Sopimusvuori Ry kotisivu

Mikä Kanava on?

 

Kanavan työvalmennusyksikkö tukee työelämästä sivuun jääneiden henkilöiden elämänhallintaa ja työelämään osallistumista, sekä edistää sosiaalista hyvinvointia ja tasa-arvoa. Kanava koostuu useasta tiimistä joista löytyy monipuolisia tehtäviä. Jos tunnet haluavasi kokeilla toisenlaisia työtehtäviä Kanavan sisällä, voit sopia siirtymisestä toiseen tiimiin.

Tuemme ihmisten omien vahvuuksien tunnistamista sekä niiden esiintuomista asiakaslähtöisesti. Tarjoamme myös tukea jatkopolkujen löytämiseen.

Kenelle Kanava on tarkoitettu?

Kanava on tarkoitettu sinulle, joka haluat tehdä työtä omien voimavarojesi mukaan käytännön kokeilun avulla sekä kartoittaa tulevaisuuttasi.

Kanavassa voit oppia uusia taitoja tai hyödyntää jo olemassa olevaa osaamista. Et joudu tekemään asioita yksin, vaan tukea ja opastusta on aina saatavilla.

Asiakkaiden tarpeet ja vahvuudet huomioidaan yksilöllisesti. Jokaisessa tiimissä on mahdollisuus ammattitutkinnon osien suorittamiseen työtehtävien ohessa. Mahdollisuuksia kehitetään koko ajan.

Viranomaisen hyväksymä ja valvoma sosiaalipalvelu.

Kanavan työvalmennusyksikön kuva keskustan suunnasta.
Kanavan työvalmennusyksikön kuva Pirkankadulta päin.
Kuvassa on Kanavan sisäänkäynti.

 

Lue lisää

Ajankohtaista

KANAVA JA HIEDANRANTA ”ULKOMAILLA”

 

Ei pidä säikähtää, korkeintaan hämmästyä, että mitä nyt on tapahtunut. Eikä siitäkään tarvitse huolestua, onko matkustusrajoitteita rikottu. Ei ole rikottu, mutta ”ulkomailla” tosiaan tuli maanantaina 10.8. käytyä vähän laajemmalla porukalla, kun Kanavan edestä aamukympiltä starttasi bussi melko lailla täynnä väkeä sekä Kanavasta että Hiedanrannasta.  Suuntana ”ulkomaa” eli Teisko. Ennen vanhaan tamperelaiset puhuivat tuolloisesta naapurikunnastaan ”ulkomaana”, kun se oli sen ajan mittapuulla niin kaukana. Mitä lienee aikanaan kestänyt bussimatka Tampereelta Teiskoon? Varmasti iäisyyden. Joskus muinoin Salhojankatu muodosti kaupungin itäpäässä jonkinlaisen kaupunkiasutuksen ”rajan”. Niinpä tätä taustaa vasten ajateltuna sanonnan ”lähdetään ulkomaille Teiskoon” kyllä ymmärtää. Teisko liitettiin Tampereeseen vuonna 1972, mutta eiväthän ne fyysiset kilometrit Teiskoon siitä lyhentyneet – Tampere vaan sai valtavasti lisää neliökilometrejä ja upeaa maalaismaisemaa. Sitä on siellä jäljellä edelleenkin, sen huomasi jo menomatkalla bussin ikkunasta katsellessa.

Kohteenamme oli Paarlahden rannalla sijaitseva Vähäsillan leirikeskus, jota pirkanmaalaiset yleishyödylliset järjestöt, säätiöt ja yhteisöt voivat Tampere Mission kautta varata omaan käyttöönsä – uskomatonta, mutta totta – aivan maksutta! Edellytyksenä toki on sääntöjen noudattaminen, mm. että omat roskat siivotaan ja sotkut pestään itse pois. Eikä roskia edes jätetä alueelle vaan ne otetaan lähteissä mukaan. Vähäsillan on aikanaan, itse asiassa jo 1920-luvulla, ostanut Tampereen Kaupunkilähetys.  Leirikeskus on toiminut alun perin lasten kesäsiirtolana ja myöhemmin kehitysvammaistyön leirikeskuksena.

