Sopimusvuori Ry kotisivu

TUTUSTU HIEDANRANTAAN

Työvalmennusyksikkö sijaitsee Hiedanrannassa, Lielahden kartanossa. Hiedanranta on uusi kehittyvä tulevaisuuden kaupunginosa Näsijärven rannalla. Työvalmennusyksikkö Hiedanranta tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa, osallisuutta vahvistavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta. Työvalmennusyksiköstä löytyy kolme sisäistä yksikköä, joissa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat voivat toimia. Sisäiset yksiköt ovat nimeltään Kartanon henkeen kuuluvasti: Kartanokahvila Mielihyvin, Konttuuri ja Pehtoorit.

 

 

Ajankohtaista

Vuodenaikoja kuvina.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

Olen kuvaillut täällä Lielahden kartanon alueella viime kesästä lähtien, kolmena eri vuodenaikana. Ajattelinkin sitten, että voisin tehdä kuvista pienen kollaasin. Näkee ihan konkreettisesti kuinka ympäristö muuttuu ajan myötä. Kuinka kartanoa ympäröivän puiston vihreys vaihtuu syksyisiin ruskan väreihin ja edelleen talven valkoiseen huurteeseen.

 

Lielahden kartano kesällä
Kartanopuisto kesällä
Kartanopuisto kesällä

 

Lielahden kartano syksyllä
Kartanopuisto syksyllä
syksyinen polku kartanolle

 

talvinen näkymä kartanolle
Kartanopuisto talvella

 

 

 

 

 

 

Tammikuun taidenäyttelyt.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

Nyt olisi alkaneen vuoden piristykseksi tarjolla mielenkiintoisia taidenäyttelyitä Lielahden kartanolla. Näin itsekin taiteiden ystävänä suosittelen kaikille lämpimästi.

Kartanokahvila Mielihyvässä on 2.1.-31.1.2020 esillä taidemaalari Minttu Pakan ihastuttavan värikkäitä canvaspohjille luotuja eläinaiheisia akryylimaalauksia piristämään vähän odottamattoman harmaata tammikuuta. Galleria Muuntotilassa puolestaan on 11.1.-31.1.2020 tarjolla kolmen kuvanveistäjän, Ilai Elias Lehdon, Einari Leskisen ja Leena Reittun, jotka tunnetaan myös nimellä Kollektiivi Hukkaperi, näyttely nimeltään Nurin päin. Siellä voitte käydä ihastelemassa kierrätysmateriaaleista syntyneitä originelleja pienveistoksia.

Laitan pari kuvaa Minttu Pakan näyttelystä, mutta Nurin päin-näyttelystä en saanut otettua kuvia, koska siellä oltiin vielä pistämässä näyttelyä pystyyn kirjoittaessani tätä tekstiä.

 

Joulun toivotukset kartanolta.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Ajattelin toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille lukijoilleni. Ja tietysti myöskin kollegoilleni kartanolla ja ihan kaikille muillekin ihmisille! 😊

2019 kesäkuussa täällä Lielahden kartanolla aloitin. Mielenkiintoiset seitsemän kuukautta nyt siis takana. Aluksi vähän jännitin tätä blogin kirjoittamista, koska en ollut aiemmin kirjoittanut mitään tällaista kaikkien luettavaksi tarkoitettua julkaisua. Mutta kiva on ollut kirjoittaa ja samalla olen päässyt tutustumaan esimerkiksi Hiedanrannan alueeseen ja sen historiaan.

Mukaan on mahtunut myös vaihtelevia työtehtäviä, kuten kesän Puutarhajuhlat ja Tampereen messukeskuksessa järjestetty Kädentaidot-messut. Jännittäviä isoja tapahtumia molemmat. Saa nähdä mitä kaikkea uusi vuosi 2020 tuo tullessaan. Ainakin Sopimusvuori ry täyttää pyöreät 50 vuotta toukokuussa. Tapahtumaa varmastikin tiedossa sitten keväällä.

Ei muuta kuin syökää ja levätkää hyvin joulun pyhinä keräten voimia alkavaa vuotta varten.

 

Hietsun joulumyyjäiset.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Joulu on jo lähes ovella. Itse koen joulun rauhoittumisen aikana. Ei tarvitse kiirehtiä mihinkään tai stressata arjen asioita. Saa vain nauttia olostaan, syödä hyvin ja levätä oikein kunnolla.

