Sopimusvuori Ry kotisivu

Lentävät pallot

 

Tänään Sorinassa  on ollut vauhdikasta meininkiä! Tänään alkoi jongleeraus ryhmä. Opettelimme pallojen käsittelyä, kahden pallon heittoa yhdellä kädellä ja koitimme heittää kolmellakin pallolla. Meillä oli hyvä ryhmän ohjaaja ja kaikilla oli erittäin hauskaa! Yritys oli kovaa, vaikka ei nyt heti mestareiksi tultukaan jongleerauksessa. Onneksi meillä jatkuu harjoittelut ensi viikolla taas!

Kevätretki 2019

Aniros täällä taas tervehtii Teitä kaikkia!

Ette voikaan arvata, että mitä tapahtui tiistaina 7.5.! Minäpäs kiipesin Sorinan edessä odottelevaan bussiin ja päädyin Sorinan ja Kaarisillan väen yhteiselle kevätretkelle. Voisinkin nyt kertoa teille, että mitä kaikkea retkellä tapahtuikaan.

Retki alkoi kauniin keväisenä toukokuun aamuna. Istahdin bussin etupenkkiin, josta näin maisemat kaikkein parhaiten. Bussissa odottelikin jo Kaarisillasta tulleet retkeläiset. Klo. 9:30, kun kaikki oltiin saatu lastattua bussin kyytiin, starttasi kuskina toiminut Akseli bussin Sorinasta kohti Näsijärven kierrosta.

Aloitimme retken kurvaamalla Suomen pisimpään maantietunneliin, eli Tampereen Rantatunneliin. Hurjan pitkässä tunnelissa näimme sinisen valaistuksen kohdassa, missä tunneli alittaa Tammerkosken. Matkanjohtajana toimi Juhani Viita ja hänellä riitti monenmoisia mielenkiintoisia tarinoita Tampereesta sekä Tampereen ja Näsijärven historiasta.

Retkemme ensimmäinen pysähdys tehtiin Kurun Parkkuussa sijaitsevaan E. Väisäsen kivityöliikkeeseen. Liikkeen pihassa oli esillä lukemattomia kauniita kivitöitä, mm. patsaita, pöytiä ja penkkejä sekä hautakiviä, jotka muuten ovatkin liikkeen eniten myynyt tuote. Paikan päällä saimme liikkeen toimitusjohtajalta, Petriltä, esittelykierroksen. Saimmepa tutustua siellä myös Pirkanmaan maakuntakiveen, pallograniittiin. Myös myymälän ovet olivat avoinna ja osa porukasta löysikin matkamuistoksi mm. kivestä tehtyjä kelloja, lämpömittareita, pannunalusia ja korvakoruja.

Kurusta kun lähdimme jatkamaan matkaa puolen päivän aikaan, alkoikin olla jo nälkä. Siispä suuntasimme kohti seuraavaa kohdetta, Ruovedellä sijaitsevaa Muroleen kanavaa ja Muroleen Kesäkahvilaa. Kesäkahvilassa nautimme oikein makoisat lounaat jälkiruokakahveineen. Lounaan jälkeen oli aikaa kuljeskella katselemassa kanavaa ja sen ympäristöä lämpöisessä auringonpaisteessa.

Ruovedeltä matkamme jatkui kohti viimeistä matkakohdettamme, Liutun Maalaistaloa. Matkalla Juhani laittoi kyytiläisten aivonystyrät koetukselle, kun järjesti leikkimielisesti Kaarisillan ja Sorinan välille Tampere-aiheisen tietokilpailun. Visassa oli melko tiukkojakin kysymyksiä ja vaikka siilinmuistini ei kaikkeen taipunutkaan, niin hienosti kysymyksiin sateli vastauksia ja lopputuloksena oli mukavasti 4-4 tasapeli.

Saapuessamme Maalaistalolle oli pihassa meitä odottelemassa uteliaat ja varsin kiltit aasit Alpo ja Kerttu. Kanojakin siellä oli, mutta ne jäivät vain hieman vähemmälle huomiolle aaseilta. Alpo ja Kerttu saivat poseerata monissa, monissa valokuvissa ja saivat mutusteltavakseen voikukan lehtiä. Maalaistalon kahvilan emäntä oli leiponut meille aamulla ihanan pehmeitä voisilmäpullia, jotka maistuivatkin suussa sulavilta kahvin ja teen kera. Pullakahvien jälkeen kiertelimme kahvilan yhteydessä olevaa puotia. Puodissa oli myytävänä mitä suloisimpia koriste- ja käyttötavaroita. Tarttuipa tästäkin puodista joillekin kotiin viemisiä mukaan.

