Sopimusvuori Ry kotisivu

Näsin Sanomat: Syyskuun numero

Hyvää alkanutta syyskuuta kaikille! Näsinkulmassa on taas ahkeroitu uuden lehden parissa. Klikkaahan linkkiä ja käy lukemassa jäsentemme juttuja esimerkiksi Sopimusvuori ry:n mölkkyturnauksesta ja siirtymätyöstä Taimi ry:ssä. Löydät myös kirjavinkkejä syyskuun pimeneviin iltoihin sekä oman tapahtumakalenterimme.

NÄSINSANOMATsyyskuu2020

Opiskeluaika Näsinkulmassa

Olen Sari Heikkinen 53-vuotias Ivalosta ja Lapin ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaopiskelijana ja aloittanut 1.5-20 opiskeluni. Olen ollut täällä Näsinkulman klubitalolla mielenterveys- ja päihdetyön harjoittelujaksolla 27.7 alkaen yhteensä kuusi viikkoa, viimeinen viikko on menossa. Ja kohta kotimatka pohjoiseen alkaa.

Tänne tullessani en tiennyt Klubitalon toiminnasta juurikaan mitään tai oikeastaan en mitään. Tietysti hieman googlettelin ja lueskelin Näsinkulman Klubitalon sivuja. Ja niitä tutkiessani rakensin mielessäni jonkinlaisen mallin, ei ihan kaikki ajatukseni mennyt kohilleen,, mutta suurin osa kyllä.

Harjoittelupaikkana tämä on ollut aivan ihana, hyvä ja osaava henkilökunta ja auttavainen jäsenistö, täällä on saanut olla aivan oma itsensä, ei tarvitse esittää ns. mitään roolia. Olen oppinut paljon uusia asioita ja olen myös päässyt sisäistämään Klubitalo mallin. Joka perustuu Klubitalon standardeihin ja jäsenistölle vapaaehtoisuuteen.

Olen saanut tehdä paljon itsenäistä työskentelyä ryhmässä ja itsekseen. Olen saanut ohjata, opastaa ja olla ohjattavana ja opastettavana. Kaikilta yhteisön jäseniltä ja henkilökunta jäseniltä on aina voinut kysyä, jos on ollut jokin asia mitä ei ole ymmärtänyt tai osannut. Vaikkakin on ollut merkitty ohjaaja opiskeluajakseni, niin koko työyhteisö on mukana opiskelijan ohjauksessa ja jokapäiväisessä toiminnassa. Täällä ei ole tuntunut missään vaiheessa, että olisi jäänyt yksin johonkin tai jonkun asian / tehtävän kanssa.

Täällä opiskelija tuntee olevansa tervetullut ja hän saa ohjausta / opastusta, kaikilta henkilökuntajäseniltä ja jäseniltä.

Näsin Sanomien elokuun numero

Hyvää ja aurinkoista elokuun alkua kaikille! Näsin Sanomien uusin numero ilmestyi tänään. Klikkaile linkkiä ja käy lukemassa jäsentemme kirjoituksia!  NäsinSanomatElokuu2020

Munkkikierros 6.7.2020

 

Tavoitteenamme oli löytää Tampereen paras munkkipaikka ja maistella siinä sivussa useampaakin munkkilaatua. Olimme päättäneet käydä Pyynikin näkötornilla, Laukontorilla sekä Kauppahallissa. Mukana oli kuusi munkkien gastronomiaan perehtynyttä maistelijaa. Seuraavaksi arvioimme kunkin kahvilan munkit sekä paljastamme parhaat munkit pyöräyttävän paikan. Arvosteluasteikko on 1 – 10.

  1. Pyynikin näkötornin munkkikahvila

Näkötornin kahvila oli kierroksemme ennakkosuosikki, olihan yksi maistelija ollut täällä töissäkin. Munkkeja sai tavanomaisen lisäksi myös gluteenittomana sekä vegaanisena, ja mahdollisuus oli ostaa myös edellisen päivän munkkeja halvempaan hintaan. Parasta laatua etsivinä emme turvautuneet eilispäivän vaihtoehtoon, mutta gluteenittoman ja vegaanisen vaihtoehdon otimme maisteluun.

Plussaa

+ Pehmeys, pinnan rapeus (erityisesti vegaanimunkissa)

+ Vaihtoehtojen runsaus

+ Runsaasti sokeria

Miinusta

– Voimakas kardemumman maku (osan raatilaisista mielestä)

– Palmuöljyssä paistettu

Arvosana: 9.