Nyt olisi kuitenkin oiva tilaisuus osallistua Hietsun joulumyyjäisiin ennen hiljentymistä omaan joulunviettoon. Kartanokahvila Mielihyvin ja Sopimusvuori ry. järjestävät koko perheen joulumielisen maksuttoman tapahtuman Lielahden kartanolla lauantaina 14.12.2019 kello 12-16.

Paikalta löytyy esimerkiksi Hiedanrannan ja toimintakeskus Sorinan Ohjuri-pajan yhteinen pop-up kahvila. Ohjuri järjestää ryhmätoimintaa Sopimusvuori ry:n asiakkaille ja tulevaisuudessa myös muille yhteistyötahoille. Pajan kautta pääsee tutustumaan kasvatus- ja ohjausalaan opinnollistamisen kautta. Pop-up kahvilan yhteydessä voit tiedustella asiasta lisää tapahtuman järjestäjiltä.

Paikan päällä on piparkakkujen koristelua sadalle ensimmäiselle vieraalle sekä joulutonttujen askartelua kierrätysmateriaaleista. Lisäksi tilaisuudessa on myytävänä laadukkaita käsitöitä, esimerkiksi Sorinan käsityömyymälän tyhjennysmyyntituotteita alennushinnoin. Käsitöiden ohessa tarjolla myös herkullisia leivonnaisia.

 

Tässä vielä muutama jouluinen kuva täältä Lielahden kartanolta. 🙂

 

Kartanon joulukuusi ja koristeet
kartanon joulutonttu
kartanon joulutonttu

Strategiapalaveri 2019.

 

Hiedanrannan Citykauris tässä moi!

 

Tiistaina 5.11 Sopimusvuori ry. järjesti Metson pääkirjastolla strategiapalaverin kaikille yksiköilleen. Strategialla pyritään siis saavuttamaan tavoitteita. Yksiköt saivat kertoa vuorollaan omista tavoitteistaan ja toiveistaan tulevaisuutta varten.

Ensimmäisen puheenvuoron sai Kaarisillan yksikkö Hervannasta, joka viettää 20-vuotispäiviä tänä vuonna. Kaarisillassa toimii Nätiks-paja, eri yksiköiden välilläkin liikkuva kauneushoitola ja kampaamo. Heidän tavoitteenaan olisi kehittää ja laajentaa toimintaa yhä pidemmälle. He nostivat myös esiin maahanmuuttajien uuden ryhmätoiminnan, johon sisältyy esimerkiksi suomen kielen opiskelu. He ovatkin tehneet yhteistyötä maahanmuuttajien kanssa jo vuodesta 2003 lähtien. Lisäksi heidän tulevaisuuden toiveisiinsa kuuluu oma video-/valokuvauspaja. Kaarisillan esittelijät kertoivat myös toimintaansa liittyvistä arvoista. Heidän yksikössään halutaan kuulla ja kohdata asiakkaita ymmärtäväisesti. He nostivat esiin keskinäisen tasa-arvoisuuden, optimismin kautta syntyvän toivon sekä osallistumisen myötä heräävän avoimuuden.

Seuraavaksi oli vuorossa Walonkulman Klubitalo Hämeenlinnasta. Heidän toimintansa on työpainotteista. Henkilökunta ja asiakkaat tekevät tiiviisti yhteistyötä. He kertoivat eristäytymistä ehkäisevästä toiminnastaan. Walonkulmassa kaikki saavat osallistua omina itsenään. Heidän toiminnalleen tärkeitä teemoja ovat tasavertaisuus, mikä syntyy yhteistyötä tekemällä. Avoimuus, mikä edistää eristäytymisen ehkäisevää toimintaa. Huumori ja Lämpö.

Seuraavana vuorossa olikin meidän Hiedanrannan yksikkö. Myöskin meidän yksikön toiminta on työpainotteista. Asiakkaiden tukena on aina mukana ammattitaitoiset ohjaajat. Tätä kautta syntyy työskentelemistä tukeva rakenne. Myös lähituotanto on osa Hiedanrannan toimintaa. Lielahden kartanon läheisyydessä sijaitsee yhteisöllinen Syötävä puisto, jonka toiminta siirtyi äskettäin Sopimusvuori ry:lle. Lisäksi esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijat tekevät lähiyhteistyötä yksiköidemme kanssa. Tätä kautta he saavat kätevästi käytännön kokemusta ja kartuttavat samalla opintopisteitään. Sekä asiakkaiden että henkilöstön hyvinvointi on meillä tärkeää. Myös mielenterveystyö on meidän yksikössä tärkeässä roolissa, jonka kautta henkilöstön sekä asiakkaiden henkinenkin hyvinvointi kohenee.

