Sopimusvuori Ry kotisivu

HIETSUN SYKSYN HARKKAREIDEN BLOGI

Ennakko-odotuksia ja ihmettelyjä

Mikä Sopimusvuori? – ”Sopimusvuori…tennishallin seinässä luki joskus tuo…mikähän mesta sekin on.”  Sopimusvuori ry on siis sosiaalipsykiatrisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan edelläkävijä Suomessa.

Hiedanranta? – Ööö, missä on Hiedanranta? Miten ja millä sinne pääsee? Esitietoja löytyi näin paljon. Paikka löytyy Näsijärven rannalta, Lielahden kyljestä, tarkempi sijainti – “se mieletön punatiilinen kartano” – Nottbeckit joskus asuivat siellä. Huikean tunnelmallinen paikka.

Kuntouttava työtoiminta – puuhastelua…vai jotain ihan muuta?

”Kuntouttava työtoiminta – eiks se ole sellaista hassun hauskaa puuhastelua?”
”Muttereiden pussitusta tai helmien pujottamista naruun ja pois siitä”
”Mitähän venkuloita siellä on?”
”Ketään ei kiinnosta tulla sinne ja tällaista iloista pörriäistä katsotaan varmasti kieroon, eli syödään elävältä”
”Onkohan tuo 7/13 viikkoa vähän liian pitkä aika puuhastelun parissa…”

Heti ensimmäisellä viikolla useat harhakuvitelmat ja -käsitykset niin kuntouttavasta työtoiminnasta kuin sen asiakkaista karisivat ja muuttuivat. Hiedanrannassa on asiakkaille tarjolla kartanon ja siinä toimivan kahvilan ympärillä konkreettisia, mielekkäitä ja merkityksellisiä tehtäviä. Toki niitä ”luppohetkiäkin”, mutta nekin ovat oleellinen ja tärkeä osa toimintaa.

Asiakkaiden aktiivisuus ja innostuneisuus oli ennakkokäsityksiin nähden hämmästyttävän hienoa. Samoin keskinäinen vertaistuki ja -oppiminen ovat arjessa läsnä koko ajan. Ihmisiä erilaisilla taustoilla, haasteilla, tavoitteilla ja haaveilla. Kaikki erilaisia mutta samanarvoisia. Yhteisellä tekemisellä, osallistumisilla ja sitoutumisella eteenpäin elämässä. Osallisuutta.

Ohjausta, oppimista ja kohtaamisia

Kaikilta ohjaajilta on harkan aikana saanut tukea, ohjausta ja kannustusta. Toki välillä on haastettu ja ihmetelty – puolin ja toisin. Hienoa oli myös huomata miten omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista kannettiin huolta. Ja näin ulkopuolisten havaintona: Hiedanrannassa on aivan huima yhteishenki kaikkien työntekijöiden kesken.

Harjoittelussa on saanut kivasti hyödyntää sekä opintojen aikana käsiteltyjä kokonaisuuksia että aiempaa osaamista. Harkkaan on saanut sisällyttää myös omia ammatillisesti kiinnostavia osia. Palvelujärjestelmään ja eri tukimuotoihin on saanut perehtyä konkreettisesti, myös eri työmenetelmien käyttöä on saanut harjoitella oikeissa tilanteissa…dialogisuus, voimavaralähtöisyys…näitä ehkä vähän vielä tiedostamatta. Harjoittelun aikana on päässyt tekemään kaikenlaista: henkilökohtaista talousohjaamista ja it-/atk-tukena olemista, eläkeselvittelyistä haravointiin ja imurointiin. Haastamista itsenäiseen tekemiseen ja itsensä ylittämiseen tapahtui jatkuvasti. Aikaa ja tilaa pohtia asioita ja reflektoida kaikkea oppimaansa ja kokemaansa. Vanha ja uusi tieto limittyivät tehokkaasti käytännön toiminnan keskellä. Itsereflektointi ja yhteiset viikoittaiset purut olivat olennainen osa ammatillisuuden pohjan rakentamista.

Harjoittelu sisälsi päivittäin mahtavia ja innostavia kohtaamisia asiakkaiden kanssa, välillä sitä oli ohjaajana ja välillä itse oppilaana. Varsinkin alussa oli hienoa tutustua asiakkaisiin, kysellä heiltä neuvoja käytännöistä ja tavoista. Kassatyöskentely ei itsenäisesti vieläkään sujuisi, vaikka sitä yritti minulle kolme ihmistä opettaa kädestä kiinni pitäen. Tai Huawei-puhelin otti voiton…”miten helvetissä tää oikein toimii?”.

Työympäristö ja kartanomiljöö

Kartano oli ihanan persoonallinen työympäristö. Historia, eletty elämä ja nykyisyys kohtaavat kaiken aikaa. Korkeat huoneet, suuret portaikot ja valtava pihamaa saivat mielikuvituksen laukkaamaan. Asunnottomien yössä ja Halloweenina olisi ollut hienoa päästä tutkimaan talon kellaria tai mysteeristä kolmatta kerrosta, mutta ovet niihin olivat lukossa, voihan pahus. Itse kartano oli myös hauskan persoonallinen, lämpötilan vaihtelut ja pienet jatkuvat remonttikohteet saivat vain hymyn nousemaan korviin. Mitä vielä voikin sattua. Pikku vastoinkäymisistä huolimatta päivittäinen toiminta oli joustavaa eikä ongelmia jääty ihmettelemään. Hyvä Te!

Loppulausunto

Hiedanrannan Työvalmennusyksikkö, suosittelisimmeko?

Asiakkaille? Jos vain eri vaihtoehdoista löytyy itseä kiinnostavaa tekemistä niin ehdottomasti. Myös omat ideat tervetulleita. Työharjoittelupaikaksi? Kyllä. Työpaikaksi? Ihan koska vain.

”Aika menee nopeasti, kun on kivaa”. Kiitos kaikille asiakkaille, ohjaajille ja hanketyypeille jne.

 

Lämmöllä. Lähellä. Mielihyvin.

 

Jori, Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelija
Hanni, JAMK:n kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

”Synkkä ja myrskyinen aamu. Onneksi kartanon torninvartija on jo töissä. Kaikki on hyvin.”