Sopimusvuori Ry kotisivu

TUTUSTU HIEDANRANTAAN

Työvalmennusyksikkö sijaitsee Hiedanrannassa, Lielahden kartanossa. Hiedanranta on uusi kehittyvä tulevaisuuden kaupunginosa Näsijärven rannalla. Työvalmennusyksikkö Hiedanranta tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa, osallisuutta vahvistavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta. Työvalmennusyksiköstä löytyy kolme sisäistä yksikköä, joissa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat voivat toimia. Sisäiset yksiköt ovat nimeltään Kartanon henkeen kuuluvasti: Kartanokahvila Mielihyvin, Konttuuri ja Pehtoorit.

 

 

Ajankohtaista

Monenlaisia tapahtumia Hiedanrannassa.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

Tänään saan kivan tehtävän. Otan vähän selvää mitä kaikkea Hiedanrannassa oikein tapahtuu. Mitä kaikkia kiinnostavia tilaisuuksia alueelta löytyykään.

Elokuussa pidettävä Puutarhajuhlat-tapahtuma houkuttelee vuosittain paljon kävijöitä. Lielahden kartanon historiallisen tunnelmallinen ja vehreä ympäristö sopii mielestäni hyvin juhlien organisoimiseen. Festiviteetit jatkuvat koko päivän aina iltaan asti. Loppukesän hämärtyvät illat lisäävät tunnelmaa entisestään. 2019 tilaisuus järjestetäänkin jo viidennen kerran.

Viime vuonna 2018 koko perheen tapahtuma täytti Lielahden kartanon alueen jälleen musiikilla, taiteella, maukkaalla ruoalla ja lastenkulttuurilla. Oli kaikenlaista ohjelmaa laidasta laitaan. Perheen pienemmille esiintyi esimerkiksi hassutteleva musiikkiduo Höpinätötterö ja vanhemmillekin löytyi hyvin ohjelmaa tamperelaisen Tammela33100-yhtyeen soittaessa melodista rockia ja Kanerva-nimisen artistin säestäessä rytmistä folkmusiikkia. Lisäksi Puutarhajuhlissa pääsi tutustumaan tulevaisuuden Hiedanrannan kaupunginosan uusiin suunnitelmiin asiantuntijoiden opastamana. Juhliin liittyi myös kantaaottava autottomuuden teema, jonka kautta haluttiin kannustaa ihmisiä liikkumaan uudenlaisilla kaupunkipyörillä. Kuulostaa kyllä varsin hauskalta ja monipuoliselta tapahtumalta, jolla on myös informatiivinen puolensa.

Kuivaamo, joka sijaitsee Lielahden kartanon läheisyydessä entisellä Hiedanrannan tehdasalueella, järjestää jo neljännen kerran tänä vuonna Vinstage Kuivaamolla-tapahtuman elo-syyskuun taitteessa. Viime vuonna se järjestettiin Puutarhajuhlien kanssa yhtä aikaa. Tilaisuudessa ihmiset saivat tutustua vintagesisustamisen ja kodin trendien maailmaan. Uskoisin, että siellä varmasti pääsi hyvin kartalle sesongin mukaisiin kuvioihin. Vanha arvokas entinen tehdasrakennus, jossa Kuivaamo sijaitsee tuo mukanaan menneen ajan romantiikkaa yhdistäen uutta ja vanhaa.

Kerran kuussa toukokuusta syyskuuhun järjestetään opastettu kierros Lielahden kartanon 1800-luvulla omistaneiden von Nottbeckien tehtailijasuvun yksityiselle hautausmaalle, joka sijaitsee lähellä kartanoa. Voisi varmasti olla erilainen ja jännittävä kokemus. Von Nottbeckit perustivat hautausmaan vuonna 1885. Sinne on kuulemma haudattu kymmenen suvun jäsentä, mukaan lukien tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeck. Viime vuonna 2018 nämä kierrokset saavuttivat huippusuosion. Siellä varmasti kaikki mieltä askarruttavat hautausmaata koskevat mahdolliset mysteerit selviävät.

