Sopimusvuori Ry kotisivu

Munkkikierros 6.7.2020

 

Tavoitteenamme oli löytää Tampereen paras munkkipaikka ja maistella siinä sivussa useampaakin munkkilaatua. Olimme päättäneet käydä Pyynikin näkötornilla, Laukontorilla sekä Kauppahallissa. Mukana oli kuusi munkkien gastronomiaan perehtynyttä maistelijaa. Seuraavaksi arvioimme kunkin kahvilan munkit sekä paljastamme parhaat munkit pyöräyttävän paikan. Arvosteluasteikko on 1 – 10.

  1. Pyynikin näkötornin munkkikahvila

Näkötornin kahvila oli kierroksemme ennakkosuosikki, olihan yksi maistelija ollut täällä töissäkin. Munkkeja sai tavanomaisen lisäksi myös gluteenittomana sekä vegaanisena, ja mahdollisuus oli ostaa myös edellisen päivän munkkeja halvempaan hintaan. Parasta laatua etsivinä emme turvautuneet eilispäivän vaihtoehtoon, mutta gluteenittoman ja vegaanisen vaihtoehdon otimme maisteluun.

Plussaa

+ Pehmeys, pinnan rapeus (erityisesti vegaanimunkissa)

+ Vaihtoehtojen runsaus

+ Runsaasti sokeria

Miinusta

– Voimakas kardemumman maku (osan raatilaisista mielestä)

– Palmuöljyssä paistettu

Arvosana: 9.

  1. Laukontorin munkkikahvila

Kävelimme seuraavaksi Laukontorille, joka olikin auringon paistaessa miljöönä miellyttävä. Laukontorin munkkikahvila mainosti munkkiensa olevan jopa Pyynikin maankuuluja munkkeja parempia. Munkeista oli vain yhdenlaisia vaihtoehtoja, eivätkä ne valitettavasti olleet kovin tuoreita. Pienenoloisessa kojussa niitä ei ehkä pystytäkään paistamaan, vaan ne on kuljetettu paikalle muualta.

Plussaa

+ Maku hyvä

Miinusta

– Vaihtoehtojen puute

– Rasvainen jälkimaku suussa

– Munkkien kovuus ja kuivuus

Arvosana: 7.

  1. Kauppahallin leipomo

Mahat jo lähes täynnä munkkia siirryimme vähän matkan päähän kauppahallille. Lukuisten kojujen joukosta valitsimme Kauppahallin leipomon, jossa jäljellä oli vain yksi munkki. Gluteenitonta tai vegaanista vaihtoehtoa ei ollut. Tämä kuitenkin riitti, sillä olimme jo niin täynnä edellisistä herkuista.

Plussaa

+ Hyvä palvelu

+ Rapea kuori

Miinusta

– Kuiva

– ”Kuin sokeroitu pulla”

– Ei kuohkea

Arvosana: 7.

Voittaja ja loppupäätelmät

Voittajaksi valikoitui ylivoimaisesti Pyynikin näkötornin kahvilan munkit. Niiden tuoreudelle, kuohkeudelle ja maulle eivät toiset munkit vetäneet mitenkään vertoja. Laukontorin munkkikahvila ja Kauppahallin leipomo jäivät jaetulle jumbosijalle. On kuitenkin mainittava, että raatilaiset pitivät Kauppahallin munkkia Laukontorin vaihtoehtoa parempana, vaikka numeeriseksi arvosanaksi tulikin molemmilla sama. Arvosteluasteikko on siis saattanut hieman heitellä, liekö sokeri vaikuttanut tähän. Suosittelemme siis munkinnälkäisiä edelleen kiipeämään Pyynikin harjulle asti, tosin kyseisen firman munkkeja saa nykyään myös Kauppahallista.