Puitteet ovatkin erinomaiset: Runsaasti ulkoilutilaa ja upeaa luontoa, viihtyisä yli 100-vuotias kaksikerroksinen hirsinen päärakennus, puulämmitteinen rantasauna grillikatoksineen sekä uimalaituri.  Sisätilojakin on sen verran reilusti, että huonon sään sattuessa sisään mahtuu hyvin porukkaa aika väljäänkin asetteluun – se on näkökulma, jota ei ennen ole tullut ajatelleeksikaan. Aiemmin sisätiloja ajatteli enemmän siltä pohjalta, että kyllä sopu sijaa antaa… Sijasta tulkin mieleeni makuusija ja niinpä mainittakoon, että rakennuksen yläosassa on makuupaikkoja 30 hengelle. Alueella on myös kaksi muuta asuinrakennusta sekä lentopallokenttä. Vähäsiltaa voi varata huhtikuun puolivälistä aina lokakuun puoliväliin asti.

Päärakennuksen alakerrassa on suurtalouskeittiö ja valmiina astioita isommallekin porukalle. Sopimusvuori ry tarjoili meille grillimakkaraa ja perunasalaattia, kahvia, mehua ja munkkeja. Osalla väestä oli tietysti sauna- ja uimakamppeet mukanaan. Lisäksi käytössämme oli Kanavasta tuotuja lautapelejä sekä mölkky. Mölkky onkin nyt erityisen tärkeä juttu, koska on jo korkea aika alkaa valmistautua tiistaina 25.8. pidettäviin Sopimusvuoren eri yksiköiden välisiin vuosittaisiin mölkyn mestaruuskisoihin!

Retki oli oikein virkistävä ja rentouttava! Etenkin kaiken eristyksissä olon jälkeen se tuntui todella voimauttavalta ja tuli todella tarpeeseen. Oletan, että toisetkin kokivat retken ihan samoin; sen verran rennolta porukka vaikutti. Mukavaa oli muutenkin nähdä muitakin ihmisiä kuin ”omaa väkeä”. Ja olihan se ”oma väkikin” vaihtunut melkoisesti! Kanavankin tiimeistä oli mukana täysin itselle tuntematonta porukkaa. Nykyään, kun Kanavan aamupalakin tarjoillaan ”koronasääntöjen” mukaisesti kahdessa eri paikassa ja lounaskin tarjoillaan porrastetusti kahdessa vuorossa aiempaa tiukemmalla systeemillä, niin eipä siinä sitten juuri pääse toteamaan, onko uutta väkeä Kanavaan tullut. Mutta tällaiset reissut ovat kiva tapa ainakin pinnallisesti tutustua muiden tiimien väkeen.

Joten kiva paikka on tämä Vähäsilta ja meillä kävi vallan satumainen tuuri säänkin kanssa! Oli lämmintä, muttei liian kuumaa ja hautovaa, niin että jaksoi puuhatakin jotain eikä vain lösähtää paikalleen ja jäädä niille sijoilleen.

Kiitos retken järjestäneille ja muille osallistujille seurasta!

PAKKO VIELÄ HEHKUTTAA!

Eilen jo oli Kanavan Facebookissa päivitys Klemmari-tiimin ”laitumellelaskusta” Pyynikin rinteille, mutta pakko vielä hehkuttaa asiaa, kun oli niin hieno reissu. Kuvia otti yksi jos toinenkin, tässä nyt nähtävillenne yksi uusi.

