Sopimusvuori Ry kotisivu

Vegaaniviikko

Kultajyvässä vietetään aina kuun ensimmäisenä viikkona ruokateemaviikkoja. Viime vuonna vietettiin mm. Suomi-, Amerikka-, Italiaviikkoja. Tänä vuonna Kultajyvän yksikkökokouksessa, Sopassa, päätettiin laajentaa teemaruokaviikkojen näkökulmaa. Uusiksi teemaviikkojen aiheiksi nousivat jäsenistöstä soppa-, maakunta- ja itämaisten ruokien viikot. Vegaaniruoan toive oli noussut palautteista, joita saa antaa Kultajyvälle, ja tietenkin Kultajyvä kuuli toiveen vegaaniviikon muodossa!

Mitä sitten tarkoittaa se, että joku on vegaani? Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita eikä esimerkiksi käytä mitään eläimillä testattuja tuotteita. Vegaani ei siis pelkästään luovu pelkästään lihasta, vaan myöskin mm. juustosta, maitotuotteista ja Fazerin sinisestä. Näitä ainesosia ei siis voitu käyttää myöskään Kultajyvän lounaalla. Kultajyvässähän normaalisti tarjotaan kasvisruokaa sitä haluaville, mutta vegaanista ruokaa ei tätä ennen ole tarjottu.  Viikko vaatikin suunnittelua etukäteen, mitä kaikkea voikaan tehdä rajoitteista huolimatta. Oli hienoa huomata, että lähes kaikki ruokalajit on mahdollista tehdä myös vegaanisena! Nykyisin kaupassa on hyllyt täynnä vegaanisia tuotteita, eikä niiden hintakaan päätä huimannut. Teimme esimerkiksi pinaattikeiton, joka oli tehty maidon sijasta kauramaidosta ja -kermasta. Maku ei juurikaan muuttunut, vaikka vahingossa olimmekin ostaneet juustoista kaurakermaa 😉 Vegeviikolla syötiinkin monipuolisesti ja terveellisesti mm. chili sin carnea, vegaanihampurilaisia ja bataattiranskalaisia, pinaattikeittoa ja kaalilaatikkoa.

Kasvisruokaa pyritään Klubilla syömään kerran viikossa pelkän kasvispäivän muodossa. Tiesitkö muuten, mitä hyötyä kasvisruoalla on? Sillä muun muassa on kiistattomia terveysvaikutuksia sekä se vähentää huomattavasti ympäristön kuormitusta.

Ruokailijoiden kommentteja vegaaniviikosta:

  • Vegaanihampurilainen oli hyvä. Ihan okei oli vegaaniviikko, niitä voisi olla useamminkin. Siitä näkee, että kasviksistakin saa mielenkiintoisia ruokia!
  • Kannattaa jatkossakin pitää. Vegaanihampurilainen oli ok, mutta ei se kyllä hampurilaista jauhelihapihvillä voittanut.
  • Pinaattikeitto oli hyvää, ei ollut väliä onko vegaanista vai ei. Harvoin täällä on ruokaa, joka ei maistu. Jos on hyvää ruokaa, niin lautaseenkin voi tulla reikä. (bloggaajat kommentoivat tätä: Onneksi santsausmahdollisuus on, eikä tarvitse tuhota lautasia ja saada vatsanpuruja)
  • Olen yllättynyt, kuinka monipuolisesti ollaan saatu syödä tällä viikolla. Vegaanihampparipihvit olivat aivan huikeita.
  • Vegaaniruokien tekeminen on ollut kivaa! Ei ole ollut hirveästi eroa liha- ja kasvisruokien tekemisellä, mutta tällä viikolla on ollut erilaisia puhtaita raaka-aineita enemmän kuin normaalisti, ja olen oppinut uutta. Kaikki ruoat ovat olleet hyviä, hyviä makuja ja mausteita. Terveellinen viikko ollut ja hyvä niin!
  • Olen ostanut joka päivä omat eväät.

 

Maaliskuussa teemaviikko jatkuu talvisen sopivasti soppaviikolla, tulkaa herkuttelemaan!

Kivaa talven jatkoa ja pitäkää itsenne lämpiminä!

Kultajyvästä Jaana ja Hanna