Sopimusvuori Ry kotisivu

”Taas tulppaaneita tulvillaan …

on iloinen Amsterdam …” lauletaan laulussa. Tämä sipulikasvi on Suomessa suosittu keskitalven kukka. Kukat ovat kasvihuoneessa viljeltyjä. Puutarhoissahan tulppaani, niin kuin ei mikään muukaan kasvi, kasva talvisaikaan näillä leveysasteilla, mutta jo Alankomaissa muutaman kuukauden kuluttua voidaan ihailla erilaisten tulppaanien merta Keukenhofissa. Keukenhofin 32 hehtaarin suuruinen puisto on erikoistunut kasvattamaan tulppaaneita ja muita sipulikukkia, joita kasvaa siellä peräti seitsemän miljoonaa.

Tulppaani on koristekukkana vanha. Villejä tulppaaneja on noin sata lajia, ja ne ovat kotoisin Turkista, Vähästä Aasiasta. Nämä alkuperäiset eli botaaniset tulppaanit eivät ole niin loistokkaita kuin tuntemamme kasvit; ne ovat paljon vaatimattomampia, eivätkä itse kukat ole yhtä suuria ja värikkäitä.

Kasvitieteilijät saivat 1400 -luvulla kuningasajatuksen ruveta jalostamaan villeistä tulppaaneista puutarhoissa viljeltäviä kukkia. Yritysten ja erehdysten kautta he vihdoin onnistuivat kehittämään kauniin kukan, ja veivät sen Turkin sulttaanille. Tämä ihastui kukkaan, ja niin tulppaanien viljely vähitellen yleistyi. Saipa tulppaani (tulipa) nimensäkin turkkilaisesta turbaania merkitsevästä sanasta.

Kun tulppaani tuotiin 1600 -luvulla Eurooppaan, Hollantiin, siihen ihastuttiin niin, että varakkaat ihmiset joutuivat oikean ”tulppaanikuumeen” valtaan. Tulppaanit olivat oikea varakkuuden merkki, sillä sipulit olivat kalliita, eikä kukkien viljeleminenkään ollut helppoa.

Vähitellen kasvitieteilijät onnistuivat kehittämään vahvempia ja kestävämpiä kasveja. Niitä on eri värisiä: punaisia, keltaisia, valkoisia, vaaleanpunaisia, oransseja ja jopa mustia. Raidallisia, kaksivärisiä sekä laikukkaita kukkia on, mutta ruudullisia en ole vielä onnistunut näkemään.

Myös jyrsijät arvostavat tulppaaneita, mutta eivät niiden kauneusarvojen vaan sipuleiden tähden. Tulppaanien sipulit ovat peltomyyrien suurta herkkua. Mikäli seudulla on paljon myyriä, tulppaaneita voi yrittää suojata niiden tuhoilta upottamalla sipuleiden alle ja sivulle pienisilmäistä metalliverkkoa. ANNAKAISA