Liutun Maalaistalolta lähdimmekin sitten kotimatkalle. Matka taittui Tampere-aiheisia lauluja laulellen sekä Juhanin kertomia kaskuja kuunnellen. Kotiin saavuttaessa olikin jo hieman väsynyt, mutta retkestä iloisena erittäin aurinkoinen ja lämmin olo.

Retki sujui todella kivasti, kaikilla oli niin hauskaa. Jäämmekin innolla odottelemaan retkeä seuraavaa… 😊

 

Keväisin terveisin,

Aniros

Suomen Kädentaidot 2019 -messujen yhteistyötä

Suomen Kädentaidot 2019 -messut tekee hyväntekeväisyysyhteistyötä Sopimusvuori ry:n kanssa ja julkaisee muutaman viikon välein sopimusvuorelaisten tarinoita ja ajatuksia käsitöiden tuomasta hyvästä olosta, mielenvoimasta ja yhteisöllisyydestä. Tässä viimeisin tarina.

Toimintakeskus Sorinassa, Tampereen keskustan tuntumassa, yhteisöllisyys paistaa läpi kaikesta toiminnasta – asiakkaat saavatkin itse vaikuttaa paljon Sorinan arjen sisältöön ja toteutukseen. Sorinassa toimii Hoivis-paja, jossa hoiva-alasta kiinnostuneet voivat tutustua alaan suorittamalla niin teoriaopintoja kuin käytännön harjoitteluakin, kuten ryhmien ohjausta ja tapahtumien järjestämistä. Paja tarjoaa myös mahdollisuuden opinnollistamiseen. Sorinassa kokoontuu lisäksi saman yhteisen katon alla niin päihderyhmä, maahanmuuttajien suomen kielen ryhmä kuin yli 65-vuotiaiden mielenterveyskuntoutujien päivätoiminta. 

Kuntoutuja Kirsi on tehnyt Kädentaidot -messuille myyntiin koristeellisesti virkattuja korvakoruja. Lisäksi hän on osallistunut Yhdessä mielenvoimaa -yhteisökäsityön tekemiseen. Kirsille yhteisöllisyys merkitsee todella paljon, kun pääsee pois neljän seinän sisältä vaihtamaan ajatuksia, saamaan uusia ystäviä ja tuntemaan olevansa osa jotakin porukkaa. Hän onkin kirjoittanut omiin palapelin paloihinsa kannustavasti ”iloa arkeen”, ”olet tärkeä” ja ”yhdessä olemme enemmän.”

Kirsi kertoo, että jos hänellä ei olisi käsitöitä, olisi hänen elämänsä vain television katsomista. Käsitöitä tekemällä tuntee olevansa hyvä jossakin ja Kirsi onkin intoutunut jopa myymään käsitöitään torilla. Aluksi hän teki kortteja, mutta sitten Kirsi alkoi virkata myös huiveja. Sittemmin hän on siirtynyt jopa koruihin, vaikka ensin mietti, ettei pystyisi siihen, kun pienet helmetkään ei meinaa pysyä näpeissä. Nyt Kirsi on ottanut kortitkin takaisin valikoimaansa, kun niitä varten on niin kiva ostella leimoja, stansseja, papereita ynnä muuta.

Seuraa somessa: #kädentaidot2019 #hyväolokäsitöistä#yhdessämielenvoimaa #sopimusvuoriry

Toimintakeskus Sorina täyttää 5-vuotta aprillipäivänä 1.4.2019! Tervetuloa juhlimaan!

