Sopimusvuori Ry kotisivu

TUTUSTU HIEDANRANTAAN

Työvalmennusyksikkö sijaitsee Hiedanrannassa, Lielahden kartanossa. Hiedanranta on uusi kehittyvä tulevaisuuden kaupunginosa Näsijärven rannalla. Työvalmennusyksikkö Hiedanranta tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa, osallisuutta vahvistavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta. Työvalmennusyksiköstä löytyy kolme sisäistä yksikköä, joissa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat voivat toimia. Sisäiset yksiköt ovat nimeltään Kartanon henkeen kuuluvasti: Kartanokahvila Mielihyvin, Konttuuri ja Pehtoorit.

 

 

Ajankohtaista

Sellupuisto.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Täältä Hiedanrannasta löytyy monimuotoiseksi suunniteltu puistoalue nimeltään Sellupuisto. Sieltä löytyy 9-väyläinen frisbeegolfrata ja koirapuisto. Frisbeegolf vaikuttaa hauskalta puuhalta. Sen juuret ulottuvat 1960-luvulle Pohjois-Amerikkaan. Suomessakin se on kasvattanut tasaisesti suosiotaan. Tänä päivänä frisbeegolf ratoja löytyy jo satoja ympäri maata. Hiedanrannan radalla ei tarvitse olla mikään ammattilainen, radat ovat laadittu myös vasta-alkajille. Suunnittelusta ovat vastanneet Tampereen kaupunki ja Tampereen frisbeeseura ry. Turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota, heittoväylä ei saa ylittää kevyen liikenteen väylää. Näin ei pääse tapahtumaan mitään haavereita.

Tärkeintä kuitenkin on, että kaikilla on hauskaa tekemistä yhdessä.

Uskoisin, että Hiedanrannan alueen koiranomistajat ovat olleet tyytyväisiä alkuvuonna 2019 valmistuneeseen koirapuistoon. Se on jaettu kahteen osaan pienemmille ja isommille karvaturreille. Siellä hauvojen turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota esimerkiksi rakentamalla portin yhteyteen aidattu eteinen. Näin omistajat saavat tuotua ja vietyä koiransa helpommin alueelle ja sieltä ulos. Puiston maakerroksissa on käytetty ympäristölle ystävällistä kierrätysmaa-ainetta, jota on kaivettu Ratinan alueelta. Puistossa käytetty sora läpäisee hyvin vettä ja soveltuu siten tarkoitukseensa. Koirapuisto on myös valaistu, joten siellä pärjää hyvin vaikkapa syksyn pimenevissä illoissakin.

Siellä kaikki kaikenkarvaiset ystävämme saavat temmeltää sydämensä kyllyydestä.

 

Hiedanrannan frisbeegolf
Hiedanrannan koirapuisto

Taidenäyttelyitä Lielahden kartanolla.

 

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Täällä kartanolla on tällä hetkellä yhteensä kolme näyttelyä. Pekka J. Leppäsen valokuvanäyttely Kolmen talven karnevaali 4.-30. syyskuuta, Meri ja Aleksi Korpelan esikoislastenkirjan kuvituksesta koostuva näyttely Peloton peltohiiri 3.-15.9. syyskuuta (vielä ehtii hyvin) ja Taina-Riitta Hautalan, Katri Kivelän, Leena Kuukasjärven ja Riitta Santala-Köykän maalauksista koostuva näyttely Mielenmaisemia 5.-28. syyskuuta.

Kaikki nämä näyttelyt ovat hyvin erilaisia keskenään. Pidän valokuvanäyttelyn luomasta karnevaalitunnelmasta. Kuvissa esiintyvien naisten asut ovat hyvin vaikuttavia. Niiden kautta tunnelma välittyy suoraan katsojalle. Pelottomassa peltohiiressä minua viehättää sadunomainen sekä luonnonläheinen tunnelma ja kauniit käsin piirretyt kuvat. Mielenmaisemia näyttelyssä pidän erityisesti siitä, että se tuo esiin useiden eri taitelijoiden näkemyksiä. Mielenmaisemia onkin varsin sopiva nimi näyttelylle. Juurikin siinä piilee näyttelyiden taika, niiden monipuolisuudessa.

Yritän käydä kaikenlaisissa näyttelyissä aina kun aika sallii. En todellakaan pidä itseäni minään taiteen asiantuntijana. Pikemminkin pyrin nauttimaan niiden tuomista elämyksistä näin maallikon silmin.

 

Tässä vielä vähän kuvia näyttelyistä.

 

Kolmen talven karnevaali
Kolmen talven karnevaali

 

Kolmen talven karnevaali

 

Peloton peltohiiri
Peloton peltohiiri
Peloton peltohiiri
Mielenmaisemia
Mielenmaisemia
Mielenmaisemia
Mielenmaisemia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kädentaitoja Hiedanrannassa.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Hiedanrannassa sijaitsee tällainen Hiedanrannan Paja, jossa työskentelee taiteilijoista ja käsityöläisistä koostuva yhteisö. Siellä toimii esimerkiksi lasipuhaltajia, seppiä, kuvataiteilijoita, puuseppiä, suutareita, muusikoita ja verhoilijoita. Minusta on hienoa, että ihmiset ovat edelleen kiinnostuneita jo muinaisista ajoista asti harjoitetuista ammateista kaiken tämän modernin tietotekniikan ja teknologian aikakaudellakin.

Kuinka jotkut ihmiset osaavatkin luoda käsillään lasista tai puusta jotain niin kaunista ja ajatonta. Aina joskus kuvittelen itseni nikkaroimassa tyylikästä tammipöytää tai jotain muuta vastaavaa. Ehkä vielä joskus tulevaisuudessa, eihän sitä koskaan tiedä.

