Sopimusvuori Ry kotisivu

TÖTTÖRÖÖ! KANAVA AUKI!

Kauniit tähtisilmät on istutettu kukkalaatikoihin. Ikkunan kaktuskokoelmaakaan ei pidä säikähtää,

vaikka piikkisiä ovatkin!

 

Tällainen kesäinen näkymä tervehtii kulkijoita Pirkankatu 30:n pääoven vieressä!

Tässä osoitteessa sijaitsee Sopimusvuoren työvalmennusyksikkö Kanava. Tällaisia kukkaistutuksia ei ole saanut aikaiseksi sulkuaikana alueella vapaasti valloillaan juoksennellut ja pitelemättömänä puuhastellut puutarhatonttu, vaan kaikki on kyllä ihan Kanavan omien asiakkaiden aikaansaamaa!

Kanava on siis 18.3. alkaneen koronasulun jälkeen lopultakin voinut 1.6. turvallisesti avata ovensa! Kaikki Kanavan tiimit Kapra, Kapusta, Klemmari ja Kätevä toimivat nyt lähikuntoutusperiaatteella eli sillä tavalla, mikä ennen oli se ainoa mahdollinen toimintatapa.  Siinä asiakkaat saapuvat sovitun aikataulutuksen mukaan tekemään hommia ohjaajan valvonnassa yleensä 4 tuntia kerrallaan yhtenä tai useampana päivänä viikossa. Sama toimintatapa koskee sekä kuntouttavan työtoiminnan että sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaita. Kanavassa on kummankin kuntoutustyypin asiakkaita, kuntouttava työtoiminta on näistä kuitenkin se yleisempi muoto. Asiakkaiden työtehtävien kannalta kuntoutusmuodolla ei ole merkitystä, koska kaikki tekevät töitä taitotasonsa mukaan eivätkä asiakkaat edes tiedä kummassa kuntoutuksessa tiimikaveri on, jollei hän sitä itse kerro.

Ja aivan kuten kuvista näkyy, näppylähanskat on kaivettu varastosta ja kädet isketty multaan! Tällaisissa hommissa yhdistyy molempien kuntoutusmuotojen tavoitteita kuten yhdessä tekeminen, kunnon ylläpitäminen ulkoilemalla ja/tai muulla sopivalla fyysisellä rasituksella. Kun on kyse kukista ja pienimuotoisesta puutarhatyöstä, myös henkinen virkistäytyminen hoituu samalla. Puutarhatöidenhän on ihan tutkimuksin todistettu olevan hyvä sekä fyysisen että henkisen kunnon ylläpitäjä aivan kaikenikäisillä.

 

Tässä näkymää vilkkaan Pirkankadun puolelta. Tähtisilmät tuikkivat täälläkin.

Kauempana myös perinteisiä mummolankukkia pelargoneja, jotka ovat juuri nyt aivan trendikukkia.

 

Kanavan kesäkukiksi on siis valittu tähtisilmä (Osteospermum ecklonis) sekä pelargoni (Pelargonium) . Kuten kummastakin kuvasta näkyy, tähtisilmien värikirjo on moninainen. Niitä on aivan valkoisesta voimakkaaseen punaiseen ja keltaiseen. Tähtisilmä on kasvisuku asterikasvien heimossa ja niitä tunnetaan 47 lajia. Se on oikeastaan pensas, mutta Suomen oloissa se menestyy vain yksivuotisena. Myös pelargonien värimuunnokset ovat punaisen eri sävyistä valkeaan. Lehtien väreissäkin on vaihtelua vihreästä kirjavaan. Pelargonit kuuluvat kurjenpolvikasvien heimoon ja niitä on yli 250 lajiketta. Pelargoneja on siis hyvin pitkään jo jalostettukin.

Jotta Kanavassa pystytään noudattamaan kaikkia yhä voimassa olevia koronatilanteen aiheuttamia rajoituksia, eivät kaikki Kanavan asiakkaat ole vielä palanneet paikan päälle.  Osalla asiakkaista, kuten tämän kirjoittajalla, ovat melko pian koronarajoitusten voimaan astumisen jälkeen tehdyt sopimukset etäkuntoutusjaksosta yhä voimassa, eikä niitä olla muuttamassa kesken aiemmin sovittua jaksoa.

Mutta todella mukavaa on täältä kotoa käsin nähdä Kanavan kesäasu!  Mukava odotella mahdollisen lähikuntoutuksen alkamista omalla kohdalla, kun Kanavan piha on saatu laitettua noin kutsuvan näköiseksi. Ja varmasti kukat tuottavat iloa myös ohikulkijoille.

Kiitos kesäkukkaideasta! Kiitos myös kukat hankkineille sekä Kanavan lähikuntoutusporukalle vaivannäöstänne! Ja suotuisia säitä ja niiden myötä menestystä kesäkukille!

Ja ennen kaikkea hyvää alkanutta kesää blogimme lukijoille! Nauttikaa kesästä ja vilkaiskaahan välillä tänne blogiinkin, tämä ei ole jäämässä kesätauolle.