Jorman (nimi muutettu) blogi – Osa 1

Tiesin hyvin vähän mitä tuleman pitää, kun astuin Loppiaisena 2020 ensimmäisen kerran Kartanon ovista sisään. Olin kuullut villejä huhuja, että talon konttorilla pääsisi opinnollistamaan itseään tapahtuman järjestäjän osatutkinnon verran. Kartanon alueen monipuoliset mahdollisuudet tapahtumien järjestämiseen tuntuivat erittäin lupaavilta. Yksi oleellinen asia huhujen kertojalta jäi korostamatta, eli kyseessä olikin kuntouttava työtoiminta, tuo kaikkien työttömien sankarien kavahtama termi. Heti ensimmäisessä tapaamisessa selvisi, etteivät ennakkoluuloni täsmänneet todellisuuden kanssa ja asiakkaiden keskeinen huumori ja ohjaajien valoisat persoonat saivat minut jättämään turhat luulot pois heti alussa.

Alussa tuntemukset olivat sekavia; löysin itseni konttorirotan hommista, vaikken edes omistanut tietokonetta ja kaikissa niihin liittyvissä tehtävissä olisi paljonkin petrattavaa. Puhumattakaan kaikista Kartanoon liittyvistä nippelitiedoista, joita sai sitten kokemattomana kaivella tietokoneen syövereistä. Itse tapahtumista minulla olikin hieman enemmän kokemusta, olinhan viettänyt jo puolet elämästäni muusikon touhuissa. Hitaasti mutta varmasti, eteninkin konttorilla siihen pisteeseen, etten tarvinnut apua aivan jokaisessa käänteessä.

Hieman takkuilevan alun jälkeen olikin sopiva siirtyä Kartanolla järjestettävien tapahtumien pariin, joita tässä vaiheessa näytti olevan runsaasti – esim. Puutarhajuhlat ja Lasten Juhlat Kartanon viihtyisässä puistossa sekä taide- ja käsityönäyttelyitä Kartanokahvilan tiloissa. Näihin tapahtumiin tein some-ilmoituksia ja julisteita ja lopputulos oli yllättävän hyvä, vaikka kokemukseni näistäkin oli minimaalinen. Tässä kohtaa pelastajaksi osoittautui kuvanvääntely-applikaatio – Canva. Ohjelman ollessa tarpeeksi yksinkertainen, sain aikaan siedettävää jälkeä, jota amatöörikin kehtaisi jakaa yleisilläkin paikoilla.

Tässä vaiheessa opinnot olivat vasta alkamassa, eli alkuun tulikin ihan tarpeellista uudelleenlämmittelyä työyhteisössä toimimiseen ja uusien taitojen hidasta kertymistä. Mutta niin kuin elämään yleensä kuuluu, vastaan tulikin ylittämättömiä esteitä, eli Euroopasta alkoi kantautua huolestuttavia uutisia erittäin viheliäisen viruksen leviämisestä. Korona rantautui voimalla Pohjolaankin, joten nyt olikin jo selvää, ettei yhtäkään näistä tapahtumista järjestetä totuttuun tapaan. Ilmassa roikkui mahdollisuuksia järjestää pienempiä juhlia rajatuin yleisömäärin, mutta äkkiä kävikin niin, että kaikki tapahtumat peruttiin kokonaan ja kartanokin tulisi sulkemaan ovensa pidemmäksi aikaa.

Huhtikuussa siirryin kotisohvalle tekemään määrättyjä etätehtäviä, yhtenä isoimpana työnä fiktiivinen tapahtuma, jonka loin Sopimusvuoren ja Kartanon tyyliin ja ohjeistuksiin sopivaksi. Tämä yksinkertainen tehtävä osoittautui yhdeksi tukipilariksi, jonka avulla yleiskuvani tapahtumista alueella kirkastui huomattavasti.

Kesäkuun alussa saimme palata takaisin konttorille ja keskityin siellä melkeinpä koko kesän uusiin tehtäviin, tapahtumien ollessa suorastaan kiellettyjä. Tutustuin Kartanokahvilan kirjanpidon eri osa-alueisiin ja huomasin jossain vaiheessa pystyväni roikkumaan mukana taseiden ja päiväkirjojen numeroviidakossa. (vaikkakin kyseessä oli aihe, joka ei ole koskaan ollut itselleni niin tärkeää, tai edes mielenkiintoista.) Kiitos tästä vertaistuelle ja sopivan napakalle opastukselle.

Mennään ajassa taas hieman eteenpäin ja syyskuun alkuun, kun Tredun opettaja kävi Kartanolla kuulemassa suunnitelmistamme tapahtuman järjestämiseen liittyen. Meitä opinnollistajia oli tässä vaiheessa kaksi – itselleni otin työstettäväksi kaksi tapahtumaa, toisen meistä järjestäessä tyylikkään taidenäyttelyn Kahvilan tiloihin. Ensisijainen tapahtuma itseni kohdalla oli pystyttää stream-studio Kartanon kokoustilaan ja lähettää elektronista musisointiani suorana bittiavaruuteen ja toisena tapahtumana ottaisin osaa Kartanon aulassa ja pihamaastossa järjestettävään Asunnottomien Yöhön, jonkinlaisena yleisapurina ja vastaisin myös äänentoiston toimivuudesta.

Oman streamin pystytys ja soittokin sujui niin kivuttomasti, ettei siitä jäänyt paljoa kerrottavaa, mitä nyt liian alhainen nopeus nettiliittymässäni pilasi lopputuloksen surahtelevaksi mössöksi. Jäipähän parannettavaa seuraaviin kertoihin, peli on nyt avattu! Tule!- Hankkeen järjestämässä Asunnottomien Yössä toimin yleisen ohjeistuksen ja turvallisuus-suunnitelmien mukaisesti ja jotain petrattavaa siihenkin jäi – jos aikoo käyttää langatonta äänentoistoa, kannattaa varmistaa akun kestävyys, heh.

Sopimusvuoren, Tampereen Kaupungin kulttuuripalveluiden ja Kartanokahvilan henkilökunnan kannustava ja ennen kaikkea joustava asenne mahdollistaa monimuotoista tapahtumajärjestämistä Kartanon sisätiloissa ja puutarhassa. Olen näin jälkiviisaana varma, että jos opinnollistaminen olisi järjestetty ilman koronaan liittyviä rajoituksia, runsaudenpulasta olisi tullut mukavasti lisähaasteita. Nyt sain keskittää tekemiseni vahvuuksieni mukaisesti ja siinä sivussa uutta oppien.

Kohta tuleekin jo vuosi täyteen Kartanolla käyskentelyä ja voinkin suositella tämän talon palveluja kaikille, joita esim. tapahtumien järjestäminen kiinnostaa!