 

Viisi vuotta sitten Pirkonhovin palvelukeskus lastasi tavarat muuttoautoon. Sorinkadulla odotti avarat, katutasossa olevat esteettömät ja viihtyisät tilat. Tavarat saatiin paikalleen ja Palvelukeskus Sorinan toiminta pääsi alkuunsa aprillipäivänä 1.4.2014. Viiteen vuoteen on mahtunut paljon ihania ihmisiä, monenlaista toimintaa ja yhteistyötä sekä toiminnan muuttumista ja kasvua. Aprillipäivä on koittamassa jälleen ja tänä vuonna on aika juhlia Toimintakeskus Sorinan 5-vuotissynttäreitä! Tervetuloa kaikki kolleegat, yhteistyökumppanit, asiakkaat, omaiset ja muuten vaan toiminnastamme kiinnostuneet viettämään syntymäpäiviämme rennossa porukassa! ♥ Pidämme avoimet ovet klo 13-15, kahvipannu on kuumana koko iltapäivän ja 60 ensimmäiselle tarjoamme synttärileivokset!

Tervetuloa!

Suomen kielen opetusta Sorinassa

 

Sorinassa sekä Kaarisillassa on maahanmuuttajille suunnattu Suomen kielen ryhmä, jossa opiskellaan suomen kieltä, sekä lukemista ja kirjoittamista. Osan ryhmäläisten kohdalla lähtökohta oli se, ettei yhteistä kieltä ollut juuri lainkaan. Osa osasi hieman suomenkieltä ja osa ei osanut lukea/kirjoittaa lainkaan. Kuvassa toinen opettajista kertomassa koko Sopimusvuori ry:n henkilöstölle ryhmän taustoista, tavoitteista ja edistymisestä, sekä ryhmän meiningistä muuten vaan. Ryhmä on edistynyt huimasti ja tulokset ovat olleet tosi vaikuttavia! Kaksi on tähän mennessä oppinut lukemaan ja edistymistahti on kaikenkaikkiaan hurja!! Aivan mahtavaa!! 💖😊 Suurkiitos KM luokanopettaja Arjalle (kuvassa) ja KT luokanopettaja Marja-Liisalle! Teette tärkeää ja todella hienoa työtä suurella sydämmellä. 😍

 

 

 


#sopimusvuoriry #toimintakeskussorina#kaarisillantoimintakeskus

 #kuntouttavatyötoiminta#sosiaalinenkuntoutus #suomenkielenryhmä#maahanmuutto #josmeitäeiolisi

Aniros Siilin päiväkirja: Antiikkia antiikkia!

Otteita Aniroksen päiväkirjasta:

”Sorinaan astuessasi saatat heti kiinnittää huomiosi vanhoihin, elegantteihin ja tummanpuhuviin huonekaluihin. Ovat kyllä massiivisia ja kovin kauniita! Näyttää siltä, että ne ovat nähneet paljon elämää. Lähdin selvittämään näiden hienojen esineiden historiaa ja palasen sainkin siitä selville.

 

Nämä kauniit tummat tammiset huonekalut (kaapit, pöytä ja tuolit) ovat tulleet Sopimusvuorelle aina Keski-Euroopasta Brysselistä saakka.

 

Nämä tummat huonekalut ovat vanhan Karhu Apteekin jäämistöä. Sorinasta löytyy myös kaksi vanhaa ompelukonetta, joista toinen on Singer. Näiden tarinaa en kuitenkaan tiedä.

 

Takana näkyvä piano on erään Tamperelaisen pianonsoitonopettajan Sopimusvuorelle valitsema piano. Rahat saatiin kerättyä ja piano ostettua. Sohva ja nojatuoli ovat talonpoikaisantiikkia.

Tämä taideteos on ehkä Sorinan mielenkiintoisin esine. Veistoksen nimeä en tarkalleen tiedä, mutta teos on vuodelta 1983. Taiteilija on kuuluisa suomalainen kuvanveistäjä, Vieremällä 1915 syntynyt Eva Ryynänen. Ryynänen käytti materiaalina pääasiassa puuta. Ryynäsen ateljee löytyy Vuonislahdelta, jossa samassa pihapiirissä sijaitsee myös hänen kotitalonsa sekä Paaterin kirkko. Nämä ovat nykyään suosittuja matkailunähtävyyksiä. Taideteoksen Sopimusvuorelle lahjoitti aikanaan Annikotisäätiö.

 

Nämä kaapit ovat suomalaista työtä ja ne on kunnostettu ja maalattu aikanaan Työsalilla (nykyinen Työvalmennusyksikkö Kanava).

Talonpoikaisantiikkia. Ylemmässä kuvassa olevat tuolit on verhoiltu uusiksi Kanavassa.