Spraycankontrol-tapahtumassa elokuussa pääsee tutustumaan mielenkiintoiseen katutaiteeseen. 2018 paikalle pyydettiin n. 50 taiteilijaa sekä Suomesta että ulkomailta maalaamaan tuhansia neliöitä vanhoja tehdasrakennuksia. Lopputulos on kyllä mielestäni vaikuttavan näköinen ja näkemisen arvoinen, jos tykkää tällaisesta urbaanista taiteesta, sillä teokset ovat ensinnäkin valtavan kokoisia ja silti todella yksityiskohtaisen taidokkaasti luotuja.

Ja mikä parasta, kaikki nämä monenkirjavat Hiedanrannan tapahtumat ovat kaikille täysin ilmaisia!

Lielahden kartanon puiston männyt.

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

Tänään pääsen tutustumaan lähemmin Lielahden kartanon aluetta ympäröivään puistoon ja sen lähialueisiin. Lähden kulkemaan Näsijärven rannan varrella sijaitsevaa pientä polkua pitkin. Pian puisto vaihtuu metsämaisemaksi. Reitin varrella tutustun erityisesti komeisiin mäntyihin, joita siellä kasvaa useampiakin.

Saan tietää, että puut ovat erittäin pitkäikäisiä, ne saattavat elää 300-vuotiaiksi, joskus jopa 600-vuotiaksi. Eräs näistä kartanon männyistä onkin elänyt puiston alueella jo n. 200 vuotta. Kyseinen mänty on siis ollut olemassa jo ennen kuin esimerkiksi 1800-luvulla vaikuttaneet von Nottbeckit edes omistivat koko aluetta.

Kuvatessani mäntyjä luonto näyttää voimansa. Kuulen lähestyvän ukkosen jyrinää, silloin kuuluu vielä jostain kaukaa. Pian kuitenkin aurinko katoaa paksun pilvikerroksen taakse. Ehdin onneksi takaisin kartanoon sisälle ennen kuin kaatosade alkaa.

 

Männyillä on kuulemma syvälle maan sisään ulottuvat juuret ja runkoa suojaava paksu kaarna. Nämä tekijät vaikuttavat niiden pitkäikäisyyteen. Niillä onkin vahva side Hiedanrannan alueeseen sekä Lielahden kartanoon. Puut kun kuitenkin ovat alueen alkuperäisiä asukkaita.

Mäntyjä katsellessani en voi olla ajattelematta, kuinka pieni ihmisikä on puun elinikään verrattuna. On hienoa huomata, ettei puita ole kaadettu niiden pitkän historian aikana, vaan ne ovat saaneet kasvaa ja elää kaikessa rauhassa läpi monivaiheisen Hiedanrannan historian.

Lielahden kartanon ja Hiedanrannan historiasta.

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

Oloni on jo itsevarmempi kuin ensimmäisenä työvalmennuspäivänäni. Saan uuden projektin tehtäväkseni. Tarkoituksena olisi kirjoittaa omasta päivästäni blogia varten. En ole aiemmin tehnyt mitään vastaavaa, joten se kuulostaa mielenkiintoiselta ajatukselta. Sen lisäksi pääsen kuvaamaan uutta työympäristöäni karttaprojektia varten. Hiedanrannan alueen kartta kaipaa tarkentavia kuvia kohteistaan.

Työ on siinäkin mielessä kiinnostavaa, että alueella on pitkä historia, joka ulottuu aina 1600-luvulle asti, jolloin se toimi ratsutilana. Alueen kenties kuuluisin omistaja oli aikoinaan Wilhelm von Nottbeck, joka osti tilan vuonna 1872. Silloin von Nottbeckien perhe muutti ratsutilan kesähuvilakseen. 1900-luvun alussa von Nottbeckit luopuivat tilasta. Hiedanrannan alue muuttui tehdasyhdyskunnaksi, kun J.W Enqvist oy osti kartanotilan omaan käyttöönsä. Alueen teollinen tuotanto lopetti lopullisesti toimintansa 2008.