-Jenni

Näsin Sanomat: Heinäkuun numero

Näsinkulman Klubitalon lehtiryhmä on ahkeroinut helteistäkin huolimatta. Käykäähän lukemassa Klubitalon kuulumisia 🙂

NäsinSanomat_Heinäkuu20

 

Vähäsillan leiripäivä

Näsinkulman klubitalo kokoontui viettämään kaunista kesäpäivää Vähäsillan leirikeskukseen 23.6.2020. Bussi kohti Vähäsiltaa lähti Keskustorilta klo 9:00 ja bussimatka oli suhteellisen nopea ja saavuimmekin paikalle jo puoli kymmeneltä. Reippaat 6 pyöräilijää polkivat keskustasta Vähäsiltaan ja kilometrejä kertyi huikeat 30km. He saapuivat paikan päälle hieman myöhemmin, noin kymmeneltä. Koska oli kuuma ja aurinkoinen kesäpäivä, osa porukasta innostui heti lämpöisestä järvivedestä ja he syöksyivätkin heti uimaan. Myös sauna lämmitettiin päälle.

        

Rannassa oli vene, jota käytimme hyväksi ja veimme katiskat järveen, osa innostui myös kalastamaan mato-ongella. Kalaonni suosi yhtä onnekasta ja yksi pieni kala tarttui koukkuun. Päivän aikana pelattiin erilaisia pihapelejä esimerkiksi sulkapalloa ja tikanheittoa. Eväidentekoryhmä oli edellispäivänä loihtinut herkullista lounassalaattia ja kyytipojaksi grillattiin erilaisia maukkaita makkaroita. Jälkiruoaksi keitettiin kahvia ja syötiin keksiä ja hedelmää. Näiden herkkujen jälkeen jokaisen paikallaolijan vatsa oli varmasti täynnä.

 

Iltapäivästä pidettiin klubikokous, jossa Jyri toimi megafonin kanssa asiantuntevasti puheenjohtajana. Kokouksessa keskusteltiin heinäkuun suunnitelmista ja siitä miten klubitalo avaa oviaan yhä enemmissä määrin, mutta kuitenkin hallitusti. Bussi lähti takaisin kohti Näsinkulmaa neljän maissa. Pyöräilijät uhmasivat kuumaa säätä ja lähtivät polkemaan samaa matkaa takaisin kohti keskustaa. Päivä oli kaikin puolin hyvin onnistunut – saimme nauttia toistemme seurasta ja vaihtaa kuulumisia. Myös Vähäsillan miljöö oli kertakaikkisen upea maalaismaisemineen, kiitos Tamperemissionille hienosta mahdollisuudesta.Täällä pitää ehdottomasti vierailla uudestaan!

Näsin Sanomien kesäkuun numero

Näsinkulman Klubitalo toivottaa hyvää alkanutta kesäkuuta! Linkistä löytyy Näsin Sanomien kesäkuun numero, aurinkoisia lukuhetkiä 🙂

NäsinSanomat_kesäkuu

Näsin Sanomien toukokuun numero

Näsinkulman Klubitalolla on taas ahkeroitu uuden lehden parissa, linkistä pääsette lukemaan uusimman Näsin Sanomien numeron! Mukavia lukuhetkiä kaikille 🙂

 

Näsin Sanomat Toukokuu2020

EtäKlubi

Muutamat viikot ennen poikkeustilan alkamista olivat minulle ahdistavaa aikaa. Koko ajan tulvi lisää uutisia koronan leviämisestä Suomeenkin ja mahdollisista rajoituksista. Maanantaina 16.3. kuitenkin rysähti ja kovaa. Klubi jouduttaisiin sulkemaan ainakin kahdeksi viikoksi, ja seuraavana päivänä tämä aika oli muuttunut hallituksen julistamien rajoituksien vuoksi kuukaudeksi. Tänään on 4.5., ja tässä vaiheessa poikkeustila on kestänyt lähes kaksi kuukautta. Onneksi en tiennyt vielä tuolloin maaliskuussa, että poikkeustila kestäisi näinkin pitkään. Nyt olen kuitenkin ihan tyytyväinen ja onnellinen, poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. No, minulla on asiat paremmin kuin monella muulla. Saan viettää tätä aikaa mieheni kanssa, ja myös luonto on ollut suuri ilon ja lohdun tuoja. Arjen jatkumisella etäklubissa on myös suuri merkitys hyvään olooni.

