Sopimusvuori Ry kotisivu

KANAVA JA HIEDANRANTA ”ULKOMAILLA”

 

Ei pidä säikähtää, korkeintaan hämmästyä, että mitä nyt on tapahtunut. Eikä siitäkään tarvitse huolestua, onko matkustusrajoitteita rikottu. Ei ole rikottu, mutta ”ulkomailla” tosiaan tuli maanantaina 10.8. käytyä vähän laajemmalla porukalla, kun Kanavan edestä aamukympiltä starttasi bussi melko lailla täynnä väkeä sekä Kanavasta että Hiedanrannasta.  Suuntana ”ulkomaa” eli Teisko. Ennen vanhaan tamperelaiset puhuivat tuolloisesta naapurikunnastaan ”ulkomaana”, kun se oli sen ajan mittapuulla niin kaukana. Mitä lienee aikanaan kestänyt bussimatka Tampereelta Teiskoon? Varmasti iäisyyden. Joskus muinoin Salhojankatu muodosti kaupungin itäpäässä jonkinlaisen kaupunkiasutuksen ”rajan”. Niinpä tätä taustaa vasten ajateltuna sanonnan ”lähdetään ulkomaille Teiskoon” kyllä ymmärtää. Teisko liitettiin Tampereeseen vuonna 1972, mutta eiväthän ne fyysiset kilometrit Teiskoon siitä lyhentyneet – Tampere vaan sai valtavasti lisää neliökilometrejä ja upeaa maalaismaisemaa. Sitä on siellä jäljellä edelleenkin, sen huomasi jo menomatkalla bussin ikkunasta katsellessa.

Kohteenamme oli Paarlahden rannalla sijaitseva Vähäsillan leirikeskus, jota pirkanmaalaiset yleishyödylliset järjestöt, säätiöt ja yhteisöt voivat Tampere Mission kautta varata omaan käyttöönsä – uskomatonta, mutta totta – aivan maksutta! Edellytyksenä toki on sääntöjen noudattaminen, mm. että omat roskat siivotaan ja sotkut pestään itse pois. Eikä roskia edes jätetä alueelle vaan ne otetaan lähteissä mukaan. Vähäsillan on aikanaan, itse asiassa jo 1920-luvulla, ostanut Tampereen Kaupunkilähetys.  Leirikeskus on toiminut alun perin lasten kesäsiirtolana ja myöhemmin kehitysvammaistyön leirikeskuksena.

Puitteet ovatkin erinomaiset: Runsaasti ulkoilutilaa ja upeaa luontoa, viihtyisä yli 100-vuotias kaksikerroksinen hirsinen päärakennus, puulämmitteinen rantasauna grillikatoksineen sekä uimalaituri.  Sisätilojakin on sen verran reilusti, että huonon sään sattuessa sisään mahtuu hyvin porukkaa aika väljäänkin asetteluun – se on näkökulma, jota ei ennen ole tullut ajatelleeksikaan. Aiemmin sisätiloja ajatteli enemmän siltä pohjalta, että kyllä sopu sijaa antaa… Sijasta tulkin mieleeni makuusija ja niinpä mainittakoon, että rakennuksen yläosassa on makuupaikkoja 30 hengelle. Alueella on myös kaksi muuta asuinrakennusta sekä lentopallokenttä. Vähäsiltaa voi varata huhtikuun puolivälistä aina lokakuun puoliväliin asti.

Päärakennuksen alakerrassa on suurtalouskeittiö ja valmiina astioita isommallekin porukalle. Sopimusvuori ry tarjoili meille grillimakkaraa ja perunasalaattia, kahvia, mehua ja munkkeja. Osalla väestä oli tietysti sauna- ja uimakamppeet mukanaan. Lisäksi käytössämme oli Kanavasta tuotuja lautapelejä sekä mölkky. Mölkky onkin nyt erityisen tärkeä juttu, koska on jo korkea aika alkaa valmistautua tiistaina 25.8. pidettäviin Sopimusvuoren eri yksiköiden välisiin vuosittaisiin mölkyn mestaruuskisoihin!

Retki oli oikein virkistävä ja rentouttava! Etenkin kaiken eristyksissä olon jälkeen se tuntui todella voimauttavalta ja tuli todella tarpeeseen. Oletan, että toisetkin kokivat retken ihan samoin; sen verran rennolta porukka vaikutti. Mukavaa oli muutenkin nähdä muitakin ihmisiä kuin ”omaa väkeä”. Ja olihan se ”oma väkikin” vaihtunut melkoisesti! Kanavankin tiimeistä oli mukana täysin itselle tuntematonta porukkaa. Nykyään, kun Kanavan aamupalakin tarjoillaan ”koronasääntöjen” mukaisesti kahdessa eri paikassa ja lounaskin tarjoillaan porrastetusti kahdessa vuorossa aiempaa tiukemmalla systeemillä, niin eipä siinä sitten juuri pääse toteamaan, onko uutta väkeä Kanavaan tullut. Mutta tällaiset reissut ovat kiva tapa ainakin pinnallisesti tutustua muiden tiimien väkeen.

Joten kiva paikka on tämä Vähäsilta ja meillä kävi vallan satumainen tuuri säänkin kanssa! Oli lämmintä, muttei liian kuumaa ja hautovaa, niin että jaksoi puuhatakin jotain eikä vain lösähtää paikalleen ja jäädä niille sijoilleen.

Kiitos retken järjestäneille ja muille osallistujille seurasta!