Sopimusvuori Ry kotisivu

Kirje pois lähteneeltä asiakkaaltamme

Tällaisen kirjeen saimme pois lähtevältä asiakkaaltamme, kylläpä lämmittää mieltä!

Kanavalaisen Manifesti

Jonkin aikaa harkitsin että onko mielekästä jättää teille jäähyväisviestiä, sillä entropia voittaa, auringot sammuvat, ja kommunismi nousee kapitalismin raunioista. Lopulta päädyin kuitenkin siihen lopputulokseen, että might as well.

Kanavaan ihmiset päätyvät hyvinkin erilaisista taustoista. Nykyiset 1a, 1b, 1c – nimitykset peittävät allensa tuhansia erilaisia muuttujia, joita on vaikea useimpien meistä tietää tai ymmärtää. Paikkana jossa kaikenlaiset ihmiset vaikeista paikoista kohtaavat, Kanava on kokemukseni mukaan ollut äärimmäisen avoin, hyväksyvä, ja kärsivällinen.

Saapuessani Kanavaan, olin kohteliaasti sanottuna ollut pitkään poissa… kaikesta? Ajoittaiset ekskursiot ulos neljän seinän sisältä eivät riittäneet enää mielekkyydeen takaamiseen. Halu lähteä eteenpäin sängynpohjalta oli suuri, mutta pitkä sairaus oli jättänyt jälkensä, suuruudenhulluista tulevaisuudensuunnitelmista huolimatta vaihtoehdot olivat rajalliset.

Erinäisten ammattilaisten avustuksella kuulin Kanavan olemassaolosta, ja erinomaisen esitteen innostamana lähdin tutustumaan toimintaan. ”Hei, toimistoyksikkö, ehkä täällä pääsisi tekemään jotain hyödyllistä.” – Oli päällimmäisenä ensimmäisestä käynnistä jäänyt ajatus. Muutaman viikon päästä tulikin puhelu että nyt olisi mahdollisuus aloittaa.

Ensimmäiset päivät ja viikot menivät salamannopeasti, (muutamaa tiimi- ja talokokousta lukuunottamatta. Jonkun pitäisi todella harkita molempien ajankäyttöä). Laumasta tuntemattomia hippejä alkoi löytymään tutut ja turvalliset kasvot joilta kykeni kysymään apua kaikissa uusissa tehtävissä ja talon tavoissa. Alun epävarmuudesta alkoi hitaasti muodostumaan rutiini joka antoi muodon ja tarkoituksen arkeen, ja hieman toivoa tulevaisuudesta. Vaikka jaksaminen oli vielä hieman rajallista, alkoi näyttämään siltä että kehitystä voi tapahtua.

Tarjottujen työtehtävien kautta usko omiin taitoihin alkoi pikkuhiljaa heräilemään. Tehtävät jotka olivat aiemmin vaatineet päivän tapahtuivatkin tunnissa. Vahva tietokonetausta auttoi oppimaan ja opettamaan muille vaihtelevien tehtävien tekotapoja.

Työn ohessa tapahtunut roolipeliryhmä herätti myös mielenkiinnon vanhoja ja uusia harrastuksia kohtaan, ja helpotti työkavereihin tutustumista. Rento ja rauhallinen ilmapiiri toi hyvää vaihtelua tuhansiin tulosteisiin.

Alun pieni epävarmuus ja pelko muuttuivat itsevarmuudeksi ja innostukseksi. Herääminen oli helpompaa kun tiesi, että tulevana päivänä pääsisi taas tekemään mielekkäitä asioita mielenkiintoisessa seurassa.

Joulukuun jännittävien tulostushässäköiden jälkeen hieman kevyempi tammikuu oli hyvää vaihtelua. Perustehtävät alkoivat tuntumaan helpoilta ja hallituilta. Tilaisuudet tehdä hankalampia projekteja olivat tervettuleita, ja alun vastaukset ”Noh, voin mää kaiketi tehdä, mut en kyllä tiedä miten.” alkoivat vaihtumaan ”Eiköhän se onnistu, en vielä ole varma miten, mutta kyllä se selville saadaan.”.

Kevään jatkuessa pidemmälle innostus opiskeluunpaluusta kasvoi. Niin viihdyttävää kuin Kanavassa olo olikin, halu päästä eteenpäin alkoi kilpailemaan tottumusta vastaan. Töiden ohessa tarjottiinkin sopivasti tilaa omaan lukemiseen pääsykokeita varten (vaikkei sitä lopulta tarvittukkaan, dag nabbit, tamk).

