Sopimusvuori Ry kotisivu

TUTUSTU SORINAAN

 

 

Sopimusvuori ry:n Sorina on toimintakeskus täynnä monipuolista ja tavoitteellista työ- ja ryhmätoimintaa.

 

Yhteistutustumiset peruttu toistaiseksi 17.3 alkaen! 

 

 

’’Kohtaamisia sydämellä!’’

 

’’Täällä on vain niin hyvä olla’’, totesi kerran eräs sorinalainen. Sorina on paikka, minne jokaisen on helppo tulla. Meillä tulet kohdatuksi omana itsenäsi ja yhdessä mietimme sinulle sopivan polun kohti parempaa arkea. Sorinan avoimessa, positiivisessa ja tasa-arvoisessa ilmapiirissä sinulla on mahdollisuus vahvistua omien voimavarojesi ehdoilla. Toimintamme tarjoaa mahdollisuuksia uusiin ihmisiin tutustumisesta erilaisiin retkiin, siivoustehtävistä kädentaitoihin ja kahvittelusta leppoisiin seurapeleihin. Lisäksi joka päivä tarjolla on lämmin ateria. Kotoisat ja esteettömät tilamme sijaitsevat Tampereen kaupungin sydämessä, katutasossa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Voit tutustua tarkemmin sinun elämäntilanteeseesi sopivaan palveluun klikkaamalla lue lisää.

Lue lisää

Ajankohtaista

Kuin Platonin dialogit – Syvällisen keskustelun äärellä.

Aloitin vuoden 2019 lokakuussa ohjaamaan Sorinan kuntoutujille syvällisen keskustelun ryhmää. Jonkinlaista hieman pohtivampaa keskusteluryhmää oltiin toivottu jo hetken aikaa, joten tilaisuuden tullessa nappasin kopin ryhmän vetäjän paikasta ja rupesin työstämään ryhmän sisältöä. Aluksi pyörittelin erilaisia ideoita päässäni; aiheita, tapoja lähestyä niitä ja kuinka ylipäätään saada keskustelua aikaiseksi, jopa hieman vakavemmistakin aihealueista.

Päädyin lopulta siihen, että keskustelua saataisiin parhaiten aikaan, jos ryhmään osallistuvat ihmiset saisivat itse päättää käsiteltävät asiat kullekin kerralle.

Tuumasta toimeen.

Ensimmäinen kerta käytettiinkin ideointiin ryhmäläisten kanssa. Tämä alustava keskustelu synnytti listan aiheita, joista lähdettiin luomaan viikoittaista dialogia. Ensimmäiseksi varsinaiseksi aiheeksi valikoitui Ystävyys ja ihmissuhteet. Sitä seurasi Rakkaus. Kummatkin aiheet olivat tuttuja sekä merkityksellisiä jokaiselle ja saivat aikaan paljon keskustelua niiden tarkoituksesta elämässä.

Viikkojen edetessä, ryhmään saapui aina vaan uusia kasvoja osallistumaan keskusteluun tai vain kuuntelemaan mielenkiinnolla ihmisten mielipiteitä kulloisestakin aiheesta. Jokainen kerta alkoi kirjoittamallani alustuksella päivän aiheesta, joka oli omiaan herättämään keskustelua. Lisäksi kyselin aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja esitin väittämiä ja omia mielipiteitäni saadakseni ihmiset pohtimaan asioita syvemmin ja ruokkiakseni keskustelua.

Oli ilo huomata, että ryhmästä kehkeytyi hyvinkin suosittu ja samat ihmiset palasivat kerta toisensa jälkeen liittymään keskusteluun. Saimme aikaan monipuolista ajatustenvaihtoa ja ehkäpä jopa herätimme yhdessä lisää innostusta tutustua aihealueisiin. Ryhmän vetäminen oli itselleni mielenkiintoista, sekä inspiroivaa.

Toivon, että koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan jälkeen ryhmä jatkaa vielä toimintaansa ja joku ottaa kopin ryhmän ohjaamisesta jatkossa, kun itse lähden pois Sorinasta.

Lopuksi vielä käsittelemämme aiheet: Ystävyys ja ihmissuhteet, Rakkaus, Väkivalta/Sota, Ikääntyminen, Mielenterveys/terveys, Tekoäly (Uhka vai mahdollisuus), Musiikki, Uni/unet ja unettomuus, Matkustus, Harrastaminen, Henkinen kasvu, Tv ja elokuvat, Kirjallisuus, Moraali ja eettisyys, Ihmisoikeudet, Kohuotsikot/media ja misinformaatio.

 

Hyvää kevättä!

Ohjuri- pajalta

Joonas

 

 

 

Etä-ohjurilaisen elämää

Vaikka meillä on nyt paja kiinni koronatilanteen takia, se ei ole maailmanloppu sillä saimme mahdollisuuden etätyöskentelyyn! Mitä se on? Mitä se minun päiviini tuo? Minäpä kerron!

