Sopimusvuori Ry kotisivu

Hiljaa hyvä tulee, sanoi Aniros. 

Maalausprojektimme etenee pikkuhiljaa. Huone on saanut jo värikseen Sorinamaista hellää oranssia väriä. Huoneen käyttötarkoitus on vielä hieman pohdinnan alla. Vielä yksi kerros maalia, niin huone alkaa olemaan maalauksen suhteen valmis. Sitten Aniros kumppaneineen pääseekin siivoilemaan ja sisustaminen voi alkaa! 🙂

Aniros Siilin päiväkirja – Sivistyneen Aniroksen viisas satu

 

”Heräsin sydämmellisenä aamuna iloisesta pesästäni. On pehmoinen ystävänpäivä 14.2.2019. Tämä on ensimmäinen reipas ystävänpäiväni ja jännitän todella mitä rauhalliset ystäväni seurallisessa Sorinassa ovat keksineet. Olen kuullut söpöjen pikkulintujen laulavan värikkäästä speed-friendingistä, jossa saan vaihtaa ystävällisiä kuulumisia ja kertoa mitä lämpimät ystävät merkitsevät minunlaiselleni lähimmäiselle siilille. Saimme onnelliset kahveet ja tarkkaavaisen herkun. Tanssahtelin pörröisesti musiikin tahtiin ja kuuntelin reipasta pianon hyvän kuuntelijan soittoa. Nyt kun mietin auttavaista päivääni värikäs vaatteisessa pesässäni: olen aivan pippurissa kaikesta! Fiilikseni on ylistävä kaiken tämän jälkeen. On siis hyvinkin aurinkoinen aika ottaa raikas tauko ja mennä laskemaan maukkaita lampaita hymyillen. Ja kohdata uudet sekä vanhat pirskahtelevat ystäväni taas kerran vihreästi huomenna. ” – Hyvää ystävänpäivää kaikille ! !

Aniros <3

(Satu on ystävänpäiväleikkimme tuotantoa)

Speed-friending

Tarjoilu ja ohjelma

Aniros Siilin päiväkirja – Ees taas tiskiharjalla ja maalitelalla

 

Siilitervehdys kaikille!

Aniros Siili täällä taas kirjoittelee. Viime kerrasta onkin vierähtänyt jo viikko! Kylläpäs aika onkin rientänyt. Viikossa on kerennyt tapahtua täällä Sorinassa paljon asioita. Esimerkiksi yksi huoneemme on saanut hurjan muodonmuutoksen. Tarkoituksena on muuttaa huoneen käyttötarkoitusta, joten ahkerat opiskelijamme järjestivät äänestyksen huoneen uudesta värimaailmasta, käyttötarkoituksesta ja uudesta nimestä. Sorinamaiseen tapaan oranssi voitti äänestyksen, joten huone saa piristykseksi hillityn oranssin tehosteseinän. Sen sijaan huoneen uusi käyttötarkoitus on vielä hieman auki. Ehdotuksia tuli runsaasti, tässäpä niistä muutama esimerkki: ”Sorina soppi, Aurinkohuone, Lepola, Aniroksen pesä (tästä siilikohtaisesti pidän eniten 😉 ) ja Rentoutushuone.” Hurjan jännää on nähdä, millaiseksi uusi huone lopulta tulee!  Nyt jätän maalarimme huhkimaan ees taas maalitelalla.

 

Utelias otus kun olen, niin kävin taas kurkistelemassa keittiön puuhasteluja. Tiskiharjat suhisivat eestaas ja tiskikoneet ahersivat puhdistaessaan lounasruokailun likatiskiä. Vaikka tiskiä olikin paljon, niin kovin näppärästi se sujui meidän keittiötiimiläisiltä. Ruokana tänään oli herkullista juustoista kanakeittoa, johon kylkeen oli voideltu maittavat juustovoileivät. Siilin masu tuli niin täyteen, että menenkin tästä hetkeksi lepäilemään olohuoneeseen ja lukemaan päivänlehteä. Toivotan kaikille hyvää loppuviikkoa! Tavataan ensiviikolla ystävänpäivän merkeissä <3

 

-Aniros 

Aniros Siilin päiväkirja – Viiksien väpätystä

 

Tervehdys kaikille uusille ja vanhoille tovereille!!

Aniros Siili täällä kirjoittelee. Kuten ehkä jo tiedättekin, eilen (29.1.2019) tapasin ensimmäistä kertaa Sorinalaiset ihan livenä. Kuvan he olivat minusta nähneet, mutta nyt oli aika esittäytyä ihan siilikohtaisesti. Minua jännitti niin kovin, että se sai viiksenikin väpättämään. Ennen Sorinaan saapumistani ikuistin hetken valokuvaan. Viikseni väpättivät niin, että meinasin pyörähtää lumihankeenkin! Tarkoituksena oli, että esittelisin itseni yhteisökokouksessa. Onneksi lämmin kahvikupponen ennen h-hetkeä sai minut rauhoittumaan ja lopulta uskalsin näyttäytyä muille! Lakanan alla piilottelu oli aika hauskaa kyllä 🙂  Sainpa vielä hurjan isot taputuksetkin. Olen nyt niin innoissani pääsystäni Sorinaan, että päätin alkaa kirjoittamaan omaa blogia. Blogissani kerron Sorinan puuhasteluista sekä omista ajatuksistani. Toivotan teidät erittäin tervetulleeksi lukemaan siilimäistä ajatuksenvirtaani!

