Sopimusvuori Ry kotisivu

Bertan ja Iivarin päivä Kapustassa

”Minä olen aina halunnut oppia laittamaan hyvää ruokaa”, Bertta pohdiskeli ääneen. ”Sitähän voisi täällä Kanavalla päästä kokeilemaan Kapustassa”, Iivari totesi. ”Mikä se Kapusta on?” Bertta ihmetteli. ”Se on Kanavan keittiö, jossa laitetaan kaikille ruokaa”, Iivari selitti tietävästi. ”Siistiä! Mennään sinne” Bertta innostui. Niinpä he yhdessä osallistuivat Kapustan aamupalaveriin, jossa tehtiin päivän työnjako. Iivari ilmoittautui siivoustiimiin, sillä ajatteli sen olevan sellaista, jossa riittää sopivasti puuhasteltavaa koko päiväksi. Bertta ei millään osannut päättää mitä haluaisi tehdä, sillä oli kiinnostunut aivan kaikesta. Niinpä hänestä tehtiin ”jokapaikanhöylä”, jonka tehtävänä on avustaa siellä missä apua tarvitaan.

Kapustassa riitti puuhaa, sillä sinäkin päivänä lounasta tehtiin jopa kahdelle sadalle hengelle. Bertta auttoi nakkikeiton valmistamisessa kuorimalla perunoita ja salaatin tekemisessä pilkkomalla kurkkua. Sitten hän meni laittamaan edellisen päivän esiliinat ja työpaidat pyykkikoneeseen Kapustan pienessä pyykkihuoneessa. Lounaan lähestyessä Bertta laittoi lautaset ja lusikat linjastolle odottamaan ruokailijoita ja taitteli kaikille serviettejä valmiiksi. Touhuttavaa riitti, eikä Bertta millään osannut päättää mistä piti eniten.

Iivari taas aloitti päivänsä tiskaamalla aamupalalta jääneet puurolautaset ja tarjottimet. Samalla hän seuraili Kapustan vilskettä sivusta. Keittiöllä tuntui olevan hyvä henki ja asiakkailla oli hauskaa keskenään. Yhden kerran Iivari uskaltautui kertomaan uusille työkavereilleen juuri kuulemansa vitsin ja sai muut nauramaan kippurassa. Niinpä Iivari rohkaistui ja uskalsi lounaalla mennä uusien työkavereidensa kanssa samaan pöytään istumaan.

Päivän päätteeksi Bertta ja Iivari kävivät läpi kokemuksiaan: ”Nyt minä tiedän, miten tehdään nakkikeittoa ja salaattia ja pestään pyykkiä ja käytetään niitä isoja uuneja ja ja…” Bertta touhotti. Iivari kuunteli ystävänsä juttuja hiljaa ja hymyili itsekseen, sillä hänenkin päivänsä oli sujunut oikein mukavasti työn touhussa. ”Mennäänhän Kapustaan toistekin”, Bertta sanoi Iivarille ja tämä nyökkäsi tyytyväisenä.