Klubitalo kuntoutujalle

Näsinkulman Klubitalo tarjoaa kuntoutujalle mahdollisuuden mielekkääseen ja merkitykselliseen toimintaan. Pääset käyttämään omia vahvuuksiasi sekä saamaan uusia sellaisia. Saat olla osa yhteisöä, jolta saat vertaistukea ja kannustusta.

Klubitalon jäsenet ja henkilökunta ovat keskenään tasa-arvoisia. Tämä näkyy muun muassa niin, että erillisiä henkilökunnan tiloja ei ole ja kaikilla on mahdollisuus tehdä kaikkia työtehtäviä. Henkilökunta on yhtä oleellinen osa yhteisöä kuin jäsenetkin.

Klubitalon perustoimintaa on työpainotteinen eli toiminnallinen päivä ja se tarvitsee toimiakseen aktiivisia jäseniä. Jäsen kuitenkin itse päättää omien tarpeidensa ja voimavarojensa mukaan kuinka usein käy Klubitalolla.

Työtehtävien vastapainoksi on erilaista vapaa-ajan toimintaa. Jäsenellä on myös mahdollisuus saada ammattitaitoista tukea opintoihin tai työelämään siirtymiselle.

“Klubitalon ansiosta pääsin takaisin tavoitteisiini. Olen saanut päivärytmini takaisin ja pääsin takaisin työelämään. Klubitalon päivän aktiviteetit antoivat sisältöä arkeen. Sain uskomattoman hyvän vertaistuen ja täällä ei jätetä ketään yksin. Kun minulla oli huono olo, henkilökunta osasi piristää ja antaa tukea. Näsinkulman Klubitalon ansiosta sain elämäniloni takaisin.”  – Ville 21 v.

”Pääsin ja uskalsin takaisin ihmisten ilmoille pitkän sairasloman jälkeen. Sain Klubitalolta rakennetta päivään ja pääsen aamulla lähtemään liikkeelle. Huomasin rohkeuden ja toimintakyvyn riittävän toimintaan ja oleskeluun ihmisten parissa. Olen selvästi kuntoutunut ja tähtäimessä on työelämään palaaminen.” – Sari 52 v.

Yksiköt

Työpainotteista eli toiminnallista päivää toteutetaan kolmessa eri yksikössä. Tutustu tarkemmin, mitä kussakin yksikössä voi tehdä:

Majakka tukee työllistymiseen sekä opintoihin liittyvissä asioissa ja organisoi Klubitalon verkostoyhteistyötä.

Majakan perustöihin kuuluvat erilaiset työllistymiseen liittyvät tehtävät kuten yhteydenpito työnantajiin, työnhaun ylläpitäminen ja sen kehittäminen sekä materiaalien päivittäminen. Majakka järjestää joka viikko Työinfon klubitalolaisille, johon voivat osallistua kaikki työllistymisestä kiinnostuneet. Työinfoissa esimerkiksi käydään läpi sen hetken työpaikkoja, työn alla olevia uusia työpaikkoja, työhön valmentautumista ja työelämän vaatimuksia sekä päivitetään työhakemuksia ja CV:tä.

Opiskelu- ja koulutusasioihin Majakan väki tarjoaa niin henkilökohtaista kuin ryhmämuotoistakin tukea. Työinfon tapaan kokoontuvat Opintoinfo ja Opintopiiri, jotka osaltaan tukevat opiskelemassa olevia jäseniä, kartoittavat koulutusmahdollisuuksia ja tarjoavat vertaistukea. Majakka jakaa opiskeluasioista ajankohtaista tietoa. Majakassa työskentelee myös opintovalmentaja, joka tukee ja auttaa jäseniä opintoasioissa.

Kaikilla Klubitaloilla on käytössä siirtymätyö-ohjelma, jonka tarkoitus on mahdollistaa jäsenien työllistyminen. Siirtymätyö on osa-aikaista suoritustason työtä, joka ei vaadi aiempaa kokemusta tai koulutusta. Työssä oleva jäsen saa henkilökohtaista tukea koko työjakson ajan mm sosiaalitukiasioihin ja työssä jaksamiseen. Majakka tekee työtä ympäri vuoden uusien yhteistyökumppaneiden ja työpaikkojen löytämiseksi.

Majakan toiminnan luonteeseen kuuluu monipuolinen verkostoituminen: yhteydenpidot erilaisiin Klubitalo-verkostoihin, työelämän ja oppilaitosten yhteistyökumppaneihin sekä osallistuminen verkostoitumista edistäviin tapahtumiin. Näiden lisäksi Majakka, niin kuin muutkin yksiköt, huolehtivat yhteisten tilojensa viihtyvyydestä esimerkiksi kukista huolehtimalla, siivouksella ja jäsentaulua päivittämällä.