Parina päivänä ennen klubitalon sulkeutumista puhuttiin jonkinlaisesta etätoiminnasta, mutta kukaan ei osannut aavistaakaan, miten monipuolista toiminnasta tulisi. Siitä kiitos kuuluu ihanille henkilökuntajäsenille. Näinä aikoina on puhuttu paljon ”etulinjassa” tehtävästä työstä, ja klubin työntekijät ovat olleet todellisia mielenterveystyön etulinjassa taistelevia. Muutamassa viikossa on pantu liikkeelle kokonainen uusi klubitalomuoto, etäklubi. Joka päivä voi tietokoneen välityksellä nähdä samat tutut iloiset naamat kuin klubilla aiemminkin. Aamu on mukava aloittaa facebookin etäkahveilla, ja jokaiseen päivään mahtuu niin paljon lähetystä, ettei kaikkea jaksa edes katsoa.

Lähetysten lisäksi jäsenet pääsevät klubitalomallin mukaisesti myös osallistumaan itse. Minä olen ollut mukana akkreditointi- ja markkinointipajassa sekä Konttorin yksikkökokouksessa Teams-sovelluksen välityksellä. Tähän mennessä kaikkein huikein ja erikoisin kokemus oli onnitteluvideon tekeminen Sopimusvuori ry:lle. Myös muutaman hengen kävelyreissut ovat olleet erittäin piristäviä. Lisäksi henkilökunta pitää huolta kaikista jäsenistä soittamalla säännöllisesti. Näin nekin, jotka eivät esimerkiksi ole Facebookissa, saavat sen kokemuksen, ettei heitä ole unohdettu. Etäklubi saattaa jopa palvella useampia jäseniä kuin tavallinen klubi. Joillain jäsenillä voi olla erilaisia kynnyksiä tulla paikan päälle, mutta etäklubin kautta hekin saavat yhteyden toisiin klubilaisiin. Kaikesta tästä hyvästä huolimatta toivon silti kovasti, että Kauppakadun kiinteistöönkin olisi pääsy taas meillä jäsenillä mahdollisimman pian. Turhautumiseltakaan en ole välttynyt, ja välillä on täytynyt purkaa ärsyyntymistä tyynyä hakkaamalla. Hyvin kiitollinen olen silti tästä kaikesta.

 

Kirjoittanut: Jenni N.

Opinnollistaminen

Olen Anneli, 55-vuotias työkyvyttömyyseläkeläinen. Olen jo aikaisemmin opiskellut kotityöpalvelualojen ammattilaiseksi klubin välityksellä. Olen Klubilla ollut ja työskennellyt Kultajyvän keittiöpuolella. Olen erinäisiä kertoja jo työskennellyt siirtymätöissä. Olen nyt alkanut opiskella uudestaan kahvilatyöntekijäksi.

Olen harjoitellut kassakoneen käyttöä ja laittanut aina kahvinkeittimen päälle ja keittänyt kahvit valmiiksi. Aamupalan laittoa ja teon sekä tiskaamista. Olen pyyhkinyt pöydän ja huolehtinut yleisesti siisteydestä. Olen käynyt tarvittaessa kaupassa hakemassa tuotteita. Olen myös leiponut suolaista ja makeaa.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin jumissa, kun on päällä tämä koronavirusepidemia. Muuten olen kiinnostunut opiskelun antamasta haasteesta. Parasta on oppia aina uusia asioita ja voittaa uudet haasteet. Kassakoneen käyttö on ollut vaikeinta ja vaatii lisäharjoittelua. Se kun on aivan uusi asia. Suosittelen tätä kurssia kaikille, jotka haluavat kehittää itseään. Jos ala tuntuu sopivan voi ylittää jopa itsensä.

