Sopimusvuori Ry kotisivu

Lielahden kartanon ja Hiedanrannan historiasta.

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

Oloni on jo itsevarmempi kuin ensimmäisenä työvalmennuspäivänäni. Saan uuden projektin tehtäväkseni. Tarkoituksena olisi kirjoittaa omasta päivästäni blogia varten. En ole aiemmin tehnyt mitään vastaavaa, joten se kuulostaa mielenkiintoiselta ajatukselta. Sen lisäksi pääsen kuvaamaan uutta työympäristöäni karttaprojektia varten. Hiedanrannan alueen kartta kaipaa tarkentavia kuvia kohteistaan.

Työ on siinäkin mielessä kiinnostavaa, että alueella on pitkä historia, joka ulottuu aina 1600-luvulle asti, jolloin se toimi ratsutilana. Alueen kenties kuuluisin omistaja oli aikoinaan Wilhelm von Nottbeck, joka osti tilan vuonna 1872. Silloin von Nottbeckien perhe muutti ratsutilan kesähuvilakseen. 1900-luvun alussa von Nottbeckit luopuivat tilasta. Hiedanrannan alue muuttui tehdasyhdyskunnaksi, kun J.W Enqvist oy osti kartanotilan omaan käyttöönsä. Alueen teollinen tuotanto lopetti lopullisesti toimintansa 2008.

Pidän alueella kuvaamisesta, koska ajallisesti arvokkaita kartanon rakennuksia ei ole purettu, vaan ne on säilytetty alkuperäisessä muodossaan ja hyvässä kunnossa aina tähän päivään saakka. Kulkiessani kartanon alueella huomaan olevani kuin aikamatkalla. Ottamieni valokuvien kautta mennyt aika herää eloon.

Palaan aikaan, jolloin älypuhelimia tai muita moderneja keksintöjä ei ollut vielä olemassakaan. Kuvittelen kuinka ihmiset ennen vanhaan kulkivat hevosilla paikasta toiseen eivätkä ajaneet autoilla kuten nykyään.

Sitten voisimmekin siirtyä jälleen nykyaikaan. Tampereen kaupunki osti alueen 2014. Entinen ratsutila/kesähuvila/tehdasyhdyskunta nimettiin virallisesti Hiedanrannaksi Näsijärven lahden pohjukan mukaan. Lähitulevaisuudessa alueelle ollaan luomassa uutta ja kestävää asuinaluetta 25 000 asukkaalle.