 

 

Pyynikin yksi hyvä puoli on se, että siellä voi liikkua kuntonsa ja voimiensa mukaan valitsemalla itselleen parhaiten soveltuvan reitin. Meille sattui kyllä keli kohdalleen: tiistaina 16.6. oli ilmeisestikin Tampereen lämpöennätys! Hyvä asia kuitenkin oli, että aurinko ei koko ajan helottanut aivan solkenaan vaan pilvien raosta niin, että emme aivan läkähtyneet ja meininki pysyi koko ajan nautinnon puolella.

Vaikka Pyynikinharju on meille lähinähtävyys ja -liikuntapaikka, se ei kuitenkaan ole ihan mikä tahansa ”nyppylä” vaan itse asiassa maailman korkein pitkittäisharju: 160 metriä merenpinnasta ja 80 metriä Pyhäjärven pinnasta. Pyynikki on osa Etelä-Pohjanmaalta Salpausselälle ulottuvaa harjumuodostelmaa ja se jatkuu länteen päin Pispalanharjuna ja Tahmelana.

Pyynikillä kasvaa kuulemma yhä vanhoja petäjiä, joiden juuret ovat osittain ilmassa, sillä hiekkainen maa vierii pikku hiljaa alaspäin kohti Pyhäjärveä. Eli jos näitä mäntyjä ei tällä reissulla nähnyt tai joku lukijoista ei ole havainnut, siinäpä jo syytä uudelle Pyynikki-retkelle! Alueella kasvaa myös katajia. Tiesitkö, että ne voivat elää yli tuhatvuotisiksi? Aikamoista!

Keskikesän juhla juhannus lähestyy ja sitä on ennustettu lämpimimmäksi sitten vuoden 1999. Jos ennuste toteutuisi, kyseessä olisi tämän vuosituhannen tähän mennessä lämpimin juhannus. Hurjaa, mutta saapa nähdä!

Toivotamme kaikille oikein mukavaa juhannusta! Muistetaan kuitenkin maltti ja turvallisuus, vaikka hauskaa pidetäänkin!

TÖTTÖRÖÖ! KANAVA AUKI!

Kauniit tähtisilmät on istutettu kukkalaatikoihin. Ikkunan kaktuskokoelmaakaan ei pidä säikähtää,

vaikka piikkisiä ovatkin!

 

Tällainen kesäinen näkymä tervehtii kulkijoita Pirkankatu 30:n pääoven vieressä!

Tässä osoitteessa sijaitsee Sopimusvuoren työvalmennusyksikkö Kanava. Tällaisia kukkaistutuksia ei ole saanut aikaiseksi sulkuaikana alueella vapaasti valloillaan juoksennellut ja pitelemättömänä puuhastellut puutarhatonttu, vaan kaikki on kyllä ihan Kanavan omien asiakkaiden aikaansaamaa!

Kanava on siis 18.3. alkaneen koronasulun jälkeen lopultakin voinut 1.6. turvallisesti avata ovensa! Kaikki Kanavan tiimit Kapra, Kapusta, Klemmari ja Kätevä toimivat nyt lähikuntoutusperiaatteella eli sillä tavalla, mikä ennen oli se ainoa mahdollinen toimintatapa.  Siinä asiakkaat saapuvat sovitun aikataulutuksen mukaan tekemään hommia ohjaajan valvonnassa yleensä 4 tuntia kerrallaan yhtenä tai useampana päivänä viikossa. Sama toimintatapa koskee sekä kuntouttavan työtoiminnan että sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaita. Kanavassa on kummankin kuntoutustyypin asiakkaita, kuntouttava työtoiminta on näistä kuitenkin se yleisempi muoto. Asiakkaiden työtehtävien kannalta kuntoutusmuodolla ei ole merkitystä, koska kaikki tekevät töitä taitotasonsa mukaan eivätkä asiakkaat edes tiedä kummassa kuntoutuksessa tiimikaveri on, jollei hän sitä itse kerro.

