Sopimusvuori Ry kotisivu

Syksy on saapunut Kanavaan

Lämpimät kesäilmat ovat vain muisto, kun syksyinen pimeys saapui luoksemme. Sateet ja kylmät ilmat ovat nyt arkipäivää, ainakin lumeen tuloon asti. Syksyn tulo on huomattu lisääntyneenä kerrospukeutumisena. Kauniit ruskan värit ovat myös nähtävissä Kanavaa ympäröivissä puissa.

Käsityömessut ovat alkamassa 15.11. Messutuotteiden valmistus on hyvässä aikataulussa. Kanavan uusi myymälä avataan 1.11. nuorten toimintakeskus Verstaan tiloihin Itsenäisyydenkadulle. Myymälän valmistuminen on työllistänyt Kanavan väkeä. Arkiset keskustelut ja hyvä yhteishenki ovat tuoneet valoa pimeään syksyyn.

Tässä pientä ajatusvirtaa syksystämme, pysykää Kanavalla!

Hyvää syksyn jatkoa ja karmivaa Halloweenia!

Ps. Sopparin verkkokaupasta voi ostaa kummitusheijastimia, mikä tuo näkyvyyttä liikenteessä.

 

Kanavan retkikunta esittää: Hiedanranta, kartano ja tehdas

Hiedanrannan kartano on vaikuttava näky punaisine tiilineen, etenkin keskellä kesän vehreyttä.

Hiedanrannan alue on yksiä Tampereen omintakeisimpia sanan positiivisessa merkityksessä. Alati muuttuva alue kätkee sisällensä varsin monimuotoista maisemaa sulassa sopusoinnussa. Kanavalaiset olivat todella tyytyväisiä tähän kesäiseen retkeen. Oma mielipiteeni on, että kesämatkakohteena Hiedanranta (eli tuttavallisemmin Hietsu) on lyömätön: aina ei tarvitse matkustaa kauas kokeakseen jotain näin vaikuttavaa. Tärkein vinkki: ota kamera mukaan ja varaa aikaa, ihailtavaa ja kuvattavaa on paljon!

Näsijärven rannalla sijaitseva kartanomiljöö suorastaan kutsuu istahtamaan hetkeksi alas ja hengähtämään joko kartanon terassille tai puutarhan penkille. Jokainen puu, kivi ja rakennus huokuu kodikasta historiaa. Maisemat ovat kauniita. Toisessa suunnassa siintää Näsijärvi ja toisessa suunnassa punamusta kartano. Kartanon kahvilasta löytyy kartanon historiaa valottavien esitteiden lisäksi näyttelytila, jossa on kuukausittain vaihtuva näyttely. Lähialueen muut rakennukset kannattaa käydä katsastamassa: jokaisen rakennuksen edestä löytyy infotaulu, jossa kerrotaan rakennusten taustoista.

Tämän ilmestyksen kokoa ei voi sanoin kuvata. Se on koettava.

Etäämpänä kartanosta vanha puuteollisuuden alue on muuttanut ulkonäköään vuosien saatossa. Rakennuksen tiloja on hyödynnetty erilaisten yritysten ja taiteilijoiden käyttöön. Kaiken huomion keskipisteeksi nousee katutaide ja seinämaalaukset, jotka näyttävät paikan päällä päätähuimaavan suurilta. Suosittelen lämpimästi kiertämään koko tehdasalueen ympäri, jotta näkee kaikki eri tyylisuunnat ja taiteilijoiden kädenjäljet. (Aidatut alueet ovat sortumisvaaran vuoksi suljettu meiltä kypärättömiltä kaduntallaajilta: siihen kannattaa suhtautua ikäänkuin vierailisi grafittien eläintarhassa ja ihailla taidetta turvallisesti aidan takaa.)

Mainitsematta jäivät juuri valmistunut kaikille avoin sauna, läheltä löytyvä lounasravintola, syötävä puutarha ja monta muuta asiaa, jotka ansaitsisivat oman blogiartikkelinsa. Suuret kiitokset Sopimusvuoren Hiedanrannan kartanon työvalmennusyksikölle, Konttuurin ohjaajalle ja kahvilan väelle todella upeasta päivästä!

Kanavan kesäretki Viikinsaareen 5.6.2019

Oli aurinkoinen ja lämmin kesäaamu. Sään suosiessa meitä suuntasi noin 50 hengen joukko kanavalaisia Laukontorilta kohti Viikinsaarta. Osalle matka saareen oli ensimmäinen, osa oli jo aiemmin tutustunut saaren kauniiseen luontoon ja idyllisiin rakennuksiin. Aamupäivä saarella kului leppoisasti mm. luontopolun kysymyksiin vastaillen, makkaraa paistellen ja yleisesti ihmetellen.

