Sopimusvuori Ry kotisivu

Bertan ja Iivarin päivä Kapustassa

”Minä olen aina halunnut oppia laittamaan hyvää ruokaa”, Bertta pohdiskeli ääneen. ”Sitähän voisi täällä Kanavalla päästä kokeilemaan Kapustassa”, Iivari totesi. ”Mikä se Kapusta on?” Bertta ihmetteli. ”Se on Kanavan keittiö, jossa laitetaan kaikille ruokaa”, Iivari selitti tietävästi. ”Siistiä! Mennään sinne” Bertta innostui. Niinpä he yhdessä osallistuivat Kapustan aamupalaveriin, jossa tehtiin päivän työnjako. Iivari ilmoittautui siivoustiimiin, sillä ajatteli sen olevan sellaista, jossa riittää sopivasti puuhasteltavaa koko päiväksi. Bertta ei millään osannut päättää mitä haluaisi tehdä, sillä oli kiinnostunut aivan kaikesta. Niinpä hänestä tehtiin ”jokapaikanhöylä”, jonka tehtävänä on avustaa siellä missä apua tarvitaan.

Kapustassa riitti puuhaa, sillä sinäkin päivänä lounasta tehtiin jopa kahdelle sadalle hengelle. Bertta auttoi nakkikeiton valmistamisessa kuorimalla perunoita ja salaatin tekemisessä pilkkomalla kurkkua. Sitten hän meni laittamaan edellisen päivän esiliinat ja työpaidat pyykkikoneeseen Kapustan pienessä pyykkihuoneessa. Lounaan lähestyessä Bertta laittoi lautaset ja lusikat linjastolle odottamaan ruokailijoita ja taitteli kaikille serviettejä valmiiksi. Touhuttavaa riitti, eikä Bertta millään osannut päättää mistä piti eniten.

Iivari taas aloitti päivänsä tiskaamalla aamupalalta jääneet puurolautaset ja tarjottimet. Samalla hän seuraili Kapustan vilskettä sivusta. Keittiöllä tuntui olevan hyvä henki ja asiakkailla oli hauskaa keskenään. Yhden kerran Iivari uskaltautui kertomaan uusille työkavereilleen juuri kuulemansa vitsin ja sai muut nauramaan kippurassa. Niinpä Iivari rohkaistui ja uskalsi lounaalla mennä uusien työkavereidensa kanssa samaan pöytään istumaan.

Päivän päätteeksi Bertta ja Iivari kävivät läpi kokemuksiaan: ”Nyt minä tiedän, miten tehdään nakkikeittoa ja salaattia ja pestään pyykkiä ja käytetään niitä isoja uuneja ja ja…” Bertta touhotti. Iivari kuunteli ystävänsä juttuja hiljaa ja hymyili itsekseen, sillä hänenkin päivänsä oli sujunut oikein mukavasti työn touhussa. ”Mennäänhän Kapustaan toistekin”, Bertta sanoi Iivarille ja tämä nyökkäsi tyytyväisenä.

Bertan ja Iivarin päivä Klemmarissa

Kanavaan tultuaan Bertta ja Iivari halusivat molemmat työskennellä Klemmarissa, jossa hoidetaan talon laskutukset, Kanavan mainokset ja esitteet sekä hoidetaan verkkokauppaa, kassoja, somea sekä puhelinliikenteen vaihdetta. Klemmarissa sijaitsee myös talon vastaanotto- ja infotiski, jossa täytyy toimia asiakaspalvelussa ja hoitaa kassakonetta. Saa siitä myös maittavaa kahvia!

Iivarilla oli kiireellinen monistustyö, mutta Klemmarin tulostin, ”Marvin”, kieltäytyi yhteistyöstä. Harkitsevana pöllönä Iivari ei saanut hepulia, vaan alkoi rauhallisesti selvittää käyttökatkon syytä. Paperinsyöttöhän se siellä oli jumittanut koko koneen toiminnan. Hän selvitti yksityiskohtaisesti syyn ja seurauksen, sekä jopa asian ratkaisun vieressä hätäilevälle Bertalle.