Ja aivan kuten kuvista näkyy, näppylähanskat on kaivettu varastosta ja kädet isketty multaan! Tällaisissa hommissa yhdistyy molempien kuntoutusmuotojen tavoitteita kuten yhdessä tekeminen, kunnon ylläpitäminen ulkoilemalla ja/tai muulla sopivalla fyysisellä rasituksella. Kun on kyse kukista ja pienimuotoisesta puutarhatyöstä, myös henkinen virkistäytyminen hoituu samalla. Puutarhatöidenhän on ihan tutkimuksin todistettu olevan hyvä sekä fyysisen että henkisen kunnon ylläpitäjä aivan kaikenikäisillä.

 

Tässä näkymää vilkkaan Pirkankadun puolelta. Tähtisilmät tuikkivat täälläkin.

Kauempana myös perinteisiä mummolankukkia pelargoneja, jotka ovat juuri nyt aivan trendikukkia.

 

Kanavan kesäkukiksi on siis valittu tähtisilmä (Osteospermum ecklonis) sekä pelargoni (Pelargonium) . Kuten kummastakin kuvasta näkyy, tähtisilmien värikirjo on moninainen. Niitä on aivan valkoisesta voimakkaaseen punaiseen ja keltaiseen. Tähtisilmä on kasvisuku asterikasvien heimossa ja niitä tunnetaan 47 lajia. Se on oikeastaan pensas, mutta Suomen oloissa se menestyy vain yksivuotisena. Myös pelargonien värimuunnokset ovat punaisen eri sävyistä valkeaan. Lehtien väreissäkin on vaihtelua vihreästä kirjavaan. Pelargonit kuuluvat kurjenpolvikasvien heimoon ja niitä on yli 250 lajiketta. Pelargoneja on siis hyvin pitkään jo jalostettukin.

Jotta Kanavassa pystytään noudattamaan kaikkia yhä voimassa olevia koronatilanteen aiheuttamia rajoituksia, eivät kaikki Kanavan asiakkaat ole vielä palanneet paikan päälle.  Osalla asiakkaista, kuten tämän kirjoittajalla, ovat melko pian koronarajoitusten voimaan astumisen jälkeen tehdyt sopimukset etäkuntoutusjaksosta yhä voimassa, eikä niitä olla muuttamassa kesken aiemmin sovittua jaksoa.

Mutta todella mukavaa on täältä kotoa käsin nähdä Kanavan kesäasu!  Mukava odotella mahdollisen lähikuntoutuksen alkamista omalla kohdalla, kun Kanavan piha on saatu laitettua noin kutsuvan näköiseksi. Ja varmasti kukat tuottavat iloa myös ohikulkijoille.

Kiitos kesäkukkaideasta! Kiitos myös kukat hankkineille sekä Kanavan lähikuntoutusporukalle vaivannäöstänne! Ja suotuisia säitä ja niiden myötä menestystä kesäkukille!

Ja ennen kaikkea hyvää alkanutta kesää blogimme lukijoille! Nauttikaa kesästä ja vilkaiskaahan välillä tänne blogiinkin, tämä ei ole jäämässä kesätauolle.

Kevätseurantablogi osa 2

Nyt on jo korkea aika täydentää kevätseurantablogiamme uusilla teksteillä ja etenkin kuvilla! Edellisen blogin kuvat olivat kaikki tiistailta 21. huhtikuuta. Tuolloin oli todella lämmin kevätpäivä.

Kanavalaiset ovat siis jälleen ”levittäytyneet ympäristöönsä” kevättä tarkkailemaan ja tässä esittelemme nyt tuloksia retkiltämme. Lainausmerkeissä olevat tekstit ovat paikalla käyneiden ja kuvat ottaneiden tiimiläistemme tuotoksia.