Kesällä taas tuli tilaisuus ottaa enemmän vastuuta, ja osoittaa tietotaitoa. Asiakkaiden ja ohjaajien lomailut sekä vaihtuvuus antoivat mahdollisuuden pitää huolta Klemmarin toiminnan toimivuudesta. Uusien asiakkaiden (sekä väliaikaisohjaajien) opastaminen työtehtävissä ja toimintatavoissa saattoi korottaa egoa vaaralliselle tasolle, mutta osasto onneksi pysyi pystyssä.

Nyt, syksy lähenee ja koulut ovat alkamassa. Viimeisenä päivänäni täällä Kanavan Klemmarissa, muistelen kulunutta vuotta (kymmentä kuukautta, tasan) lämmöllä (en logolla). Tämä yllättävän pieni talo pitää sisällään kymmeniä, satoja, miljoonia pieniä kohtaamisia joita on vaikea sanoin kuvailla. Siksi en edes vaivaudu yrittämään. Nopeasti kiteytettynä, aikani täällä teki minusta paremman ihmisen.

Olen onnekas, että satuin saapumaan tänne silloin kun saavuin. Tiedän, että kaikille kokemus Kanavasta on omanlaisensa, eikä välttämättä aina yhtä positiviinen. Itselleni tämä oli oikea paikka oikeaan aikaan.

Vielä, kunnioittaen kaikkia tietosuojasäädöksiä ehkä liiankin tarkasti, haluaisin erityisesti kiittää muutamaa ihmistä.

Hyvät ohjaajamme, sekä läsnä- että poissaolevat, kiitos kaikesta avusta ja kärsivällisyydestä jolla onnistuitte takaamaan miellyttävän ympäristön.

Hypermotivoitunut palveluohjaajamme, joka ajoittain piristi päiviäni ”Helpoilla ja nopeilla pikku työtehtävillä”, jotka saattoivat viedä viikkokausia ja pakottaa opettelemaan ohjelmia ja ohjelmistoja kokonaan uudelleen.

Osuuskuntahipit, ja tuntikausien pohdinnat tulevaisuudenkuvista, rahoituksesta, orpojen hyödyntämisestä työvoimana moraalisessa kontekstissa, sekä muutamasta muusta asiasta.

Hyvällä huumorilla höystetty jäsenrekisteriammattilaisemme, joka etenkin alkuun perehdytti uskomattoman moneen tehtävään.

Viimeisenä suurkiitos kaikille peliryhmillemme, joiden kanssa pääsimme nauramaan jatkuvasti nopanheiton ohessa. Ja erityiskiitos pelinjohtajallemme, joka sai taas innostumaan harrastuksesta, ja motivoi löytämään uusia asioita.

Lopulta, vaikka entropia voittaa, ja koko muu litania, viimeinen kommentti niille kolmelle ihmiselle jotka ovat selvinneet tälle sivulle.

Kokeilkaa asioita joita talossa tarjotaan, vaikka tuntuisikin siltä ettet tietäisi mitään. Monet mielenkiintoisemmista tehtävistä joita tein tänä aikana löytyivät vahingossa kun vain yritin kaikkea.

Muistakaa antaa itsellenne aikaa. Näin kesän jälkeen voi tuntua että tyhjää aikaa on ollut liikaakin, mutta talven lähestyessä tahti voi kiristyä. Kannattaa muistaa välillä ottaa askel taaksepäin ja hengittää syvään. Mahdottomatkin asiat voivat yhtäkkiä näyttää ymmärrettäviltä.

Ja… toiset ovat täällä eri tahojen ohjaamina, toiset kohteliaasti pakotettuina. Mitä tahansa reittiä oletkin päätynyt tänne, voit itse valita mitä saat täältä. Kanava tarjoaa moninaisia mahdollisuuksia, jos vaan lähdet tutkimaan mitä kaikkea täältä löytyy. Jos löydät tylsän hetken, tutustu ihmisiin, mene ryhmiin, opettele uusia juttuja. Jos osaat asioita, jaa tietoasi muille.

/Epäsuunniteltu tajunnanvirta, done.

Kiitoksia kaikesta, ja onnea jatkoon. Yrittäkää pitää talo pystyssä.