Bertalla oli yrittäjätaustastaan johtuen tottumusta kassan hoidosta ja asiakaspalvelusta, mutta verkkokaupan hoitaminen oli hänelle uutta. Vähitellen verkkokaupankin salat alkoivat avautua hänelle, ja niinpä kuului usein iloinen nakutus Bertan istuessa tietokoneen ääressä. Yhteydenottoja tuli harvakseen, mutta valkenipa sekin päivä, kun Bertan avatessa tietokoneen verkkokaupassa oli kymmenen tilausta odottamassa.

Koska työpäivä oli aika kiireinen, Bertan ja Iivarin mielestä oli helpotus, että seuraavana päivänä mentäisiin koko Klemmarin porukan voimalla retkelle Pyynikin näkötornille nauttimaan luonnosta, kauniista maisemista ja munkkikahveista. Ohjelmassa oli myös muun muassa mölkyn peluuta, sekä makkaranpaistoa nuotiolla.

Kanavan Bertta ja Iivari

Kanavassa vieraileva on saattanut kiinnittää huomiota erityisesti kahteen hahmoon, jotka ovat kiertäneet tutustumassa ihan kaikkiin Kanavan toimintayksiköihin. He ovat keskenään erilaisia, mutta toisiaan upeasti täydentäviä persoonia, heidät tunnetaan nimillä Bertta ja Iivari. Bertta on aina innokas touhuaja ja virtaa täynnä, valmiina pää kolmantena käpälänä syöksymään uusien haasteiden pariin. Harmillisesti hän on jossain vaiheessa elämäänsä onnistunut koheltamaan terveytensä huonoon kuntoon ja siksi on nyt Kanavassa etsimässä kuntouttavassa työtoiminnassa uutta työelämäpolkua itselleen. Iivari taas on, kuten jo mainittua, luonteeltaan sangen päinvastainen tapaus. Hän on rauhallinen, arkakin persoona, joka kuitenkin asiaan ryhdyttyään tekee tunnollisesti ja taidolla työnsä loppuun. Iivari jäi aikanaan yksin pönttöönsä ja masentui, kun ystävät lensivät ulkomaille. Pitkän työttömyysjakson jälkeen hänet ohjattiin Kanavaan sosiaaliseen kuntoutukseen, jonka avulla Iivari sai elämänhallintaansa kohennettua ja mielekästä tekemistä arkeensa. Kanavassa Bertta ja Iivari ovat tulleet parhaiksi ystäviksi keskenään ja saaneet toisiltaan ja muilta kanavalaisilta niin mielenrauhaa kuin -vireyttäkin.

Kanava on työelämästä sivuun jääneitä tukeva ja Sopimusvuoren suurin yksikkö. Bertta ja Iivari ovat saaneet Kanavassa monipuolisesti valmiuksia työelämään paluuseensa kokeilemalla muun muassa toimistotöitä Klemmarissa, puukäsitöitä ja kiinteistötoimen töitä Kaprassa, keittiötöitä Kapustassa ja pesula-, alihankinta- ja tilauskäsitöitä Kätevässä. Työskentely Kanavassa on itsessään kuntouttavaa, mutta aikanaan Bertta ja Iivari toivovat myös löytävänsä sen juuri oman intohimonsa ja kartoittavat samalla tulevaisuuttansa omien kykyjensä mukaiseksi.

Päivät Kanavan toimintayksiköissä eivät ole kommelluksia vailla ja Bertta ja Iivari haluavatkin muistuttaa, että myös epäonnistuminen on osa oppimiskokemusta – Kanavassa saa rauhassa oppia turvallisessa ja tasa-arvoisessa ympäristössä hyvässä yhteishengessä asiantuntevien ohjaajien ja ystävien parissa. Tervetuloa sinullekin tutustumaan Kanavaan Bertan ja Iivarin seurassa!

Kaunista Aurinkoista Tiistaita!

Kylläpä auringonvalo piristää!

Täällä Kanavassa ahkeroidaan eri osastoilla:

Klemmarissa tehdään toimistohommia ahkerasti,

Kaprassa valmistuu puusta kaikkea hienoa, sekä uutta että kunnostetaan vanhaa,

Kätevässä näppärät kädet saavat aikaan upeita käsitöitä

ja Kapusta valmistaa meille joka päivä mahtavan hyvät ruuat.