Kaukajärven Annalassa sijaitsevalta Hikivuorelta otetut kuvat ovat tiistailta 12. toukokuuta. Edellisenä päivänä oli ollut takatalvi kovine tuulineen ja sateineen, kun taas kuvienottopäivänä oli jälleen mukava kevätpäivä ja lämpötila noussut toivotuille kevätlukemille.

”Kävin reippailemassa Annalan Hikivuoren maastossa. Siellä linnut ja oravat olivat pesänrakennuspuuhissa ja syksyllä kätkettyjen ravintovarantojen etsintä oli käynnissä.”

 

Tännekös minä ne eväät syksyllä kätkin? Täytyypä tarkistaa.

 

”Kasvit eivät vielä Hikivuorella kovin pitkälle olleet päässeet kevätkasvussa, varvut olivat ruvenneet vihertämään ja valkovuokot olivat kukkimisen kynnyksellä.

Luonnossa/metsässä liikkuminen on mielestäni mukavampaa ja piristävämpää verrattuna katuja ja teitä pitkin lenkkeilyyn. Metsässä itseäni miellyttää monipuolisempi maasto ja luonnon katselu rauhoittaa mieltä.  Sää oli mukava, ilma oli lämmin ja pieni tuulenvire viilensi mukavasti. Näkymät Hikivuorelta ovat kauniit ja mieltä ylentävät, varsinkin puolipilvinen keli teki taivaanrannasta mukavannäköisen.”

Näkymä Hikivuorelta Kaukajärvelle päin. 

 

Näkymiä Kaukajärven lähiöön päin:

 

Näkymiä Kaukajärven lähiöön päin

 

 

Hikivuoren metsäpolkua

Oravan välikausivaatetusta: Harmaa talvikarva on jo osittain korvautunut ohuemmalla ruskealla karvalla.

 

Nyt blogimme ajankohtaisosioon: Kintulampi Aitolahti-Teiskon alueella on äänestetty vuoden 2020 retkikohteeksi!

Kintulampi on mainio retkeilypaikka Tampereella ja sen lähialueella asuville, koska se on helposti saavutettavissa myös kaupungin joukkoliikenteellä. Niinpä se on hyvä kohde myös, jos ajatellaan retkeilyn ekologista puolta. Nyssen kesäaikataulujen voimassaoloaikana sinne pääsy on entistäkin helpompaa: Arkisin vuoroja 92 A (Kämmenniemi-Viitapohja-Sorila) ja 92 B (Sorila-Viitapohja-Kämmenniemi) ajetaan aiempaa useammin. Lauantaisin ja pyhinä Kintulammen reitin alkuun pääsee suoraan Pyynikintorilta linjalla 90 ja takaisin iltapäivällä myös takaisin suoraan Koilliskeskukseen. Jos et tahdo ladata korttiisi C-vyöhykkeen matkoja, jää bussista ajoissa pois! Pääset AB-vyöhykkeenkin lipulla hyvin reitin varteen, ohjeita saat nyssekuskilta tai jo etukäteen Kintulammin omilta nettisivuilta kintulammi.fi, jotka ovat vallan mainiot ajantasaisine nysseaikatauluineen ja upeine kuvineen.

Näin aluetta kuvailee paikan päällä tiistaina 12. toukokuuta käynyt tiimiläisemme:

”Kävin ulkoilemassa Kintulammin luonnonsuojelualueella.

Retkeilyreitti muuttui välillä pelkiksi pitkospuiksi.

Reitin varrella vastaan tuli myös kelopuu.”

 

Pitkospuut Kintulammilla

 

Pitkospuita ei rakenneta vain maaperän runsaan kosteuden takia ja kulkua helpottamaan. Ne ohjaavat retkeilijät käyttämään nimenomaan tätä reittiä ja siten suojaavat niiden ympäristöä voimakkaalta tallaamiselta. Jos pitkospuita ei ole, pitäisi retkeillessä aina suosia jo aiemmin maastoon syntyneitä polkuverkostoja. Kylteissä retkeilijöille annettuja ohjeita tulee tietysti aina noudattaa.

 

Pystyyn kelottunut puu

 

Mikähän lienee tämänkin puun ikä? Vuosikasvaimethan sen kertoisivat, mutta parempi jättää tämänkaltaiset puut metsän arvokkaan monimuotoisuuden nimissä rauhaan. Vastaukseksi siis riittäköön, että vanha on, sillä nuoret puut eivät kelotu.

Sitten Hervantaan:

”Tänään torstaina 14. toukokuuta liikuin lähempänä kotia, tuossa on melkeinpä takapihalla Ahvenisjärvi ja hieman metsää. Paljon lehtiä on jo puissa, vaikkakin kasvupaikka vaikuttaa – aurinkoisella paikalla kasvu on selkeästi pidemmällä. Nyt on myös liikenteessä paljon enemmän pörriäisiä. Niistä vaan ei saa tällainen hidas kuvaaja kuvia.”

 

Kadunvarressa metsävaahterat (Acer platanoides) kukkivat jo, vaikka lehdet ovat vasta aukeamassa. Tämä on vaahteralle tyypillinen kukkimistapa. Kukinta on touko-kesäkuussa.

 

Tässä ihana kevään merkki: sorsaemo poikasineen.

 

Sitten Hervannan metsäisempiin maisemiin, päivä edelleen 14. toukokuuta:

Vain muutamaan prosenttiin kielokasvuston kukista kehittyy kukka, karuilla mailla koko kasvusto saattaa jäädä kokonaan kukattomiksi. Kielo on aina ollut suomalaisten mieleen: Vuonna 1967 siitä tuli kansalliskukka Suomen 50-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Kielo on kaikilta kasvinosiltaan myrkyllinen, mutta hallitussa käytössä se on rohdoskasvi ja toimii sydänlääkkeenä – siitä on löydetty lähes 40 sydämen toimintaan vaikuttavaa ainetta.

 

Kielot (Convallaria majalis) nousevat joukolla maasta

 

Muitakin kevätukkia löytyy nyt kuin vain sinivuokkoja ja leskenlehtiä. Tämän tekstin alapuolella olevassa kuvassa on hyvin todennäköisesti pikkukäenrieska (Gagea minima), joka kukkii huhti-toukokuussa. Parhaimmillaan sen kukinta on äitienpäivän aikoihin. Pikkukäenrieska on muinaistulokas eli esiintynyt täällä jo todella kauan ja onkin Suomessa esiintyvistä käenrieskoista kaikkein yleisin.

 

Pikkukäenrieska (Gagea minima), luontomme pienin liljakasvi

 

Näin monipuolinen kattaus saatiin kerättyä kuvakavalkadiin tällä kertaa.

Ja jatkoa seuraa, pysyhän kanavalla!

SOPIMUSVUORI RY 4.5.1970 – 4.5.2020 = 50 VUOTTA!

Tänään 4.5.2020, kun tätä kirjoitan, on aivan täsmäpäivä juhlia pyöreitä täyttävää Sopimusvuorta! Koska puolen vuosisadan merkkipaalu on nyt saavutettu, pieni historiakatsaus on nyt enemmän kuin paikallaan.

Ensinnäkin tuosta erikoisesta nimestä. Tai ainakin minun mielestäni nimi on aika erikoinen valinta yhdistyksen nimeksi. Olen itse ensimmäisen kerran kuullut nimen äidiltäni, joka vanhana tamperelaisena tiesi yhdistyksen jo vanhastaan. Hän muutti takaisin Tampereelle heti eläkkeelle jäätyään ja sattumoisin – vaiko enteellisesti – lähelle paikkaa, jossa silloin toimi eräs Sopimusvuoren yksikkö.

