Sopimusvuori Ry kotisivu

Harjoittelu Hiedanrannassa

Hei, olemme kaksi sosionomiopiskelijaa Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäiseltä vuosikurssilta – Sini ja Kia! Aloitimme tammikuun alussa viiden viikon harjoittelun Sopimusvuoren Hiedanrannassa, Sini kahvilassa ja Kia Pehtooreissa. Emme oikein tienneet mitä odottaa, sillä kyseessä oli opintojemme ensimmäinen harjoittelu. Toivoimme kuitenkin, että pääsisimme testaamaan koulussa oppimiamme asioita käytännössä, ja näkisimme millaiselta oikealla työkentällä näyttää.

Saavuimme Hiedanrannan kartanolle lumisen aamun kajossa, ja koko kartanon alue henki historiaa – täältä on monet tarinat saaneet alkunsa. Hetken tyhjillään olleet rakennukset ovat saanet nyt uudet asukkaat, ja koko alueelle luodaan uutta historiaa. Jännityksellä pääsimme tutustumaan suunnitelmiin, joita Sopimusvuori, kaupunki ja muut toimijat ovat kaavailleet jatkuvasti kehittyvän Hiedanrannan alueen hyväksi.

Sopimusvuorella yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä periaatteita, ja jo heti alussa huomasimme, etteivät nämä arvot jääneet vain ajatuksen tasolle. Ne näkyivät mielestämme kaikessa toiminnassa, ja edistivät hyvää ilmapiiriä. Asiakkaat ja työntekijät työskentelivät sulassa sovussa edistäen toistensa hyvinvointia, ja myös meidät otettiin oikein lämpimästi mukaan yhteisöön. Yhteyden saaminen toisiin oli mutkatonta – jokainen sai olla oma itsensä, ja kantaa näin oman kortensa kekoon yhteiseksi hyväksi.

Saimme harjoittelun aikana osallistua muun muassa asiakkaiden ohjaamiseen, yhteisöpalavereihin sekä tutustua pariin muuhun Sopimusvuoren yksikköön. Meille annettiin myös mahdollisuus suunnitella ja kehittää. Ennen kaikkea saimme kohdata asiakkaita, mistä meille jäikin monta mieleenpainuvaa kokemusta. Tapasimme upeita persoonia, hetkittäin saimme nauraa yhdessä vedet silmissä, mutta toisaalta taas monet vaikeat tilanteet saivat hiljentymään. Elämän lähtökohdat eivät aina ole helppoja. Kuitenkin moni Hiedanrannassa tapaamamme asiakas oli päässyt jo askeleen eteenpäin elämässään ja saanut kuntoutuksesta toivoa, sekä tarvitsemiaan eväitä tulevaisuuteen. Yhteisöllä vaikutti olevan tässä prosessissa positiivisia ja rohkaisevia vaikutuksia.

Mielenkiinnolla jäämmekin siis seuraamaan, kuinka Sopimusvuoren yksikkö sulautuu osaksi kehittyvää Hiedanrannan aluetta, ja toteuttaa unelmaansa yhteisöllisyyden luojana. Saimme nähdä vilauksen siitä mitä yhteisön voima voi parhaimmillaan ihmiselle tuoda, ja toivomme että voisimme nähdä tulevaisuudessa samaa myös suuremmassa mittakaavassa!

Terveisin,

Kia ja Sini