Kyllä täällä meidän kelpaa olla, yhteishenkikin on todella hyvä!

Uusi viikko, uudet kujeet

 

Mukavaa viikon alkua täältä Kanavalta. Aika hälinää on tämä maanantai täynnä, töitä meinaan riittää ja tila täyttyy kiireisistä askelista, puheensorinasta ja tietokoneiden näpyttelystä.

Tosin, jokin ilkikurinen ”kevättonttu” on vissiin viikonlopun aikana käynyt hihitellen tekemässä jäynää vähän siellä sun täällä kun jotkut masiinat eivät meinaa oikein olla yhteistyöhaluisia, mutta kyllä tästä porukalla selvitään, pysyypä meininki yllä 

Porukasta puheen ollen, keskelle viikkoa olisi pari menovinkkiä meiltä täältä heittää: keskiviikkona 13.2 on Ratinassa rekrytori klo 11-17 ja torstaina 14.2 olisi tarjolla Saskyyn tutustuminen ystävänpäivän hengessä klo 9-14.

Kannattaa mennä pyörähtämään, voit saada roppakaupalla uusia ideoita!

 

   

Keskiviikon kuulumisia

Meillä täällä Kanavalla edetään kohti kevättä aurinkoisin mielin. Peliryhmä käynnissä edelleen, ja juuri viime viikolla alkoi mielenkiintoinen Hyvän Elämän Avaimet-kurssi joissa molemmissa  pistetään aivonystyrät toimimaan ja molemmat virkistävät mieltä näin talven pimeyden jättäytyessä taakse. Ensi viikolla tiedossa Rekrytori Ratinassa ja Saskyyn tutustuminen koko talon voimin.

 

#taidonnäytetorstai

Kanavan Kapran ja Kätevän asiakkailla taitoja riittää, joku on kätevä puutöissä, joku taas tekstiilitöissä. Kaprassa tehdään monenmoista puusta: kevään aikana myyntiin on tulossa mm. kivoja uudenvärisiä ja -mallisia jakkaroita. Kapran asiakas teki hienon kyltin Kapran käytävälle.  Kanavan Kätevässä näppärät sormet valmistavat monenlaista käsityötä, nyt viimeksi kehyskukkaroita, joista ohessa on kuva. Toivotamme Toiveikasta Torstaita kaikille blogimme seuraajille!

Klemmarin valokuvauskurssi

Kanavan Klemmarissa alkoi viime viikon maanantaina valokuvauskurssi, jossa opetellaan uusia tekniikoita mm. verkkokaupan tuotekuvaukseen. Askartelimme toisella tunnilla itse pahvista ja foliosta heijastinlevyn, jolla luodaan lisää valoa kuvattavaan kohteeseen. Kätevää ja lähes ilmaista 😉

#taidonnäytetorstai

Heinäkuussa kapralaiset kunnostivat tämän puutarhakeinun.

19.8.2018

Taidonnäytetorstaista päivää! Tiesitkö, että Kanavan Kaprassa kunnostetaan tilaustyönä myös ulkopuolisten asiakkaiden huonekaluja? Eli jos vaikka tuolisi kaipaa ehostusta tai lipastosi uutta maalipintaa, niin kipin kapin Kapran ohjaajien puheille. Kuvassa hiotaan läpikotaisin kunnostettavaa puutarhakeinua loppukesän loikoiluihin. #taidonnäytetorstai #sopimusvuoriry#kanava #kuntouttavatyötoiminta #sosiaalinenkuntoutus

#taidonnäytetorstai

Heinäkuun puolenvälin paikkeilla jätimme jäähyväisiä pitkäaikaiselle alihankintatyöllemme.

12.7.2018

Kätevässä on jo vuosien ajan tehty alihankintatyönä Alstomille kondensaattorieristeputkien suojaputkia ja niitä on rullattu käsin kymmeniä, ehkä jopa satojatuhansia. Nyt yhteistyö on kuitenkin päättymässä toiminnan siirtyessä ulkomaille, joten taidonnäytetorstaissa julkaisemme kollaasin putkien valmistuksen työvaiheista. #taidonnäytetorstai #sopimusvuoriry#kanava #kuntouttavatyötoiminta #sosiaalinenkuntoutus