Sopimusvuori Ry kotisivu

MIKSI VIETÄMME PIKKUJOULUA?

Suomessa on tapana viettää pikkujouluja ennen varsinaista joulua. Tarkoitus on kokoontua yhteen, syödä ja juoda hyvin ja iloa pitää. Työpaikkojen pikkujouluissa voi myös punanuttuinen vilahtaa. Miksi näitä juhlia sanotaan nimenomaan ”pikkujouluiksi” eikä pelkästään joulujuhliksi, niin kuin esim. Amerikassa?

Ensimmäistä adventtia, joka on tänä vuonna 29.11., sanotaan ”pikkujouluksi”. Niinpä sitä sunnuntaita edeltävä lauantai on pikkujouluaatto, ja siten sopiva kemujen pitoon.

Pikkujoulukausi alkaa yleensä jo loka-marraskuussa ja jatkuu ”isoon” jouluun saakka. Kukaanhan ei anna oikeaa päivämäärää pikkujoululle, joten tämän vuoden pikkujouluja voidaan viettää ensi tammikuussa.

Pikkujoulujen viettäminen ei ole mikään vanha tapa; niitä ruvettiin viettämään vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Pikkujoulut ovat enemmänkin työpaikkojen ja erilaisten yhteisöjen juhlia, mutta naistenlehdet pursuavat näin marraskuussa ohjeita siitä, kuinka viettää unohtumaton pikkujoulu perheen tai ystävien kanssa. Juhla on enemmänkin aikuisten kuin lasten juhla.

Pikkujouluun ei varsinaisen joulun tapaan liity mitään erityisiä koristelu- tai ruokaohjeita. Useat ihmiset syövät vähän ”joulumaiseen” tapaan juustoja, hedelmiä, glögiä ja pipareita, mutta jouluateria kinkkuineen jätetään yleensä jouluaattoon.

Silloin, kun tyttäreni oli pieni, pikkujoulupukki kävi harmittavasti juuri saunareissumme aikana. (Kuinkas sattuikaan!) Hän jätti kuitenkin aina paketin tai kaksi pienen kuusen juurelle. Vaikka tyttäreni on jo aikuinen, pukki käy silti tuomassa pienen paketin. Emme kuitenkaan pukkia koskaan näe.

Mielestäni yksi viehättävimmista adventtitavoista on adventtikynttilöiden polttaminen. Neljä kruunu- tai antiikkikynttilää rivissä, ja joka adventtisunnuntaina sytytetään aina yksi kynttilä lisää, kunnes neljäntenä adventtisunnuntaina palaa neljä kynttilää, ja joulu on jo ovella.

Kreivitär Trapp kertoo kirjassaan Laulava Trappin perhe, kuinka perhe kokoontui joulun alla tekemään adventtiseppeleen. Seppele tehdään havuista, ja siihen kiinnitetään neljä kynttilää. Kynttilät sytytetään sitten järjestyksessä, kuten ”seppeleettömät” kynttilätkin, yksi kynttilä ensimmäisenä adventtina, kaksi toisena, jne. Tämä on keskieurooppalainen tapa, ja se tuntuu hivenen palovaaralliselta, varsinkin jos seppele nostetaan kattoon riippumaan.