 

Sorinan postilaatikon päällä sai todella hyviä kuvia!

 

Aloitetaan toisesta päivästäni Sorinassa. Nyt on hieman harmainen aamupäivä keskiviikkona 30.1.2019. Hieman vielä unenpöppörössä tepastelin Sorinaan maittavalle aamupalalle. Samalla pohdiskelin, mitähän kaikkea Sorinan keittiössä puuhastellaankaan päivien aikana… Karistin unihiekat silmistäni ja päätin näin hieman uteliaana siilinä mennä hieman tarkkailemaan keittiön aherrusta. Keittiö kiilsi kuin jään pinnasta heijastuva auringon saraste! Siilisilmäni meinasivat oikein sokaistua. Voi kun oma keittiönikin kiiltäisi samaten. Hieman olen ollut huono sitä siivoamaan kun pesäkoloni yläkerran naapuriasukit herra ja rouva oravaisen pikkupoikasten leikit saavat kattoni välillä rapisemaan. Kyselin keittiössä ahertavilta mukavilta ihmisiltä monia kysymyksiä ja he kertoivat minulle keittiön tehtävistä, joista kerron nyt pienen osan.

 

Ystävälliset keittiöläiset ja pöytä joka todella kiiltää! (:

 

 

Sorinan keittiössä valmistuu joka aamu maittava aamupala. Aamupala on tarkoitettu sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaille sekä yli 65-vuotiaille kuntoutujille. Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat saavatkin sitten niinsanotut kymppikahvit kymmeneltä, jonka keittiö kattaa. Päivän mittaan keittiössä mm. tiskataan, valmistellaan ruokailua, siivotaan ja tiskataan vielä vähän lisää. Toisena päivänä on leipien tekoa ja toisena päivänä tehdään salaatti. Tämä riippuu siitä, mitä ruokaa Sorinassa on tarjolla. Ruoka tulee Sopimusvuoren Kanavasta maanantaista torstaihin. Ruoka on ollut nopean gallupini mukaan erittäin maittavaa.  Nyt joudun toteamaan, että keittiöläiset puuhastelevat  niin paljon että joudun lopun kerronnan säästämään toiseen kirjoitukseeni. Nyt kiiruhdan opiskelijan ”Helposti käsillä”-ryhmään! Mukava kun luit blogiani! Toivotan oikein mukavaa päivänjatkoa kaikille siilinhalauksen kera<3

-Aniros

 

Sorinan Aniros

”Minä olen siili, joskus piikikäs, mutta sisimmältäni kuitenkin sydämellinen otus. Nimeni on Aniros, eikös kuulostakin aivan joltakin antiikin tarujen hahmolta? Jos sallitte, kertoisin teille lyhyesti tarinan saapumisestani Sorinaan. Nuorena siilinä elin väillä vauhdikastakin elämää, pesiä minulla oli ympäri kaupunkia. Olin kuitenkin kovin yksinäinen, poikaset olivat jo lähteneet pesästä ja eräiden huonojen kokemusten myötä piikkini olivat nousseet pysyvästi pystyyn ja muut alkoivat välttää seuraani. Osasin kyllä piikkeineni pitää puoliani, mutta samalla minusta tuli arka ja hieman pelokaskin otus. Eniten pelkäsin sitä, mitä toiset minun piikikkäästä olemuksestani ajattelivat.

Erään kerran ravintoa etsiskellessäni satuin päätymään Sorinan sisäpihalle. Oli kylmä ja sateinen päivä ja värjöttelin siinä tuulelta suojassa. Sisällä loisti lämmin valo, joka sai minut kiinnostumaan mitä Sorinassa tehdään. Ujosti raotin ovea ja tepastelin sisään. Ystävällisesti minut saatettiin ohjaajien luokse, joilta sain kuulla, kuinka voisin itse päästä mukaan toimintaan.

Eipä kerennyt kulua kuin muutama uusi auringon nousu, kun sain tietää, että voisin aloittaa pikimmiten Sorinassa! Kovinhan se pientä siiliä jännitti, mutta ensivaikutelmani paikasta antoi minulle luottoa, että tästä on tulossa jotakin elämääni muuttavaa. Tassuteltuani sisään ensimmäisenä aamuna minulle annettiin heti ikiomat villatöppöset tassuihini! Ne lämmittivät mukavasti, mutta vielä enemmän minua lämmitti se, kuinka piikikäs itseni kohdattiin tasa-arvoisena siilinä. Kaikki ottivat minut avosylin vastaan ja minusta tuli heti osa tätä lämminhenkistä yhteisöä: enää en ollut yksin, vaan jo pienessä hetkessä olin saanut paljon uusia ystäviä ja yksinäisyys oli vain muisto pikku siilin elämässä.

