Sopimusvuori Ry kotisivu

Suomen Kädentaidot 2019 -messujen yhteistyötä

Suomen Kädentaidot 2019 -messut tekee hyväntekeväisyysyhteistyötä Sopimusvuori ry:n kanssa ja julkaisee muutaman viikon välein sopimusvuorelaisten tarinoita ja ajatuksia käsitöiden tuomasta hyvästä olosta, mielenvoimasta ja yhteisöllisyydestä. Tässä viimeisin tarina.

Sopimusvuoren toimintakeskus Kaarisillassa Hervannassa pidetään kuntoutujille hyvinvointipajaa, johon kuuluu muun muassa monipuolista jumppaa, metsäkävelyjä, retkiä, sekä vertaistukea ja yleistä yhdessäoloa. Kevään aikana Kaarisillassa alkaa Nätiks-paja, jossa voi oppia mm. meikkaamaan, laittamaan kynsiä ja tekemään juhlakampauksia. Paja tarjoaa myös mahdollisuuden opinnollistamiseen. Näiden pajojen lisäksi Kaarisillassa tehdään toki myös paljon käsitöitä.

Kaarisiltalaiset olivat istuneet yhdessä alas keskustelemaan siitä, mitä käsityöt merkitsevät mielenterveydelle. He olivat yhdessä todenneet, että käsitöitä voi tehdä koko päivän, tekemisestä tulee mielekäs ja rentoutunut olo, ajatukset jäsentyvät ja toisaalta käsitöiden tekeminen vie ajatukset pois ikävämmistä asioista. Voisi siis sanoa, että käsitöillä on hyvinkin terapeuttinen vaikutus. Käsityöt antavat mahdollisuuden ilmaista vaikeitakin tunteita ja ajatuksia ilman sanoja. Sen lisäksi käsitöitä tekemällä oppii luovuutta ja saa hyvää mieltä, kun pääsee näkemään omien käsiensä jäljen. Kaarisiltalaiset pohtivat myös käsitöiden perimmäistä merkitystä: heidän mielestään käsityöt eivät lopulta ole vain ompelua tai virkkaamista, vaan oikeastaan kaikkea käsillä tekemistä, kuten vaikkapa leipomista, pihatöitä tai kodin askareita – kaikki nämä voivat tuottaa tekijälleen hyvää mieltä.

Merja, joka on ollut Kaarisillan ompelimossa apuohjaajana auttamalla muun muassa vaatteiden ompelussa kertoi, että Kaarisillassa on ollut hänen mielestään kauhean mukavaa ja yhteisöllistä olla. Hän on aina pitänyt käsitöistä ja ommellut ihan nuoresta, mutta virkkaamaan ja kutomaan hän on opetellut viimeisen kymmenen vuoden sisällä. Käsityöt rentouttavat Merjaa ja erityisesti hänelle on jäänyt mieleen se aika, kun hän teki paljon vaatteita tyttärentyttärelleen tämän synnyttyä.

Seuraa somessa: #kädentaidot2019  #hyväolokäsitöistä  #yhdessämielenvoimaa  #sopimusvuoriry #yhteiskunnallinenyritys  #avainlippu