Rohkeus on energiaa, joka tarttuu.

Tarvitset rohkeutta, jos haluat toteuttaa unelmasi. Rohkeus ei ole välttämättä ihan pikkujuttu. Se ei riennä avuksesi sormia napsauttamalla eikä komentamalla. Luottamus on myös rohkeutta.

Rohkeus on itsen ja elämän arvostamista. Valintoja ja vastuita. Kontrollista irti päästämistä ja tuntemattomaan hyppäämistä. Uteliaisuutta. Tekoja, jotka ovat tuntuneet mahdottomilta.

Rohkeus on ennen kaikkea sydämen puheen kuuntelemista.

Muutos ja pelko kulkevat käsi kädessä. Mieli voi ryhtyä tuottamaan muutoksen edessä mustia möykkyjä ja keskittyy riskeissä ja katastrofeissa piehtaroimiseen. Se lietsoo pelkoa, paisuttelee ja uskottelee meille pahimman mahdollisen aivan varmasti tapahtuvaksi. Tunnemme elävämme pelkkien uhkien keskellä, vaikka meillä olisi luja kamara kengänpohjiemme alla.

Voit valita täytätkö mielesi peloilla vai mahdollisuuksilla. Mihin suuntaat huomiosi, määrittelee sen, miten elät ja millaisessa maailmassa elät. Se mihin mielesi keskittyy, lisääntyy elämässäsi. Luot oman todellisuutesi uskomuksillasi ja ajatuksillasi, näin uskon. Rohkeus syntyy siitä, kun uskaltaa elää omaa elämää. Katsoa omia arpia hyväksyvästi. Kun olet sinut itsesi kanssa, kukaan ei voi horjuttaa sinua tasapainosta tai viedä voimaasi. Rohkeus on nöyryyttä elämän edessä. Se on nöyryyttä ihmisten edessä.

Tätä olen kirjoittanut vielä Sopimusvuori ry:n Klubitalojen johtajana ja nyt kun Sinä luet pääkirjoitusta, olen jo siirtynyt työelämässä uusien haasteiden pariin. Reilu kaksi vuotta on kulunut hetkessä ja ollut täynnä yllätyksiä ja yhteisen suunnan luomista teidän kaikkien kanssa. Yhteisössä on voimaa, sitkeyttä ja rohkeutta.

Olkaa rohkeita ja antakaa elämälle mahdollisuus näyttää teille parastaan. Kiitos Näsinkulman Klubitalon jäsenet, työvalmentajat, klubimentorit ja yhteistyökumppanit yhteisistä hetkistä, iloista ja haasteista. Elämänmakuisesta työarjesta. Näsinkulma on Suomen klubitalotoiminnan numero ykkönen, aina. Kiitos myös Sopimusvuori ry:n Christa ja hallitus, siitä että luotitte käsiini kaksi mahdollisuuksia täynnä olevaa Klubitaloa. Tämä matka on ollut huikea.

 

Ystävyydellä,

Hanna

Siirtymätyöjaksot Näsinkulman Klubitalolla -jäsenen oma kokemus

Näsinkulman Klubitalolla on mahdollisuus siirtymätyöhön eri aloilla. Siirtymätyöjaksot ovat avoimilta työmarkkinoilta hankittuja suorittavan tason työpaikkoja, joiden palkkaus on aina alakohtaisen työehtosopimuksen mukainen. Työjaksot ovat osa-aikaisia ja kestävät pääsääntöisesti viisi kuukautta. Työjakson aikana Klubitalo tarjoaa paikkausmahdollisuuden työnantajalle, mikäli työjaksolla oleva jäsen esim. sairastuu.

