Sopimusvuori Ry kotisivu

SOPIMUSVUORI RY 4.5.1970 – 4.5.2020 = 50 VUOTTA!

Tänään 4.5.2020, kun tätä kirjoitan, on aivan täsmäpäivä juhlia pyöreitä täyttävää Sopimusvuorta! Koska puolen vuosisadan merkkipaalu on nyt saavutettu, pieni historiakatsaus on nyt enemmän kuin paikallaan.

Ensinnäkin tuosta erikoisesta nimestä. Tai ainakin minun mielestäni nimi on aika erikoinen valinta yhdistyksen nimeksi. Olen itse ensimmäisen kerran kuullut nimen äidiltäni, joka vanhana tamperelaisena tiesi yhdistyksen jo vanhastaan. Hän muutti takaisin Tampereelle heti eläkkeelle jäätyään ja sattumoisin – vaiko enteellisesti – lähelle paikkaa, jossa silloin toimi eräs Sopimusvuoren yksikkö.

Google on nykyaikana usein paras ystäväsi, jos haluat nopeasti jotakin asiaa selvittää, myös historiatietoutta. Niinpä sitten googletin tuon nimen historian ja löysinkin vastauksen ihan Sopimusvuoren omilta nettisivuilta. Äitini ei nimen merkitystä ja menneisyyttä osannut selvittää enkä tiedä kuinka moni tamperelainenkaan nimen alkuperästä tietää, vaikka itse yhdistys ja sen toiminta olisikin tuttua.

Joten nyt sitten tietopaljastus kaltaisilleni tietämättömille ja kertaus asiasta perille oleville: Yhdistyksen nimi pohjautuu ensimmäisen mielenterveyskuntoutujille tarkoitetun asumisyhteisön sijaintiin Vaakonkadulla. Alueen asemakaavasta löytyi nimittäin Sopimusvuori-niminen paikka, jossa ennen vanhaan istuttiin käräjiä. Nimen katsottiin hyvin symboloivan toimintaa, jonka päätöksentekoon koko yhteisö osallistuu.

Miksi Sopimusvuori sitten aikanaan perustettiin? No ei ainakaan yhteispäätöskäräjöintejä varten! Eipä todellakaan, vaan ihan puhtaasta auttamisen ja asioiden muuttamisen halusta. Vielä minun nuoruudessani 70-luvulla mielenterveyspotilaiden ja jopa näistä sairauksista kuntoutuvien hoito oli hyvin pitkälti sairaalakeskeistä ja tämän käytännön muuttamiseen yhdistyksessä haluttiin aktiivisesti vaikuttaa. Sopimusvuoresta tulikin ensimmäinen terapeuttisen yhteisön periaattein toimiva mielenterveyskuntoutustyötä tekevä yhdistys. Eli perustajajäsenet olivat selvästi aikaansa edellä!

Olen itse kotoisin paikkakunnalta, jossa toimi sen ajan virallisin termein sanottuna B-sairaala. ”Mielisairaalasta” kuitenkin ”kylillä” puhuttiin. ”Hullujenhuonetta” unohtamatta. Semmoista oli arkikielenkäyttö 70-luvulla…Onneksi kuitenkin joitain kontakteja paikkakunnan asukkaiden ja potilaiden välillä oli jo noihin aikoihin, esimerkiksi sairaalan joulumyyjäisten merkeissä. Siltikin tällä elämänkokemuksella, 70-luvulla lapsuuteni ja nuoruuteni eläneenä, Sopimusvuoren toimintamalli vaikuttaa minusta todella aikaansa edellä olleelta ja jopa radikaalilta sen ajan oloissa. Tosin oletan, että mielenterveysalan ammattilaiset tukivat tämmöistä sopimusvuorelaista näkemystä ainakin jossain määrin jo vuosikymmenen alussa, koska aika ja käsitykset muuttuivat varsin nopeasti: Jo vuonna 1977 uusittuun mielenterveyslakin tuli maininta Sopimusvuoren kehittämistä kuntoutusyhteisöistä. Laki suorastaan velvoitti terapeuttisen yhteisön toimintamallien levittämistä ympäri maata. Vuodesta 1991 lähtien Sopimusvuori on ollut edelläkävijä dementoituneiden hoitamisessa kodinomaisessa ympäristössä. Tämäkin uusi näkemys ja aluevaltaus on myöhemmin saanut tuulta siipiensä alle ja levinnyt vakiintuneeksi käytännöksi. Myöhemmin mukaan ovat tulleet vielä klubitalot, sosiaalinen kuntoutus ja vahvana etenkin kuntouttava työtoiminta. Nyt nämäkin vakiintuneet toimintamuodot vaikuttavat varsin arkipäiväisiltä, mutta joskus nekin ovat olleet uusia, ehkä rohkeitakin avauksia ja yhdistyksen toiminnan laajentamista uusille, erilaisille urille.

Joten paljon onnea Sopimusvuori ja erityiskiitos sen rohkeille ja eteenpäin katsoneille perustajajäsenille! Huraa!