Sopimusvuori Ry kotisivu

Kanavan retkikunta esittää: Hiedanranta, kartano ja tehdas

Hiedanrannan kartano on vaikuttava näky punaisine tiilineen, etenkin keskellä kesän vehreyttä.

Hiedanrannan alue on yksiä Tampereen omintakeisimpia sanan positiivisessa merkityksessä. Alati muuttuva alue kätkee sisällensä varsin monimuotoista maisemaa sulassa sopusoinnussa. Kanavalaiset olivat todella tyytyväisiä tähän kesäiseen retkeen. Oma mielipiteeni on, että kesämatkakohteena Hiedanranta (eli tuttavallisemmin Hietsu) on lyömätön: aina ei tarvitse matkustaa kauas kokeakseen jotain näin vaikuttavaa. Tärkein vinkki: ota kamera mukaan ja varaa aikaa, ihailtavaa ja kuvattavaa on paljon!

Näsijärven rannalla sijaitseva kartanomiljöö suorastaan kutsuu istahtamaan hetkeksi alas ja hengähtämään joko kartanon terassille tai puutarhan penkille. Jokainen puu, kivi ja rakennus huokuu kodikasta historiaa. Maisemat ovat kauniita. Toisessa suunnassa siintää Näsijärvi ja toisessa suunnassa punamusta kartano. Kartanon kahvilasta löytyy kartanon historiaa valottavien esitteiden lisäksi näyttelytila, jossa on kuukausittain vaihtuva näyttely. Lähialueen muut rakennukset kannattaa käydä katsastamassa: jokaisen rakennuksen edestä löytyy infotaulu, jossa kerrotaan rakennusten taustoista.

Tämän ilmestyksen kokoa ei voi sanoin kuvata. Se on koettava.

Etäämpänä kartanosta vanha puuteollisuuden alue on muuttanut ulkonäköään vuosien saatossa. Rakennuksen tiloja on hyödynnetty erilaisten yritysten ja taiteilijoiden käyttöön. Kaiken huomion keskipisteeksi nousee katutaide ja seinämaalaukset, jotka näyttävät paikan päällä päätähuimaavan suurilta. Suosittelen lämpimästi kiertämään koko tehdasalueen ympäri, jotta näkee kaikki eri tyylisuunnat ja taiteilijoiden kädenjäljet. (Aidatut alueet ovat sortumisvaaran vuoksi suljettu meiltä kypärättömiltä kaduntallaajilta: siihen kannattaa suhtautua ikäänkuin vierailisi grafittien eläintarhassa ja ihailla taidetta turvallisesti aidan takaa.)

Mainitsematta jäivät juuri valmistunut kaikille avoin sauna, läheltä löytyvä lounasravintola, syötävä puutarha ja monta muuta asiaa, jotka ansaitsisivat oman blogiartikkelinsa. Suuret kiitokset Sopimusvuoren Hiedanrannan kartanon työvalmennusyksikölle, Konttuurin ohjaajalle ja kahvilan väelle todella upeasta päivästä!