Sopimusvuori ry 50 vuotta 

Jos tämä kevät olisi sujunut suunnitelmien mukaan, tänään juhlistaisimme yhdistyksen 50-vuotispäivää arvokkaasti Tampereen Raatihuoneella yhdessä yhdistyksen jäsenten ja läheisimpien yhteistyökumppanien kanssa. Tämän viikon perjantaina viettäisimme juhlapäivää Tampere-talossa hyvän ruoan ja ohjelman merkeissä palvelunkäyttäjien ja henkilökunnan kanssa. Olisimmepa järjestäneet toukokuulle vielä Suomen Klubitalot ry:n kevätseminaarinkin, jonka yhteydessä olisi juhlistettu tänä vuonna 25 vuotta täyttävää Näsinkulman Klubitaloa.

Sen sijaan järjestämme tänään synttärikahvit etänä Zoomin kautta työntekijöille, hallitukselle ja palvelunkäyttäjille. Kunniavieraaksi etäkahveille saamme Sopimusvuoren perustajajäsenen ja elämäntyönsä yhdistyksen johdossa tehneen Leena Salmijärven. Tilanteen mukaan mennään ja lähipirskeet pidetään sitten kun kokoontumisrajoitukset on purettu, toivottavasti vielä tämän vuoden puolella.

Tämän kevään piti jäädä mieleen yhdistyksen suurena juhlakeväänä, mutta jääkin mieleen ihan muista syistä. Kun Tampereen kaupunki päätti Valtioneuvoston ohjeistuksesta sulkea työtoiminnan yksiköt 18.3. alkaen, oli meillä jo pitkälle kehitetyt suunnitelmat etäkuntoutuksen järjestämisestä. Klubitalot edelläkävijöinä, kuten niin monessa asiassa, olivat jo siirtäneet toimintansa linjoille ja työtoiminta seurasi nopealla aikataululla perässä. Vuoden alussa käynnistynyt vapaaehtoistoiminnan koordinointihanke Tule! löysi hetkessä paikkansa muuttuneessa tilanteessa ja uudenlaisen, korona-aikaan sopivan vapaaehtoistyön organisaattorina. Miten sopimusvuorelaista!

Jos jokin piirre on kuluneen viiden vuosikymmenen aikana ollut yhdistykselle tyypillistä, on se toimeen tarttuminen. Missä tarve tehdä toisin, siellä Sopimusvuori. Vuoret on tehty kiivettäviksi ja esteet ylitettäviksi, paikoilleen ei jäädä voivottelemaan ja ainoa ratkaistava kysymys on: miten.

 

Vaakonharjulla sijaitseva legendaarinen Sininen talo oli Sopimusvuoren ensimmäinen toimipiste. Täältä kaikki alkoi.

 

Miten etäkuntoukseen siirtyminen sitten kävi niin nopeasti? Vastaus löytyy siitä taikasanasta, joka on vuosikymmenet kannatellut ja vienyt eteenpäin Sopimusvuori ry:n toimintaa. Se sana on yhdessä. Tätä sanaa on kuluneen koronakriisin aikana toisteltu mediassa, valtiovallan taholta ja yksityisihmisten suulla. Me olemme eläneet sitä periaatetta todeksi 50 vuotta. Yhdessä tarkoittaa Sopimusvuoressa laajaa ja monipuolista yhteistyötä ja yhteiskehittämistä eri tahojen kanssa. Ennen muuta se tarkoittaa kuitenkin sitä, että osaava, ammattitaitoinen henkilökuntamme herkällä korvaa kuulee palvelunkäyttäjiä ja heidän tarpeitaan, on avoin palvelunkäyttäjien ehdotuksille ja ideoille, kysyy niitä aktiivisesti ja laittaa rohkeasti kokeiluun ”villimpiäkin” ideoita. Kaiken avain on arvostus sitä osaamista, tietotaitoa ja kokemusta kohtaan, mitä ihan jokaisella palvelunkäyttäjällä on antaa meidän yhteisöllemme.

Itse ihailen sitä rohkeutta ja sinnikkyyttä, jolla niin työntekijämme kuin palvelunkäyttäjämme ovat viime viikkoina ottaneet uusia työmenetelmiä käyttöönsä. Puhe digikolmiloikasta ei ole lainkaan liioiteltua! Palvelunkäyttäjien palaute ja työntekijöiden kokemukset ovat sen verran hyvät, että uskon etäkuntoutuksen jossain muodossa tulleen jäädäkseen. Työsuojelutoimikunnassa työergonomia kotitoimistolla ja uusien asioiden omaksumisen ähky puhututtavat, mutta silti viesti on positiivisen puolella – on hienoa oppia yhdessä palvelunkäyttäjien kanssa ja saada yhteisiä onnistumisen kokemuksia.

Kaikki me luonnollisesti jo kaipaamme muutakin, kuin virtuaalista yhteyttä toisiimme ja osaamme tämän jälkeen arvostaa arkisia kohtaamisia aivan eri tavalla, ei itsestäänselvyyksinä. Jaksetaan silti vielä vähän aikaa, pidetään huolta heikommassa asemassa olevista, niin kuin Sopimusvuoressa aina. Tällä kertaa huolehdimme erityisesti koronan suhteen riskiryhmässä olevista pitämällä ovemme toistaiseksi suljettuina. Kun ovet jälleen avataan, olemme paikalla entistä kokeneempina, viisaampina ja ainakin digitaalisesti paljon taitavampina. Kuten suuresti ihailemani Muumipappa on lausunut: ”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.” Pidetään siis lippu korkealla, juodaan yhdessä etäkahvit yhdistyksen 50-vuotispäivän kunniaksi ja juhlitaan kasvotusten, kun sen aika koittaa!

 

Kotitoimistossa Ylöjärvellä 4.5.2020

Christa Rajanti

toiminnanjohtaja