Sitten vuoroon tuli nuorille suunnattu Verstas. He nostivat esiin stigmoja vähentävän toimintansa, johon sisältyy mielenterveydellinen hyvinvointi, syrjinnän ehkäiseminen, positiivisuuden korostaminen työelämässä ja kaikenlaisessa kanssakäymisessä. He lähtevät mielellään taiteen kautta liikkeelle. Arjen taide ja oman ilmaisun löytäminen ja sitä kautta myös uusien taitojen löytäminen. Heille on tärkeää, että kaikilla asiakkailla on turvallinen olo. Verstaslaiset haluavatkin vastata asiakkaittensa tarpeisiin mahdollisimman monipuolisesti. Näin he edistävät henkilökohtaisten voimavarojen löytämistä. Heillä on Pelipaja nimeltä Shift, jonka nuorille suunnattua ryhmätoimintaa he pyrkivät aktiivisesti edistämään ja vakinaistamaan. He kertoivat myös kansainvälisestä Erasmus-projektistaan, jonka kautta he ovat tehneet yhteistyötä esimerkiksi irlantilaisten vaihto-oppilaiden kanssa.

Seuraavaksi strategiaansa esitteli Näsinkulman klubitalo. He puhuivat toipumisorientaatiosta, jolla pyritään esimerkiksi painottamaan ihmisen omia voimavaroja. Tämä vaikuttaa tekemiseen positiivisesti ja synnyttää hyviä tuloksia tulevaisuutta ajatellen. Heille on myös tärkeää, että ihmiset saavat paremman mahdollisuuden opiskelu- ja työelämässä. Asiaan liittyy oleellisesti syrjäytymisen ehkäiseminen, mihin heidän tiivis porukkansa pyrkii.

Sitten oli Kanavan vuoro. Heidän toimintansa pohjautuu koulutukseen työelämää varten. Heillä onkin monipuolinen kattaus erilaisia työtehtäviä, esimerkiksi puutyöt, keittiötoiminta, markkinointi ja viestintä sekä kädentaidot ja pesulatoiminta. He nostivat esiin kuntoutustoiminnasta syntyvän hyvinvoinnin ja luottamuksen, jonka kautta asiakkaiden motivaatiokin samalla kohenee.

Viimeisenä mutta ei tietenkään vähäisimpänä oli vuorossa Sorinan yksikkö. He näkevät asiakkaansa yksilöinä ja kannustavat avoimuuteen ja rohkeuteen kokeilla erilaisia asioita. He mainitsivat voimaannuttavan toiminnan, mikä liittyy ihmisen hyvinvointiin ja sen lisäämiseen esimerkiksi erilaisten kokemuksien kautta. Se auttaa myös pääsemään kohti henkilökohtaisia tavoitteita. He nostivat esiin asiakkaittensa moninaisuuden ja keskinäisen työskentelyn, josta kaikki hyötyvät. Heillä on Hoivispaja, hoitotöistä kiinnostuneille. Sorinalla on myös Ohjuripaja, kasvatusalasta kiinnostuneille.

Monet yksiköt nostivat esille Sopimusvuoren toimintamallin, joka koostuu kolmesta pääosioista, Lähellä – kuntoutuspalvelut, jotka toimivat Sopimusvuoren keskiössä, vastaamalla asiakkaiden tarpeisiin. Lämmöllä – tuotteet ja palvelut, työtehtävien kautta muodostuva työvalmius ja sen kehittäminen. sekä Mielihyvin – vaikuttamis-, tutkimus- ja vapaaehtoistyö ja kehittämistoiminta.

Henkilöstön lisäksi paikalle saapui myös iso joukko eri yksiköiden asiakkaita. Heitä oli mukana myös itse esittelytilanteissakin. Halusivat kertoa omin sanoin yksiköstään. Se mielestäni kuvaa hyvin tämän toiminnan toimivuutta. Kuinka asiakkaat ja henkilökunta tekevät yhteistyötä.

Lopuksi haluaisin sanoa vielä henkilökohtaisella tasolla, että täällä Hiedanrannan Konttuurissa olen päässyt oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässäni työskentelemään asioiden parissa, joista oikeasti pidän ja joista olen kiinnostunut. Tarkoitan nyt lähinnä valokuvaamista ja kirjoittamista, joita olen päässyt oikein kunnolla harjoittamaan. Ja saanut vielä hyvin kiitostakin. Se on tehnyt hyvää ei niin vahvalle itsetunnolleni. Ehkä harjoitus tekee vielä mestarin. 😊