Sopimusvuori Ry kotisivu

Vuosi uusissa tiloissa

Ensimmäinen Suomeen perustettu Klubitalo täyttää tänä syksynä 25 vuotta. Se on meidän Klubitalomme, joka on toiminut Tampereella nuo vuodet yhteensä kolmessa eri osoitteessa. Ensimmäisissä tiloissa Satamakadulla oltiin liki kymmenen vuotta ja seuraavassa osoitteessa Koulukadulla loppuvuodesta 2004 lähtien liki 15 vuotta! Monen asian vauhdittamana uusia tiloja Näsinkulman Klubitalolle alettiin etsiä tosissaan kesällä 2018, ja kun sopivat tilat lopulta löytyivät, ryhdyttiin muuttopuuhiin ryminällä! Loppuvuonna 2018 Koulukadulla oli varsinainen inventaario käynnissä, ja alkuvuodesta 2019 uusissa tiloissa vierailtiin yhdessä pariinkin otteeseen. Perinteikäs Klubitalomme tulisi muuttamaan hyvin lähelle tuota Näsilinnankadun ja Satamakadun risteyksessä sijainnutta ensimmäistä Näsinkulmaa! Hyvin suunniteltu todellinen muuttopäivä oli tiistaina helmikuun 12. päivänä eli juuri nyt, uuden vuosikymmenen helmikuussa, näissä uusissa tiloissa Tampereen ydinkeskustassa on vierähtänyt jo vuosi.

Pyysin jäsenkonkaria, Ilkkaa, lyömään kanssani päät yhteen ja muistelemaan vähän, mitä erityistä jäätiin kaipaamaan vanhoista tiloista. Koulukadun tilat oli tehty Klubitalon käyttöön, joten nurkat olivat todella käytännölliset esimerkiksi lounastunnin sekä ruokailusalin osalta. Siinä tilassa oli mukava järjestää tapahtumia. Nuo vanhat Pyynikin panimon tiilirakenteet huokuivat muutenkin Mansen kulttuurihistoriaa. Tiloista huolehtiminen oli kuitenkin suhteellisen työlästä, pelkästään vessoja oli kolmessa kerroksessa jo yhteensä yli kymmenen! Meidän onneksemme myös uudet tilat sijaitsevat arvokiinteistössä, ja paljon tärkeitä juttuja saatiin mukaan. Pitkiä, pirun painavia kaappeja kannettiin monien käsivarsien voimin ja älytaulut sekä hyvin lukuisa määrä valkotauluja kulkeutui myös uusiin tiloihin. Hitsi vie, onneksi juuri ostettu kallis ja kaunis tiskikonekin saatiin mukaan uuteen osoitteeseen!

Osoitteenmuutoksen osalta parhaimmalta on tuntunut se, että olemme nyt keskeisellä sijainnilla ja yhdessä kerroksessa. Pian muuton jälkeen, uusien tuulten puhaltaessa, saatiin myös muun muassa uudet tietokoneet. Uudet tilat sijaitsevat Nordea-pankin talossa, ja tiloissa oli edellisen kerran ollut toimintaa melko kauan sitten, joten alkuaikoihin liittyi jos jonkinlaista säätöä. Ihan vain tilojen käyttöönottoon meni jonkin aikaa, ja meidän tietokoneillemme piti rakentaa ihan omat reitit ynnä muut. Vanhoihin tiloihin verraten vessojen määrä väheni rajusti vain neljään, mutta noiden pitkään käyttämättä olleiden neljän vessan käyttö kasvoi äkkiseltään yhtä rajusti. Verkkokaapeleiden vetämisen lisäksi ulkopuolista apua tarvittiinkin ensimmäisinä viikkoina myös siihen, että vessat saatiin vedettyä ilman oman väen tai uusien naapureiden järkyttymistä. Hommat alkoivat kuitenkin näiltäkin osin pian vetämään ja koneet toimimaan 🙂

Uudet tilat ovatkin tuoneet ennen kaikkea kosolti vireyttä koko klubitalollemme! Kovasti klubitalomallin mukaista on vähän väliä räjäytellä työnjakotauluja ja päivästä toiseen kehittää toimintaamme, mutta toki suuret muutokset myös näkyvät turvallisessa jäsenyhteisössä. Kun oltiin toimittu pitkään fyysisesti toisaalla, ja sen lisäksi puhelinnumerotkin ovat vaihtuneet kuluneen vuoden aikana, on markkinointiin pitänyt keskittyä normaalia suuremmalla volyymillä. Tärkeää on myös ollut antaa muutokselle aikaa sekä luottaa itseemme! Uudet tilat ovat kuitenkin saaneet paljon kiitosta, ja sen lisäksi on ollut ilo huomata, kuinka ehkä juuri tuoreuden lisäksi mukana muuttanut Näsinkulman hyvä henki houkuttelee myös uusia kasvoja mukaan vuosikymmenet toimineeseen työpainotteiseen päivään! Seuraavissa kappaleissa Sari kertookin siitä, miltä Kauppakadun tiloihin tulleen uuden jäsenen näkökulmasta Vuosi Näsinkulman klubitalolla on tuntunut!

