Sopimusvuori Ry kotisivu

Talven ilot

”Taas talvella muistaa nyt lapsoset luistaa, ja suksilla suistaa he hienosti näin …”, laulettiin alakoulussa. Myös talvella on ilonsa, ja ne ovat pysyneet muuttumattomina sukupolvesta toiseen.

Talvella lumi mahdollistaa leikkejä. Tämän tajuavat etenkin lapset ja koirat, jotka nauttivat lumesta estottomasti. Kukin nauttii lumesta omalla tavallaan. Katselin kerran lasten touhua vastasataneessa nuoskalumessa. Pikkuneidit tekivät lumienkeleitä Kirkkopuistossa, mutta nuoret miehet masinoivat heti lumisodan.

Nuoskalumi on myös hauskaa: siitä voi rakentaa kaikenlaista. Paitsi palloja lumisotaa varten, lumesta voi muovailla lumiukkoja, erilaisia lumipatsaita ja lumilyhtyjä. Ja jos oikein puhtia riittää, voi rakentaa lumilinnan. Veljieni kanssa rakensimme kerran lumi-iglun. Teimme siitä suorakulmion muotoisen, joten kattoa emme rakennukseen osanneetkaan tehdä. Mutta hyvä iglu se silti oli.

Pakkaslumestakin on iloa: lumen auraamisesta syntyneet kasat eivät kerenneet kauan olla pihalla, kun jo talon nuori sukupolvi ryntäsi leikkimään kukkulan valloitusta sekä kaivelemaan luolia ja käytäviä lumeen.

Hiihtämistä ja laskettelua harrastavat pääsevät hiihtolenkeilleen, joista he kuulemma nauttivat äärettömästi. Mutta mäenlasku se on laskutoimituksista parhain; ei tarvitse muistella Pythagoraan lausetta, kun laskettaa pulkalla mäkeä alas! Mitä lujempaa vauhtia ja mitä pitemmälle pulkka liukuu, sitä parempi.

Pakkasella jäädytetään luistinratoja, ja monet nuoret Kiira Korvet ja tulevat Teemu Selänteet saavat näin harjoituspaikan. Luistelu onkin mukavaa, ja siinä hurahtaa helposti tunti jos toinenkin. Täytyy vain muistaa, ettei luonnonjäille ole mitään asiaa, ellei ole aivan varma jään kestävyydestä. Retkiluistelua harrastavien tulee olla erityisen tarkkoina!

Lumesta on paljon iloa; lumi valaisee ja tuntuu hauskalta jalan alla. Lumisessa maisemassa tehty kävelyretki virkistää toisella tavalla kuin sulan maan aikaan käveleminen. Luonto on aina ihmeellinen. ANNAKAISA