  1. Laukontorin munkkikahvila

Kävelimme seuraavaksi Laukontorille, joka olikin auringon paistaessa miljöönä miellyttävä. Laukontorin munkkikahvila mainosti munkkiensa olevan jopa Pyynikin maankuuluja munkkeja parempia. Munkeista oli vain yhdenlaisia vaihtoehtoja, eivätkä ne valitettavasti olleet kovin tuoreita. Pienenoloisessa kojussa niitä ei ehkä pystytäkään paistamaan, vaan ne on kuljetettu paikalle muualta.

Plussaa

+ Maku hyvä

Miinusta

– Vaihtoehtojen puute

– Rasvainen jälkimaku suussa

– Munkkien kovuus ja kuivuus

Arvosana: 7.

  1. Kauppahallin leipomo

Mahat jo lähes täynnä munkkia siirryimme vähän matkan päähän kauppahallille. Lukuisten kojujen joukosta valitsimme Kauppahallin leipomon, jossa jäljellä oli vain yksi munkki. Gluteenitonta tai vegaanista vaihtoehtoa ei ollut. Tämä kuitenkin riitti, sillä olimme jo niin täynnä edellisistä herkuista.

Plussaa

+ Hyvä palvelu

+ Rapea kuori

Miinusta

– Kuiva

– ”Kuin sokeroitu pulla”

– Ei kuohkea

Arvosana: 7.

Voittaja ja loppupäätelmät

Voittajaksi valikoitui ylivoimaisesti Pyynikin näkötornin kahvilan munkit. Niiden tuoreudelle, kuohkeudelle ja maulle eivät toiset munkit vetäneet mitenkään vertoja. Laukontorin munkkikahvila ja Kauppahallin leipomo jäivät jaetulle jumbosijalle. On kuitenkin mainittava, että raatilaiset pitivät Kauppahallin munkkia Laukontorin vaihtoehtoa parempana, vaikka numeeriseksi arvosanaksi tulikin molemmilla sama. Arvosteluasteikko on siis saattanut hieman heitellä, liekö sokeri vaikuttanut tähän. Suosittelemme siis munkinnälkäisiä edelleen kiipeämään Pyynikin harjulle asti, tosin kyseisen firman munkkeja saa nykyään myös Kauppahallista.

-Jenni

Näsin Sanomat: Heinäkuun numero

Näsinkulman Klubitalon lehtiryhmä on ahkeroinut helteistäkin huolimatta. Käykäähän lukemassa Klubitalon kuulumisia 🙂

NäsinSanomat_Heinäkuu20

 

Vähäsillan leiripäivä

Näsinkulman klubitalo kokoontui viettämään kaunista kesäpäivää Vähäsillan leirikeskukseen 23.6.2020. Bussi kohti Vähäsiltaa lähti Keskustorilta klo 9:00 ja bussimatka oli suhteellisen nopea ja saavuimmekin paikalle jo puoli kymmeneltä. Reippaat 6 pyöräilijää polkivat keskustasta Vähäsiltaan ja kilometrejä kertyi huikeat 30km. He saapuivat paikan päälle hieman myöhemmin, noin kymmeneltä. Koska oli kuuma ja aurinkoinen kesäpäivä, osa porukasta innostui heti lämpöisestä järvivedestä ja he syöksyivätkin heti uimaan. Myös sauna lämmitettiin päälle.

        

Rannassa oli vene, jota käytimme hyväksi ja veimme katiskat järveen, osa innostui myös kalastamaan mato-ongella. Kalaonni suosi yhtä onnekasta ja yksi pieni kala tarttui koukkuun. Päivän aikana pelattiin erilaisia pihapelejä esimerkiksi sulkapalloa ja tikanheittoa. Eväidentekoryhmä oli edellispäivänä loihtinut herkullista lounassalaattia ja kyytipojaksi grillattiin erilaisia maukkaita makkaroita. Jälkiruoaksi keitettiin kahvia ja syötiin keksiä ja hedelmää. Näiden herkkujen jälkeen jokaisen paikallaolijan vatsa oli varmasti täynnä.