 

 

Sopimusvuorelle huudettiin Hämeenlinnan seminaarista aikoinaan paljon tavaraa, joista osa on nyt Sorinassa. Hämeenlinnan seminaariin tavarat olivat tulleet aina Sortavalan seminaarista asti Kannakselta. Uusi ja vanha sointuvat hyvin yhteen täällä! 🙂 ”

 

-Aniros

Hiljaa hyvä tulee, sanoi Aniros. 

Maalausprojektimme etenee pikkuhiljaa. Huone on saanut jo värikseen Sorinamaista hellää oranssia väriä. Huoneen käyttötarkoitus on vielä hieman pohdinnan alla. Vielä yksi kerros maalia, niin huone alkaa olemaan maalauksen suhteen valmis. Sitten Aniros kumppaneineen pääseekin siivoilemaan ja sisustaminen voi alkaa! 🙂

Aniros Siilin päiväkirja – Sivistyneen Aniroksen viisas satu

 

”Heräsin sydämmellisenä aamuna iloisesta pesästäni. On pehmoinen ystävänpäivä 14.2.2019. Tämä on ensimmäinen reipas ystävänpäiväni ja jännitän todella mitä rauhalliset ystäväni seurallisessa Sorinassa ovat keksineet. Olen kuullut söpöjen pikkulintujen laulavan värikkäästä speed-friendingistä, jossa saan vaihtaa ystävällisiä kuulumisia ja kertoa mitä lämpimät ystävät merkitsevät minunlaiselleni lähimmäiselle siilille. Saimme onnelliset kahveet ja tarkkaavaisen herkun. Tanssahtelin pörröisesti musiikin tahtiin ja kuuntelin reipasta pianon hyvän kuuntelijan soittoa. Nyt kun mietin auttavaista päivääni värikäs vaatteisessa pesässäni: olen aivan pippurissa kaikesta! Fiilikseni on ylistävä kaiken tämän jälkeen. On siis hyvinkin aurinkoinen aika ottaa raikas tauko ja mennä laskemaan maukkaita lampaita hymyillen. Ja kohdata uudet sekä vanhat pirskahtelevat ystäväni taas kerran vihreästi huomenna. ” – Hyvää ystävänpäivää kaikille ! !

Aniros <3

(Satu on ystävänpäiväleikkimme tuotantoa)

Speed-friending

Tarjoilu ja ohjelma

Aniros Siilin päiväkirja – Ees taas tiskiharjalla ja maalitelalla

 

Siilitervehdys kaikille!

Aniros Siili täällä taas kirjoittelee. Viime kerrasta onkin vierähtänyt jo viikko! Kylläpäs aika onkin rientänyt. Viikossa on kerennyt tapahtua täällä Sorinassa paljon asioita. Esimerkiksi yksi huoneemme on saanut hurjan muodonmuutoksen. Tarkoituksena on muuttaa huoneen käyttötarkoitusta, joten ahkerat opiskelijamme järjestivät äänestyksen huoneen uudesta värimaailmasta, käyttötarkoituksesta ja uudesta nimestä. Sorinamaiseen tapaan oranssi voitti äänestyksen, joten huone saa piristykseksi hillityn oranssin tehosteseinän. Sen sijaan huoneen uusi käyttötarkoitus on vielä hieman auki. Ehdotuksia tuli runsaasti, tässäpä niistä muutama esimerkki: ”Sorina soppi, Aurinkohuone, Lepola, Aniroksen pesä (tästä siilikohtaisesti pidän eniten 😉 ) ja Rentoutushuone.” Hurjan jännää on nähdä, millaiseksi uusi huone lopulta tulee!  Nyt jätän maalarimme huhkimaan ees taas maalitelalla.

 

Utelias otus kun olen, niin kävin taas kurkistelemassa keittiön puuhasteluja. Tiskiharjat suhisivat eestaas ja tiskikoneet ahersivat puhdistaessaan lounasruokailun likatiskiä. Vaikka tiskiä olikin paljon, niin kovin näppärästi se sujui meidän keittiötiimiläisiltä. Ruokana tänään oli herkullista juustoista kanakeittoa, johon kylkeen oli voideltu maittavat juustovoileivät. Siilin masu tuli niin täyteen, että menenkin tästä hetkeksi lepäilemään olohuoneeseen ja lukemaan päivänlehteä. Toivotan kaikille hyvää loppuviikkoa! Tavataan ensiviikolla ystävänpäivän merkeissä <3

 

-Aniros