Vuoden 2019 vastuullisimmaksi työnantajaksi valittu Pirkanmaan Osuuskauppa on yksi yhteistyökumppaneistamme. Heikkikin suoritti siirtymätyöjaksonsa Pirkanmaan Osuuskaupalle Kalevan Prismassa. Kuvassa ohjaaja Sami (oik.) luonnehtii Heikkiä äärettömän oma-aloitteiseksi, aktiiviseksi ja rohkeaksi työntekijäksi. Heikin toinen työnohjaaja Annukka (vas.) puolestaan kuvailee Heikkiä näin: ”Heikin kanssa oli todella helppoa tehdä yhteistyötä. Hän otti Prismassa todella asiakseen olla hyvä työntekijä ja tuli myös työnantajansa puolesta palkituksi ”sydänteoista”, eli hyvistä teoista asiakkaille ja työyhteisölle.”.

 

Onnistumisia ja uusia taitoja! -Heikin kokemus siirtymätyöstä Kalevan Prismassa

Suoritin siirtymätyöjaksoni kaupanalalla Kalevan Prismassa syksyllä 2019. Työjakso kesti viisi kuukautta ja tein töitä kolmena päivänä viikossa yhteensä 15h. Työtehtäviini kuului tavaroiden hyllytys.

Olin aiemmin ollut siirtymätyöjaksolla kaupanalalla, joten päätin hakea uudestaan. Tein video CV:n yhdessä toisen jäsenen kanssa, ja lähetin sen työantajalle Prismaan. Ohjaajat ja CV:n teossa mukana ollut jäsen kannustivat video CV:n tekoon. Sillä pystyy erottumaan hyvin joukosta. Hetken päästä minut kutsuttiin työhaastatteluun. Työhaastattelu jännitti hieman, sillä halusin työpaikan kovasti. Se sujui jännityksestä huolimatta kuitenkin hyvin ja sain työpaikan!

Työpäivät olivat viiden tunnin mittaisia ja alkoivat aina lyhyellä tilanteenkatsauksella ja työnjaolla, missä keskusteltiin päivien kulusta ja työtehtävistä. Tämän jälkeen ryhdyttiin hommiin. Työskentelin pääsääntöisesti käyttötavarapuolella, missä myydään mm. sisustus- ja rakennustarvikkeita. Töitä riitti paljon ja joulun alla tavaranmäärä vain lisääntyi. Välillä kuormien purkuun jouduttiin pyytämään apua kassatyöntekijöiltä. Joulukiireistä selvittiin kuitenkin yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Työnteossa yllätti, miten paljon asiakkaat tulevat kysymään apua tavaroiden löytämisessä!

Parasta siirtymätyössä oli joustavuus ja auttavat työkaverit sekä työnantaja. Sain työhön todella hyvän perehdytyksen työnantajaltani. Mielestäni se oli tärkeää, sillä siten tiesin tarkalleen mitä tehtäviini kuuluu. Työ oli helppo oppia, eikä se ollut liian raskasta, mikä oli positiivinen yllätys. Juttukavereita riitti muista työntekijöistä ja apua sai aina tarvittaessa.

Hankalaa oli etenkin aluksi löytää tuotteiden oikeat paikat. Tuotteita on todella paljon tarjolla ja välillä pakkaukset olivat lähes identtisiä keskenään. Tähänkin kuitenkin totuin nopeasti ja lopuksi oli jo helpompaa löytää tuotteiden oikeat paikat.

Voin suositella siirtymätyöjaksoa kaupanalalla ihan kaikille. Etenkin heille, keitä ala kiinnostaa, ja jotka ovat halukkaita työskentelemään muiden ihmisten parissa. Työ vaatii oikean asenteen ja valmiuden asiakaspalvelutyöskentelyyn. Mitään erityistaitoja ei kuitenkaan tarvitse olla, kaikki voivat oppia tämän työn tekemällä!