Sopimusvuori Ry kotisivu

Kun vuosi vaihtuu

Vuoden vaihtuminen on ihmiselle tärkeä tapahtuma. Vaikka mikään ei oikeasti muutu, on alitajuisesti kuitenkin mielessä pieni jännitys: ”entäs jos!”. Kun tänään on vuosiluku 2020, ja keskiyöllä se vaihtuu lukuun 2021, kun vanhan vuoden viimeinen päivä (uudenvuodenaatto) vaihtuu uuden vuoden ensimmäiseksi päiväksi (uudenvuodenpäivä), se on jännää, se.

Uudenvuoden aaton ohjelmaan kuuluu ilotulitteiden ampuminen. Tapa on peräisin Kiinasta, ja sen alkuperäinen tarkoitus on ollut pelotella pahat henget pois tienoilta pamausten ja kirkkaiden välähdysten avulla. Ennen kuin Suomessa varsinaiset ilotulitukset yleistyivät, saatettiin lasauttaa tuvan portailta pari kertaa kiväärillä tai haulikolla. Tämänkin tarkoitus oli karkottaa pahoja henkiä.

Suomessa ilotulitteita saa ampua vain uudenvuodenaaton iltakuudesta uudenvuodenyön aamukahteen asti. Joka vuosi kuitenkin kuulee jonkun ilotulitteen paukahduksen aaton iltapäivällä ennen kuutta.

Vuoden vaihteen on katsottu olevan ajankohta, jolloin on mahdollista raottaa kohtalon esirippua, ja tutkia enteitä. Entisaikaan tyttöjen oli tärkeää päästä naimisiin; naimattomana eli vanhanapiikana elo ei ollut kovin hääviä. Vanhoille ihmisille oli tärkeää päästä selville, onko päiviä vielä jäljellä. Ja kaikkia ihmisiä liikutti tieto elämän jatkumisesta, vuodentulosta ja kotieläinten hyvinvoinnista. Kaikki asioita, jotka liikuttavat ihmisiä nykyäänkin.

Tulevaisuuden selville saamiseksi oli erilaisia keinoja: aattoiltana saunasta tullessa heitettiin vasta saunan katolle, ja luettiin sen asennosta tulevia asioita; heitettiin heiniä tuvan kattoon, ja näin selvitettiin vuodentuloa koskevat asiat. Sulhasta vailla olevat tytöt katsoivat onnenpeiliin, mikä saattoi monelle olla hermoja koetteleva järkytyksen hetki: yksinäisyys, keskiyö, vuodenvaihde ja värisevät kynttilänliekit kuvastuen peileistä. Jännitys sai silmät narraamaan, ja peilistä saattoi näkyä mitä vain.

Suosituin ennustamisen tapa nykyäänkin on tinojen valaminen. Tinojen muodosta, ja varsinkin niiden varjosta voi saada tietoja tulevista tapahtumista.