Sopimusvuori Ry kotisivu

TUTUSTU HIEDANRANTAAN

Työvalmennusyksikkö sijaitsee Hiedanrannassa, Lielahden kartanossa. Hiedanranta on uusi kehittyvä tulevaisuuden kaupunginosa Näsijärven rannalla. Työvalmennusyksikkö Hiedanranta tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa, osallisuutta vahvistavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta. Työvalmennusyksiköstä löytyy kolme sisäistä yksikköä, joissa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat voivat toimia. Sisäiset yksiköt ovat nimeltään Kartanon henkeen kuuluvasti: Kartanokahvila Mielihyvin, Konttuuri ja Pehtoorit.

 

 

Ajankohtaista

Harjoittelu Hiedanrannassa

Hei, olemme kaksi sosionomiopiskelijaa Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäiseltä vuosikurssilta – Sini ja Kia! Aloitimme tammikuun alussa viiden viikon harjoittelun Sopimusvuoren Hiedanrannassa, Sini kahvilassa ja Kia Pehtooreissa. Emme oikein tienneet mitä odottaa, sillä kyseessä oli opintojemme ensimmäinen harjoittelu. Toivoimme kuitenkin, että pääsisimme testaamaan koulussa oppimiamme asioita käytännössä, ja näkisimme millaiselta oikealla työkentällä näyttää.

Saavuimme Hiedanrannan kartanolle lumisen aamun kajossa, ja koko kartanon alue henki historiaa – täältä on monet tarinat saaneet alkunsa. Hetken tyhjillään olleet rakennukset ovat saanet nyt uudet asukkaat, ja koko alueelle luodaan uutta historiaa. Jännityksellä pääsimme tutustumaan suunnitelmiin, joita Sopimusvuori, kaupunki ja muut toimijat ovat kaavailleet jatkuvasti kehittyvän Hiedanrannan alueen hyväksi.

Sopimusvuorella yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä periaatteita, ja jo heti alussa huomasimme, etteivät nämä arvot jääneet vain ajatuksen tasolle. Ne näkyivät mielestämme kaikessa toiminnassa, ja edistivät hyvää ilmapiiriä. Asiakkaat ja työntekijät työskentelivät sulassa sovussa edistäen toistensa hyvinvointia, ja myös meidät otettiin oikein lämpimästi mukaan yhteisöön. Yhteyden saaminen toisiin oli mutkatonta – jokainen sai olla oma itsensä, ja kantaa näin oman kortensa kekoon yhteiseksi hyväksi.

Saimme harjoittelun aikana osallistua muun muassa asiakkaiden ohjaamiseen, yhteisöpalavereihin sekä tutustua pariin muuhun Sopimusvuoren yksikköön. Meille annettiin myös mahdollisuus suunnitella ja kehittää. Ennen kaikkea saimme kohdata asiakkaita, mistä meille jäikin monta mieleenpainuvaa kokemusta. Tapasimme upeita persoonia, hetkittäin saimme nauraa yhdessä vedet silmissä, mutta toisaalta taas monet vaikeat tilanteet saivat hiljentymään. Elämän lähtökohdat eivät aina ole helppoja. Kuitenkin moni Hiedanrannassa tapaamamme asiakas oli päässyt jo askeleen eteenpäin elämässään ja saanut kuntoutuksesta toivoa, sekä tarvitsemiaan eväitä tulevaisuuteen. Yhteisöllä vaikutti olevan tässä prosessissa positiivisia ja rohkaisevia vaikutuksia.

Mielenkiinnolla jäämmekin siis seuraamaan, kuinka Sopimusvuoren yksikkö sulautuu osaksi kehittyvää Hiedanrannan aluetta, ja toteuttaa unelmaansa yhteisöllisyyden luojana. Saimme nähdä vilauksen siitä mitä yhteisön voima voi parhaimmillaan ihmiselle tuoda, ja toivomme että voisimme nähdä tulevaisuudessa samaa myös suuremmassa mittakaavassa!

Terveisin,

Kia ja Sini

Hiihtolomaviikko Hiedanrannassa

 

 

Tervetuloa viettämään iloista hiihtolomapäivää Hiedanrannan Kartanolle

Hiedanrannan Citykauris

”Terve! Minä olen Hiedanrannan kauris, mutta Hietsun Citykauriiksi minua kutsutaan. Minut tunnistaa komeista sarvistani ja siitä, että välillä laukkaan huomioliiveissäni ylivilkkaana sinne tänne – tai sitten istun hiljaa jossakin nurkassa hörppimässä kahvia. Aina ei jaksa olla nimittäin innokas ja energinen, joinakin päivinä saa myös laiskottaa.

Ennen Hietsuun tuloa pyörin tuolla kaupungilla, milloin missäkin laumoissa, joskus huonoissakin porukoissa. Ihmisten pihoilta syötiin pilaantuneita omenoita ja sen sellaista. Päämäärätön kavioiden kuluttaminen alkoi kuitenkin kyllästyttää ja monesti tuntui, että pitäisi löytää uusi lauma ja elämälle suunta. Eräänä päivänä, Lielahden takamailla harhaillessani, tupsahdin yllättäen tänne kartanon pihoille. Hämmästykseni oli suuri, kun minua ei ajettukaan pois, vaan otettiin lämpimästi vastaan. Eikä minua liioin kohdeltu kuin avutonta kauriinvasaa, vaan pääsin tekemään mielekkäitä asioita hyvässä seurassa. Ruokakin oli parempaa.

Hiedanrannan työvalmennuksessa olen päässyt kokeilemaan niin asiakaspalvelua Kartanokahvilassa, tapahtumajärjestämistä ja markkinointia Konttuurissa, kuin kiinteistöhuoltoa Pehtooreissa. Olen kokenut onnistumisen tunteita ja oppinut järjestelmällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, sekä tunnistamaan voimavarani. Jos minulta nyt kysyttäisiin miksi tulin Hietsuun, vastaisin tulevaisuuden tuoneen minut tänne. Seuraavaksi pitäisikin yrittää saada sopimukselle jatkoa.”