Kävijöiden iloksi saarelle oli tuotu kaksi rotulehmää Ahlmanin maatalousoppilaitoksesta. Niitä olikin kiva ihastella sekä tullessa että lähtiessä.

Mielenkiintoisena tutustumiskohteena oli myös Pyhäjärven kappeli, joka aikaisemmin on toiminut niin putkana tappeluihin päätyneille ravintolavieraille kuin punaisten sotavankien säilytyspaikkana.

Takaisin lähdimme klo 13.30 laivalla ja päätöskahvit nautimme Laukontorin torikahvilassa.

 

  

Kevätsiivousta

 

Kanavassa ollaan oltu siivoustuulella näin Vapun jälkeen. Aina ei kuitenkaan jaksa yksin siivota kaikkea. Eikä tarvitsekaan. Onneksi apua on saatavilla!

Perustettava osuuskunta Vuorenhenki tarjoaa ikkunanpesukampanjaa toukokuun ajan. Ikkunanpesua tarjotaan 25 eurolla per tunti (minimiveloitus 1 tunti). Työ on kotivähennyskelpoista.

Kampanjalla tuetaan osuuskunnan perustamista. Vuorenhengen toimintaa ja kuulumisia voi seurata heidän Facebook-sivuiltansa.

 

 

Aurinkoista kevättä kaikille!

Alkuviikon kuulumisia harmaudesta huolimatta

Uusi viikko on alkanut viileän harmaana eikä keväinen aurinko ole nyt meitä piristämässä, takatalveakin on povattu tulevaksi tällä viikolla mutta pidetään mielet korkealla, kyllä ne keväiset ilmat sieltä taas tulevat 

Alkuviikon tapahtumia Kanavassa löytyy pari kappaletta; tiistaina 9.4 klo 10 pidetään pääsiäiskukkakurssi jossa saa kyhätä asetelmia koko talon piristykseksi, ne löytyvät valmistuttuaan ruokalan pöydiltä. Keskiviikkona ovat sosiaaliturvaneuvojat Annele ja Tiina Kumppanuustalo Arttelista täällä paikalla klo 10-11.30. Jos mieltä askarruttaa jokin etuuksiin, talouteen tai raha-asioihin liittyvä probleema tai kaipaat neuvoja muuten vaan niin käyhän heidän juttusillaan 

Mukavaa viikkoa ihan joka nokalle! 

Kanavan historian havinaa

Kanavan tiimi Kätevä teki kirjaimellisesti historiallisia löytöjä muuttamisen yhteydessä. Sopimusvuori täyttää pian 50 vuotta, ja oletettavasti sen alkutaipaleilta on säilynyt muutamia muistoja.

Ruotsiksi käsin kirjoitettu teksti mainitsi muutamaan otteeseen nobelpalkinnon. Käsiala on kadehdittavan kaunista. Paperi oli oikein ohutta ja huokoista: ehkä imupaperia? Joku oli kääntänyt kaksi sanaa suomeksi ja kirjoittanut lyijykynällä sanat ”tieteenhaara” ja ”saada” sanojen ylle.

Kätevässä tuskin enää käytetään näin vanhaa parsinlankaa, mutta pakkausten logot ja tekstit ovat edelleen varsin tyylikkään näköisiä.

Hieman erikoisempi löydös meidän modernien ihmisten silmiin oli pahvipurkillinen natriumkarbonaattia eli tuttavallisemmin puhdistettua soodaa. Liekö käytetty siivoukseen vai ensiapuvälineenä?

Tällaisia aikamatkoja menneeseen tekee mielellään. Tästä on helppo jatkaa hyvillä mielin viikonloppua kohti.

Terkuin Kanavan Klemmarista,

Sonja

Suomen Kädentaidot 2019 -messujen yhteistyötä

Suomen Kädentaidot 2019 -messut tekee hyväntekeväisyysyhteistyötä Sopimusvuori ry:n kanssa ja julkaisee muutaman viikon välein sopimusvuorelaisten tarinoita ja ajatuksia käsitöiden tuomasta hyvästä olosta, mielenvoimasta ja yhteisöllisyydestä. Tässä viimeisin tarina.

Kanavassa siskokset Mia ja Riikka kertovat omasta suhteestaan käsitöihin ja niiden voimaannuttavasta vaikutuksesta:

Mia: Olin nuorimman lapsen syntymän jälkeen masentunut, mikä on ihan yleistä. Silloin löysin ompelun ilon ihan kunnolla elämääni. Kun sain valmiiksi jotain käsillä tehtyä, se toi aina mielihyvää ja sen avulla pääsin siitä masennuksen alhosta pois. Silloin se käsityö jäi elämääni ihan pysyvästi. Tästä on pian 30 vuotta aikaa.

