Sopimusvuori Ry kotisivu

Runotarten lahja maailmalle

Suomalaisen uudenvuodenpäivän ohjelmaan kuuluu Wienin filharmonikkojen perinteinen uudenvuodenkonsertti. Konsertti lähetetään Wienin Musikvereinin Kultaisesta salista, joka yleensä on räjähtämäisillään juhlapukuisen yleisön paljoudesta. Tänä vuonna konsertti jouduttiin pitämään ilman yleisöä, ja se tuntui katsojastakin hieman oudolta. Varmasti muusikoistakin tuntui erikoiselta soittaa tyhjällle salille.

Musiikki tarkoittaa muusien eli runotarten inspiroimaa taidetta. Se on sanatonta kieltä, jota kuka tahansa ymmärtää kielirajoista huolimatta. Jopa eläinten sanotaan ymmärtävän sitä. Armeijan hevosten sanotaan erottavan marssimusiikin toisesta, esim. ratsastuskilpailuissa soitettavasta musiikista, ja navetoissa soi klassinen musiikki; se kuulemma lisää maidontuotantoa.

Mikä tahansa tarkoituksella tuotettu ääni on musiikkia, jos sen tuottaja tai kuulija pitää sitä musiikkina. Musiikilla ei siis ole rajoja. Myös hiljaisuus voidaan tulkita musiikiksi.

Mistä musiikki oikein sai alkunsa? Sitä ei kukaan voi varmasti tietää. Ehkäpä luolamiehet Grumph ja Bing keksivät paukuttaa oksalla onttoa puunrunkoa, ja huomasivat, että kaverit, tässäpä onkin hyvä saundi. Se antaa sypäkän taustan linnunlaululle!

Koska musiikkiesitys on aikaan ja paikkaan sidottu, kuten teatteriesityskin, on musiikin taito siirretty seuraavalle sukupolvelle opettamalla. (Wolfgang, tuo kosketin on c.) Nuottikirjoitus keksittiin 1000-luvulla, ja se oli mullistava keksintö: näin voitaisiin sinfoniat ja menuetit säilyttää ajast’aikaan. Musiikin äänittämisen keksiminen 1800-luvun puolivälissä oli suuri edistysaskel; näin musiikkia saattoi kuunnella missä vain, jos vain omisti levyjä ja gramofonin.

Musiikilla on monenlaisia vaikutuksia ihmisiin: se välittää viestejä, aiheuttaa mielihyvää, tukee aivojen kehitystä ja vaikuttaa mielialaan ja vireystilaan. Klassinen musiikki, esim. Tonava kaunoinen, rauhoittaa, Sibeliuksen Valse Triste tekee surulliseksi, kun taas Creedence Clearwater Revivalin kappaleet innostavat, ja saavat kuulijan tuntemaan itsensä kaikkivoipaiseksi. Saman tekee Queenin rockooppera Bohemian Rhapsody. ANNAKAISA