Pidän alueella kuvaamisesta, koska ajallisesti arvokkaita kartanon rakennuksia ei ole purettu, vaan ne on säilytetty alkuperäisessä muodossaan ja hyvässä kunnossa aina tähän päivään saakka. Kulkiessani kartanon alueella huomaan olevani kuin aikamatkalla. Ottamieni valokuvien kautta mennyt aika herää eloon.

Palaan aikaan, jolloin älypuhelimia tai muita moderneja keksintöjä ei ollut vielä olemassakaan. Kuvittelen kuinka ihmiset ennen vanhaan kulkivat hevosilla paikasta toiseen eivätkä ajaneet autoilla kuten nykyään.

Sitten voisimmekin siirtyä jälleen nykyaikaan. Tampereen kaupunki osti alueen 2014. Entinen ratsutila/kesähuvila/tehdasyhdyskunta nimettiin virallisesti Hiedanrannaksi Näsijärven lahden pohjukan mukaan. Lähitulevaisuudessa alueelle ollaan luomassa uutta ja kestävää asuinaluetta 25 000 asukkaalle.

Hiedanrannan Citykauriin ensimmäinen työvalmennuspäivä

Citykauris tässä moi! Katselen kuinka kesäaamun aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Ensimmäinen työvalmennuspäiväni on kohta alkamassa. Eteeni aukeaa kaunis järvimaisema, josta näen aina Tampereen keskustaan saakka. Silmiä hivelevä valo kimmeltää veden pinnalla. Näsijärveltä puhaltava raikas tuuli viilentää oloani mukavasti.

Minua hieman jännittää aloittaa itselleni oudossa paikassa, mutta onneksi Hiedanrannan vehreä ympäristö rauhoittaa mieltäni. Ajatella, että näin lähellä kaupunkia on tällainen luonnonläheinen alue. Ei kuulu liikenteen melua ja jopa ilmakin tuntuu jotenkin puhtaammalta. Kaiken lisäksi hyvät bussiyhteydet keskustasta tekevät kulkemisesta vaivatonta ja mukavaa.

Päätän hieman jaloitella ennen työpäivän alkua ja tutustua uuteen ympäristööni. Käveltyäni tovin, huomaan, että alueella on myös vaihtoehtoinen puolensa. Katutaiteilijat ovat tehneet upeita taideteoksia vanhoihin tehdasrakennuksiin, jotka sijaitsevat pienen kävelymatkan päässä. Nämä kaksi täysin erilaista maailmaa muodostavat jännittävän kontrastin keskenään. Nyt minun on kuitenkin jo palattava takaisin Lielahden kartanoon, joka toimii työvalmennusyksikön keskuksena. En halua vahingossa myöhästyä ensimmäisenä työpäivänäni. Markkinointitehtäviä hoitava Konttuuri, jossa tulen vastedes työskentelemään, sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa.

Astun varovasti sisään toimistoon. Minua vähän hermostuttaa tutustua näin moneen uuteen työkaveriin yhdellä kertaa, koska olen ollut pitkään omillani vailla varsinaista päämäärää elämässäni. Pian kuitenkin huomaan, ettei minulla ole mitään syytä jännittää niin kovasti. Minut otetaan oikein ystävällisesti vastaan. Rento ilmapiirikin tarttuu nopeasti. Ei kestä kauaa, kun saan jo ensimmäisen työtehtävän. Kartanon alakerrassa toimiva Kartanokahvila Mielihyvin tarvitsee päivitetyt hinnastot tuotteilleen. Itse työnteko alkaa vähän tahmeasti. Tunnen olevani ruosteessa. Vuosia sitten opitut graafisen alan taidot ovat päässeet lähes unohtumaan. Muistin verestäminen ottaa aina aikansa.

-Ei se mitään, rauhassa hyvä tulee, ajattelen itsekseni.

Sitten ruokatauko tulee juuri sopivasti. Maittavan aterian ansiosta verensokerini tasaantuu ja ajatukseni kulkee taas kirkkaammin. Työt alkavat edetä joutuisammin. Opin samalla uusia taitojakin, kuten kuinka laminoidaan. Päivän päätteeksi minua vähän väsyttää oudokseltaan mutta kuitenkin miellyttävällä tavalla. Tuntuu hyvältä olla osa porukkaa.