 

Iltapäivästä pidettiin klubikokous, jossa Jyri toimi megafonin kanssa asiantuntevasti puheenjohtajana. Kokouksessa keskusteltiin heinäkuun suunnitelmista ja siitä miten klubitalo avaa oviaan yhä enemmissä määrin, mutta kuitenkin hallitusti. Bussi lähti takaisin kohti Näsinkulmaa neljän maissa. Pyöräilijät uhmasivat kuumaa säätä ja lähtivät polkemaan samaa matkaa takaisin kohti keskustaa. Päivä oli kaikin puolin hyvin onnistunut – saimme nauttia toistemme seurasta ja vaihtaa kuulumisia. Myös Vähäsillan miljöö oli kertakaikkisen upea maalaismaisemineen, kiitos Tamperemissionille hienosta mahdollisuudesta.Täällä pitää ehdottomasti vierailla uudestaan!

Näsin Sanomien kesäkuun numero

Näsinkulman Klubitalo toivottaa hyvää alkanutta kesäkuuta! Linkistä löytyy Näsin Sanomien kesäkuun numero, aurinkoisia lukuhetkiä 🙂

NäsinSanomat_kesäkuu

Näsin Sanomien toukokuun numero

Näsinkulman Klubitalolla on taas ahkeroitu uuden lehden parissa, linkistä pääsette lukemaan uusimman Näsin Sanomien numeron! Mukavia lukuhetkiä kaikille 🙂

 

Näsin Sanomat Toukokuu2020

EtäKlubi

Muutamat viikot ennen poikkeustilan alkamista olivat minulle ahdistavaa aikaa. Koko ajan tulvi lisää uutisia koronan leviämisestä Suomeenkin ja mahdollisista rajoituksista. Maanantaina 16.3. kuitenkin rysähti ja kovaa. Klubi jouduttaisiin sulkemaan ainakin kahdeksi viikoksi, ja seuraavana päivänä tämä aika oli muuttunut hallituksen julistamien rajoituksien vuoksi kuukaudeksi. Tänään on 4.5., ja tässä vaiheessa poikkeustila on kestänyt lähes kaksi kuukautta. Onneksi en tiennyt vielä tuolloin maaliskuussa, että poikkeustila kestäisi näinkin pitkään. Nyt olen kuitenkin ihan tyytyväinen ja onnellinen, poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. No, minulla on asiat paremmin kuin monella muulla. Saan viettää tätä aikaa mieheni kanssa, ja myös luonto on ollut suuri ilon ja lohdun tuoja. Arjen jatkumisella etäklubissa on myös suuri merkitys hyvään olooni.

Parina päivänä ennen klubitalon sulkeutumista puhuttiin jonkinlaisesta etätoiminnasta, mutta kukaan ei osannut aavistaakaan, miten monipuolista toiminnasta tulisi. Siitä kiitos kuuluu ihanille henkilökuntajäsenille. Näinä aikoina on puhuttu paljon ”etulinjassa” tehtävästä työstä, ja klubin työntekijät ovat olleet todellisia mielenterveystyön etulinjassa taistelevia. Muutamassa viikossa on pantu liikkeelle kokonainen uusi klubitalomuoto, etäklubi. Joka päivä voi tietokoneen välityksellä nähdä samat tutut iloiset naamat kuin klubilla aiemminkin. Aamu on mukava aloittaa facebookin etäkahveilla, ja jokaiseen päivään mahtuu niin paljon lähetystä, ettei kaikkea jaksa edes katsoa.

Lähetysten lisäksi jäsenet pääsevät klubitalomallin mukaisesti myös osallistumaan itse. Minä olen ollut mukana akkreditointi- ja markkinointipajassa sekä Konttorin yksikkökokouksessa Teams-sovelluksen välityksellä. Tähän mennessä kaikkein huikein ja erikoisin kokemus oli onnitteluvideon tekeminen Sopimusvuori ry:lle. Myös muutaman hengen kävelyreissut ovat olleet erittäin piristäviä. Lisäksi henkilökunta pitää huolta kaikista jäsenistä soittamalla säännöllisesti. Näin nekin, jotka eivät esimerkiksi ole Facebookissa, saavat sen kokemuksen, ettei heitä ole unohdettu. Etäklubi saattaa jopa palvella useampia jäseniä kuin tavallinen klubi. Joillain jäsenillä voi olla erilaisia kynnyksiä tulla paikan päälle, mutta etäklubin kautta hekin saavat yhteyden toisiin klubilaisiin. Kaikesta tästä hyvästä huolimatta toivon silti kovasti, että Kauppakadun kiinteistöönkin olisi pääsy taas meillä jäsenillä mahdollisimman pian. Turhautumiseltakaan en ole välttynyt, ja välillä on täytynyt purkaa ärsyyntymistä tyynyä hakkaamalla. Hyvin kiitollinen olen silti tästä kaikesta.

 

Kirjoittanut: Jenni N.