Sopimusvuori Ry kotisivu

KUN TAAS SAAPUU HETKI SININEN …

Näin joulun aikaan yksi tai useampikin suklaapala pistetään makeaan suuhun. Suklaa on kuin luotu lohduksi ja nautinnoksi meille, jotka elämme koleassa ja pimeässä maailmassa. Mutta mistä kaikki alkoi? Mistä rakastamamme ruskea herkku on peräisin?

Maya-intiaanit ja asteekit viljelivät kaakaopapuja jo vuosisatoja ennen eurooppalaisten Amerikan valloitusta. Intiaanien valmistama suklaa ei ollut nykyisen kaltaista herkkua, vaan kitkerää ja chilistä kaakaojuomaa. Kaikki ihmiset eivät juomaa kuitenkaan voineet nauttia. Ainoastaan papit ja ylimykset saivat juoda tätä xocoatl-juomaa.

Ensimmäisen kaakaolastin tiedetään saapuneen Espanjaan, Sevillaan, vuonna 1585. Pian tämän jälkeen suklaajuoma alkoi olla suosittua Espanjan hovissa. Suklaajuoma tarjoiltiin kylmänä, ja se maustettiin sokerilla, kanelilla, manteleilla ja pähkinöillä chilin sijaan.

Suklaa alkoi valloittaa länsimaita 1600-luvulla. Ranskassa ainoastaan kuninkaan hovi sai nauttia suklaasta, mutta Englannissa saivat varakkaammat ihmiset nauttia suklaasta, kun kahviloissa alettiin tarjoilla suklaajuomaa. Irlantilainen John Hannon toi suklaan Yhdysvaltoihin vuonna 1765.

Suklaan valmistustekniikat kehittyivät 1800-luvulla. Vuonna 1828 hollantilainen Coenraad van Houten keksi puristimen, jolla voitiin poistaa rasva kaakaomassasta, ja voitiin erotella kaakaojauhe siitä. Englannissa alettiin valmistaa suklaata; vuonna 1847 ensimmäinen kiinteä suklaapatukka, ja 1863 ensimmäinen suklaarasia tulivat markkinoille.

Sveitsiläinen Daniel Peter kehitti ensimmäisen maitosuklaan vuonna 1875, ja Karl Fazer aloitti Suomessa suklaan valmistuksen vuonna 1894.

Yhdysvalloissa suklaan massatuotanto alkoi 1900-luvun taitteessa. Suklaakonvehti keksittiin Belgiassa vuonna 1912.

Monet suosituista suklaista syntyivät 1900-luvulla. Fazerin Da-Capo, ensimmäinen suomalainen suklaapatukka, syntyi vuonna 1916, Suomen suosituin suklaa, Fazerin Sininen, vuonna 1922, Brunberg Suukot 1950-luvulla, ja Tuplakin on jo 60-vuotias. Se keksittiin vuonna 1960.