Mielekäs ja merkityksellinen työ on ihmisen perustavanlaatuinen, inhimillinen tarve. Työ määrittää ihmisen itsekunnioitusta, autonomiaa ja arvostusta. Työntekijä kokee työn merkityksellisyyttä voidessaan:
- kehittyä työssään ja kasvaa omaksi itsekseen
- palvella muita
- kokea yhteyttä toisiin
- osoittaa oman potentiaalinsa ja kykynsä
On havaittu useita tekijöitä, jotka luovat työhön merkityksellisyyttä. Sellaisia ovat mm. yhteinen missio, työpaikan vuorovaikutus, yhteisöllisyys ja me-henki. Työn sisältämä ongelmien ratkaiseminen, virheiden korjaaminen ja vaivannäkö edistävät merkityksellisyyden kokemusta. Jokaisella työtehtävällä tulisi olla tarkoitus ja työntekijän tulisi tietää – ei vain mitä ja miten, vaan myös miksi hän tekee työtehtäviään. Merkityksellisyyden kokemuksen on todettu saavan aikaan myös erityisen toimivia tiimejä. Toimivan tiimin tunnistaa siitä, että niissä yksilöt tietävät työnsä tavoitteet ja päämäärät, kokevat oman työnsä merkitykselliseksi ja näkevät sen vaikuttavuuden isossa kuvassa.
Sopimusvuori ry:n työntekijät vastaavat vuosittain Ilmarisen työvirekyselyyn, jossa kartoitetaan työntekijöiden työhyvinvointia asteikolla yhdestä viiteen. Kyselyssä vastataan väittämiin, kuten ”tiedän, mitä minulta odotetaan työssäni” tai ”työpaikallani on välittävä ilmapiiri”, yhteensä 11 eri kysymystä. Viime joulukuun kyselyssä henkilöstön työvireen keskiarvo oli 4,5 (vastausprosentti 70). Kaikkien väittämien keskiarvo oli erinomaisella tasolla, eli yli 4, mutta erityisesti huomio kiinnittyy työn merkityksellisyyden kokemukseen, joka oli huikeat 4,9. Siis lähes kaikki vastaajat olivat täysin samaa mieltä väittämän kanssa ”yhdistyksessä tehdään merkityksellistä työtä”.
Mistä työn merkityksellisyyden kokemus kumpuaa näin vahvasti? Se on osa yritys-, tai tässä tapauksessa yhdistyskulttuuria, yli viidenkymmenen vuoden ajan rakennettua ja vahvistettua yhteisöllisyyden ilmapiiriä. Se on mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhön, se on avoimuutta, sallivuutta ja yhteistä päätöksentekoa. Se syntyy ajatuksesta, että jokaisen työpanosta arvostetaan, jokainen on tärkeä. Se liittyy myös sisäistettyihin toipumisorientaation periaatteisiin, jotka korostavat asiakkaan aktiivista toimijuutta, osallisuutta, toivoa ja kohtaamista.
Työntekijöiden kokema työn merkityksellisyys heijastuu suoraan asiakaspalautteissamme. Toistuvasti asiakkaat kertovat, miten he kokevat palveluihimme osallistumisen merkitykselliseksi. Heille on tärkeää, että on paikka, jonne mennä, yhteisö, johon kuulua ja oikeita, mielekkäitä työtehtäviä. Tämä näkyy myös asiakkaiden sitoutumisena palveluun. Tällä sopimuskaudella Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain sen palveluntuottajan, jolla on vähiten asiakkaiden poissaoloja. Ensimmäinen bonus jaettiin viime vuodelta ja sen sai Sopimusvuori ry.
Yhdistyksessä laaditaan parhaillaan uutta strategiaa. Strategiatyötä tehdään yhdessä yhdistyksen jäsenten, hallituksen, palvelunkäyttäjien ja henkilöstön kanssa. Vaikka strategiatyö on vielä kesken, uskon, että yhdeksi keskeiseksi tulevaisuuden menestystekijäksemme nousee työn merkityksellisyys, jota voidaan tarkastella niin asiakkaan kokeman merkityksellisyyden, työntekijän kokeman työn merkityksellisyyden, kuin järjestötyön yhteiskunnallisen merkityksellisyyden kautta.
Filosofi Frank Martela kiteyttää työn merkityksellisyyden kokemuksen kahteen asiaan: mahdollisuus toteuttaa itseään ja mahdollisuus tehdä työnsä kautta jotain hyvää. Sopimusvuorelaisena jatkaisin jälkimmäistä hieman: mahdollisuus tehdä työnsä kautta jotain hyvää yhdessä toisten kanssa. Toivon, että tulevaisuudessakin, työelämän muutosten ja erilaisten ulkoisten paineiden keskellä löydämme edelleen yhdessä keinot edistääksemme näitä mahdollisuuksia ihan jokaiselle toimintaamme osallistuvalle.
Kiirastorstaina 14.4.2022
Christa Rajanti