yhteistyötä sekä toiminnan muuttumista ja kasvua. Aprillipäivä on koittamassa jälleen ja tänä vuonna on aika juhlia Toimintakeskus Sorinan 5-vuotissynttäreitä! Tervetuloa kaikki kolleegat, yhteistyökumppanit, asiakkaat, omaiset ja muuten vaan toiminnastamme kiinnostuneet viettämään syntymäpäiviämme rennossa porukassa! ♥ Pidämme avoimet ovet klo 13-15, kahvipannu on kuumana koko iltapäivän ja 60 ensimmäiselle tarjoamme synttärileivokset!

Tervetuloa!

Suomen kielen opetusta Sorinassa

 

Sorinassa sekä Kaarisillassa on maahanmuuttajille suunnattu Suomen kielen ryhmä, jossa opiskellaan suomen kieltä, sekä lukemista ja kirjoittamista. Osan ryhmäläisten kohdalla lähtökohta oli se, ettei yhteistä kieltä ollut juuri lainkaan. Osa osasi hieman suomenkieltä ja osa ei osanut lukea/kirjoittaa lainkaan. Kuvassa toinen opettajista kertomassa koko Sopimusvuori ry:n henkilöstölle ryhmän taustoista, tavoitteista ja edistymisestä, sekä ryhmän meiningistä muuten vaan. Ryhmä on edistynyt huimasti ja tulokset ovat olleet tosi vaikuttavia! Kaksi on tähän mennessä oppinut lukemaan ja edistymistahti on kaikenkaikkiaan hurja!! Aivan mahtavaa!! 💖😊 Suurkiitos KM luokanopettaja Arjalle (kuvassa) ja KT luokanopettaja Marja-Liisalle! Teette tärkeää ja todella hienoa työtä suurella sydämmellä. 😍

 

 

 


#sopimusvuoriry #toimintakeskussorina#kaarisillantoimintakeskus

 #kuntouttavatyötoiminta#sosiaalinenkuntoutus #suomenkielenryhmä#maahanmuutto #josmeitäeiolisi