Tulin Klubitalolle ensimmäistä kertaa elokuussa 2019, silloin Konttori-yksikköön. Näkymä oli ihan henkeäsalpaava! Edessäni oli huikea näköalatoimisto, isot ikkunat Kauppakadulle päin ja leveät ikkunalaudat, niin kuin vanhan kerrostalon tyyliin kuuluu. Eipä siis ollut valittamista työtiloista eikä maisemista. Hämärässä, syksyn ja talven aamu- ja iltatunteina olemme lisäksi saaneet ihailla Kauppakadun tyylikästä joulu- ja talvivalaistusta, joka on ihan omaa luokkaansa.

Muutenkin ihastelin Klubitalon tiloja, jotka kuulemma olivat muuttuneet Koulukadulta Kauppakadulle vasta viime vuoden helmikuussa. Minulle uutena tulijana toiminta näyttäytyi siltä, kuin Klubitalo olisi ollut Kauppakadulla aina. Ruokasaliin mahtuu heittämällä koko päivittäinen jäsenporukka ja mahdolliset vierailijat myös, ruokailemaan, tai aamu-, viikko- ym. palavereihin. Keittiökin on kuin tehty isomman porukan ruuanlaittoon – ja niinhän se onkin, entisistä Nordean henkilöstöravintolan tiloista kun on kyse. Käytävän toisella puolella on vielä Majakka-yksikkö ikään kuin majakkana niille, jotka tähtäävät kuntoutumisessaan työelämään paluuseen.

Noin kuukauden ihmettelyn jälkeen aloin jo olla melko sinut klubilaisten ja toimintojen kanssa. Olen yleensä paikalla 3-4 päivänä viikossa, sillä perhe, harrastukset ja omien asioitten hoitaminen vievät ajastani oman osansa. Virkuimmat henkilökuntajäsenet sekä virkuimmat jäsenet ovat paikalla jo aamukahdeksalta; itse tähtään siihen, että olisin talossa yhdeksään mennessä, sopivasti Klubitalon yhteisen aamupalaverin ja aamukahvin aikaan. Valikoin käyntipäiviäni vähän myös sen mukaan, mitä sähköpostiini tuleva viikko-ohjelma tarjoaa tai mihin työryhmiin tai toimintoihin olen ennalta käsin lupautunut osallistumaan. Toimintamme ei rajoitu pelkästään Klubitalolla olemiseen, vaan teemme myös retkiä mm. museoihin ja erilaisiin urheilupaikkoihin.

Mitä enemmän olen päässyt sisään Klubitalon toimintaan ja toimintamalliin, sen paremmalta ja hiotummalta se on tuntunut. Kellonajat ja tehtävät on jaettu niin, että jokaisella on mahdollisuus osallistua toimintaan omien voimavarojensa ja aikataulujensa mukaan. Mukaan pääsee yhtä hyvin aamukahdeksalta kuin vaikka yhdeltä iltapäivällä, ruokailun jälkeen. Olen nyt puolen vuoden aikana saanut tutustua kaikkiin kolmeen yksikköön: Konttoriin, Kultajyvään ja Majakkaan. ”Tavallisten” työpäivien lisäksi muistoihini ovat jääneet ainakin sellaiset tähtihetket kuin Kuukauden sankareiden muistaminen, jota koko Klubitalo on juhlistamassa ruokasalissa kakkukahvien kera, klubilaisten pikkujoulut Klubitalolla sekä yhteinen jouluruokailu Koskikeskuksen ravintola Porossa.

Käyminen Klubitalolla on ollut monella tapaa palkitsevaa. Olen saanut ryhtiä ja rakennetta päiviini, kun on joku mielekäs paikka, minne lähteä aamuisin. Olen oppinut monia uusia taitoja ja saanut kokeilla uusia asioita, kuten kirjanpitoa, ruuan laittoa suurtalouskeittiössä ja ruokakassalla rahastamista. Olen myös saanut uusia tuttavia, niin jäsenistä kuin henkilökuntajäsenistäkin. Välillä on tietysti aamuja, jolloin ei niin suuresti huvittaisi lähteä kotoa mihinkään, mutta aina kun olen saanut itseni ovesta ulos (kodin ulko-oven kynnyshän on tunnetusti se kaikkein korkein ja vaikein), olen kotiin palatessani ollut tyytyväinen siihen, että läksin kuitenkin.

Mitä toteaisin tähän loppuun? Klubitalon anti, henki ja tunnelma ovat jotain sellaista, mitä on näkemättä hieman vaikea tyhjentävästi selittää. Senpä vuoksi ehdotankin: tule itse käymään ja katsomaan, mitä me teemme ja millaisia olemme! Olen ihan varma, että saat siitä itsellesi yhden uuden ja positiivisen kokemuksen. Ovet ovat auki arkipäivisin kahdeksasta neljään. Kerran viikossa on ilta-aukiolo kello kuuteen saakka ja kerran kuukaudessa myös lauantaiaukiolo. Näissä puitteissa löydät varmasti itsellesi sopivan ajankohdan!

 

Anne, Ilkka ja Sari