Sopimusvuori Ry kotisivu

Syötävä puisto.

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

Seuraavaksi tehtäväkseni pääsen tutustumaan Lielahden kartanon läheisyydessä sijaitsevaan alueeseen nimeltään Syötävä puisto. Puisto on suunniteltu kaikille avoimeksi viljelysalueeksi. Samassa paikassa oli 1800-luvun loppupuolella kartanon oma hyötypuutarha. Hauska ajatella, että alueen teema on säilynyt samana, vaikka aikaa on kulunut reilusti yli sata vuotta.

Itse en ole mikään viherpeukalo, mutta jo pelkästään ajatus kaikille avoimesta viljelyalueesta kuulostaa kieltämättä hyvältä ajatukselta. Siellä minäkin takuulla oppisin yhtä jos toista viljelemisestä. Puiston toiminnalla halutaankin ennen kaikkea tukea yhteisöllisyyttä. Siellä kaikki halukkaat saavat osallistua puiston monipuoliseen toimintaan, kuten kasvien viljelyyn, hoitoon ja niiden hyödyntämiseen. Alueelle on istutettu n. 80 monivuotista kasvilajia.

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n alullepanema ja Pirkanmaan Martat ry:n ohjaama Active Refugees in the Community-niminen monikulttuurinen viljelyhanke tukee pakolaistaustaisia kotoutujia. Sopimusvuori ry on myös toiminnassa mukana. Syötävän puiston alueella sijaitsee kahdeksan tyylikästä kasvihuonetta, jotka ovat taiteellisen projektin tuotoksia. Kasvihuoneet ovat suunniteltu ja rakennettu yhteistyössä maahanmuuttajien kanssa. Teoksen nimi on Hiedanrannan Valokoru. Teokset ovat vieläpä kierrätysmateriaaleja hyödyntäen valmistettu, kuten on koko puistokin. Hienoa ja tärkeää toimintaa mielestäni.

Desing Studio-niminen muotoilutoimisto loi alueelle lumoavan valaistuksen. Sen ansiosta ovaalin korun muotoon rakennetut kasvihuoneet loistavat kirkkaina pimeää tähtitaivasta vasten. Lopputulos on kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen.