Sopimusvuori Ry kotisivu

Kädentaidot-messut 2019.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Tällä kertaa pääsin osallistumaan Pohjoismaiden suurimmille Suomen Kädentaidot-messuille Pirkkahalliin, kun minua pyydettiin valokuvaamaan paikan päälle. Olin messuilla mukana perjantaista lauantaihin 15.-16.11. Työtehtävänä se oli kyllä varsin mielenkiintoinen. En ole koskaan aiemmin kuvannut niin valtavassa ihmisvilinässä. Messut houkuttelivatkin paikalle ennätysmäärän kävijöitä. Kaiken kaikkiaan tapahtumaan osallistui kolmen päivän aikana n. 55 000 ihmistä.

Otin hurjan määrän kaikenlaisia kuvia. Enimmäkseen Sopimusvuoren myyntipisteestä ja sen läheisyydestä. Tiskin viereen oli tehty pieni askartelupaja, mihin kuka tahansa messuilla käyvä sai tulla puuhastelemaan. Askartelemaan tuli myös Sopimusvuori ry:n hallituksen puheenjohtaja Leena Rauhala. Tämän lisäksi Ihmiset saivat halutessaan tulla myyntiskin läheisyydessä sijaitsevalle levähdyspisteelle rauhoittumaan ja keskustelemaan Sopimusvuoren mielenterveysammattilaisten kanssa. Tuollainen hengähdystauko onkin varmasti hyväksi aina silloin tällöin, etenkin messujen kaltaisessa hektisessä ympäristössä.

Perjantaina otin kuvia Sopimusvuori ry:n toiminnanjohtaja Christa Rajantin puheesta messujen esiintymislavalla. Hän puhui esimerkiksi kädentaitojen merkityksestä nykyaikana. Kuinka on hienoa, että tänäkin päivänä ihmiset ovat edelleen kiinnostuneita käsitöistä. Myöhemmin vielä kuvasin samaisella lavalla Verstaan yksikön jännittävän tanssiesityksen. Esityksen lopussa verstaslaiset paljastivat itse maalaamiaan teoksia.

Tapasin yhden Sopimusvuoren perustajista Leena Salmijärven, joka on uransa aikana toiminut myös Pitkänniemen sairaalan kotisairaanhoitajana. Samalla tapasin Anneli Kuljun, joka oli mukana Sopimusvuoren toiminnassa jo varhaisista ajoista lähtien, esimerkiksi koulutussihteerinä. He molemmat ovat siis jo eläkkeellä tänä päivänä. Sopimusvuori ry perustettiin vuonna 1970, joten 50 vuotta toiminnan aloittamisesta tulee täyteen ensi vuoden toukokuussa. Sain otettua heistä kuvan varsin otolliseen juhla-aikaan.

Lauantaina valokuvasin paneelikeskustelua, joka liittyi kaikenlaisiin kädentaitoihin. Paneeliin osallistui useastakin eri Sopimusvuoren yksiköstä ihmisiä. He puhuivat avoimesti suhteestaan käsitöihin ja millainen vaikutus asialla on ollut heidän elämälleen. Joillekin ihmisille käsityöt voi olla esimerkiksi hyvää terapiaa. Jos on vaikka joutunut kokemaan jotain ikävää elämässään. Käsityöt auttavat jaksamaan ja vievät ajatukset pois pahoista asioista.

Myyntipisteellä oli roppakaupalla tarjolla monenlaisia sopimusvuorelaisten itse käsintehtyjä tuotteita. Sieltä löytyi kaikkea aina käsilaukuista monipuolisiin koruihin ja pehmoleluihin asti. Tiskin takana sijaitsevalle seinälle oli myös koottu jättimäinen yhteisötaideteos, nimeltään Yhdessä mielenvoimaa, joka koostui kankaasta tehdyistä palapelin osista. Teoksen kautta sai omin sanoin kuvata mitä yhteisöllisyys itselleen merkitsee. Osallistuin kyseisen palapelin tekemiseen täällä kartanolla aiemmin kesällä. Silloin kartanon asiakkaat ja henkilökunta saivat luoda oman palansa paikan päällä.