Google on nykyaikana usein paras ystäväsi, jos haluat nopeasti jotakin asiaa selvittää, myös historiatietoutta. Niinpä sitten googletin tuon nimen historian ja löysinkin vastauksen ihan Sopimusvuoren omilta nettisivuilta. Äitini ei nimen merkitystä ja menneisyyttä osannut selvittää enkä tiedä kuinka moni tamperelainenkaan nimen alkuperästä tietää, vaikka itse yhdistys ja sen toiminta olisikin tuttua.

Joten nyt sitten tietopaljastus kaltaisilleni tietämättömille ja kertaus asiasta perille oleville: Yhdistyksen nimi pohjautuu ensimmäisen mielenterveyskuntoutujille tarkoitetun asumisyhteisön sijaintiin Vaakonkadulla. Alueen asemakaavasta löytyi nimittäin Sopimusvuori-niminen paikka, jossa ennen vanhaan istuttiin käräjiä. Nimen katsottiin hyvin symboloivan toimintaa, jonka päätöksentekoon koko yhteisö osallistuu.

Miksi Sopimusvuori sitten aikanaan perustettiin? No ei ainakaan yhteispäätöskäräjöintejä varten! Eipä todellakaan, vaan ihan puhtaasta auttamisen ja asioiden muuttamisen halusta. Vielä minun nuoruudessani 70-luvulla mielenterveyspotilaiden ja jopa näistä sairauksista kuntoutuvien hoito oli hyvin pitkälti sairaalakeskeistä ja tämän käytännön muuttamiseen yhdistyksessä haluttiin aktiivisesti vaikuttaa. Sopimusvuoresta tulikin ensimmäinen terapeuttisen yhteisön periaattein toimiva mielenterveyskuntoutustyötä tekevä yhdistys. Eli perustajajäsenet olivat selvästi aikaansa edellä!

Olen itse kotoisin paikkakunnalta, jossa toimi sen ajan virallisin termein sanottuna B-sairaala. ”Mielisairaalasta” kuitenkin ”kylillä” puhuttiin. ”Hullujenhuonetta” unohtamatta. Semmoista oli arkikielenkäyttö 70-luvulla…Onneksi kuitenkin joitain kontakteja paikkakunnan asukkaiden ja potilaiden välillä oli jo noihin aikoihin, esimerkiksi sairaalan joulumyyjäisten merkeissä. Siltikin tällä elämänkokemuksella, 70-luvulla lapsuuteni ja nuoruuteni eläneenä, Sopimusvuoren toimintamalli vaikuttaa minusta todella aikaansa edellä olleelta ja jopa radikaalilta sen ajan oloissa. Tosin oletan, että mielenterveysalan ammattilaiset tukivat tämmöistä sopimusvuorelaista näkemystä ainakin jossain määrin jo vuosikymmenen alussa, koska aika ja käsitykset muuttuivat varsin nopeasti: Jo vuonna 1977 uusittuun mielenterveyslakin tuli maininta Sopimusvuoren kehittämistä kuntoutusyhteisöistä. Laki suorastaan velvoitti terapeuttisen yhteisön toimintamallien levittämistä ympäri maata. Vuodesta 1991 lähtien Sopimusvuori on ollut edelläkävijä dementoituneiden hoitamisessa kodinomaisessa ympäristössä. Tämäkin uusi näkemys ja aluevaltaus on myöhemmin saanut tuulta siipiensä alle ja levinnyt vakiintuneeksi käytännöksi. Myöhemmin mukaan ovat tulleet vielä klubitalot, sosiaalinen kuntoutus ja vahvana etenkin kuntouttava työtoiminta. Nyt nämäkin vakiintuneet toimintamuodot vaikuttavat varsin arkipäiväisiltä, mutta joskus nekin ovat olleet uusia, ehkä rohkeitakin avauksia ja yhdistyksen toiminnan laajentamista uusille, erilaisille urille.

Joten paljon onnea Sopimusvuori ja erityiskiitos sen rohkeille ja eteenpäin katsoneille perustajajäsenille! Huraa!