Tervetuloa tutustumaan!

 ”Olen nyt käynyt Näsinkulman Klubitalolla muutaman kerran viikossa noin 4-5kk:n ajan. Ja mitä on tapahtunut? Vuorokausirytmi löytynyt uudelleen, liikunta ja muut harrastukset aloitettu sujuvasti parin vuoden paikoillaanolon jälkeen. Fyysinenkin kunto on siis ottanut selkeän harppauksen eteenpäin. Haasteita toki elämässä vielä riittää, mutta ainakin yksi suuri kynnys on ylitetty. Voin siis vilpittömästi suositella Klubitaloa oman kokemukseni perusteella. Ainakin jos vaihtoehtona on viettää mahdollisimman suuri osa ajasta pelkästään kotioloissa sarjoja katsellen ja nettiä selaten.” – Joni 41 v

Konttorin väki vastaanottaa uudet jäsenet sekä vastaa isolta osin esim. yhteisön viestinnästä ja talousasioista.

Konttori vastaa pääosin Klubitalon sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä. Viestintään sisältyy esimerkiksi aamu- ja viikkotiedotteen laatiminen sekä sähköpostin hallinta. Tapahtumista sekä Klubitalolla että muualla tehdään mainoksia, jotka laitetaan mm ilmoitustauluille ja facebookiin. Parhaita paloja tapahtumista voi seurata Näsinkulman facebookista ja instagramista.

Konttorin tehtäviin kuuluu myös kassanhoito ja kirjanpito. Päivittäin lasketaan ravintolan tulot sekä pääkassa. Lisäksi tehtäviin kuuluu erinäisiä pienempiä kassanhoitoon liittyviä asioita. Konttori vastaa myös laskutuksesta sekä kirjanpidosta, joka hoidetaan sille tarkoitetulla Passeli -ohjelmalla. Raha-asioiden hoitamiseen ei tarvitse olla erityistä koulutusta, vaan ne voi oppia kokeneempien opastuksella.

Klubitalon vaikuttavuuden arvioinnin tueksi toimintaa tilastoidaan. Konttori on päävastuussa tilastoinnista ja siihen liittyy esimerkiksi jäsenrekisterin ylläpito. Tilastoja tehdään myös esimerkiksi erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin osallistumisista. Kirjallisiin töihin kuuluu myös dokumentointi ja  käännösten tekeminen. Myös yksikön tilojen järjestyksen ja puhtauden ylläpito kuuluu työtehtäviin.

Konttorin näkyvimpiä päivittäisiä työtehtäviä ovat vastaanoton eli respan hoitaminen sekä uusien jäsenten perehdyttäminen. Respassa vastataan puhelimeen sekä otetaan vastaan paikalle tulevat jäsenet ja vieraat. Tarvittaessa myös neuvotaan mahdollisesti apua kaipaavia sekä otetaan vastaan ilmoittautumiset ruokailuun ja tapahtumiin.

Tervetuloa tutustumaan!

”Olen useimmiten hommissa respassa ja välillä teen töitä tietokoneiden kanssa. Respassa on mukava työskennellä. Siinä saa ottaa ihmisiä vastaan.” – Olli-Pekka 49 v.

”Klubitalo on auttanut minua paljon ja monissa asioissa. Tuonut arkeen paljon toimintaa. Työskentelen Konttorissa ja tykkään siellä tiedottamiseen liittyvistä töistä, mm. mainosten tekeminen. Kassan laskua on tullut tehtyä myös. Tämä sujuu hyvin, kunhan vain muistaa työjärjestyksen. Onneksi selkeistä työohjeista on iso apu.” – Olli 39 v.

 

Kultajyvässä valmistetaan jäsenille maittava lounas ja ylläpidetään Caféta sekä luodaan viihtyisät puitteet erilaisille tapahtumille.

Kultajyvä vastaa Näsinkulman keittiön ja kahvilan toiminnasta sekä tapahtumien organisoinnista. Yksikkö tarjoaa jäsenille otolliset puitteet siirtymätyöhön valmentumiselle, sillä Kultajyvässä tehtävä työ on konkreettista käytännön työtä. Työtehtäviä on esimerkiksi lounaan valmistukseen osallistuminen, kauppareissut, ruokaostosten budjetointi ja ruokalistojen suunnittelu. Yksikössä tehdään perusarjen töitä pyykinpesusta siivoamiseen ja ruoanvalmistuksesta tiskaamiseen.