Riikka: Minä taas olen telonut tosi pahasti selkäni, mulla on useita selkäleikkauksia takanani. Olen ollut todella kipeä, on ollut kovat kivut, kovat lääkkeet ja oikeastaan ainoa asia mitä olen pystynyt tekemään, on ollut ne käsityöt mitä pystyy tekemään sohvalla selällään maaten. Ne on pitänyt mut hengissä ja järjissäni.

Mia: Mulla on suunnitelmana lähteä vielä kouluttautumaan mittatilausompelijaksi, koska se ompelu on kaikkein eniten mun alaani. Toki teen muitakin käsitöitä paljon.

Riikka: Sama juttu, olen aina ollut sellainen ihminen, että olen tehnyt käsillä paljon asioita, mun työtkin on ollut käsillä tehtävää työtä ja teen paljon erilaisia askarteluja ynnä muita. Sitten, kun siinä onnistuu, niin voi tuntea ihan oikeata, aitoa onnistumisen iloa. Se voi olla tosi vaikeata, että pääsee siihen onnistumiseen, mutta mitä vaikeampaa on saavuttaa se onnistuminen, sitä paremmalta se onnistuminen tuntuu. Vaikeuksien kautta voittoon.

Seuraa somessa: #kädentaidot2019 #hyväolokäsitöistä #yhdessämielenvoimaa

Selittämisen lyhyt oppimäärä

 

 

Tää on semmonen mikä jouluna, kun tulee se mies, ja sillä on se selässä se…”

”Aika loppui. Vastaus olis ollu pukinpussi.”

 

Työntäyteiset päivät laukkaavat vääjäämättä kohti viikonloppua. Tänä perjantaina eräässä Klemmarin neuvotteluhuoneessa seliteltiin yhtä sun toista sanaselityspelin merkeissä. Sääntöjä tuuletettiin uuteen kuosiin, jotta kaikki halukkaat pääsivät osallistumaan peliin ja selittämään sanoja muille.

Arvuuttelun kohteina olivat muun muassa ”loimulohi”, ”Valkoinen talo”, ”turska” ja ”ananas”. Kaikki osallistujat saivat pisteitä, mutta kuten yleensä, joukosta erottui selkeä voittaja. Onnittelut jälleen hänelle!

Kiva ohjaaja voitti omassa lajissaan, sillä hän toimi tuomarina, pisteenlaskijana, virheidenkorjaajana, pikajuoksijana ja valkotauluvastaavana. Kuka sanoi, että lautapelaamiseen kuuluu vain istumista? Valkotaulun ja sanakorttien väliä juostaessa tuli kuulemma varsin kuuma.

Ohjaajien kunnon ylläpidon lisäksi pelaamisesta on muutakin hyötyä. Työyhteisössä joutuu joskus selittämään uusille työntekijöille, miten asioita tehdään, mitä tietyt asiat ovat ja mistä ne löytyvät. Kaikilla on joskus päiviä, jolloin sanat ovat hukassa, mutta ehkä tällä tavalla harjoittelemalla osaamme löytää puuttuvat substantiivit, adjektiivit ja mitä ne kolmannet olivatkaan.

Kevättä ulkona, kevättä sisällä!

Viikonloppua toivottaen,

Sonja Klemmarista

Kanavan kuulumisia

Auringon säteiden saattelemana olemme kulkeneet kohti kevättä. Tekemistä riittää niin että kuhina vaan käy. Jäsenlehtien tulostus ja postitus oli juuri työn alla ja sutjakkaasti saatiinkin se hoidettua, kuinkas muutenkaan. Tiistaina 19.3 pihaamme parkkeeraa Rekryauto hyvien työ- ja opiskeluvinkkien kera, klo 11-13 viipyilee siinä. Yhteisöllisyys on ajankohtainen puheenaihe nyt koko talossa, silmälläpitäen loppuvuoden käsityömessuja mutta siitä enemmän myöhemmin kunhan asia etenee.  Pidetään se vielä salaisuutena..

Tällä viikolla vietämme Aasialaisviikkoa ruokailun suhteen, ja Kapusta loihtiikin meille tapansa mukaan makunystyröitä kutittelevia lounaita. Ja tottahan tulevat vaalitkin näkyvät meillä mielenkiintoisena tapahtumana, eli keskiviikkona 27.3 pidetään vaalipaneeli klo 13-15. Paikalle saapuu kysymyksiin vastailemaan 10 henkilöä eri puolueista, joten tiedossa on varmasti hyvin mielenkiintoista keskustelua.