Sorinassa olen itsekin tullut hiljalleen varsin taitavaksi käsitöiden tekijäksi. Sen lisäksi olen nauttinut muun muassa levyraadeista, eri kielten opiskelusta, taukojumpasta, runoryhmistä sekä mukavista yhteisistä pienistä ja vähän isommistakin retkistä. Lisäksi on mahtavaa, kuinka iki-ihanat Hoivis-pajalaiset järjestävät toisinaan erilaisia tempauksia meille. En aiemmin tiennytkään, että Hoivis-pajassa voi kokeilla omaa sopivuuttaan hoiva-alalle. Pajalaiset tekevät paljon yhteistyötä Sorinan yli 65-vuotiaiden mielenterveyskuntoutujien kanssa. He esimerkiksi auttavat heitä kaikissa pienissä arkisissa ongelmissa, kuten vaikka puhelimen käytössä. Monesti he myös pitävät meille kaikille tietoiskuryhmiä vaikkapa ravinnosta tai liikunnasta.

Avoin ja yksilöä kunnioittava ilmapiiri on sopinut minulle kuin piikit siilille! Minäkin nimittäin olen uskaltautunut vetämään itselleni mieluisen harrastuksen myötä lukupiiriä muille täällä Sorinassa. Jos jostain syystä satun jännittämään huonon päivän sattuessa erityisen paljon, niin aina olen saanut tukea ohjaajilta niinä päivinä ja voin joustavasti säädellä osallistumistani Sorinan arjessa oman vointini mukaan. En olisi nuorempana uskonut, mutta tämän yhteisöstä saamani rohkeuden myötä merkityksellisyyteni on palannut, piikkini ovat laskeutuneet ja nyt pärjään paljon paremmin itsekseni kotipesänikin arkiaskareiden kanssa. Tämän myötä elämäni on saanut aivan uuden suunnan ja niinpä elämännuorani onkin nykyään: ’’Kohtaamisia sydämellä.”

Kurkistus ATK:n ihmeelliseen maailmaan

 

 

Atk ryhmäläisten puuhastelua

 

”Edessäs` kaikki tieto on sulla.

Voit minne tahansa tiedostoon tulla,

ovet avata virtuaalimaailmaan,

näkymättömään ja olevaan.

 

Voit katsoa henkilötietosi omat tai

hakea Alppien maisemat somat tai

puhua mutkaista sähkökieltä ja

löytää uuden ystävän sieltä.”

 

 

Katkelma Rauni Rauthovin runosta

 

(Runo kokonaisuudessaan on Eläkeliiton Tunne mieli -toiminnan syksyllä 2017 järjestämän ”Mielen valo ja varjot” -runokilpailun satoa.)

Sorinan avoimet ovet tiistaina 2.10 klo 13-15

 

Sorina avaa jälleen ovensa tiistaina 2.10 klo 13 -15 ! Tervetuloa mukaan tutustumaan toimintaamme ja tiloihimme. Jokainen vieras saa yhden arvan, jolla voi voittaa lämpöisiä palkintoja tulevan syksyn ja talven varalle 😉 Tarjoamme myös pientä purtavaa sekä kahvia/teetä ja mehua. Halukkaat voivat myös kokeilla, kuinka luonnistuu mutkikkaan radan suorittaminen ”kännilasit” päässä 🙂

Kutsu mukaan myös kaverisi, kaimasi sekä muutkin tuttavasi!

Näkemisiin!!
Terveisin Sorinan poppoo

Päivä Hoivislaisten käsissä

 

Keskiviikkona 12.9. Sorinassa oli Hoivispajalaisten järjestämä hemmottelupäivä. Hemmoteltaviksi kutsuimme Hervannasta Kaarisillan asiakkaita. Hoivislaiset olivat suunnitelleet päivän hyvin etukäteen, joten hemmottelupäivänä kaikki sujui mutkattomasti. Päivän aikana oli mahdollista saada rentouttavaa hierontaa joko hierontatuolilta tai itse hoivislaisilta. Hoivispajassa sijaitsi käsienhoitopiste, jossa oli mahdollista saada käsikylpy, käsien rasvaus ja kynsien leikkaus. Kaikista mahtavinta oli, että jopa miehetkin osallistuivat käsien hoitoihin! 😊 Halukkaat saivat myös väriä kynsiinsä hoivislaisten kynsienlakkauspisteellä sekä mittauttaa verenpaineensa mittauspisteellä. Ennen ruokailua oli tehokas kuminauhajumppa. Ruokailun yhteydessä oli kahvitarjoilu, jonka kruunasi suussa sulavat mokkapalat. NAM! Ruokaa sulateltiin lopuksi rauhallisesti rentoutuksessa, jossa soitettiin ihanaa, rauhallista musiikkia ja luettiin rauhallista mielikuvitusmatka-tarinaa.

Lopuksi vierailta kerättiin päivästä palaute. Vieraat olivat viihtyneet ja päivästä oli jäänyt heille hyvä ja rentoutunut fiilis. Kaikki tulisivat palauteen mukaan uudestaan.

Suunnitteilla on samanlainen päivä Sorinan omalle väelle ja kuka tietää, kenties vielä muillekkin… 😉