Päivittäisiin työtehtäviin kuuluu myös kahvilatoiminta, jossa jäsenet saavat valmiuksia muun muassa kassatyöskentelyyn ja asiakaspalveluun. Niin halutessaan mahdollista on myös kahvilapalveluiden osatutkinnon suorittaminen. Kultajyvässä lounaat valmistetaan alusta asti itse käyttäen suurtalouskeittiön laitteita ja vaikka tilat ja laitteet ovat ammattimaiset, emme vaadi keneltäkään keittiöalan koulutusta. Tästä huolimatta edellytämme laatusuositusten ja asiaankuuluvan hygieniatason mukaista toimintaa kaikilta keittiöyksikön jäseniltä.

Kultajyvä vastaa myös erilaisiin sisäisiin tapahtumiin liittyvästä tarjoilusta sekä tilan somistamisesta. Klubitaloilla on tapana juhlistaa yhdessä mm. kuukauden sankareita ja kalenterivuoden erilaisia teemoja.

Tervetuloa tutustumaan!

 ”Klubitalo on tuonut sisältöä elämään sekä parantanut päivärytmiä. Yhdessä tekeminen on mukavaa ja täällä on mukavia jäseniä. Kultajyvässä olen oppinut uusia taitoja ja olen alkanut tykkäämään ruoanlaitosta. Suoritan paraikaa ravintola- ja cateringalan osatutkintoa oman opintosuunnitelman mukaisesti ja toteutan kahvilapalveluita osittain täällä Kultajyvässä. En luultavasti olisi aloittanut opiskeluja ilman Klubitaloa.” – Taika 34 v.

Tuki työllistymiseen

Työllistymisen ja opintojen edistäminen ovat tärkeä osa klubitalomallin mukaista toimintaa.

Jäsenille etsitään osa- ja määräaikaista työtä avoimilta työmarkkinoilta ja näitä työjaksoja kutsutaan siirtymätöiksi. Nimitys kertoo klubitalomallin mahdollistamasta tuetusta siirtymästä työelämään erilaisten haasteiden jälkeen.

Osallistuminen työelämään voi olla tärkeä osa kuntoutumista. Työnteko luo omalta osaltaan pohjaa itsetunnolle ja elämänhallinnalle. Siirtymätyö auttaa Klubitalon jäseniä saamaan työkokemusta, lisäansioita ja tietoa omasta työkyvystä. Siirtymätyö voi toimia myös ponnahduslautana takaisin työelämään.

”Sain juuri päätökseen 5 kuukauden siirtymätyöjakson Lielahden kartanolla, jossa tein siivoustöitä. Näsinkulman Klubitalolta sain hyvää tukea siirtymätöihin. Rohkeus on kasvanut ja itsenäinen työ kehitti päätöksentekokykyäni. Päivärytmi on parantunut ja pääsen paremmin ylös aamuisin. Olen aloittamassa ravintola- ja cateringalan osatutkinnon kahvilatyöstä Klubitalon Kultajyvä-yksikössä. Klubitalolla on kiva tavata ihmisiä ja täällä saa vertaistukea sekä neuvoa pulmatilanteissa.” – Satu 48 v.

Tuki opintoihin ja opintovalmennus

Opintovalmennus tarjoaa aikarajoitteetonta ja kokonaisvaltaista tukea opintoihin, joka voi kohdentua esimerkiksi opintojen suunnitteluun ja aikataulutukseen, opiskelutekniikoiden omaksumiseen tai yleisesti arjenhallintaan. Opintovalmennus on tukenasi myös silloin, kun pohdit opintoihin hakeutumista tai etsit itsellesi sopivaa alaa. Työskentelyn lähtökohtana on sinun itsesi asettamat tavoitteet. Yksilövalmennuksen ohella järjestämme myös vertaistukiryhmiä ja ohjattuja yhteisopiskeluhetkiä.

Kiinnostuitko opintovalmennuksesta?
Ota rohkeasti yhteyttä!

Vapaa-ajan toiminta

Jäsenet suunnittelevat ja järjestävät säännöllisesti kohtuuhintaista vapaa-ajan toimintaa Klubitalolla ja sen ulkopuolella. Näihin kuuluvat ilta-aukiolot Klubitalolla, joissa muun muassa pelataan lautapelejä, kuullaan alustuksia eri aiheista ja keskustellaan niiden sisällöistä, tehdään makrameita, katsotaan elokuvia tai vaikka vain hengaillaan yhdessä.Klubitalon ulkopuolisia aktiviteetteja ovat esimerkiksi leffoissa käynnit, retket, keilaus, teatteri ja muut kaupungin tarjoamat kulttuuripalvelut.Ilta-aukiolo pidetään vähintään yhtenä arkipäivänä viikossa. Sen lisäksi Klubitalo on auki vapaa-ajan toiminnan puitteissa yhtenä lauantaina per kuukausi. Tulevista vapaa-ajan tapahtumista ja niihin ilmoittautumisista löydät tietoa Facebook-sivuiltamme.