MA 06.04.2020 ENSIMMÄINEN PÄIVÄNI ETÄ-OHJURILAISENA

Etäpäivämme ovat nelituntisia, niin kuin yleensä kuntouttavassa työtoiminnassa on. Kun päivämme alkaa, keskustelemme ensiksi oma-ohjaajamme kanssa puhelimitse, mitä työtehtäviä meillä sinä päivänä tulee olemaan. Meillä jokaisella etä-ohjurilaisella on omat sovitut tehtävät, ja saamme myös itse ehdottaa mitä tehdä. Meillä on käytössä pajapäiväkirja, jota teemme käsin tai esim. tietokoneella päivämme aikana noin 15-30 minuutin tarkkuudella. Sovimme puhelimessa myös omat lounastauot. Oma taukoni alkaa klo 12, johon sisältyy oma ja koirani Rollon ruokailut ja lenkitys.

Eli mun omaan lukkariini sisältyy tänään teoreettisia tehtäviä, itsensä pohdiskelua, liikuntaa & tämän tekstin kirjoittamista.

Ensimmäiseksi tehtäväksi mulle sovittiin, että kirjallisena työnä teen toimintasuunnitelman, kuinka voisin vahvistaa taitoja, joissa olen huomannut kehitettävää pajalla tai arjessa. Olin jo aiemmin pohtinut, mitä olen löytänyt pajalla itsestäni ja löytänyt sieltä valitsemani kehityskohteet kyseiseen tehtävään. Kun sain sitä pohdiskeltua ja tehtyä tehtäväni valmiiksi, pidin itselleni 20 minuutin jumppahetken. Jumppaani kuului polvieni vahvistamista kuminauhan avulla.

TI 07.04.2020 TOINEN PÄIVÄNI ETÄ-OHJURILAISENA

Tänään mun etätehtäviin kuuluu teoreettisesti DKT-hoidosta (Dialektinen käyttäytymisterapia) kertovan esitelmän  kirjoittamista ja liikuntaa. Olen aamupäivät keräillyt materiaaleja esille, ottanut niistä valokuvia ja siirtänyt tietokoneelle. Työstin esitelmää ensin Wordilla ja sitten siirryinkin PowerPointin pariin. Tänään liikuntasuorituksenani tein omaa treeni-ohjelmaani, jonka oma personal trainerini on mulle laatinut ja koiran kanssa ollaan ulkoiltu lämpimässä kevätsäässä.

Tänään myös haluan kertoa teille, minkälaisessa ympäristössä teen tehtäviäni.

Elikkäs, kotonahan nyt tulee tehtyä tehtäviä olohuoneessa. Olisin varmasti makuuhuoneen puolella, jos omistaisin läppärin. Mutta uskon, että tämä on parempi vaihtoehto mulle, sillä kaikki materiaalit ovat täällä. Niitä kun pitää välillä hetki etsiä paperiarkistojen kätköistä. Aurinko paistaa myös parhaiten tänne, joten vireystasoni pysyy tasaisen virkeänä. Ja mikä parasta, kahvinkeitinkin on lähellä, jos kahvihammasta kolottaa! Häiriötekijöinähän on vain tuo pieni karvakuono, joka tykkää tulla hakemaan vähän väliä huomiota, esimerkiksi tuomalla lenkkikenkäni eteisestä, ja haluaa alkaa keskustelemaan kanssani.

Vaikka harmittaa usein, etten pääse Sorinaan paikanpäälle pitämään ryhmiäni ja oleilemaan asiakkaiden ja pajalaisteni kanssa, olen ollut tyytyväinen tähän ratkaisuun, sillä tehtäväni ovat olleet mieleisiä ja tiedostan, että tämä on vain hetken kestävää.

Minä ja karvakaverini Rollo puolestamme toivotamme teille jokaiselle tervettä ja lämpöistä kevättä! Muistetaan pitää huolta toisistamme.

– Petra Ohjuri-pajalta

Sopimusvuori ry:n yksiköt tekevät osansa koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi

 

Koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi Sopimusvuori ry:n yksiköt ovat suljettuina toistaiseksi. Huolimatta poikkeuksellisesta tilanteesta, toivomme, että kaikki pysyisivät levollisin mielin. Kannetaan kukin tahoillamme kortemme kekoon tässä poikkeustilanteessa. Yksilötasolla voimme vaikuttaa tilanteeseen huolehtimalla hyvästä hygieniasta sekä noudattamalla viranomaisten antamia ohjeistuksia. Nyt on lisäksi hyvä hetki toteuttaa asioita, joita ei ole arjen kiireessä kerenyt tehdä; soita vaikka vanhalle lapsuudenystävälle tai kaukaiselle sukulaisellesi! 🙂

Tiedotamme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme, kun Sorina voi taas avata ovensa.

Koska tosielämän halaukset ovat nyt vähissä, Sorina lähettää tämän kuvan myötä kaikille virtuaalisen, lämpimän halauksen! <3

 

Työkokeilijamme non-stop käsityö/askarteluryhmä torstaisin.

 

 

Kuvissa näkee, kuinka vanhat kirjamme saavat muodonmuutoksen. Ruusuista on tarkoituksena tehdä sorinalaisten yhteisötaideteos.