Kädentaitoja pääsee myös ihastelemaan Kartanokahvila Mielihyvin järjestämissä taidenäyttelyissä. Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain ja ovat ilmaisia. Niitä onkin sitten mukava katsella vaikkapa kahvikupin äärellä. Lisäksi kahvilassa pääsee nauttimaan paikan päällä itsetehdyistä leivonnaisista. Kuten herkullisista korvapuusteista tai henkilökohtaisesta suosikistani, mustikkapiirakasta.

Kartanokahvilassa järjestetään tapahtuma nimeltään Kässykahvila marraskuun 30. päivä. Sinne voi ottaa mukaansa esimerkiksi oman keskeneräisen käsityönsä ja jatkaa sitä paikan päällä. Samalla voi saada uusia ideoitakin. Tilaisuudessa on asiantuntija auttamassa.

Kuulostaa mielestäni varsin mukavalta tavalta viettää päiväänsä.

 

Hiedanrannan paja
mustikkapiirakka

 

korvapuustit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jukola.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Lielahden kartanon yhteydessä sijaitseva Jukola-talo avattiin 2019 Puutarhajuhlien yhteydessä. Talo oli ollut tyhjillään vuodesta 2008 asti alueen tehdastoiminnan lopetettua toimintansa. Nimensä Jukola sai 1970-luvulla, jolloin siellä työskenteli seitsemän miesinsinööriä ja yksi nainen eli ”seitsemän veljestä ja Venla.” Talon varsinaiset kunnostustyöt aloitettiin vuoden alussa 2018. Sitä ennen se oli jo merkitty historiallisen merkittävyytensä vuoksi säilytettäväksi alueen investoinneissa vuonna 2017. Korjaustöissä ohjattiin 30 pitkäaikaistyötöntä tai kotoutujaa. Samalla heille etsittiin mahdollisia säilyttävän korjausrakentamisen jatkokoulutuksia jo hankkeen aikana. Arvokasta työtä siis, kaikin puolin!

Tällä hetkellä Jukola-talon voi varata esimerkiksi kokous- ja ryhmätilaksi. Sinne on myös avattu Hiedanrannan mennyttä aikaa, nykyaikaa sekä tulevaisuutta esittelevä näyttelytila. Näyttely on kaikille maksuton. Kaikille avoimet yleiset vierailuajat sijoittuvat vielä lauantaille 31. elokuuta klo. 11-16. sekä 14. ja 28. syyskuuta klo. 11-17.

Kuten Lielahden kartanolla, myös Jukola-talolla on pitkä historia. Alun perin 1890-luvulla se rakennettiin kartanon palvelusväen käyttöön. Sittemmin se on toiminut konttorina, virkailijoiden perheasuntona ja toimistona. Taloa entisöidessä haluttiin kunnioittaa ”1800-luvun henkeä” säilyttävien rakenteiden ja menetelmien avulla.

Remontti on mielestäni varsin onnistunut, Jukola on oikein tyylikäs vanha puurakennus. Se on saanut jälleen arvolleen sopivan ilmeen.

 

Jukola

Puutarhajuhlat 2019.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Tänä vuonna pääsin itsekin osallistumaan puutarhajuhliin työntekijän roolissa. Toimin juhlien somevastaavana päiväsaikaan. En valitettavasti päässyt enää illalla paikan päälle. Joka tapauksessa, otin kuvia paikan päälle saapuneista juhlavieraista ja itse juhla-alueesta, jonka jälkeen päivitin ottamani kuvat sosiaalisen median ihmeellisen maailmaan. Heti juhlien alusta lähtien paikalle saapui väkeä sankoin joukoin. Iloinen ilmapiiri vallitsi livemusiikin soidessa taustalla. Sattui sopivasti vielä kaunis ilmakin, vaikka välillä oli vähän tuulista ja osittain pilvistä, enimmäkseen aurinko kuitenkin paistoi ja lämpöä riitti.

Juhliin saapui paljon lapsiperheitä. Tällainen enimmäkseen ulkoilmatapahtuma on hyvä keino viettää aikaa yhdessä perheenä ja tutustua samalla uusiin ihmisiin ja saada uusia kokemuksia. Alueella oli runsaasti aktiviteetteja, esimerkiksi Valokuvausseuran järjestämä valokuvauspiste, performanssiesityksiä, livemusiikkia, kuntoilua ulkoilmassa. Lisäksi paikalle tuotiin mainioita kaikenkarvaisia koirakamuja ihmisten rapsuteltaviksi.

Kartanon sisätiloissa, toimistomme ulkopuolelle kerääntyi kaikenikäisiä ihmisiä puuhastelemaan. Siellä he pitkin päivää askartelivat kaikenlaista, esimerkiksi värikkäitä origameja, jotka esittivät uhanalaisia eläimiä. Touhukkaita ääniä kantautui pitkin päivää. Mukavaa, että kaikki halukkaat saivat mielekästä ja myös opettavaista tekemistä yhdessä. Laitan linkin sivustolle, jonka kautta pääsee opetusvideoihin, joissa näytetään kuinka origamit syntymät.

 

Kuvia juhla-alueelta

 

 

Kuvia origameista ja lupaamani linkki opetusvideoihin.

Päästyäsi Kulttuuri Tampereen sivustolle, klikkaa videoiden oikealla olevaa nuolinäppäintä, niin pääset opetusvideoihin.

Opasvideot origameihin (susi, naali, norppa, lokki ja ripsisiippa):

https://www.youtube.com/channel/UCFIrKrqXaBrtSM0njFcX_LA